Witam,
dawno nic nie pokazywałem więc wrzucam kilka ptaszków z 30.12.2012.
Zdjęcia zrobione z przenośnej czatowni , w okolicach Serocka (Mazowieckie).
1. Straszydło
2.Czyszczenie dzioba
3.Kto mi dał skrzydła ?
4. Sprzeczka
Wersja do druku
Witam,
dawno nic nie pokazywałem więc wrzucam kilka ptaszków z 30.12.2012.
Zdjęcia zrobione z przenośnej czatowni , w okolicach Serocka (Mazowieckie).
1. Straszydło
2.Czyszczenie dzioba
3.Kto mi dał skrzydła ?
4. Sprzeczka
no ja nie mogę oglądać takich zdjęć bo zaraz jestem nerwowa na brak swoich umiejętniści, czatowni i miejscówek:cry:
Moje gratulacje.
podpinam się do (fotokor1 );)
Dzięki , cieszę się ze foty Wam się podobają.
--- Kolejny post ---
No to jeszcze sroczka w bardzo mroźny i pochmurny poranek.Szaro , buro i mgliście ale ptaki były bardzo aktywne.
1. Sroka
Bardzo ładna 1 i 4. Sroka również
Jak możesz to kontynuuj numerację.
No właśnie po co mi 400mm, skoro i tak nigdy nie udało mi się zasiedzieć na takie fajne sceny.
widać oko prawdziwego snajpera ;) podziwiam za cierpliwość, no i wyczucie momentu. super foty :)
Zdjęcie z dzisiejszego mroźnego poranka ( -18 st.C). Przenośna czatownia , ptaki wabione ziarnami słonecznika
Druga fota to bonusik - z budki lęgowej wyjrzała wiewiórka , chwile popatrzyła a następnie weszła do karmika i przez ok.30 minut posilała się ziarnami słonecznika.
1. Grubodziób
2.Bonus
Jeśli mogę coś doradzić to popracuj troszkę nad sceną gdzie myszaki lądują-moim zdaniem za duży bałagan,ten zwalony pień również słabo się prezentuje. Wydaje mi się również że zbyt ociepliłeś te zdjęcia-za dużo żóltego.
Dzięki za komentarz.
Co do scenerii to zdjęcia robione tak troszkę "z marszu". Nie miałem czasu ani możliwości poczynienia jakichkolwiek przygotowań , dlatego też trochę tego bałaganu.
Jeśli zaś chodzi o zbyt cieple barwy to faktycznie 2 pierwsze fotki za żółte ale pozostałe u mnie wyglądają ok.
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Oczywiście znam zdjęcia Roberta Babisza i bez dwóch zdań są kapitalne.
Mam nadzieję za jakiś czas tez takie robić (pracuję nad tym).
A tak przy okazji zapraszam na moją stronkę i obejrzenie oraz skomentowanie zdjęć.
Dzięki i pozdrawiam
Na początek kilka ptaszków z mojego archiwum.
Postaram się regularnie dodawać kolejne zdjęcia.
1. Kowalik
2. Grubodziób
3. Dzięcioł duży
4. Dzięcioł średni
5. Dzwońce
Gdyby na siłę się czepiać to ewentualnie do wykadrowania, ale poza tym świetne.
Kolejne ptaki - zapraszam
6.Sroka
7. Błotniak stawowy - samica w locie
Piękne zdjęcia. A bonus w postaci wiewióryy extra po prostu :) Z ptaszków najbardziej kolorystycznie podoba mi się 4 bardzo fajnie kontrastuje czerwona plamka na głowie ptaszka z zielonym tłem taka wisienka na torcie:) . Zdjęcie nr 5 tez też super fajniej by się na nie patrzyło jak by ptaszki miały głowy odwrócone w tą samą stronę patrząc na zdjęcie w prawo albo wprost na siebie. jak patrze na zdjęcie nr 1 to nasuwa mi się zdanie " gotowy do startu ... START ":) pobudza wyobraźnię że ptaszek ma zaraz zerwać się do lotu świetnie uchwycona chwila. Masz oko Kolego zazdroszczę kadrów i wyczucia chwili. Też kiedyś chciałbym się pochwalić takimi zdjęciami.
Bardzo dziękuje za obejrzenie moich zdjęć i cieszę się że się podobają.
Tobie również życze wielu wspaniałych kadrów.
Pozwoliłem sobie inaczej przyciąć zdjęcie ze sroką, mianowicie tak, żeby głowa znalazła się już prawie w rogu (analogicznie jak ogon) i wydaje mi się, że byłoby ciekawiej z punktu widzenia kompozycji. Nie wklejam, ale spróbuj sam z ciekawości, bo ogólnie zdjęcie fajne, więc warto próbować wyciskać co się da :) - ale to moje prywatne zdanie tylko.
Błotniaka zazdroszczę zwłaszcza że ujęcie z góry.
8. Jer - samiczka
9.Jer - samczyk
10. Grubodziób
11. Dzięcioł duży
Piękne ptaki!
Grubodziób fajny, Ptaki nęcone chyba, bo widać na ostatnich zdjęciach resztki pokarmu na dziobach.
No niestety dzioby maja upaprane co nie dodaje im uroku , ale przy karmniku często tak bywa.
Zapraszam na kolejną porcję zdjęć
12. Rudzik
13. Krętogłów
14. Krętogłów 1
15. Grubodziób
16. Dzięcioł duży przy pracy
13 bardzo mi się podoba
Ogólnie ciekawa seria. 12 i 13 najlepsze zdjęcia.
17. Sójka
Zdjęcia naprawdę przyjemnie się ogląda :)
A'propos zwierzaka na 16-tym - jak można funkcjonować z permanentnym wstrząsem mózgu? ;)
Kilka kolejnych zdjęć , zapraszam.
18 .Zimorodek
19. Miłość zimorodków 1
20. Miłość zimorodków 2
21. Na stanowisku
22. Czyścioch
Z innej perspektywy może masz?
Nie nie mam. Celowo robiłem z wyższej perspektywy żeby wykorzystać wodę jako tło .
Czyli tło nie było ciekawe?
"Ciekawe tło" to odczucie subiektywne. Gdybym mógł zająć stanowisko fotografowania niżej to tło byłoby bardzo daleko i stanowiłyby je krzaki.
Brzeg jest w tym miejscu wysoki i stromy a woda głęboka , tak więc ciężko "zejść do poziomu fotografowanego obiektu".
super momenty 8-)
Zimorodki generalnie bardzo dobre, poza kadrowaniem na 20 (za mało z lewej).
Dobre kadry, zimorodki to chyba jedne z najlepszych modeli - sam caly czas na nie "poluje"...........
Kilka kolejnych zdjęć ptaków.
23. Mazurek
24. Świstunka leśna - młoda
25. Zimorodek
26. Zimorodek
27. Grzywacz
Fajne zimorodki.
Tak na 26 to ciernik.
Łał - 25 i 26 świetnie złapane!
28. Portret 3/4
29. Ze zdobyczą
Miałeś je tak blisko? Fajnie wyszło.
Ten na pierwszym to samiec. Na drugim a czerwona część dzioba to od odbicia, czy to samiczka?
Tak , siedziały bardzo blisko mnie. Na 29 to samiczka.
Pozdrawiam
Dla mnie super (choc moze troche "za ostro":)) - sam nie moge go dobrze namierzyc....Gratulacje
super, rzeczywiscie nieco przeostrzone, ale i tak super! :)
Fajne, ale za ostro, przez co nieco nienaturalnie :-).
30. Suszenie skrzydeł
31.Bokiem
Oba fajne, ale w 30 za bardzo rzuca się w oczy ta plama.