-
Problem z zamiennikiem baterii LP-E6 Phottix Titan w Canon 6D
Witam,
Mam następujący problem z zamiennikiem akumulatora Canon LP-E6 w Canonie 6D. Po umieszczenie baterii w body i włączeniu go wyświetla się komunikat "Komunikacja z aparatem jest nieprawidłowa. Czy kontynuować pracę z tym akumulatorem?". Mogę wybrać opcję ok. aparat działa ale nie wskazuje poziomu naładowania baterii. Po podłączeniu zamiennika do ładowarki światełko miga ciągle z taką samą częstotliwością (czyli żaden z 4 stanów ładowarki - jeden puls, dwa, 3 i pauza oraz ciągłe świecenie czyli naładowany). Akumulator zwróciłem do sklepu, sprzedawca powiedział, że u nich po przetestowaniu w 5d mkII nie ma problemu a ten sam zamiennik w 6D istotnie nie działa prawidłowo. Czy ktoś z was się z tym spotkał, czy stosujecie jakieś inne zamienniki, które działają bez problemu z body 6D i z ładowarką oryginalną?
Będę wdzięczny za pomoc
Radek
P.S. To mój pierwszy post na forum, szukałem jakichś informacji na ten temat ale nie udało mi się znaleźć, jeśli coś przeoczyłem proszę o wyrozumiałość;-)))
-
Odp: Problem z zamiennikiem baterii LP-E6 Phottix Titan w Canon 6D
A sklep testował na konkretnie tym samym zamienniku czy może tym samym typie, ale innym egzemplarzu.
Problem może być albo konkretnej sztuki, albo po prostu 6D nie lubi zamienników Phottix ;)
Ja mam jeden zaminnik Phottix do 60D i śmiga, aż miło - żadnej różnicy względem oryginału.
-
Więc tak, zamiennik odesłałem do sklepu z opisem problemu i odesłali mi natychmiast kolejny nowy zamiennik Phottixa - problem ten sam. W ładowarce i w aparacie nie działa normalnie. Najpierw myślałem, że odesłali mi ten co już u siebie miałem więc dzwonię do nich, mówią, że wysłali nową sztukę. Sprzedawca oddzwonił do mnie po 30minutach i mówi, że testował tego Phottixa Titan (nie wiem czy dokładnie reklamowaną przeze mnie sztukę ale ten typ na pewno) na 5d mk II i 6d i błąd w 6d występuje. Tak więc przetestowane zostały co najmniej 2 akumulatory tej firmy. Chcę kupić jakieś dodatkowe akumulatory-zamienniki więc próbuję się dowiedzieć, czy ktoś ma w 6d właśnie zamiennik. Tutaj się udało odesłać ale gdzie indziej np. kupując przez allegro może być różnie więc nie chcę kupować w ciemno. Dzięki za zainteresowanie tematem;-)))
--- Kolejny post ---
Dodam jeszcze, że mam 600d i do tego właśnie zamienniki Phottixa i Grip Phottixa i wszystko działa super (oczywiście w 600d jest inny tym akumulatora;-))
-
ja mam identyczne objawy z zamiennikiem Phottixa - w 60d jest normalnie widziany w aparacie i lampka w ladowarce miga w zaleznosci od stopnia naladowania, ale ten sam zamiennik w 6d nie jest widziany i ladowarka do 6d tez ma z nim problemy.
-
Ja miałem wcześniej 550d, teraz mam 60d i zamienniki Phottix-a miałem i mam. Żadnych problemów z tymi body nie było.
Co do 6D to tu coś trochę piszą LP-E6 Fremdakkus an der 6D immer noch kompatibel? - DFORUM niestey po niemiecku (korzytałem z google tłumacz bo niemieckiego nie znam :()
--- Kolejny post ---
Jeszcze znalazłem ciekawe info na stronie Phottixa, co prawda dotyczy 5D mk II, ale może to będzie jakiś trop...
Jan 22, 2013 by Phottix Support
The Phottix Titan LP-E6 batteries are fully compatible with the 5D Mark II, the charge level is displayed correctly on the camera. Older Phottix Titan LP-E6 batteries (with a grey label) were not fully compatible.
-
Przeczytałem ten niemiecki wątek (też korzystając z translatora)... znalazłem też aukcję w allegro z aku firmy Nowell ale gość mi odpisał, że nie jest do końca pewien i nie ma jak sprawdzić. Pozostaje tylko czekać aż ktoś kto ma 6d z działającym zamiennikiem się wypowie;-) Jeśli ktoś ma sprzęt jak Zader to może opcją jest używanie oryginałów z 6d a zamienników z 60d;-)))) ja niestety takiej opcji nie mam, bo do 600d jak pisałem są inne akumulatorki.;-)
-
dzizas problem jest że nie działają zamienniki w 6D a ludzie im piszą że mkIII i mkII działają....
Potwierdzam miałem zamienniki które działały w MKII i w MKIII ale po włożeniu do 6d to 6d ich nie rozpoznaje.
Z tego co mi wiadomo to problem jest w Chipie i trzeba czekać na nowy chip z nowymi bateriami.
Pisałem do Phottixa w sprawie baterii i Gripa i dostałem odpowiedź że będzie dostępny w ciągu miesiąca.
Więc nic nie pozostaje tylko czekać :-(
-
Niestety nie mam możliwości edycji ale może ktoś się orientuje kiedy Grip zamiennik będzie dostępny ?
-
Jak tylko będę wiedział coś nowego w sprawie tych akumulatorków to zaraz dopiszę do tego wątku. Pozdrawiam wszystkich;-)
-
-
a kiedy w sprzedaży oryginalny grip?
-
Kiedy to nie wiadomo ale cena za to kosmiczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Kiedy to nie wiadomo ale
cena za to kosmiczna.
Skąd możesz to wiedzieć, skoro jeszcze nie ma go w sprzedaży ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Skąd możesz to wiedzieć, skoro jeszcze nie ma go w sprzedaży ???
No gdzieś się tam niby pojawił, ale w tę cenę to się wierzyć nie chce (ok. 200 PLN drożej niż do 5d mk III):
Canon pojemnik na baterie BG-E13
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Skąd możesz to wiedzieć
Przecież podlinkowałem w swoim poście (podobnie zresztą jak chwilę później kolega Voyager70 w swoim) .
-
-
Może zanim podrzucisz linka, to chociaż przeczytasz?
UWAGA: akumulator działa również w najnowszym EOS 6D, ale współpracuje z nim tak jak akumulatorki bez chipa (czyli nie pokazuje stanu naładowania, oraz nie ładuje się w oryginalnej ładowarce)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rough2
no bo ja właśnie u nich kupowałem :)
-
A ja kupiłem HAMA 77387 (LP-E6) po wcześniejszym kontakcie z ich infolinią i potwierdzeniem kompatybilności na stronie https://pl.hama.com/portal/action*28...cleId*29111694 no i z 6D problem ten sam "Komunikacja z aparatem jest nieprawidłowa" i ładowarka szaleje :-(
-
Ja kupiłem trzy sztuki chinczyków FB (nazwa firmy) i działają bez problemów i rejestruje się w 6D. Patrząc na to że koszt jest ze 3 razy mniejszy, to nawet jak pociągną trochę krócej to nie będzie problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Ja kupiłem trzy sztuki chinczyków FB (nazwa firmy) i działają bez problemów i rejestruje się w 6D. Patrząc na to że koszt jest ze 3 razy mniejszy, to nawet jak pociągną trochę krócej to nie będzie problemu.
Gdzie je zakupiłeś?
-
W Chinach, ale musze "odszczekać". Nie są takie dobre po połowie rozładowania juz wskażnik sie nie zmienia i nagle przestaja działać bez ostrzeżenia. Nie sprawdzałem czy robią tyle samo zdjec co oryginal. Następna kupię jednak PISEN'a
-
Zamienniki już tak mają a w szczególności te najtańsze " no name " . Ciesz się, że nie spuchły w komorze aparatu jak mojemu sąsiadowi :(
-
Powtórzę z wątku o zamiennikach baterii.
Zamiennik baterii LP-E6 produkcji firmy Hähnel HL-E6 ma być w pełni współpracujący z 6D od wersji V2K, co ma być zaznaczone na opakowaniu i na baterii.
Sprawdził ktoś zamienniki LP-E6 Assmann, Calumet, Energizer z 6D ?
Szczególnie ciekawy jest Energizer, bo jest na ebayu, że działa OK z 6D a w ogóle nie ma go na stronie producenta.
Jeśli ktoś jeszcze chce napisać że sąsiadowi coś spuchło lub wybuchło to ja chętnie poczytam. Także to z jakimi jeszcze aparatami działa LP-E6 i czy można ją podłączyć do maszynki do golenia lub innych urządzeń
-
Oryginalny grip Canona już jest dostępny. Ciekawe bo ilości przycisków i ogólnie kształt bardzo zbliżony, ale ceny gripów pięknie wykalkulowane.
BG-E8 (m.in. 650D) - 110 funtów
BG-E7 (7D) - 140 funtów
BG-E13 (6D) - 250 funtów
BG-E11 (5DIII) - 300 funtów
No to zagadka który jest do czego ?
1. 2. 3. 4.
A różnica w cenie TRZYKROTNA
Na stronie Phottixa grip do 6D już jest, ale chyba jeszcze niedostępny.
-
Jezeli znów nie ma przycisku AF-ON to dla mnie grip jest bezuzyteczny :(
-
Według mnie :
1.650D
2.6D
3.5DIII
4.7D
-
Kolejność jest taka jak na liście z cenami grip do 6D jest na zdj. 3.
Posiada spust i trzy dodatkowe przyciski w tym AF-ON.
Na razie najtaniej wychodzi kupić grip Meike i napchać go akumulatorami AA.
Jeśli ktoś natknął się na porządny zamiennik do 6D niech da znać.
-
To, że cena za oryginalny grip jest nieco przesadzona i można szukać zamienników rozumiem.
Ale czy jest sens kupować kolejne zamienniki baterii za kilkadziesiąt złotych i denerwować się, że coś nie gra, podczas gdy u TIPa można mieć oryginalny za trochę powyżej 200 zł?
Na gripie można zaoszczędzić kilkaset złotych i nikt nie zauważył problemów do tej pory. Działającej baterii do 6D nikt nie znalazł jeszcze. Myślę, że warto dołożyć 150zł,żeby spokojnie pracować na sprzęcie, za który zapłaciło się 7000 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorzki
Jeśli ktoś natknął się na porządny zamiennik do 6D niech da znać.
A Newell to pies ? 600 zł taniej niż oryginał (850-250). I można już go normalnie kupić. I działa :)
-
Cichy jemu raczej chodziło o zamiennik baterii a nie gripa :)
Jesli chodzi o zamiennik baterii to ja dostałem do 6d którego kupiłem w usa baterie "power2000" i normalnie ten zamiennik chodzi, nie ma z nim żadnego problemu tylko ze nigdzie u nas w pl takiego nie można dostać
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartezzx
Cichy jemu raczej chodziło o zamiennik baterii a nie gripa :)
No chyba raczej o grip mu chodziło ???
-
A no może:) każdy grip do 6d ma koszyk na lp-e6?
-
Gripa nie używam, chodzi mi tylko o to że jak będę robił time-lapsa to wolałbym mieć opcję że dokończę sesję. Przerwa 5-10 minut to nie problem, ale trzymanie ludzi 2,5 godziny na naładowanie LP-E6 odpada. Przetestowałem Phottixy, właściwie to one działają, tyle że nie ma kontroli i nie wiadomo kiedy przestaną.
Zacząłem przeglądać gripy. Jeśli się wsadzi oryginalne baterie w oryginalny grip to jest to fajnie wyświetlane na aparacie. Szczegółowych informacji o innych gripach i jak grip Canona działa z AA nie mam.
Temat gripa wywołał lysy1980 i Diabeł, dla mnie optymalny byłby zamiennik baterii, a nawet dwa. Klapiąc co 5 sekund robi się 1080 zdjęć w półtorej godziny plus jakieś przerwy, można baterię wymienić i naładować. Tego pstrykania ma być 6-8 godzin.
Przesyłka z Polski czy USA raczej nie dotrze na czas, więc zostaje póki co oryginalna bateria Canona.
-
Najgorzej że niektórzy sprzedający pisze w swoich aukcjach z zamiennikami że pasują też do 6d, tylko mogliby dopisać że nie ma komunikacji między 6d a baterią
-
Grzegorzki, kup jakis zaminink, kosztuje nie więcej niż stówę. Nie ma co kombinować to nie obiektyw, który starczy na lata, jak się zuzyje to wyrzucisz.
-
Co nie zmienia faktu że aku warto kupić oryginalne w rozsądnej cenie :)
-
Z moich doswiadczen wynika ze lepiej kupić trzy zamienniki niż jeden oryginał, dobre zamienniki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Z moich doswiadczen wynika ze lepiej kupić trzy zamienniki niż jeden oryginał, dobre zamienniki
A czy ktoś już znalazł dobre zamienniki do 6D?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aciek_l
A czy ktoś już znalazł dobre zamienniki do 6D?
ponieważ jestem głupi, to zamówiłem z Singapuru dwa razy tyle baterii do 6D, co potrzebuję
chętnie więc pozbędę się ich po kosztach: http://www.canon-board.info/sprzedam...3/#post1156750
działają jak oryginały :D
-
Jednego już się pozbyłeś jak opiszesz na PW. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorzki
Gripa nie używam, chodzi mi tylko o to że jak będę robił time-lapsa to wolałbym mieć opcję że dokończę sesję. Przerwa 5-10 minut to nie problem, ale trzymanie ludzi 2,5 godziny na naładowanie LP-E6 odpada. Przetestowałem Phottixy, właściwie to one działają, tyle że nie ma kontroli i nie wiadomo kiedy przestaną.
Zacząłem przeglądać gripy. Jeśli się wsadzi oryginalne baterie w oryginalny grip to jest to fajnie wyświetlane na aparacie. Szczegółowych informacji o innych gripach i jak grip Canona działa z AA nie mam.
Temat gripa wywołał lysy1980 i Diabeł, dla mnie optymalny byłby zamiennik baterii, a nawet dwa. Klapiąc co 5 sekund robi się 1080 zdjęć w półtorej godziny plus jakieś przerwy, można baterię wymienić i naładować. Tego pstrykania ma być 6-8 godzin.
Przesyłka z Polski czy USA raczej nie dotrze na czas, więc zostaje póki co oryginalna bateria Canona.
A co stoi na przeszkodzie zakupu oryginalnego akumulatora?
-
Pewnie cena
Wczoraj rozładował mi się oryginał podobnie jak zamienniki, tzn. nie widzialem żadnego ostrzeżenia (powinna migać bateria???), także jak narazie zaminniki są znów tak dobre jak oryginał :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
poszły na pniu
sorry za kłopot tym, którym nie udało się ode mnie odkupić
-
Witam,
Znalazłem coś takiego tym razem:
AKUMULATOR LP-E6 CANON 6D,5DMark II / III, 7D, 60D (3185091609) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Pan w korespondencji Twierdzi, że testowali ten aku z Canon 6D body i ładowarką i wszystko działa świetnie. Zakupiłem dzisiaj ten akumulator, jak tylko przyjdzie i przetestuję to potwierdzę ten fakt. Pozdrawiam.
-
Właśnie wróciłem z fotoamigo.pl we Wrocławiu i kupiłem baterię do 6D i jest 100% sprawna. Pokazuje info. o stanie. Włożyłem do ładowarki (oryginalnej) - ładuje. Mają to na allegro. A cena przystępna :)
P.S.
Rozmawiałem z chłopakami ze sklepu i powiedzieli, że specjalnie zwlekali z dostawą, bo chodziło o nowe chipy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
poszły na pniu
sorry...
A możesz dać namiar na ten Singapur? ...to bym sam zanabył
-
Wczoraj testowałem z 6D i działa bez problemów z tym modelem i z 5D mkII wypuszczonym w 4 kwartale 2012.
Akumulatory - Akumulator Fotoamigo LP-E6 do Canon 5D Mark II, 7D, 60D, 5D Mark III - Z CHIPEM - Fotoamigo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Goranick
A możesz dać namiar na ten Singapur? ...to bym sam zanabył
DSTE 2pcs LP E6 Battery for Canon 6d 5D Mark III 5D Mark II 7D 60D Camera | eBay
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartosz Lubarski
Dzieki za informację, zamówiłem dla siebie. Ciekawi mnie co tam pakują bo opakowanie z Fotoamigo. Wiadomo kto jest producentem?