Co sądzicie i kiedy odpowiedź Canona. Bardzo interesująca puszka.
Nikon D7100 announcement | Nikon Rumors
P.S prośba o przyniesienie do działu: Sprzęt fotograficzny innych firm.Dzięki i sorki za pomyłkę
Wersja do druku
Co sądzicie i kiedy odpowiedź Canona. Bardzo interesująca puszka.
Nikon D7100 announcement | Nikon Rumors
P.S prośba o przyniesienie do działu: Sprzęt fotograficzny innych firm.Dzięki i sorki za pomyłkę
no to się doczekaliśmy. AF z d300s może być nieźle
Nikon Europe B.V.
wyglada ladnie. takie polacznie D70000 i D300, bardzo logiczny upgrade dla dzisiejszych posiadaczy D7000 albo starszych korpusow...
Jeśli nie wystąpi problem z AF to zapewne będzie to bardzo udana konstrukcja. Ciekawe kto wykonał sensor i co sobą zaprezentuje:)
no wlasnie znajac Nikona ogolnie zastanawiam sie co spartolili ;) w sensie, ze ladnie wyglada w folderze, ale w praktyce nic nie wynika.
no i w kontekscie ostatnich wyczynow Nikona ciekawi mnie jaki babok konstrukcyjny w tym siedzi. gumy sa passe, z AF mogli juz dojsc do ladu, chlapaniem na matryce pewnie tez... ciekaw jestem co tym razem sie "wypsknie" :D
odpowiadam na pytanie 1: Sony. tzn. Nikon sam, ale tak naprawde to Sony :)
odpowiadam na pytanie 2: gorszy niz taki 5200 nie bedzie. a tamten jest super. o to akurat obaw bym nie mial, to Sonikony maja lepsze niz Canon.
Jak nie będzie problemu z AF to będzie się syfiła matryca. W ostateczności - będzie pluł olejem. Każdemu wedle potrzeb ;-)
A tak na poważnie - miejmy nadzieję, że i Canon weźmie się do roboty. 6D już było "pierwszą jaskółką". Teraz czas na kropa.
Brakuje mikroregulacji obiektywu to chyba nienajlepsza wiadomość.
Problem z af nie będzie bo to sprawdzony układ z d300/d300s
rok 2013 sponsoruje cyferka 7 i literka M :)
z tym ze, nieodmiennie, nie spodziewam sie cudow ze strony Canona, a wylacznie zwyklej ewolucji (wiecej pikseli, wiecej fps-ow, wiecej punktow AF, wiecej... :D ).
no, moze jakby Me mial normalne wymiary, albo Canon sie szarpnal z Rebelem pod EF-M (taki bardzo plastikowy, ale jednak normalnie leacy w rece 1200D), to bym
mial cos, co by mnie korcilo, bo EF-M 22/2 juz jest bardzo kuszacy...
Już spartolili D7100 bo bufor jest tylko na 7 rawów a to jest gorzej niż w D7000 który ma bufor na 10.
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/spec.htm
Wiesz zawszeć to kilka dolarów w kieszeni zostaje - ja się im nie dziwię.
absolutnie nie rozumiem logiki tych nazw - 7100 jako następca 300?
Crop miodzio, bez tego ch...wego filtra
Gdzieś u żółtych wyczytałem że AF działa do f/8 włącznie :) dziwne przy takiej amatorskiej puszce, przecież taka funkcjonalność to dla D4 powinna być zarezerwowana, ewentualnie dla D800 ale tylko po upgrejdzie firmaware.
cena do tego też przyzwoita.
Bitwę na specyfikacje canon zdecydowanie przegrywa. Jeśli 70D będzie tylko liftingiem to w segmencie crop mamy przepaść między tymi systemami.
100% pokrycia kadru w wizjerze nie no po co? w amatorskiej puszce? to też musi być jakaś pomyłka, przecież amator i tak nic nie widzi i ten zapas jaki mu daje 95% wizjer to dla jego własnego bezpieczeństwa - jak coś utnie to canon mu zwróci - za darmo :).
Przecież amator potrzebuje natychmiastowego wysłania zdjęcia na fejzbuka a nie 100% kadru.
Czyżby puszka na przeproszenie za jaja z D7000? :-)
za co by nie była, to budzi zazdrość, przynajmniej moją.
Ostatnio jak byłem w MM "macałem" sobie 60D, przechodzący sprzedawca zapytał dlaczego nie zainteresuje sie d7000, z ciekawości zajrzałem na rządek konkurencji i jak zobaczyłem cenę o 500PLN niższą od 60D to na własnej skórze poczułem co tak naprawdę znaczy "niewolnictwo systemowe".
Na papierze wygląda świetnie, zakładając że matryca będzie minimalnie lepiej oprogramowana niż w D5200, miazga.
Jest jedna poważna wada, brak mocowania obiektywów EF :mrgreen:
z toshiba jest tak ze sony ma u nich udziały czy jakoś tak. swego czasu znany pewnie niektórym Szabla podawał linka na optycznych...u nas może nie ale myślę ze w bogatszych krajach ten nowy nikon będzie się dobrze sprzedawać( bez urazy, wiem ze nie wolno uogólniać) podwójny crop,(tzn to 1.3x (18x12) czyli crop na cropie) już widzę zachwyt ptasiarzy
edit: oto ten link http://www.sony.net/SonyInfo/News/Pr...28E/index.html
Fajny ten Nikon, ale gdzie tu miejsce na następcę d300/300s? Wydaje się, że faktycznie takie d310 (d400) byłoby ciut za blisko tej nowej puchy. Co by dodali, mikroregulację, lepszą ergonomię? Mam wątpliwości.
Następca D300s to D9000 prawdopodobnie i ala D7100 z większym buforem i magnezowym szkieletem .
No, trzeba im przyznać, że z numerologią Nikon trochę kiedyś nabałaganił i teraz trudno to raz ciach wyprostować...
a co ma wspólnego jedno z drugim ??? myślisz że można pomylić d60 z 60d ???? 8-) te aparaty dzieli prawie 10 lat !
idąc tym tokiem rozumowania niektórzy sprzedawali zdjęcie iphone'a z 3 koła 8-)
no wlasnie o to chodzi. to sie zdarza rowniez przez pomylke, ale na Allegro przeciez nie tylko takie przypadki chodza...
ludzie nawet pomiedzy producentami sie mylili (300D/D300 czy D60/D60, D1/1D) a w obrebie jednego producenta, szczegolnie wlasnie D30/30D,
to byl wyjatkowy przyklad mylacego nazewnictwa...
Ktoś kto nie sledzi poczynań nikona będzie musiał przeglądać specyfikacje aby dojść z jakiej półki jest body szczególnie tyczy się to nowości.
Ok, ale co to pokazuje o Nikosiu?
D3xxx entry level
D5xxx świadomy amator
D7xxx zaawansowany amator
D9xxx (?) semi po
D xxx semi pro fx (ale dlaczego nie D710, a D800?
D x prooooo.
Kurcze, wyprostowanie tego potrwa;) pisze to jako sympatyk N, przeciez tyle lat siedzialem w tym systemie.......
Łopal dobrze to rozpisałeś ;)
numeracja teraz jakby losowa ale jak wyczerpią to co teraz mają na FX będzie Dx10 tak jak na DX ,
jedno szokuje że tyle modeli powstaje niewiele się różniących na DX tu Nikon ostro goni Sony .
DxOMark - Compare cameras side by side
Matryca w D5200 ma lepszą DR? :shock:
Różnica w 1:1 jest 0,14EV więc nie tak dużo (może to nawet granica błędu pomiaru), ciekawe czym wołali, chyba jeszcze nie ma programu z oficjalnym wsparciem?
Udało mi się tylko w Raw Therapee otworzyć rawy z D7100, jakieś takie podobne do tych z D5200 ;)
Mam pytanie do Was. Do tej pory robiłam zdjęcia Canonem 350D który dawno temu dostałam. W wakacje pracowałam na wsi i odłozyłam pieniązki. Chciałam kupic coś w nowszego i zastanawiałam się nad nowym Canonem 70D. Wiem ze to forum Canona ale czy Nikon D7100 nie byłby lepszy ? Raz ze tanszy 500 zł, dwa duzo osób go poleca. Nie wiem tylko czy im wierzyć bo wiadomo ze kazdy poleca to co ma. Prosze odpowiedzcie mi czy to dobry aparat D7100 czy czekać na tego Canona? Glownie chodzi mi o zdjęcia oraz fotografowanie w swietle zastanym gdyz nie mam lampy. Filmy bede krecila sporadycznie.
Pozdrawiam Monika.
Jeśli nie masz obiektywów canona wartych jakieś porównywalne z tymi korpusami pieniądze to sprawa jest otwarta, zawsze pisałem ze nikon wydaje się mniej zwracać uwagę na marketing to znaczy na sztuczne (mające sens tylko marketingowy) różnice mające zapobiegać konkurencji wewnątrz systemu. Nikon moim zdaniem (i DxO) ma znacznie lepsze matryce, obrazek z matryc nikona znacznie łatwiej poddaje się postrocesowi szczególnie w cieniach (brak kolorowej sraczki), autofocus w nikonie (51 punktów) wydaje się być bardziej rozbudowany niż w canonie (19punktów) (chyba że filmujesz wtedy być może nowy af z 70 będzie lepszy bo po prostu będzie - czas pokaże), dodatkowo af to istotny czynnik marketingu canona służący do podziału korpusów na amatorskie i profesjonalne, w nikonie jakby mniej do tego przywiązują wagę, pokrycie wizjera w D7100 - 100%, 70D - 98% niby żadna różnica ale znowu widać ten .... marketing w canonie w tym zakresie korpusów możesz sobie wybrać dużą kiszkę czyli 95% lub kiszeczkę czyli 98% niestety o 100% nikt nie pomyślał w dwucyfromym korpusie, ja kadruję praktycznie zawsze przez wizjer (lata przyzwyczajeń których nie mam zamiaru zmieniać) i chciałbym po prostu widzieć co kadruję (bo później nie kadruję w postprocesie - wiem dziwne ale tak mam). Pozostałe różnice są (przynajmniej dla mnie) mniej istotne, nikon ma 24 a canon 20mpix - mz bez znaczenia, canon ma ruchomy dotykowy ekran, nikon normalny - mz taki ruchomy to przyjemna opcja (szczególnie jak się musisz położyć) ale da się bez tego żyć ale chyba wolałbym ruchomy.
Obie puszki są ciekawe, policz optykę jaką będziesz kupować i zdecyduj na podstawie ceny całości. Jeśli obrabiasz to nikon ze względu na matrycę może być lepszym wyborem (piszę może być bo o 70D właściwie nic pewnego powiedzieć się nie da - też czekam na rewolucyjną matrycę canona, ale jak to mawiają rewolucja w canonie już była). 70D to nowy korpus więc trzeba poczekać na testy które coś powiedzą o rzeczywistych możliwościach tej matrycy. Sporą zaletą canona jest duża dostępność optyki z drugiej ręki (znacznie większa niż w nikonie) jak się nie boisz kupować używanych obiektywów to w canonie jest łatwiej i taniej.
Na dpreview można sobie porównać oba i jeszcze inne korpusy.