Odp: Stojak na lampę błyskową
Masz na myśli statyw oświetleniowy?
Synchronizacja może odbywać się za pomocą kabla, fotoceli lub radiowo.
Chyba tak, wygladało to jak normalny statyw i jak zwykła lampa błyskowa tylko nie na aparacie tylko na tym statywie. moge prosic link do takiego czegoś?
Każdy jeden sklep ze sprzętem fotograficznym w zakładce sprzęt studyjny=> statywy oświetleniowe.
no ale lampa obojętnie jaka?
Cytat:
Zamieszczone przez
massi
no ale lampa obojętnie jaka?
Ponieważ w głowie mam tupot białych mew, a nie chciałbym wpuszczać Cię w maliny...możesz jaśniej?
Tak
Jeśli chcesz używać lamp reporterskich (na stopkę aparatu) to kupujesz odbiorniki, mocujesz odbiornik do lampy, i całość za pomocą przejściówki mocujesz na statywie.
W przypadku lamp studyjnych - odbiornik i montujesz na lampę.
Wiem o co ci chodzi
pytasz czy zwykly... Tak najzwyklejszy statyw tylko musisz dokupić przejsciówkę aby na statywie była stopka na którą umieścisz statyw
Cytat:
Zamieszczone przez
gudi
najzwyklejszy statyw tylko musisz dokupić przejsciówkę aby na statywie była stopka na którą umieścisz statyw
Lampę. ;)
Na ogół z lampą w pudełku jest stopka z sankami (bez kontaktów), do której to stopki można przyczepić lampę i postawić na stole, parapecie lub przykręcić do statywu - stopka ma tez gwint 3/8 cala.
Na przykład jak na tym obrazku
i aparat kontaktuje sie z nia bezprzewodowo ?? Np canon 600d ??
Akurat ten model może być wyzwolony błyskiem innej lampy - np. wbudowanej.
Ale ogólnie to pokazałem tylko mocowanie do statywu - żeby wyzwolić, potrzebujesz jeden ze sposobów już wymienionych:
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Masz na myśli statyw oświetleniowy?
Synchronizacja może odbywać się za pomocą kabla, fotoceli lub radiowo.
no tak nawet najtansza lampa yn 460 tez ma taka stopke ktora bez problemu mozna wkrecic
a co do przejsciowek sam dokladnie nie wiem gdzie takich szukac :D
Nie za bardzo rozumiem "przejściówki". Gwint 3/8 cala to standard głowic, taki sam masz na spodzie aparatu. Po prostu przykręcasz do głowicy statywu jak aparat.
Z drugiej strony, każdy (chyba?) odbiornik radiowy - nawet najtańszy - ma też taki gwint i wtedy ta stopka nie jest potrzebna.
Coś chyba mieszam z rozmiarem gwitnu - powinno być 1/4 cala. :oops:
W każdym razie taki jak w korpusie aparatu.
massi Mysle ze najlepszym rozwiazaniem dla ciebie teraz w tej chwili jest lektura na temat bezprzewodowego wyzwalania lamp.
Na ten temat znajdziesz mnostwo informacji, wystarczy miec dostep do internetu.
Massi, potrzebujesz zestaw statyw i uchwyt do lamp reporterskich oczywiście BEZ parasolki. Do tego potrzebujesz, albo fotocelę, albo jakikolwiek wyzwalacz radiowy dla danej marki aparatu, albo kabel synchro do lamp, albo lampę z fotocelą, która zareaguje na błysk np. lampy wbudowanej w aparat.
(wszystkie podane linki sa przykładowe i nie musi byc dokładnie to, co w linkach)
przez przejsciowke mialem na mysli - uchwyt do lamp reporterskich jak napisał dinderi
bo chcesz kupic stojak na lampe blyskowa
a jak już będzie stał to przydało by się parasole chodź umieścić - dużo większe możliwości
Parasolki to średni pomysł. Są wygodne i na tym się ich zalety kończą. Kiedyś kupiłem i szybko przestałem uzywac.
W małym pomieszczeniu, dają dużo niekontrolowanego światła, chyba, że nietransparentne i uzywamy ich jak snoota.
Na zewnątrz sprawiają duże problemy przy jakichkolwiek podmuchach wiatru.
Już lepiej sobie mały softbox kupić, albo najpierw uzywać bez niczego.
Ja uważam że w domu/malym studio to dobry pomysł mogą ładnie zmiękczyć światło i do tego mało kosztują
Cytat:
Zamieszczone przez
gudi
Ja uważam że w domu/malym studio to dobry pomysł mogą ładnie zmiękczyć światło i do tego mało kosztują
+ w bonusie dają odbicia od wszystkich ścian i sufitów :D
Ale co kto lubi. Ja myslę, że lepiej kupić softboksik. :D
Jeżeli zamierzasz mieć jeden modyfikator to softbox 60/60 lub 60/90 :) Parasolki są dobre ale żeby delikatnie rozbić cienie w studiu a nie błyskać jako główne źródło światła:)
Podepnę się pod temat.
Posiadam lampę Canon 580ex II i czy tą lampę mogę wyzwolić błyskiem innej lampy np. wbudowaną lampą bez dokupowania fotoceli czy coś w tym stylu? Czy też trzeba coś dokupić?
Lampa 580EX II nie ma fotoceli. Można ją wyzwolić inną lampą (lub wbudowaną w którymś z najnowszych aparatów), która będzie pracować w trybie master.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorzki
Lampa 580EX II nie ma fotoceli. Można ją wyzwolić inną lampą (lub wbudowaną w którymś z najnowszych aparatów), która będzie pracować w trybie master.
Czyli mając canona 50D i Lampę 580EX II co powinienem dokupić by można było ją wyzwolić na odległość?
Do wyboru: fotocelę, kabel TTL, wyzwalacze radiowe z TTL lub bez, wyzwalacz ST-2, drugą lampę EX. Wszystko zależy od okoliczności, czy chcesz zachować TTL, czy lampa będzie na tyle blisko żeby kabel nie przeszkadzał, czy to będzie studio czy plener.