-
Lightroom przycina muze w kompie podczas pracy.
Podczas machania suwakami LR 4, glownie balansem bieli czy szumami, przycina mi dzwiek z idacy z netu (radio, pandora itp) Zuzycie proca (amd quad core 3.2 ghz) z 12% w idle nie przekracza 30% podzas przycinania. Pamiec 16 gb wlasciwie bywa nie tknieta. Plyta glowna to GIGABYTE GA-790FXTA-UD5 AMD 790FX. Wszelkie sugestie beda mile widziane!!
-
Odp: Lightroom przycina muze w kompie podczas pracy.
Spróbuj zmienić ustawienia Affinity dla procesu Lightroom:
TaskManager -> right click on process Lightroom.exe -> Set Affinity
- i odnacz jeden core.
Zapewne wydajność w LR trochę spadnie, ale nie powinno się przycinać.
-
A próbowałeś po prostu zwiększyć priorytet przeglądarki na wyższy w task managerze?
-
pozwolę sie przyłączyć bo mam to samo przy słuchaniu muzy z youtuba . procek i7 2600k . u mnie głównie przy exporcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tormentor
A próbowałeś po prostu zwiększyć priorytet przeglądarki na wyższy w task managerze?
Jak to zrobic?
-
to raczej problem flasha, a nie Lr
ja mam starszy komputer, a nic nie tnie
-
Mam dokładnie taki sam problem. Również posiadam płytę główną Gigabyte'a ale inny model - GA-P67A-D3, i5 3570K, pamięć 16GB, dysk SSD.. Sterowniki płyty najnowsze, pobrane ze strony producenta :/
-
U mnie też tnie przy eksporcie płyta Gigabyte, 8GB ram :(
-
Ja mam taką delikatną i nie sprawdzoną przeze mnie sugestię, że winnym może być sterownik do kontrolera dyskowego. Może ktoś z takim problemem zechciałby sprawdzić jaki ma zainstalowany sterownik kontrolera (Microsoftu czy Intela) i dokonał zmiany jednego na drugi. W przypadku Windows 7 postawionego na czysto (czyli samemu z płyty instalacyjnej Windows, a nie np. z obrazu systemu w przypadku notebooków) będzie oczywiście sterownik Microsoftu. Wówczas ze strony Intela należy pobrać oprogramowanie odpowiednie dla danego chipsetu (nie mam na myśli zestawu sterowników "infinst" tylko Intel Rapid Technology lub inne stosowne dla starszych chipsetów), zainstalować i sprawdzić co się będzie działo. Jeżeli kontroler w systemie ma już sterownik Intela, to należy go usunąć i przywrócić sterownik Microsoftu. Od razu zastrzegam, że takie podmianki mogą doprowadzić do wywalenia systemu w przypadku konfiguracji z RAID-ami i niestandardowymi sterownikami - dlatego nie biorę odpowiedzialności za opisaną sugestię.
-
Podmienilem pamiec RAM z OCZ 16gb na nowe Kingstony 8gb, teraz dla odmiany muze przycina tez podczas skrolowania mysza obrazu przegladarki internewej..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wagteil
Podmienilem pamiec RAM z OCZ 16gb na nowe Kingstony 8gb, teraz dla odmiany muze przycina tez podczas skrolowania mysza obrazu przegladarki internewej..
lepiej wymień dysk na SSD i zrób porządek w systemie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
to raczej problem flasha, a nie Lr
ja mam starszy komputer, a nic nie tnie
No u mnie na archaicznym Duronie z 2 GB RAM i wbudowaną kartą grafiki muzyczka gra z Winampa, a PS potrafi Surface Blura młócić ładne kilka minut, a procesor na 100%.
-
-
a ja proponuje rozwiazanie celem przetestowania wlasnego systemu pod katem bit-perfect.
jezeli sluchanie muzyki i objawy ktore piszecie, dotycza integry to przyczyna moga byc drivery od realtek'a ;]
najlepiej to wylaczyc badz odinstalowac ten caly panel audio realtek, do ktorego dostep jest miedzy innymi z ikonki w systray, bo ten szajs tylko psuje dzwiek dzieki wszelkim "ulepszaczom" typu bass-boost, surround itp
przydatna lektora:
HTPC-AUDIO Strona o optymalizacji komputera do zastosowa multimedialnych, odtwarzania plikw audio-video.
-
Jeśli ktoś ma nadal problem z przycinaniem streamowanej muzyki podczas używania LR to polecam zmienić przeglądarkę. U mnie problem pojawił się przy słuchaniu muzyki z YT oraz radia internetowego przez Chrome'a. Na Firefoxie problemu nie ma. Pozdrawiam!
-
Nie pamiętam czy zmiana przeglądarki w moim przypadku działa ale u mnie też występuje ten problem. Płyta Gigabyte, i5, 8GB ram, SSD. W mniejszym stopniu niż na starszym duo 1.8 4GB ram z płytą Gigabyte. Co ciekawe na innym kompie AMD 6X3.2 8GB ram, płyta Asus nie było nigdy problemów. Może to wina płyty głównej? Sprawdzałam zarówno na zintegrowanej jak i zewnętrznej karcie dźwiękowej.
-
Mam to samo, ale świetnym i znacznie wygodniejszym rozwiązaniem tego problemu okazało się odpalanie muzyki z iPada, podczas pracy nad zdjęciami ;)
-
mi też się zdarza ale akurat w capture one i na chromie. wydaje mi się więc że to wina flesza, szczególnie ze przy niczym innym komp mi nie muli, a problem się pojawia na różnych konfiguracjach.
-
mam to samo tnie mi sie jak działa lightroom :/
-
LR to w ogole ostatnio muli niemiłosiernie. Im wiecej zdjec do obróbki, tym bardziej jest zamulony. Nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
LR to w ogole ostatnio muli niemiłosiernie. Im wiecej zdjec do obróbki, tym bardziej jest zamulony. Nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić.
Zainstalować aktualizację CC2015.8/6.8. U mnie LR jakby żwawszy po niej...
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
Kwestia wydajności komputera to nie tylko przecież procesor czy ram. Wiemy że na wydajność składa się procesor, ram, dysk i karta graficzna. Np skok wydajności miedzy HDD a SSD jest potężny. Ale to taka gadka maniaka sprzętu wiec.. Tak czy siak w mojej konfiguracji jakoś nie zauważyłem żeby cokolwiek przy jakiejkolwiek obróbce się przycinało..
-
Nowsze karty graficzne maja ponoc jakis sprzetowy kodek do filmow na youtubie. Nie wiem z czym to sie je, ale gdzies o tym czytalem. Chodzilo o serie 10x0 nvidii.
Inna sprawa to integry, ktore moga kulec pod obciazeniem. Sam mam i5/GF770/16GB/SSD/SB Titanium - i jest ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Inna sprawa to integry, ktore moga kulec pod obciazeniem
Wystarczy wyłączyć wsparcie GPU.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Wystarczy wyłączyć wsparcie GPU.
Chodzilo mi o zintegrowane audio na plycie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Chodzilo mi o zintegrowane audio na plycie.
Wątpię aby zintegrowane audio było odpowiedzialne za przycinanie dźwięku podczas korzystania z LR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Wątpię aby zintegrowane audio było odpowiedzialne za przycinanie dźwięku podczas korzystania z LR.
Prawdopodobnie wiekszosc operacji w takim przypadku (integra) zwalana jest na cpu. Gdy ten jest zawalony, dzwiek zaczyna przycinac.