Zdjęcia są typowo amatorskie :) Chętnie przyjmę krytykę :)
Wersja do druku
Zdjęcia są typowo amatorskie :) Chętnie przyjmę krytykę :)
Robisz w JPG i wyciskasz z nich co się da? Troszkę nie ostro, przy portretach ostrość na twarz a nigdzie nie widze by było ostro... Obróbka też się kłania... U mnie przynajmniej są za "brązowo-czerwone"... ; )
Tak, póki co muszę robić w jpg, bo na moim super laptopie nie da się zainstalować niektórych rzeczy.. ale już wkrótce to się zmieni :) A nieostre, bo strzelane kitem 18-55... niestety ciężko mi nim cokolwiek złapać :p Ale dzięki, następnym razem trochę bardziej zadbamo ostrość i obróbkę :)
Zabawę z 30d oraz kitem miło wspominam (kit był żyleta), zdjęcia były ostre a kiedy nie były to tylko z mojej winy, zdjęcia Twoje nie mają ostrości gdzie mieć powinny, w zasadzie według mnie wszystkie przedstawione z dziwną obróbką jak dla mnie ale masz modelki więc pracuj, a będą efekty - mnie nikt nie chce pozować:oops:
Chilli...milka uwag ode mnie:
- u mnie także kolorystyka jest dziwna. Sprawdź czy nie masz jakiegoś nietypowego balansu bieli ustawionego w aparacie
- KIT powinien ostrzyć dobrze. To jest wbrew pozorom niezły obiektyw (on jest "kit" bo "w zestawie" a nie "kit" bo do kitu;) i powinien robić bardzo dobre zdjęcia (80% sukcesu to fotograf, 20% sprzęt). Jeśli coś z nim nie tak - to oddaj do serwisu
- spróbuj wyrobić w sobie nawyk "widzenia zdjęcia" już w wizjerze (a najlepiej jeszcze wcześniej w głowie) i wyłapywać jeszcze przed naciśnięciem "spustu" bałagan w kadrze. Na Twoich przykładach: zdjęcie 2 i 3 - jakieś taczki i inne nieciekawe przedmioty z tyłu. Najlepiej je usunąć albo przesadzić modelkę. Z drugiej strony widać kawałki jakichś drewnianych ram, jakieś meble (?). Kurtka rzucona na oparcie też nie jest estetyczna. Modelka ładna, z ciepłym uśmiechem - dbaj aby była na równie pięknym tle. Jeśli nie masz takiego tła - szukaj, nie rób zdjęć w "byle-jakich"
miejscach. 4 zdjęcie - torebka rzucona pod nogami, 6 zdjęcie - byłoby bardzo ładne jakbyś kadrował w pionie albo przestawił modelkę bo ten drut metalowy psuje efekt, podobnie jak kawałek widocznych gałązek drzewa na zdjęciu 7 - albo je pokazujesz w większej części albo usuwasz z kadru.
- pomyśl o stosowaniu jak najmniejszej głębi ostrości (najmniejszy numerek = jak największa dziura). Tło rozmyte pozwala skoncentrować się na portrecie. Czasami im więcej widać tym większy "bałagan" na zdjęciu, za dużo elementów psuje efekt. 1-dynka byłaby fajna z większą GO
- polecam z niedrogich a wartościowych pozycji "Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson - dużo pomoże wg mnie.
Powodzenia!
Dzięki! :) Do serwisu raczej nie oddam obiektywu, ale sprzedaję go za grosze i Kupuję 50tkę. Z nim jest coś nie tak, bo koleżanka ma taki sam i faktycznie jest żyletą. Naprawdę dziękuję za rady. W zasadzie po to umieściłam tutaj fotki, żeby ktoś mi powiedział co jest nie tak :) Trochę popracuję nad wszystkim i w najbliższym czasie wstawię zdjęcia dla porównania :) Pozdrawiam :)
To znów ja :) Tylko po zmianie obiektywu :) Proszę o szczere opinie
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Wg mnie kadr 4, reszta jakaś taka nijaka, a technicznie chyba nie wszystko ostre na oczach,
... ale co ja tam wiem, sam w sobotę miałem swoją pierwszą sesję :D
Mi tam się 5 podoba, ale z ostrością to musisz troszkę popracować
Ćwiczenie czyni mistrza, także czekamy na kolejną porcję :]
Dzięki bardzo! Miło, że w końcu coś się podoba :) Fakt, z ostrzeniem mam trochę problemu ale popracuję nad tym ;)
--- Kolejny post ---
Jako, że pogoda chwilowo(mam nadzieję) nie dopisuje pobawiłam się trochę EOS Utility i zrobiłam kilka autoportretów. Ostrość było mi ciężko złapać, ponieważ przy moim canonie niestety nie da się włączyć widoku przez obiektyw na ekranie laptopa... Ale mam nadzieję, że nie wyszło najgorzej :)
1.
2.
3.
4.
Zdjęcia są małe i słabe jakościowo, ponieważ jeszcze nie mogę dodawać załączników.
Najnowsze i prawdopodobnie najkonkretniejsze z wszystkich, które kiedykolwiek zrobiłam :)
6.
7.
8.
9.
10.
6,7 fajna z przewaga na 7,
Wpychanie kwiatka do ust raczej nie spowodowalo wg mnie fajnego efektu
Ostatnie troche dziewczyna jak na acodinie
6 super! świetne kolory, fajna poza.
7 też ok.
10 byłoby lepsze, gdyby nie ta pustka i beznamiętność w oczach.