obiektywy - pelen zakres ?
Wita ponownie,
na wstepie chcialbym wyjasnic, iz przegladalem forum w temacie obiektywow a ponizsze jest wlasnie wynikiem tego przeszukiwania, wiec prawdopodobnie wasze ewentualne linki do watkow z CB beda mi znane (wyslalem rowniez PW do jacam'a ale nie mam info zwrotnego, dlaczego - ponizej).
Przymierzam sie wlasnie do kupna obiektywow:
1. lepszego KITa do szerszej portretowki i substytutu "malego" macro
2. tele obiektywu z opcja macro (tak aby nie wydawac na szklo typu T90, C100 czy S105 f/2.8 - a jesli w przyszlosci wydam to aby miec przyzwoite tele).
Obiektywem z pkt. 1. ma byc Tamron 28-75/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) a tele z pkt. 2. (jako nastepny zakup) Sigma 70-300/4-5.6 APO DG Macro II.
Do czasow zakupu tele, ktory mialby rowniez sluzyc za macro (z Reynoxem i tutaj pytanie do potwierdzenia czy z tym (?): http://www.allegro.pl/item87103434_k...my_raynox.html) uzywalbym tele Tamrona 70-300/4-5.6 LD 1:2 Macro (mam ze starego analoga wiec bez kosztow no i moglbym popracowac na nim aby sprawdziec czy 70-300 to jest to co chce czy jednak potrzebuje np Canona 100-300/4 - dlatego tez planowany zakup w drugiej kolejnosci).
Mam zamiar je kupic powiewaz wydaje mi sie, ze sa bardzo przyzwoite ze wzgledu na ekonomike - stosunek przyzwoitosci do ceny. KIT ze stopki sprawdza sie jako szeroki kat ale tylko w swietle, w domu przy slabym zastanym "bieda", 50/1.8 fantastyczna do "krotkiej" portretowki ale juz np. na wiekszym placu zabaw (wnetrze) jest jasna ale fotki dziecka troche uciakaja wiec brakuje mi ogniskowej i na to ma poradzic wlasnie Tamron (po cropie do 112).
Prosze o info (poza Tamronem - setki linkow i opinii - chyba, ze w kontekscie przyszlego lacznego zestawu "wymyslicie" cos innego) bardziej w kontekscie tele tj. czy Sigme mozna tak dobrze jak jacam wykorzystywac rownie do tele i jak wychodza zdjecia (na co ewentualnie bede narzekac)? Nie jestem pewien czy kiedykolwiek w przyszlosci przejde na fullframe'a (na dzisiaj raczej nie), ewentualnie na co powienienem zwrocic jeszcze uwage?!
Prosze porade, ewentualnie inne sugestie. Prosze jedynie o powstrzymanie sie od porad tak jak dla MARCINa_S z Lkami bo ... nie stac mnie i za "maly" jestem na dzien dzisiejszy aby kupowac sobie takie szkla - obym w przyszlosci ich potrzebowal.
Nie chce wydawac zbyt duzo pieniedzy a generalnie jak najmniej i nie zalezy mi na tym aby szkla mialy Lki (lub odpowiedniki w Sigmie czy Tamronie) czy byly tej samej firmy. Chcialbym posiadac pokrycie w 100% ogniskowej (a chyba bym mial bo KIT do 55, Tamron po cropie od 45 do 120, i Tamron a na koncu Sigma od 112 do 480) do moich potrzeb wraz z tele (poza astrofotografia typu "ksiezyc"), nauczyc sie na nich robic zdjecia i wiedziec (dzieki tej praktyce) czego mi brakuje. Jesli stwierdze, ze mam "oko" i bede sie chcial rozwijac to wowczas kupie sobie Lki i zmienie stopke a na razie nie chce wydawac zbyt duzo pieniedzy.
Bede wdzieczny za info/ sygestie/ pomoc i porady.
Pozdrawiam.
re: sample M42 TOKINki; re: gwozdzt
Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN
Sample zrobione tak na szybko dzisiaj:
wrzosy w doniczce - Industar 50mm, f 16 trzy pierścienie złączone razem odległośc ok 2-3cm; w rzeczywistości te pączki wrzosów mają jakieś 2-3mm długości:
...
Jupiter 85mm f5,6 z jednym najmniejszym pierścieniem odległośc : jakieś 25-30cm
...
W zabawie z obiektywami M42 widzę dwie podstawowe trudności: trzeba mieć dobre oczy (ostrzenie manulane przez wizjer +matówkę w 350d nie należy do najłatwiejszych) oraz w zastosowaniu pierścieni pośrednich do makro należy pamiętać, że bardzo drastycznie maleje GO! Zatem potrzeba naprawdę dużo światła (tak aby móc przymknąć otwór przysłony) albo statyw staje się koniecznością.
No to odpowiadam:
Wrzosy ak dla mnie przerysowane! Ale to IMO.
Natomiast z okiem mnie powalilas - wgralem wlasnie swoje macra z akwarium ale jeszcze nie przegladalem wiec ... odpowiem pewnie jutro chyba, ze bedzie kicha! ... ale oko - dla mnie - bajka:!: :shock:
Co do M42 i tego co napisalas wyzej - dla mnie to dyskryminacja, przy moim astygmatyzmie bylaby to loteria. Dziekuje Ci bardzo, wiem ze kupie Raynoxa DC-250. A zaczynalem sie zastanawiac ale ... kiedys bez okularow nie poznalem swojej matki jak szla druga strona ulicy wiec ... by, by M42. :rolleyes:
Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Tomku, stajesz sie nudny z tymi przypominaniami albo ... sie posuwasz w wieku i nie pamietasz, ze pisales mi to juz chyba 100 razy. :grin: ... ale oczywiscie z kolezanka TOKINka dziekujemy Ci bardzo, niech Ci Bozia okiem wynagrodzi. :wink:
Pozdrawiam.
re: pseudo macro z Tamrona 70-300 LD
Zgodnie z obietnica: jest to jedno z dwoch zdjec, ktore (w stosunku do pozostalych) jest takie sobie. ;-)
Generalnie bieda ze swiatlem (pozdrawiam Tomku) + dodatkowo chyba nie bez wplywu mial fakt ogniskowej 300, dopiero pozniej probowalem jeszcze na +/- 200 ale nie starczylo czasu na testy - musze pokombinowac na jakiej ogniskowej wychodzi najjasniej.
Odleglosc fotografowania c.a. 1,5 m (statyw) - aparat umieszczony wzgledem obiektu fotografowanego w gorze i na prawo (kat okolo 45 stopni).
Załącznik 1025
EDIT: EXIF Tv 1/60, Av 5.6, ISO 400, Focal Length 300.0mm.
Komentarze krytyczne oczywiscie przyjmuje, byle konstruktywne - czyli z uzasadnieniem.
Pozdrawiam.