-
[Patryk Gałązka] Próba z portretem.
Witam niedawno zamieniłem swój sprzęt z nikona na system canona więc jestem dumnym posiadaczem waszej marki :) Będę wrzucał tutaj swoje próby z portretem. :
Zdjęcia :
1.
2.
3.
4.
5.
Prosiłbym o obiektywną i konstruktywną krytykę oraz o rady na przyszłość :)
6.
-
Odp: [Patryk Gałązka] Próba z portretem.
Jedna rada na początek.Zawsze zwracaj uwagę na to co w kadrze poza tematem zdjęcia.np nr 5,6.
Druga : portret ma mówić...zawierać jakąś informację o osobie,jej przymiotach cechach fizycznych,psychicznych,zawodzie ,charakterze, ważnej chwili.. ..Portret musi być dopracowany pod każdym względem.
jednym słowem zdjęcie twarzy to jeszcze nie portret.To zdjęcie chłopca,dziewczynki.
Trzecia:wrzucaj tu raczej nie próby a ich efekt.Prób musisz robić setki a najlepiej tysiące.Musisz również czytać literaturę portretu i oglądać albumy foto oraz malarstwa portretowego.Literaturę fotograficzną.
Ale początek zrobiłeś i wystarczy iść dalej..
-
Trzecie najlepsze, czwarte i piąte zdeczka przepalone - brakuje przez to szczegółów na twarzach. No tak jak poprzednik: skarpety w szóstym rulez!
-
Za shutterem - tylko trójka odpowiada kategorii portret. Reszta to jak napisał janmar, zdjęcia chłopca/dziewczynki. Pozdrawiam.
-
Jak narazie to takie do albumy wszystkie raczej :)
Postaraj się zwracać więcej uwagi na tło, prawidłową ekspozycje, i jakoś nakłonić modela do pozowania (ale jak jest z dziećmi to wiadomo :) )
-
Dlaczego takie jasne?, to obróbka czy takie wyszły z puszki?
-
Witam
postaraj się też fotografować dzieciaki z ich poziomu, nie z góry, obiektyw z aparatem powinien być na wysokości twarzy osoby fotografowanej, usiądź, połóż się na podłogę i będzie ok :)
-
-
A gdyby tak oko dać w mocnym punkcie?
-
Za ciasne. I kucaj przy dzieciach, a nie tak wszystkie z góry.
-
Witaj, jak na moje oko, to 3 nie jest portretem, tak dziwnie ciachniete czolo I broda. Dziewczynka patrzy nie wiadomo gdzie I za duzo prawej jak dla mnie.
Mi najbardziej sie podoba 1. Swietne, zawadiackie spojrzenie zlapales I 4.
7 tez fajna choc mega ciasna.
Sent from my SGH-T999 using Tapatalk 2.
-
-
9.10.
Witam prosiłbym o opinie na temat zdjęć oraz kadrów.
-
11.12.13.Proszę o krytykę :)
-
Bardzo dobra obróbka do czarno-białych fotek.
Pierwsze fajne, ale może się ktoś przyczepić, że za ciasno.
Drugie - ucięty kucyk i uszko.
Trzecie - za dużo góry.
Podsumowując - popraw kadrowanie i będzie bardzo dobrze. :-)
--- Kolejny post ---
Aha - odniosłem się do ostatnich fotek dzieci i pana.
Dziewczyna w okularach też trochę za ciasno - szczególnie może razić ucięta łapka zdejmująca okularki. A paluszek na drugim też na krawędzi.
-
14.15.
Prosiłbym o krytykę :)
--- Kolejny post ---
14.15.
--- Kolejny post ---
14.15.
-
Na pierwszym zbyt centralnie.
Drugie ciut za ciasno i może więcej kotrastu, żeby mnie szaro było, a bardziej czarno-biało.
-
7 i 8 ze wszytkich jedynie mi się podobają, inne albo słabo kadrowane, albo nudne po prostu.
-
-
-
20.21.22.23.24.Prosiłbym o słowa krytyki bo widzę że cisza w temacie :)
-
Spróbuj nauczyć się widzieć światło i z niego świadomie korzystać, aby nie szukać na siłę "mocnych" presetów w Lightroomie. Mniej kombinowania w post-procesie, więcej pracy przed pstrykiem.
-
Zdjęcia modelki miały potencjał. Ani to BW, ani BW z obciętymi czerniami tylko taka sobie przepalona szarość :) Ja tam specem od kadrów nie jestem ale prosi się o wpisanie w google "trójpodział" bo zdecydowanie zbyt centralne kadry. Dałbyś te oczka z blikami na 1/3 albo 2/3 i byłby zupełnie inny obrazek. Nie bój się obcinać głowy ;)
-
podobnie jak wyżej,
jeśli miałeś taki zamiar aby tak przedstawić zdjęcia jeszcze przed obróbką to może być, ale takie BW HDR dużo przepalonych miejsc a twarz dziewczynki jakby strasznie brudna
pomysł na post procesing bardzo ciekawy
-
22 mi się podoba, a gdyby jeszcze ją na lewo dać ;) Reszta to jakaś "dziwna"
-
-
-
nie podoba mi się rodzaj obróbki jaki stosujesz, bardzo mocno ciagniesz kontrast do góry a potem na krzywych chcesz to zniwelować aby nie dawało tak po oczach, w efekcie przepały tak czy siak widać , quality over quantinity pamietaj jakość ponad ilość, pracuj walcz, ale wg mnie odskocz od takiej obróbki
-
-
-
Albo masz skopane kolory w monitorze albo ja nie rozumiem Twojej obróbki (na zdj. od 20 ...)
-
Czy pokazując dzieci w ten sposób masz jakiś konkretny zamysł? To nie jest pytanie złośliwe, lecz poważnie pytam. Jest to dość nietypowe spojrzenie i jeśli faktycznie coś za tym stoi to chętnie na to spojrzę z Twojego punktu widzenia. Dlatego zapytałem o przesłanie (np. "dzieci nie są takie słodkie jak to się wam wydaje!").
-
ogarnij suwak clarity, on tam nie jest po to zeby ciągnąc do końca ;)
-
Ten chłopiec na czerwonym tle to jakaś masakra jeśli chodzi o obróbkę.
Kadrowanie leży, koledzy wcześniej podpowiadali abyś popracował nad tym i zgłębił trochę temat trójpodziału, zdecydowanie przychylam się do tych sugestii.
Mogę polecić Ci książkę Bryana Petersona p.t. "Fotografia portretowa bez tajemnic" - kup, albo pożycz, przystępnie tam jest wszystko opisane.
-
-
ostatnie jest super, przedostatnie nie
-
dla mnie zdjęcie tego chłopaczka z językiem jest świetne, to ostatnie też ma coś w sobie. Natomiast pozostałe w ogóle do mnie nie trafiają. Próbujesz z obróbki zrobić główny motyw zdjęcia. Moim zdaniem najpierw dobry pomysł a potem można go nieco oszlifować, u Ciebie wygląda jakbyś szlifował kamienie ogrodowe zamiast diamentów. Oczywiście to tylko moje zdanie i raczej porównanie się liczy bo zdjęcia nie są aż takie złe tylko... np. to przedostatnie... "łał, podniosłam sobie włosy do góry!" w porównaniu z ostatnim "portret człowieka - ciemna natura częściowo oświetlona przez światło; jasna natura, wokół której zawsze bytuje mrok..." i inne interpretacje. Powodzenia z następnymi zdjęciami :)
-
Ogólnie, jak dla mnie, zbyt przekombinowana obróbka. Obróbka jest ok., jeśli nie jest widoczna na pierwszy rzut oka. Rzucać się w oczy powinny : kadr, historia, emocje, zamysł. Zdumiewa mnie Twoja "maniera" poziomych kadrów w portrecie. W zdecydowanej większości przypadków, portret wygląda lepiej w pionie lub w kwadracie. Nie bój się ciąć kadrów. Zdjęcia, które moim zdaniem mają potencjał, to : 13 i 18. Przycięte po mojemu, powinny wyglądać tak :
Co o tym sądzisz ?
-
-