-
Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?
Jak w temacie. Mam straszny problem z fotografowaniem moich psów gdy tło jest śnieżne, albo przepalam, albo wychodzą totalnie bure. Próbowałam już na różnych czasach, różnie z przesłoną, korygowałam ekspozycję, chyba za dużo kombinuję bo i tak nic nie wychodzi, zima mija a ja jestem nadal bez ładnych zdjęć :( Może ktoś ma doświadczenie w podobnym temacie i byłby tak miły i coś sensownego mi doradził, będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
Mam aparat canon 7D, obiektywy canon 28-135, canon 70-300 i canon 85.
A zdjęcia w większości takie :(
-
Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?
Zamiast wgryzać się w psy, próbowałbym zrozumieć znaczenie światła w fotografii.
BTW:
...a te cztery psiaki "w siad" całkiem udane.
-
Ja bym ustawił tryb M. Ekspozycję dobrałbym tak by śnieg wypadł blisko prawej krawędzi histogramu (pewnie z 1,5 do 2 EV do tego co wskazuje światłomierz) i potem wyciągał psy z cieni.
-
dziękuję Jacek_73, ale moim zdaniem nie bardzo... jest takie właśnie bure w ogólę nie oddaje tego jak te psy wyglądają o śniegu już nie wspomnę. A wgryzanie było żartem za to chęć zrozumienia tego co robię źle całkiem poważna i chętnie zrozumiem znaczenie światła, jeśli ktoś mnie zechce poduczyć na tym konkretnym przykładzie :)
Jellyeater - wielkie dzięki, jutro wypróbuję :)
-
I przełacz aparat na RAW jak jeszcze nie masz. Koniecznie! Bo to drugie zdjęcie jest pewnie do odburowania. Można biele wybielić i psy wyciągnąć. Ale lepiej mieć prawidłową ekspozycję na początek czyli światła maksymalnie przy prawej.
-
Przyłącze się, czy w ogóle możliwe jest cropem canona zrobienie poprawnych ww zdjęć?
-
Krop raczej nie ma nic do rzeczy, chyba nie ma matrycy o takiej rozpiętości tonalnej. Prawdopodobnie nawet film by tego nie ogarnął.
Próbowałbym doświetlić lampą błyskową.
To drugie zdjęcie jest całkiem niezłe - trochę zabawy z krzywą (podbicie świateł i usunięcie niebieskiego) i powinno być całkiem ładnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Przyłącze się, czy w ogóle możliwe jest cropem canona zrobienie poprawnych ww zdjęć?
A zamiast psa może być gawron?
EDYTA:
...zresztą co będę się głupio pytał. Gawron czy pies co za różnica w sensie technicznym.
-
Jak najbardziej. Dowolne cos czarne na białym tle bądź białe na czarnym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Jak najbardziej. Dowolne cos czarne na białym tle bądź białe na czarnym.
Mam nadzieję że w jakimś stopniu odpowiedziałem na Twoje pytanie :)
-
Jak napisał jellyeater, tylko RAW i wyciąganie czarnego z cieni. Tryb może być dowolny, korekta ekspozycji na +1 albo więcej lub/i pomiar światł punktowy, naświetlać na histogram. Inaczej albo czarne na zdjęciu będzie czarne bez szczegółów, albo jak już fotografowany obiekt będzie OK, to śnieg bedzie jedną białą plamą. Na takich zdjęciach jest dla cyfrówek za duża rozpiętość tonalna i trzeba to trochę oszukać, ale da się tylko RAWem.
Można też wywołać RAWa 2 razy i kleić, coś w rodzaju HDRa ale z jednym plikiem, da to porządany efekt, ale jakościowo będzie gorzej.
-
Leon@ pod cropem miałem na mysli matrycę - właśnie jej rozpiętość.
Jacku szacun :)
-
Dokładnie, choć osobiście wolę czarne na białym ;)
Właśnie o to mi chodzi - oko widać, strukturę śniegu... fakt, że gawron zajęty i nie biegnie, ale moje burki na drugim też siedzą i choć zwykle jest lepiej to i tak często kończy się jak na zaprezentowanym (lepiej wychodzi gdy świeci słońce i gdy robię portret jednemu za pomocą 85mm)
Jellyeater - RAW włączę ;)
Leon007 - zabawa z krzywą, czyli też się RAW kłania, od jutro włączę i będę próbowała prostować RAWy
Matsil - dzięki, spróbuję :)
-
ja mam podobny problem z czarnymi psiurami nie tylko zimą, a obecnie białego psa na śnigu ciężko mi ładnie pokazać, śnieg z regóły wpada mi w niebieski jak na Twojej drugiej fotce, a te cztery czarnuszki to flaty?
-
Cytat:
więcej lub/i pomiar światł punktowy, naświetlać na histogram
Tak punktowy pomiar światła jest idealny. Trafi w śnieg korekta +1 może 1,5. Trafi w psa -1 może -1,5. Ustawić raz a dobrze na śnieg i tyle. Jak warunki oświetleniowe się nie zmieniają jest to optymalna metoda. Inaczej będzie miała jak na przykładowych zdjęciach. Jakby chciała mieć losowo to lepiej i tak matrycowy. Jest szansa, że pies i śnieg będą mniej więcej po równo w kadrze i aparat ustawi ekspozycję gdzieś po środku jak na drugim przykładzie.
-
można, wystarczy tylko umieć poprawnie naświetlać
należy zdjęcie naświetlić tak, aby śnieg był 1,5-2 EV prześwietlony
-
Tak to flaty :) Latem wychodzą super, jesienią chyba jeszcze lepiej ale zimą - muszę to opanować :)
Zobaczymy jak jutro pójdzie mi z Waszymi poradami, mam nadzieję, że wreszcie zaczną przypominć gawrona ;)
-
Moje doświadczenia na śniegu są takie jak Airheada - śnieg ma być +1,5 do +2.
Przy wywoływaniu rawów zacznij od balansu bieli: pipetą w najjaśniejsze miejsce na śniegu, lub jeździj suwakiem temperatury, aż będzie Ci się podobało.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
To przede wszystkim.
Poza tym - trzeba zauważyć, że zdjęcie gawrona, oprócz tego, że poprawnie naświetlone, zostało zrobione w diametralnie odmiennych warunkach oświetleniowych, niż zdjęcie "bure" z psami - na zdjęciu burym jest bure światło w burą pogodę. Zdjęcie samo w sobie naświetlone jako tako, ale nie da się w takim świetle zrobić takiego zdjęcia jak to z gawronem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
izewa
... mam nadzieję, że wreszcie zaczną przypominć gawrona ;)
Lepiej jak w dalszym ciągu będą przypominać psy. Małą podpowiedź do posta #2 dał Kuba w ostatnim zdaniu - pomyśl nad tym.
Pozdrawiam.
-
No dobra aż takim ignorantem nie jestem ;) i też wolę robić zdjęcia gdy pogoda jest słoneczna, ale czasem spotkania, szkolenia itp są w taki dzień jak był dziś a też chciałabym coś z niego "uchwycić" :)
Niezależnie od wszystkiego jutro poćwiczę według pozostałych porad i zapoznam się z materiałami jakie mi poleciliście, jak już się poprawię to pochwalę się rezultatami :) a tymczasem bardzo dziękuję tym którzy poświęcili swój czas aby mi pomóc.
-
już zostało napisane, ale dodam jeszcze raz by się utrwaliło - RAW + Lightroom.
dziwią mnie osoby, które wcześniej pisały, że crop takiej sceny nie ogarnie;o spokojnie ogarnie, jeśli tylko nie jest robione na zielonym kwadracie...
-
A ja na początek polecę program Canona czyli Digital Photo Professional. Bo jest prosty w obsłudze i można nauczyć się podstaw. No i do tego jest za darmo :)
-
Dobrej rady nie ma, ale :
1. koniecznie RAW i "wywołuj" do *.tiff (16 bit) i te obrabiaj. Na koniec zamień na 8 bitowe jpg
2. Rób bracketing Av, tyle ile możesz w sekwencji, tak aby skrajne były +/- 2EV i próbuj na wybranych plikach. Jak nabierzesz doświadczenia to może lepiej będzie jak przesuniesz sekwencję na +1; 0; -1; -2; -3 albo przejdziesz na +0,5; 0; -0,5; -1; -1,5 ale to się okaże "w praniu"
3. W dobrych edytorach istnieje możliwość rozjaśniania cieni (np. w Photoshop jest bardzo dobra funkcja Cienie/Podświetlenia)
jp
PS
Jaki masz aparat ?
-
W wawie dziś piękna słońce. :) Chociaż to utrudnia zabawę. Dobrze jakbyś znalazła miejsce bez cieni. I próbowała robić mając słońce za plecami czyli przednie światło. I ekspozycję na oswietlony słońcem śnieg, jeżeli robisz na słońcu. Tak by ten śnieg był prześwietlony faktycznie o te 1,5 do 2 eV. +1 jak pisałem wcześniej może być za mało.
-
niezla gromadka flatów - w rodzinie mamy jednego, a w zasadzie jedną ;) co do zdjec tak jak pisza pozostali nie da sie tego naswietlic tak zeby detale byly w cieniach i swiatlach. ratunkiem moze byc obrobka RAW i gaszenie swiatel z jednoczesnym wyciaganiem cieni, ale bez przesady. chyba ze dzien ma sie ku koncowi i miekkie slonce oswietla psa przez co bedzie lepiej widoczny
siostra co jakis czas do mnie dzwoni i pyta jak nastawic lustrzanke zeby dobrze foty wyszly, ale duzo zwojowac sie tu nie da, trzeba walczyc w postprocessie
-
Zaraz wybieram się na spacer i będę próbować, dzięki jeszcze raz :) Dziś faktycznie u nas słońce więc tym bardziej ma się ochotę na wyjście z psami i aparatem :)
Czacha - moje są dwa, reszta znajomych :) i chyba (a raczej na pewno) znam Twoją siostrę i Toskę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
izewa
Czacha - moje są dwa, reszta znajomych :) i chyba (a raczej na pewno) znam Twoją siostrę i Toskę
świat jest mały - powodzenia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Tak punktowy pomiar światła jest idealny. Trafi w śnieg korekta +1 może 1,5. Trafi w psa -1 może -1,5. Ustawić raz a dobrze na śnieg i tyle.
Ja zawsze robię jak napisałem i jakoś udaje mi się trafiać. Jak nie trafisz na punktowym to ostrość też bedziesz miał w lesie jak korzystasz z servo. Mój sposób to punktowy i +1-2EV. który zawsze działa. Reszta to zabawa z RAWem. Ale każdy ma prawo robić jak chce ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ja zawsze robię jak napisałem i jakoś udaje mi się trafiać. Jak nie trafisz na punktowym to ostrość też bedziesz miał w lesie jak korzystasz z servo. Mój sposób to punktowy i +1-2EV. który zawsze działa. Reszta to zabawa z RAWem. Ale każdy ma prawo robić jak chce ;).
Przy pomiarze punktowym na czarnego psa na śniegu plus dodatnia korekta ekspozycji w puszce, wyjdzie szary pies i white seamless background, że się tak wyrażę :mrgreen:. Czy tak ma to działać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Mój sposób to punktowy i +1-2EV. który zawsze działa.
Wystarczy "zaprzyjaźnić" się z systemem strefowym (link podawałem wcześniej) i wtedy zwłaszcza na czarnym i białym nie będzie żadnych wątpliwości o ile korygować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ale każdy ma prawo robić jak chce ;).
Dobrze to ująłeś - każdy ma prawo robić po swojemu ;)
-
Fajna "banda" na tym drugim zdjęciu i chociażby przez to zdjęcie jest też przyjemne. Pewnie gdyby było w RAW to dałoby radę z niego dużo wyciągnąć.
Generalnie musisz pamiętać, że (robiąc w RAW) lepiej niedoświetlić niż prześwietlić. Jeśli będziesz robiła na niskim ISO to tę korektę +2 powinno dać się uzyskać wywołując z RAW bez większej utraty jakości, w drugą stronę to nie działa.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Wystarczy "zaprzyjaźnić" się z systemem strefowym (link podawałem wcześniej) i wtedy zwłaszcza na czarnym i białym nie będzie żadnych wątpliwości o ile korygować.
Z tym systemem strefowym na cyfrze to jakiś ponury żart jest. Przeczytaj o prawdziwym systemie strefowym, nie tym z linku który podałeś, a zobaczysz różnicę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Z tym systemem strefowym na cyfrze to jakiś ponury żart jest. Przeczytaj o prawdziwym systemie strefowym, nie tym z linku który podałeś, a zobaczysz różnicę.
Oczywiście, że czytałem. Do ustalenia czy przy pomiarze punktowym na śniegu, lub czarnym psie należy wprowadzić korektę +2, a może +1 lub -1,5 EV ten artykuł Janusz Body jest w zupełności wystarczający. Nie trzeba znać i umieć stosować pełnego systemu strefowego. Kwestie opisane przez Janusz w zupełności wystarczają, aby zrozumieć po co oraz o ile wprowadzać korektę wskazań światłomierza w takim przypadku.
-
Nie wiem czemu nikt nie wspomniał o lampie. Lampa błyskowa "spłaszcza" kontrasty. Na czarnego psa na śniegu jak znalazł. Korekta w postprocesie to akurat ostatnia rzecz jaką bym komukolwiek doradzał. Korekta lampy na -1EV to tak.
Nie wiem czemu nikt nie wspomniał o filtrze polaryzacyjnym - polar spłaszcza kontrasty.
Nie wiem czemu coponiektórzy piszą, że cyfra ma mniejszą rozpiętość tonalną od kliszy. Już dawno nieprawda.
Zupełnie nie wiem czemu nie można używać elementów systemu strefowego na cyfrze. Owszem można a nawet trzeba - bardzo pomaga zrozumieć i poprawnie naświetlać.
Nie wiem czemu.... Ech... Znak czasu, zamiast robić zdjęcia to się je poprawia w photoshopie. Myślę jednak, że nie tędy droga....
Postproces nie służy naprawieniu zepsutych, bylejakich zdjęć. Próby wyciągania w postprocesie tego czego na zdjęciu zwyczajnie nie ma najczęściej przynoszą opłakane skutki.
-
Cytat:
Nie wiem czemu nikt nie wspomniał o filtrze polaryzacyjnym - polar spłaszcza kontrasty.
Nawet jak słońce jest za chmurami? Jak w przypadku tych zdjęć?
Lampa wypali pewnie śnieg w okolicy psów. Może dlatego nikt o tym nie wspomniał. Chociaż jak ma lampę może spróbować.
Jak się dobrze naświetli śnieg (czyli blisko prawej) to nie ma problemu, żeby psa trochę podciągnąć z całkowitej czerni do ciemnej szarości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
Nie wiem czemu.... Ech... Znak czasu, zamiast robić zdjęcia to się je poprawia w photoshopie. Myślę jednak, że nie tędy droga....
Postproces nie służy naprawieniu zepsutych, bylejakich zdjęć. Próby wyciągania w postprocesie tego czego na zdjęciu zwyczajnie nie ma najczęściej przynoszą opłakane skutki.
Tak i nie ;)
Zgadzam się że nie ma co się nastawiać że "się naprawi" w PSie.
Można jednak świadomie robić "niepoprawne" zdjęcie do poprawy przy wywołaniu.
Nie miałem okazji fotografować śniegu... ale co ja bym zrobił to, zakładając że słońce jest za chmurami, zmierzyłbym śnieg punktowo i ustawił ekspozycję na +2EV. Psy wyszłyby trochę szare ale po poprawie ekspozycji o -1EV w PS wróciłyby do czerni. Lekki Fill Light(ACR6.x) uwidoczni lepiej sierść. ACR7.x powinien to zrobić automatycznie lub przy niewielkiej pomocy suwaków Black i Shadows. Dzięki temu mamy szczegóły bez szumu i nieprzepalony śnieg.
Przy słonecznej pogodzie ustawiłbym śnieg na +1EV. Śnieg powinien zadziałać jak reflektor i doświetlić psy.
Lampa oczywiście też przydatna rzecz;)
-
Jam to, nie chwaląc się, wspomniał o lampie, ale nikt nie podjął tematu, bo lampa to jedno ze słów przekłętych na CB.
Jak się poćwiczy i dobrze ustawi, to nie będzie prześwietlać śniegu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Nawet jak słońce jest za chmurami? Jak w przypadku tych zdjęć?
sądzisz, że polaryzacja się wyłącza jak są chmury? Nie, nic bardziej mylnego. Światło jest rozproszone ale dalej polar działa. Oczywiście najsilniej jak słońce jest z boku co przy grubych chmurach może stanowić utrudnienie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
....
Lampa wypali pewnie śnieg w okolicy psów. Może dlatego nikt o tym nie wspomniał. Chociaż jak ma lampę może spróbować.
......
Ech..... nic nie wypali. Nie "wali" się lampą "ile bozia dała" a doświetla. Działa. Na plaży, na śniegu (śnieg to prawie to samo co plaża) lampa na aparat i używać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Do ustalenia czy przy pomiarze punktowym na śniegu, lub czarnym psie należy wprowadzić korektę +2, a może +1 lub -1,5 EV ten artykuł Janusz Body jest w zupełności wystarczający. Nie trzeba znać i umieć stosować pełnego systemu strefowego. Kwestie opisane przez Janusz w zupełności wystarczają, aby zrozumieć po co oraz o ile wprowadzać korektę wskazań światłomierza w takim przypadku.
Z tym się zgodzę, tylko co to ma wspólnego z systemem strefowym?
-
Wczoraj nie miałam już jak sprawdzić - a tu się zrobiła miła dyskusja cieszę się a jeszcze bardziej bym się ucieszyła jakby wszyscy mieli ochotę na wspólny spacer i poćwiczenie swoich propozycji na moich psach ;)
Ja na razie nie mam się za bardzo czym chwalić bo "walczę" z RAWami, których obróbki niestety nie mam w jednym palcu i pewnie trochę zanim coś uzyskam. Na pierwszy rzut oka jednak widzę, że korzystając z już podanych rad (co prawda wczoraj było słońce) zdjęcia wyszły trochę lepiej ale głównie te pozowane, gdy psy są w ruchu to na większości są bladoszare psy i biała plama dookoła (a tego chyba nie dam rady wyciągnąć w żadnym programie), dziś niestety nie mogę sobie pozwolić na spacer w ciągu dnia, ale może jutro pójdę z lampą ;)
A filtr polaryzacyjny mam na 70-300 i na 85 założony i moim skromnym zdaniem to pomaga, widzę różnicę między zdjęciami z nich a z 28-135, ale to tylko lekka różnica a resztę muszę dopracować jednak innymi ustawieniami...
EDIT
Coby nie wszczynać niepotrzebnych dyskusji, pisząć "poćwiczenie" miałam na myśli przekazywanie mi w realu swoich propozycji a ja bym je ćwiczyła, choć oczywiście zakazu robienia zdjęć moim psom nie wprowadzam ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
izewa
a jeszcze bardziej bym się ucieszyła jakby wszyscy mieli ochotę na wspólny spacer i poćwiczenie swoich propozycji na moich psach ;)
A jaka część Warszawy? Moja córka jest wielką wielbicielką psów (każdy spotkany na ulicy jest "słodki") i na pewno chętnie by poznała Twoje.
-
Warszawa Miedzeszyn, dookoła pola i laski więc jak ktoś lubi to i ładny zimowy (póki jeszcze jest) krajobraz można uchwycić :) Poważnie zapraszam, trzeba tylko (oczywiście poza sprzętem do focenia) zabrać porządne buty bo my spacerujemy po polach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
izewa
?..
A filtr polaryzacyjny mam na 70-300 i na 85 założony i moim skromnym zdaniem to pomaga, widzę różnicę między zdjęciami z nich a z 28-135, ale to tylko lekka różnica a resztę muszę dopracować jednak innymi...
Polar jest skuteczny gdy masz światło z boku, pod kątem prostym. Słońce z tyłu i już (prawie) zupelnie nie działa. Akurat, tak ogólnie, zdjęcia przy oświetleniu bocznym są zwykle lepsze i bardziej plastyczne od "płaskiego" światła z tyłu. Wystarczy raz ustawić i jesli pieski (śliczne) się nie przemieszczą zbytnio można je pstrykać do woli.
Lampa wymaga korekcji. Ma Doświetlać a nie oświetlać. Różnica w jednej tylko literce ale ma ogromne znaczenie. Zacznij od korekty na lampie w e-TTL na -1EV, może nawet -1.5EV. Będzie dobrze.
Zdecydowanie jepiej zrobić dobrze zdjęcie. RAWow i ich obróbki nauczysz się później. Najpierw zdjęcia. Da się.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
izewa
Warszawa Miedzeszyn, dookoła pola i laski więc jak ktoś lubi to i ładny zimowy (póki jeszcze jest) krajobraz można uchwycić :) Poważnie zapraszam, trzeba tylko (oczywiście poza sprzętem do focenia) zabrać porządne buty bo my spacerujemy po polach ;)
Możesz zorganizować jakiś plener - pisząc w odpowiednim dziale.
A co do polara, to używając go na śniegu często kręcę nim tak, aby maksymalnie zredukować odblaski od śniegu, czasem to oznacza jaśniejsze niebo niż można by uzyskać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Przy pomiarze punktowym na czarnego psa na śniegu plus dodatnia korekta ekspozycji w puszce, wyjdzie szary pies i white seamless background, że się tak wyrażę :mrgreen:. Czy tak ma to działać?
Nie do końca będzie jak opisałeś. Canon z założenia niedoświetla zdjęcia, więc korekta +2/3EV to standard praktycznie w każdych warunkach a często więcej, trzeba patrzeć na histogram. Na śniegu przy pomiarze uśrednionym zawsze będzie za ciemno, czyli trzeba jeszcze rozjaśnić przez dodatkową korektę. Pomiar punktowy zapewnia dobrą ekspozycje na psa czy cokolwiek, łącząc go z korektą na plus można dostać dobry wynik. Może przesadziłem z wartością +2EV, bo rzeczywiście może być za jasno, ale +1EV spokojnie. Ja robię w ten sposób zdjęcia dzieciakom na śniegu, często w czarnych kurtkach i się to sprawdza.
Do tego robienie w RAWie to jedyny sposób na sukces. Po pierwsze barwa śniegu, która róznie może wyjść, po drugie możliwośc korekty ekspozycji a po trzecie można wyciągnąć detale z cienia i prześwietleń, co na śniegu jest standardem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
To też jest dobra droga, zależy jednak ile % kadru zajmuje fotografowany obiekt, ale tu także korekta espozycji na plus jest konieczna.
I jak napisał Janusz, lampa tez jest w stanie pomóc, ja rzadko z niej korzytam, bo 5D po prostu jej nie ma a nie za każdym razem chce mi się targać zewnetrzną. Ale jest też jedna wada. Poprawi kontrast i rozjaśni szczegóły na obiekcie, ale też skutecznie zepsuje tło - śnieg dopalony lampą (w najbliższej odległości obiektu w jej zasięgu) traci kontrast i robi się jaśniejszy. Tu trzeba działać umiejętnie z odpowiednią korektą na minus w lampie.
-
Cytat:
yszły trochę lepiej ale głównie te pozowane, gdy psy są w ruchu to na większości są bladoszare psy i biała plama dookoła
Dlatego radziłem, żeby ustawić ekspozycję na stałe. Wtedy wszystko byłoby tak samo naświetlone. Tyle tylko, że jak jest słońce to nie bardzo da się to ustawić, bo w zależności od tego w jakim kierunku fotografujemy ekspozycja będzie inna. Do zdjęć w ruchu to lepsza taka pogoda jak dzisiaj. Czyli chmury. Przynajmniej na początek. Wtedy raz ustawisz i możesz fotografować nawet i kilka godzin.
Szarego psa w ruchu masz, bo pewnie masz ustawiony pomiar na punktowy. Celujesz w psa, który jest czarny. Światłomierz myśli, że jest on szary i tak wydłuża czas naświetlania by był on właśnie szary. Można temu zaradzić ustawiając korektę od -2 do -1. Wtedy pies powinien być czarny. Ale śnieg może się i tak okazać wypalony. No i mierząc światło cały czas masz szansę, że trafisz z pomiarem gdzieś na śnieg, wtedy zdjęcie wyjdzie całkowicie czarne z taką korektą.
Chmury mają być do końca tygodnia. Tryb M. Wybierasz przysłonę 5.6 (żeby światło było stałe dla całego zakresu). Celujesz w śnieg i patrząc na drabinkę ustawiasz czas by było +1,5. Robisz zdjęcie, oglądasz histogram. Jeżeli nie dochodzi do prawego brzegu zwiększasz czas by było +2. Znowu robisz zdjęcie i patrzysz. Jak jest OK to na takich ustawieniach fotografujesz psy.
Możesz użyć lampy. :)
I zdejmij polar. Przy takiej pogodzie raczej szkoda światła.
Odrobina ćwiczeń i musi się udać. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Z tym się zgodzę, tylko co to ma wspólnego z systemem strefowym?
A no to ma wspólnego, że podałem link do konkretnego artykułu http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/ w którym opisane jest pokrótce jak działa światłomierz, dlaczego i po co należy wprowadzać korektę, oraz jak należy ustawić ekspozycję (korektę), aby czarne było czarne itp. Dodatkowo http://www.canon-board.info/tips-and...-wynika-12704/ ale togo już chyba nie muszę tłumaczyć po co te wiadomości mogą się przydać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Canon z założenia niedoświetla zdjęcia, więc korekta +2/3EV to standard praktycznie w każdych warunkach...
Nie miałem do czynienia z wieloma puszkami canona bo tylko 1000D i 500D. Bardo często stosuję pomiar matrycowy i jakoś nie zauważyłem aby niedoświetlał zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Pomiar punktowy zapewnia dobrą ekspozycje na psa czy cokolwiek, łącząc go z korektą na plus można dostać dobry wynik. Może przesadziłem z wartością +2EV, bo rzeczywiście może być za jasno, ale +1EV spokojnie. Ja robię w ten sposób zdjęcia dzieciakom na śniegu, często w czarnych kurtkach i się to sprawdza. [...]
W kontekście czarnego obiektu i pomiaru punktowego to jest bzdura. Jeśli tak masz, to masz uszkodzony światłomierz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Nie miałem do czynienia z wieloma puszkami canona bo tylko 1000D i 500D. Bardo często stosuję pomiar matrycowy i jakoś nie zauważyłem aby niedoświetlał zdjęć.
A patrzysz czasem na histogram?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
W kontekście czarnego obiektu i pomiaru punktowego to jest bzdura. Jeśli tak masz, to masz uszkodzony światłomierz.
To znaczy, że mam w 3-ch body uszkodzony światłomierz, w 30D też tak miałem...