Witam wszystkich.
Chciałem kupić monitor do 1.500 zł, celuje w Eizo.
Oprócz obróbki zdjęć (jego główne zastosowanie) będę na nim chciał też oglądać filmy.
Co polecacie? :roll:
Wersja do druku
Witam wszystkich.
Chciałem kupić monitor do 1.500 zł, celuje w Eizo.
Oprócz obróbki zdjęć (jego główne zastosowanie) będę na nim chciał też oglądać filmy.
Co polecacie? :roll:
Ev2336
Dzięki Cichy :)
Co prawda nie jest przeznaczony do pracy z kolorem, ale mam Ev2333 i Ev2736 i moim zdaniem się świetnie nadają do tego za taką kasę, jaką kosztują.
PS. oczywiście wraz z monitorem należy nabyć kalibrator, np. i1 display bądź CM Display.
Podoba mi się ta twoja propozycja. Od dłuższego czasu odkładam ten temat na później, ponieważ żyję w zasłyszanej gdzieś opinii że Eizo za mniej niż 3000 nie warto kupować. Mam teraz samsunga z matrycą ips ale chyba jest już "wyświecona" bo wszelkie próby kalibracji sprzętowej kończyły się na tym iż z czarnego zrobił się zielony...;)
Ja akurat z droższego się ostatnio wyleczyłem. Dzisiaj skalibrowałem sobie i1DPro i nie wiem, czy dobrze to interpretuję, ale wydaje mi się, że liniowość w nim jest bardzo dobra:
O podświetleniu i czerni już pisałem w innym wątku, więc nie będę się powtarzał.
Miałem podobny dylemat. Wybrałem FS2331 - wolałem pVA od IPS.
EV2333 i FS2331 różnią się obudowa.
sRGB 96 - 97%.
Polecam, jest promocja w accord foto (partner eizo): z easypixem za 1529zł. Tanioszka.
--- Kolejny post ---
@Cichy.
Możesz wrzucić z EV2333? Z czystej ciekawości. :o
Tu już naprawdę kwestia gustu. W PVA nie podoba mi się jedynie to, że jak się patrzy na wprost to detale w cieniach wchodzą w czerń, dopiero lekko z boku widać "więcej" w ciemnych partiach.
Wieczorkiem zrobię.
No jeśli tak, to bardzo fajna oferta.
PS. wie ktoś, jak za pomocą i1DP sprawdzić pokrycie sRGB ?
Witaj Kosdkp :)
Mam pytanie; posiadasz ten monitor, oglądałem zdjęcia na "wujku google" ale nie widać na nich tego, o co chcę się zapytać.
Bardzo możliwe, że zakupię ten monitor, ale chciałem go nie stawiać na biurku, tylko zawiesić na uchwycie, przykładowo na takim:
Hama LCD "NEXT2" VESA 200x200
Uchwyt do monitora Hama LCD "NEXT2" VESA 200x200, 2 ramiona (czarny) - RTV - Karen.pl - Sklep internetowy
Czy on ma z tyłu takie mocowania? czy jest to możliwe? Jak nie do tego, to do innego uchwytu ściennego ?
a czy ten kalibrator EasyPix 2 jest jakoś specjalnie polecany do Eizo?
@Cichy.Dzięki
Odn uchwytu- monitor ma z tyłu 4 otwory na śrubki umieszczone w kwadracie 10x10cm, zatem myślę, że nie będzie problemu.
Easypix2 to zabawka: Spyder 3 (lub 4) express. Ale ma to:
3 profile monitora, można je na szybko zmieniać - po kliknięciu na ikonkę obok zegarka.
Dla mnie to wielki plus. Dla neta mam jasność 17% . Do zdjęć jak widać.
Taka ciekawostka:
DZięki. Czyli ev2333 (fs2331) pokrywa ~100% sRGB. I to za mniej niż 1700 zł.
Też tak to widzę. Nie wiem tylko, jak zinterpretować pokrycie 2736 ?
Kurde szukałem czegoś sensownego w okolicach 1000-1500 i każdy odradzał i mówił " dozbieraj" A tu widzę całkiem przyjemny sprzęcik za małą kasę :)
Chodzi mi o to, czy na podstawie tego wykresu możemy powiedzieć, czy pokrywa mniej niż srgb, czy więcej ? :)
Tak najprościej mówiąc, jak porównujesz dwa gamuty ze sobą (w tym przypadku natywny gamut monitora z przestrzenią sRGB), to możesz mówić o dwóch rzeczach: o pokryciu gamutu sRGB i o "pojemności" względem gamutu sRGB. Przykładowo ekran na którym jestem teraz (ten w ThinkPadzie T530) daje pokrycie na poziomie 99,7% sRGB, ale ma pojemność 142,9% sRGB, co oznacza, że pozwala wyświetlić sporo barw spoza tej przestrzeni. Podobny przypadek masz u siebie. Dajmy na to, że masz pokrycie 97% sRGB, ale masz jeszcze pewien zapas innych barw.
No tak, dzięki :)
A co sądzicie o Eizo EV2436W. Dzisiaj właśnie otrzymałem w kolorze obudowy "gray". Czekałem dwa tygodnie, ponieważ były tylko czarne a ja takiego nie chciałem. W moim przekonaniu rozdzielczość 1920 x 1200 jest chyba lepsza niż 1920 x 1080. Mam kalibrator ColorMunki Photo, ale coś mi nie bardzo wychodzi kalibracja. Wydaje mi się, ze za bardzo "bije po oczach", ale może to moje subiektywne odczucie, ponieważ mój stary monitor to Samsung 214T, też na matrycy IPS.
Szybkie pytanie:
Eizo FlexScan S2202W czy FlexScan EV2336W
Różnica w cenie 300 zł. Nie ukrywam, że dla mnie studenta czym taniej tym lepiej, ale jeśli droższy ma być lepszy to dołożę:)
Zastosowanie: Fotografia, autoCad + 3dmax i pochodne :)
Edit: s 2202W ma matryce TN?
Z Easypixem nie kupujcie, bo to syf i jego zakup sensu nie ma żadnego. Dobry kalibrator można wyporzyczyć lub zlecić kalibrację (opcja droższa). Nie trzeba od razu kupować, chociaż i1display cenę ma świetną więc warto. Jak ktoś chce kalibrować nie tylko ekrany, ale i drukarki to już gorzej, bo wtedy ceny kalibratorów są sporo wyższe.
No zlecenie kalibracji jest droższe niż wypożyczene. Mam na myśli takiego i1display pro a nie Minoltę za cenę domu.
Ja mówiłem o zakupie CMDisplay (używki 400, nowe 500) lub X-Rite i1 (pierwsza wersja) ktoś nawet miał na forum za bodaj 300 zł. Z doświadczenia wiem, że obydwa lepsze niż Spyder, wiec pewnie od Easy Pixa też. Do Neca też trzeba dokupić kalibrator, wiec to takie błędne koło. IMO nie ma co kupować lepszego monitora nie mając jak go skalibrować, bo to mija się z celem.
Jeśli przez X-Rite i1 (pierwsza wersja) rozumiesz i1 Display 2, a nie i1 Pro (bo nie może kosztować 300 zł), to zapomnij. To jest taki sam poziom jak tanie Spydery. Albo jeszcze gorszy.
Pozwolę się nie zgodzić, kolega Perqsista ma taki właśnie i nieraz od niego pożyczałem. Kalibruje dobrze, a Spydera odesłałem w diabły po pierwszym dniu zmagań.
Wracając do testowania i kalibrowania:
Krzywe EV2333:
A dla porównania standardowy LCD TN jaki możemy znaleźć w 90% laptopów (tutaj Dell)
Od razu widać, że dramat , nie uwzględniając fatalnych kątów widzenia.
A jaką mam gwarancję, że nawet najlepszy monitor podpięty pod kompa będzie wyświetlał poprawnie kolory ?
EV2336W bezwzględnie wymaga kalibracji i profilowania i1Display Pro - P232W nie wymaga tego bezwzględnie, bo jest oprogramowanie NEC Multiprofiler do kalibracji i profilowania bezsensorowego. W cenie EV2336W + i1Display Pro masz P232W, który jest znacznie bardziej kozacki - mz. wybór jest prosty.
Jeśli weźmiesz EV2336W, nie skalibrujesz go i olejesz jego niedokładność i przekłamania, to owszem - jest to najlepsza opcja w tej cenie.
Eizo + CMunki nadal jest tańszy od samego Neca o jakieś 150 zł. Zawsze można też pożyczyć (wypożyczyć ) kolorymetr i będzie już duża różnica w cenie.
A cóż to za kalibracja bezsensorowa ?
Kalibrowane będzie bankowo. Początkowo pożyczę ale w sezonie mam zamiar kupić własny kalibrator:)
Nie jest.
CMD nie ma opcji ustawienia wtpt z poziomu OSD, co psuje jego jakość tonalną. Kolorymetr można wypożyczyć - jakości P232W sterowanego 14-o bitowym 3D LUT z 16-o bitową precyzją, elektroniczną kompensacją równomierności podświetlenia i pierdylionem możliwości ustawienia każdego aspektu wyświetlania już nie bardzo.
Ponieważ P232W jest zaopatrzony w 14(16)bit 3DLUT, ogarnięty fabrycznie sprzętem z piekła rodem, można przy pomocy oprogramowania Multiprofiler skalibrować i oprofilować go bez sensora, bo jest przewidywalny jak śmierć.
No tu masz racje. Ja mam na pulpicie "od zawsze" takie moje zdjecie referencyjne, po ktorym od razu widze, czy jest dobrze, czy zle.
I to jest dobry moment na zakonczenie dyskusji z osobami wciskajacymi szerokogamutowce.
Ja polecam opcje tanszy lcd z kalibratorem. Zawsze mozemy nim skalibrowac inny Lcd czy laptopa, wiec to nie jest jednorazowa inwestycja.
Nadal nie wiem czym objawia się dziadowskość easyPIXa.
Kalibruje (programowo więc znawcy określą, że imituje kalibrację) fs2331 po kolei: i1 pro, i1, easypix. Różnice będą duże?
Mam wrażenie, że to jak np. z rozjaśnianiem białek oka, czy zwiększaniu kontrastu na brwi. Różnica minimalna. Jeśli nie masz obu zdjęć przed faciatą, nie widzisz różnicy.
No popatrz, a ja myslalem, ze ma szerszy gamut niz standardowy, ale widocznie zle slyszalem...
MVA.PL • Zobacz wątek - NEC Spectraview II i DISCUS
Możliwe, że kwestia profilera. Problem jest tego rodzaju, że i1 Display Pro, Munki Display można ufać, bo urządzenia mają dobrą zgodność międzyinstrumentową. Jak weźmiesz Spydera albo EasyPixa, to zgodność jest niższa (o rząd wielkości?), czyli nigdy nie wiesz do końca, czy wynik kalibracji jest dobry, czy nie. Taka trochę ruletka.