-
Czy wolno filmować, nagrywać i fotografować policję, straż miejską, urzędnika...???
-
Odp: Czy wolno filmować, nagrywać i fotografować policję, straż miejską, urzędnika...
Wszystko ładnie pięknie, ale wymienione tam przepisy odnoszą się raczej tylko do osób "na służbie", czyli patrol (i tu już dość głośny przypadek: Zatrzymany za robienie zdjęć Policji - Wykop.pl oraz Obiektyw + policjant = kłopoty), zabezpieczanie imprez. Przy podjęciu czynności służbowych nie jest to dla mnie już takie jasne.
-
Odp: Czy wolno filmować, nagrywać i fotografować policję, straż miejską, urzędnika...
a dla mnie pewnym wyznacznikiem jest np program "uwaga pirat". Skoro prywatna telewizja może perfidnie filmować jak policjanci wręczają mi mandat (oczywiście w wyłączeniem publikacji mojego wizerunku) to myślę że ja mam nie mniejsze prawa i mogę filmować policjantów czy jakiegokolwiek urzędasa. A co do sytuacji z linków, prawnicy są zgodni - postępowanie policjantów bezprawne !!! sam jestem ciekaw jaki finał miała ta historia ......
-
Myślę, że w jakiś sposób jest rozróżniony spacer policjantów na patrolu, zatrzymanie w celu wlepienia mandatu, przeszukanie osobiste (lub nieruchomości) przy podejrzeniu popełnienia przestępstwa, czy działania jednostki AT. I na pewno tego wszystkiego nie reguluje jeden paragraf, że można filmować/fotografować służby mundurowe. ;)
-
A jest jakiś inny paragraf, który to reguluje lub tego zabrania? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaitsev
Myślę, że w jakiś sposób jest rozróżniony spacer policjantów na patrolu, zatrzymanie w celu wlepienia mandatu, przeszukanie osobiste (lub nieruchomości) przy podejrzeniu popełnienia przestępstwa, czy działania jednostki AT. I na pewno tego wszystkiego nie reguluje jeden paragraf, że można filmować/fotografować służby mundurowe. ;)
A czym się różni krawężnik od strzelającego AT?
-
Można fotografować osoby pełniące funkcje publiczne i to ich "problem", że muszą się z tym liczyć. Ja fociłem policjantów na Euro i 11 listopada na luzie i nikt nie fikał ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
A czym się różni krawężnik od strzelającego AT?
A nie różni się? ;) Nie wiem, zastanawiam się. Ale gdyby faktycznie wszystko było wrzucone do jednego worka i regulowane wspomnianymi w linku paragrafami, to trochę słabo...
-
No na logikę funkcjonariusz w pracy to funkcjonariusz w pracy.
To właśnie nadmiar przepisów jest szkodliwy, imo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
No na logikę funkcjonariusz w pracy to funkcjonariusz w pracy.
To właśnie nadmiar przepisów jest szkodliwy, imo.
Niby tak. Wychodzi na to, że prawo zezwala na dokumentowanie wizerunku osób publicznych i jego rozpowszechnianie ALE są dziesiątki przepisów zakazujących fotografowanie czy filmowanie, które po kolei odcinają sytuacje w których można fotografować mundurowych.
Na przykład:
Cytat:
ROZPORZADZENIE Nr 101
Wojewody Warmińsko-Mazurskiego
z dnia 22 września 2009 r.
w sprawie przepisów porządkowych obowiązujących w pasie drogi granicznej i strefie nadgranicznej na terenie Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
(...) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. W pasie drogi granicznej i strefie nadgranicznej zabrania się:
1) fotografowania i filmowania znaków granicznych i urządzeń służących do ochrony granicy państwowej umiejscowionych w pasie drogi granicznej oraz terenów położonych poza linią granicy państwowej;
...
O ile się nie mylę, określone miejsca np. na lotnisku też pod to podchodzą.
Do tego wszystkie przepisy dot. informacji o charakterze niejawnym: INFORMACJA NIEJAWNA - Ustawa o ochronie informacji niejawnych, szczególnie Rozdział 2, który mówi o ich klasyfikacji:
Cytat:
5) doprowadzi lub może doprowadzić do identyfikacji funkcjonariuszy, żołnierzy lub pracowników służb odpowiedzialnych za realizację zadań wywiadu lub kontrwywiadu, którzy wykonują czynności operacyjno-rozpoznawcze, jeżeli zagrozi to bezpieczeństwu wykonywanych czynności lub może doprowadzić do identyfikacji osób udzielających im pomocy w tym zakresie;
6) zagrozi lub może zagrozić życiu lub zdrowiu funkcjonariuszy, żołnierzy lub pracowników, którzy wykonują czynności operacyjno-rozpoznawcze, lub osób udzielających im pomocy w tym zakresie;
Cytat:
4) utrudni wykonywanie czynności operacyjno-rozpoznawczych prowadzonych w celu zapewnienia bezpieczeństwa państwa lub ścigania sprawców zbrodni przez służby lub instytucje do tego uprawnione;
Cytat:
4) utrudni wykonywanie zadań służbo m lub instytucjom odpowiedzialnym za ochronę bezpieczeństwa lub podstawowych interesów Rzeczypospolitej Polskiej;
5) utrudni wykonywanie zadań służbom lub instytucjom odpowiedzialnym za ochronę porządku publicznego, bezpieczeństwa obywateli lub ściganie sprawców przestępstw i przestępstw skarbowych oraz organom wymiaru sprawiedliwości;
Kontrola drogowa, osobista, celna nie podejdzie pod to? Nawet nie trzeba się zbyt upierać, żeby tak stwierdzić.
-
A tak a propos Uwaga Pirat - to mnie mocno zastanawia fakt, że OK wizerunku nie pokazują, ale przecież może się zdarzyć delikwent, który nie będzie sobie życzył by go w ogóle filmować, obserwować, itd.
I co wtedy? TVN może w przypadku wyraźnego sprzeciwu delikwenta dalej filmować. Przecież jak nagrywają to utrwalają wizerunek takiej osoby na swoich nośnikach dopiero potem programowo maskują.
Poza tym można sobie nie życzyć obecności przy czynnościach wykonywanych przez Policję obecności, jak by na to nie patrzeć osób trzecich.
Może Ktoś to rozważał bardziej szczegółowo?
-
Bangi, w takim wypadku personalia delikwenta nie zostają ujawnione, jego facjata zostanie zblurowana, jeżeli zajdzie potrzeba to i głos zmieniony.
Kilkukrotnie zdarzało mi się na jakichś imprezach, że jakiś reporter podchodził do mnie zadawał kilka pytań ale na początku lub na końcu pytał się czy zgadzam się udzielić odpowiedzi na jego pytania i publikację wizerunku w przypadku wykorzystania materiału.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A tak a propos Uwaga Pirat - to mnie mocno zastanawia fakt, że OK wizerunku nie pokazują, ale przecież może się zdarzyć delikwent, który nie będzie sobie życzył by go w ogóle filmować, obserwować, itd.
I co wtedy? TVN może w przypadku wyraźnego sprzeciwu delikwenta dalej filmować. Przecież jak nagrywają to utrwalają wizerunek takiej osoby na swoich nośnikach dopiero potem programowo maskują.
Poza tym można sobie nie życzyć obecności przy czynnościach wykonywanych przez Policję obecności, jak by na to nie patrzeć osób trzecich.
-
w historii programu juz nie jeden się burzył że nie życzy sobie filmowania, były nawet groźby spraw sądowych i telefony do komendy i niesttey nic to nie dało, policjanci zawsze argumentują że filmowana jest ich praca i wszytsko odbywa się zgodnie z prawem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wiesz, może to wszystko przebiega zupełnie odwrotnie. Służby mają prawo dokumentować przebieg czynności, może TVN Turbo robiąc program, utrwala materiał z kontroli jako materiały policji, a ona na określonych warunkach zezwala na emisję tego? Może po prostu to jest publikowane jako materiały policji, ale na masową skalę.
-
zaitsev, nie sądzę, po prostu w Polsce nie jest karalne skierowanie w czyjąś stronę obiektywu i wciśnięcie rec natomiast może być karalne to, co dzieje się potem... pamiętam, że w piracie była nawet osoba która chciała aby jej twarz nie była zamazywana i facio powiedział wprost, że zezwala na opublikowanie swojego wizerunku w tvn a jednak tego nie zrobili, zamazują wszytsko, ciekawe dlaczego.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
zamazują wszytsko, ciekawe dlaczego.....
Bo to jak zaproszenie do założenia im sprawy. ;)
-
jeśli facet publicznie do kamery powiedział że zezwala na publikację wizerunku a wręcz o to zabiegał i mają to nagrane to o żadnym "zaproszeniu" nie może być mowy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
jeśli facet publicznie do kamery powiedział że zezwala na publikację wizerunku a wręcz o to zabiegał i mają to nagrane to o żadnym "zaproszeniu" nie może być mowy...
Zgodę można wycofać.