-
jak otworzyc raw z canona 6d?
Cześć,
cs5 nie chce otworzyc rawa z canona 6d. czy jest jakas łatka dzięki której otworze go w cs5?
może jakiś inny program do obróbki?
-
Odp: jak otworzyc raw z canona 6d?
CS6 z najnowszym ACR / Lr 4.3 lub najnowsze DPP.
-
Chyba, że przerobić Adobe DNG Converter 7.2 ? Może to coś da.
-
-
jeśli ktoś nadal by szukał to łatka jest na głównej stronie canona... sprawia że można oglądać rawy...
-
POmoze mi ktos z odtwarzaniem rawow z 6d w CS6 ???
nie mam pojecia jaka wtyczke camera raw zainstalowac i jak :(
-
Najnowszą ze strony adobe ściągniesz.
-
No zeby to bylo takie proste, ze tylko wchodze na strone adobe sciagam odpowiednia i instaluje...
Jest ktos w stanie napisac mi jak przedszkolakowi ktora wtyczke camera raw zainstalowac do CS6 aby moc wywolac rawy z 6D ??
I przede wszystkim w jaki sposob ja zainstalowac...
Nie interesuje mnie LR, chce to robic w CS6, ewentualnie w jakiejs innej wersji PSa
Z gory dziekuje!!
-
Uruchamiasz aktualizację oprogramowania i wtyczka sama się ściągnie:
Help -> Updates
-
Cytat:
Zamieszczone przez
photo-shoot
chce to robic w CS6, ewentualnie w jakiejs innej wersji PSa
Z gory dziekuje!!
A ktora wersje PS posiadasz? CS4 chyba np. juz nie suportowal 6D. CS6 pudelkowy i CC6 powinien dzialac, jak zrobisz update.
-
No wlasnie nie dziala mi to...
Cytat:
Zamieszczone przez
feder
Uruchamiasz aktualizację oprogramowania i wtyczka sama się ściągnie:
Help -> Updates
-
Wpiratach aktualizacja jest chyba zablokowana...
-
Jeśli aktualizacja od strony programu nie działa to w czym problem wyszukać adobe camera raw i zainstalować "ręcznie" najnowszą wersji.
-
mozna tez uzywac Adobe konwertera png (darmowy) i potem otwierac pliki *.png w PS. Pliki png zachowuja wszystkie wlasciwosci RAW'ow.
w tamtym roku byl PS6 za 12Euro/msc (wersja CC), masz wtedy pelny Ps i support
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
mozna tez uzywac Adobe konwertera png (darmowy) i potem otwierac pliki *.png w PS. Pliki png zachowuja wszystkie wlasciwosci RAW'ow.
Chyba raczej chodziło o pliki DNG :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
feder
Chyba raczej chodziło o pliki DNG :)
Tak, DNG nie PNG, dzieki!
-
Adobe Camera Raw 8.3 i bedzie działać i oczywiście CS6 musi być
-
Cytat:
Zamieszczone przez
photo-shoot
POmoze mi ktos z odtwarzaniem rawow z 6d w CS6 ???
nie mam pojecia jaka wtyczke camera raw zainstalowac i jak :(
Zainstaluj CS5, niekoniecznie legalne kopie mozna aktualizowac ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz-foto
Adobe Camera Raw 8.3 i bedzie działać i oczywiście CS6 musi być
Właśnie tak ! Tu decyduje aktualny Camera Raw i 8.3 otwiera z 6 D.
-
Poniżej masz wykaz CR do jakiej wersji CS max. działa.
Camera Raw plug-in | Supported cameras
Musisz mieć 7.3 Camera Raw - wsparcie dla 6D. Ale tej wtyczki nie da się używać ze starszym CS.
Rozwiązanie: pobrać wyłącznie konwerter i zainstalować (najnowszy) i ostatni Camera Raw jaki jest możliwy dla CS. Nie ma potrzeby piratowania.
Adobe - Adobe Camera Raw and DNG Converter : For Windows : Adobe DNG Converter 8.3
Konwerterem zapisać jako DNG (uniwersalny format Adobe) i wówczas można to otwierać nawet w starociu Camera Raw 3.6 dla CS2.
Po ustawieniu, będzie to się działo automatycznie - konwerter zrobi swoje i otworzy się Camera Raw w takiej wersji jaką masz wtyczkę.
-
Zaktualizuj Camera Raw do aktualnie dostępnej wersji i po problemie. Możesz też pobrać najnowsze DPP ze strony producenta EOS 6D
-
Problem w tym, że "starszy" CS5 nie będzie chciał już się aktualizować i nie uruchamia się nowa wtyczka Camera Raw.
Skopiowana wtyczka z wyższej wersji skutkuje komunikatem "Nie można wykonać polecenia bla. bla..".
--- Kolejny post ---
CameraRaw 7.3 współpracuje od wersji CS6. W starszej wersji CS5 nie chce się uruchomić.
-
mam CS6 ale za groma nie moge znalezc jakiejs poprawnie dzialajacej wtyczki camera raw 7.3 :/
Tego adobe DNG Converter 8.3 mam, ale nie chce mi sie bawic w robienie plikow DND, pozniej ponowne ich wrzucanie w CR i finalnie w CS6, chcialbym bezposrednio wywolywac rawy w CR 7.3
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Musisz mieć 7.3 Camera Raw - wsparcie dla 6D. Ale tej wtyczki nie da się używać ze starszym CS.
Rozwiązanie: pobrać wyłącznie konwerter i zainstalować (najnowszy) i ostatni Camera Raw jaki jest możliwy dla CS. Nie ma potrzeby piratowania.
Adobe - Adobe Camera Raw and DNG Converter : For Windows : Adobe DNG Converter 8.3
Konwerterem zapisać jako DNG (uniwersalny format Adobe) i wówczas można to otwierać nawet w starociu Camera Raw 3.6 dla CS2.
Po ustawieniu, będzie to się działo automatycznie - konwerter zrobi swoje i otworzy się Camera Raw w takiej wersji jaką masz wtyczkę.
-
Link:
Adobe - Adobe Camera Raw and DNG Converter : For Windows : Adobe DNG Converter 7.3
CS6 można spróbowac aktualizować z poziomu programu, ale jak się nie uda to pozostanie konwerter.
Najprościej, to hurtem przekonwertować wszystkie RAW-y jakie są do obróbki i otwierać co potrzeba.
Teraz jest i tak łatka MS do przegladania plików RAW na podglądzie w Eksporatorze Win.
--- Kolejny post ---
Na tej liście nawet nie wymieniają jaka jest "ostatnia" wtyczka dla CS6, więc należy przyjąć, że każda ostatnia powinna działać.
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows
Dla CS5 najwyższa jest 6.7.
-
Ja zaktualizowałem CS6 do bety 8.3, nie pamiętam gdzie pobrane, ładnie otwiera rawy z 6D.
-
Wielkie dzięki :) Ja mam CS4, po przekonwertowaniu otwierają się RAW-y :) Uff... a myślałem, że będę musiał kupować nowego CS6.
Jeszcze raz dzięki za pomoc Robercie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
-
ACDSee Pro 7 otwiera także bez problemu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jasiorzaca
Wielkie dzięki Ja mam CS4, po przekonwertowaniu otwierają się RAW-y Uff... a myślałem, że będę musiał kupować nowego CS6.
Miło mi, że jakoś mogłem poratować :)
-
Jeśli używa się 6D i RAW-y z niego trzeba obrabiać na co dzień to konwertowanie jest raczej słabym pomysłem :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jeśli używa się 6D i RAW-y z niego trzeba obrabiać na co dzień to konwertowanie jest raczej słabym pomysłem
Pewnie tak, ale jak nie ma się odpowiednio nowego softu, to jest to jakaś alternatywa do użycia LR czy CR.
Można hurtowo przekonwertować do DNG foty z karty i założyć sobie takie archiwum DNG.
Na zapasowym kompie mam PS CS2 i Camera Raw 3.6, a to również daje możliwość "wołania" nowego RAW-a z uniwersalnego formatu Adobe.
Oczywiście innym rozwiązaniem jest RawTherapee, DPP z Digital Lens Optimizer lub jakiś inny soft.
-
Pobierz kodek do Windowsa (Microsoft Camera Codec Pack ) i będziesz mógł bez problemu przeglądać RAWy normalnie w zwykłym folderze jak zwykłe JPG.. jeżeli masz na myśli tylko ich podgląd..
-
Kolega napisał wcześniej, że chce obrabiać te pliki w starym Photoshopie CS4, więc kodeki do Windy nie załatwią sprawy :(
-
Cs 5 wypluwa coś takiego ..
więc jedynie pozostaje convert
albo jak pisano wersja PS CS 6
-
Dla tych co poszukują wtyczki camera raw obslugujacej PS CS 6 i aparat Canon 6D zapraszam tutaj programy - kkocis - Chomikuj.pl - wystarczy pobrac, rozpakowac i zainstalowac bez zadnych kombinacji, podmieniania plikow itp
-
W PS CS4 pozostaje tylko DNG Converter.
W PS CS6 bez zadnego kombinowania, wystarczy byc podlaczonym do sieci i samo sie "updatuje".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
W PS CS4 pozostaje tylko DNG Converter.
W PS CS6 bez zadnego kombinowania, wystarczy byc podlaczonym do sieci i samo sie "updatuje".
Pod warunkiem ze ma sie legalne oprogramowanie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jasiorzaca
Wielkie dzięki :) Ja mam CS4, po przekonwertowaniu otwierają się RAW-y :) Uff... a myślałem, że będę musiał kupować nowego CS6.
Jeszcze raz dzięki za pomoc Robercie :)
I ja dołączam się do podziękowań - dzięki Robert
-
Bardzo proszę i Pozdrawiam.
-
z innego wątku
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Mam Camera Raw 8.1.0.43. Pamiętam, że aktualizowałem z wersji 7, ale nie pamiętam jak.
Jest duże prawdopodobieństwo, że mogło to być następująco.
Grubsza rozkmina. Nie wiem czy zadziała :).
Uruchamiamy Adobe Bridge (nie mylić z małym Bridgem, który jest na dole w PS).
Przechodzimy do pomocy -> Uaktualnienia
http://vlep.pl/vase31.jpg
W nowym oknie uruchamia nam się Adobe Application Manager.
Na dole po prawej stronie klikamy Preferencje i mamy coś takiego:
http://vlep.pl/fg1n5s.jpg
Jest duże prawdopodobieństwo, że tak właśnie robiłem (albo i nie) :).
-
Właśnie mam ten problem. CS5 i raw z 6D. Nie wiem czemu próba uaktualnienia CS nie przynosi rezultatu(serwer nie odpowiada). CS5 mam legalny. Czy muszę konwertować do DNG czy jakoś przy pomocy CS5 mogę je bezpośrednio obrabiać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel-foto
Właśnie mam ten problem. CS5 i raw z 6D. Nie wiem czemu próba uaktualnienia CS nie przynosi rezultatu(serwer nie odpowiada). CS5 mam legalny. Czy muszę konwertować do DNG czy jakoś przy pomocy CS5 mogę je bezpośrednio obrabiać?
Z tego co widzę ostatnią wersją ACR dla Photoshopa CS5 jest 6.7.1, a obsługa Canona 6D pojawiła się w wersji 7.3.
Pozostaje ci DNG converter albo zakup Lightrooma (obsługa 6D jest od wersji 4.3).
-
Ściągnij najnowszą wersję Camera Raw i zainstaluj ręcznie :)
Tutaj znajdziesz kompatybilność wersji : https://helpx.adobe.com/pl/creative-...d-cameras.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Ściągnij najnowszą wersję Camera Raw i zainstaluj ręcznie :)
Jeśli mowa o podmianie Camera Raw.8bi, to spieszę donieść że u mnie to nie działa.
Photoshop i tak widzi "starą" wersję ACR.
-
Właśnie zrobiłem aktualizację modemu Camera Raw do wersji 8.7.1 ze strony Adobe i wszystko działa jak należy .
Poszło z automatu aż się zdziwiłem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Właśnie zrobiłem aktualizację modemu Camera Raw do wersji 8.7.1 ze strony Adobe i wszystko działa jak należy.
W której wersji Photoshopa?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Właśnie tą wersję ściągnąłem i nie działa. Może tak jest w CS6?
-
-
Można też chyba ściągną triala najnowszego Lr i powinien się przy tej okazji ACR zaktualizować również.
-
A metoda sprawdzona czy tylko "powinien"......
Bo ja tu już myślę nad upgrade do CS6.