-
Canon EF 35mm f/2 IS USM VS. Canon EF 50mm f/1.4
Tak jak w temacie
Posiadam 5D MK2
Zakochany jestem w stałce 85 1.8 i chciałbym dokupić bardziej "spacerową" stałkę. Wydaje mi się, że 50mm to bardzo blisko 85 więc wybór pada na 35mm. I tutaj mam mało wiadomości nt. tego nowego szkła :(
Poproszę o pomoc w wyborze...
PS - niestety mam mocno ograniczony budżet...
PS2 - oprócz 85 1.8 na co dzień używam 24-105, ale ten obiektyw ze światłem 4.0 chowa się przy stałkach
-
Odp: Canon EF 35mm f/2 IS USM VS. Canon EF 50mm f/1.4
35mm to w moim egzemplarzu przede wszystkim niesamowicie szybki AF. Jedynie ta 35-ka i setka Canona ze wszystkich obiektywów jakie miałem miały AF perfekcyjny. Czasem miałem wrażenie, że nie wcisnąłem wyzwalacza a AF już złapał ostrość. Ludzie narzekają na głośność lecz w moim egzemplarzu jest cichutki. Obrazek wychodzi perfekcyjny i z 1ds mk II jest to dla mnie najlepszy obiektyw do reporterki.
-
To szkło nie jest jeszcze dostępne więc każdy ma mało wiadomości na jego temat.
-
O. nie zauważyłem, że mowa o wersji IS. Tak czy siak IS do obiektywu 35mm nie ma IMO sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kosa666
PS - niestety mam mocno ograniczony budżet...
No to będzie spory problem w kontekście C35/2 IS.
Szkła nie ma ale z wykresów MTF można sądzić, że będzie ostre od f=2 (tyle że co dziś nie jest ostre ;-)).Będzie też pewnie szybkie i celne. I pewnie IS będzie OK.
Jaki bokeh nie wiadomo (podejrzewam że nijaki), ale wiadomo, że GO będzie duża, dużo większa niż w C50/1,4 czy C35/1.4L a to już duża wada :sad:.
-
Jeszcze znalazłem jedno pewnie :) Pewnie jak to u Canona cena będzie chora.
Jak nie masz kasy to kup sobie 50/1.4 Bardzo fajne szkło pod warunkiem, że trafisz na dobrą celną i ostrą sztukę bo takie też pewnie się zdarzają. Różnica w ogniskowych między 50 i 85 jest diametralna. Masz 24-105 więc powinienneś o tym wiedzieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Jak nie masz kasy to kup sobie 50/1.4 Bardzo fajne szkło pod warunkiem, że trafisz na dobrą celną i ostrą sztukę bo takie też pewnie się zdarzają. Różnica w ogniskowych między 50 i 85 jest diametralna. Masz 24-105 więc powinienneś o tym wiedzieć.
Jak nie ma kasy to niech kupi 50/1,8 ... swego czasu testowałem przed zakupem 50/1,4 i 50/ 1,8 .
50/1,4 fajnie ostrzył od 2,2 , a 50/1, 8 .... od 2,2 :) no to kupiłem 50/1,8 a za resztę 430 exII :)
-
Dokładnie. 50/1.4 nie jest warte dodatkowych 600zł. Na pełnej dziurze przeważnie jest nieużywalne. Przynajmniej 2 egzemplarze jakie posiadałem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
No właśnie przyglądałem się moim zdjęciom z 24-105 i zauważyłem, że portrety robię dosyć ciasne (stąd zakup 85), ale za to widoki robię znacznie poniżej 50mm (tutaj jednak 24 to dla mnie już za szeroko).
ps- w 50mm 1.8 nie jest problemem tworzywowy bagnet? (fakt faktem robie rocznie raptep kilka tys. zdjęć)
-
Problemu z punktu widzenia technicznego zbytnio nie ma, gorzej jeśli chodzi o względy estetczne i słuchowe. To kawał brzęczącego plastiku, który podobnie jak 35 nie jednego doprowadził już do szaleństwa :) 50/1.4 potrafi zrobić ostre zdjecia na 1.4 tylko trzeba trafić na dobry model dlatego dobrze jest przed zakupem przetestować w sklepie. Zdania oczywiście będą tu podzielone bo jest to model doś kontrowersyjny ze względu na rozrzut jeśli chodzi o ostrość i celność jednak uważam, że warto jego spróbować.
50/1.8 też nie skreślam bo również ma swoje zalety - cena :)
-
Canon 35/2 (ten bez L) świetnie uzupełni 85/1,8 i nie zrujnuje finansowo.
Miałam - zaskakująco celny i ostry, jak na szkło za +/- 1000 zł za nówkę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Selena
Canon 35/2 (ten bez L) świetnie uzupełni 85/1,8 i nie zrujnuje finansowo.
Miałam - zaskakująco celny i ostry, jak na szkło za +/- 1000 zł za nówkę
Ale będzie się różnił od nowego brakiem USM co niestety skutkuje głośniejszą pracą i niższą szybkością.
-
Zależy czy ktoś chce dopłacać około 3000zł za głośność szkła.
-
W starej wersji 35tka jest w budowie podobna do wydmuszki, prawie takiej jak 50-tka 1,8. Ale szkła ma całkiem całkiem
-
Ten af jest szybki ale tylko w dobrym świetle. We wnętrzach zaczyna jeździć po całym zakresie. Masakra. Ostrość super.
-
Zależy jaki egzemplarz. Ja większość zdjęć robiłem nim w półciemnych wnętrzach i radził sobie doskonale.
-
Więc ostatnie pytanie: czy ktoś ma jakieś info ile będzie kosztowała ta nowa wersja IS USM?
PS - co do szukania ostrości w ciemnych pomieszczeniach to niestety 24-105 też tak ma - przywykłem... (wiem, ma USM, ale zakres ogniskowych sporo większy)
PS2- tak jak mówiłem - raczej ta stałka do landszaftów, wiec liczę na przyzwoite oświetlenie
PS3 - ma ktoś galerię 35 na F2.0?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kosa666
Więc ostatnie pytanie: czy ktoś ma jakieś info ile będzie kosztowała ta nowa wersja IS USM?
Cena sugerowana producenta 850$
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Cena sugerowana producenta 850$
A biorąc pod uwagę, że w tej cenie w Stanach w B&H sprzedają też 10-22USM więc pewnie w PL cena będzie podobna - 3100-3200zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
A biorąc pod uwagę, że w tej cenie w Stanach w B&H sprzedają też 10-22USM więc pewnie w PL cena będzie podobna - 3100-3200zł.
Cena sugerowana 850$ jest identyczna z ceną sugerowaną nowego C24/2.8 IS. Czyli wyjdzie jakieś 2999 zł ;) u nas.
-
Chyba powoli się przekonuję do pierwszej wersji 35mm F2.0. IS rzeczywiście chyba nie wykorzystam, a trzykrotna różnica w cenie jest spora.
Czy ktoś ma jakieś widoki z tego obiektywu? No i na szeroki porterecik rodzinny przy kotlecie się nada ;)
EDIT:
właśnie na Optyczne poczytałem test tego obiektywu i wychodzi mi, że rozdzielczość od F4.0 jest podobna do 24-105 - generalnie landszafty robię od F4 - pytanie: czy jest sens na taką stałkę? Oczywiście dla mnie jest ważniejsza plastyka zdjęcia - stąd pytanie...
-
Sens jest gdy będziesz używał niskich przysłon. 24-105 jest bardzo ostrym obiektywem w centrum, gorzej po bokach. Nie wiem jakie boki ma 35.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kosa666
Chyba powoli się przekonuję do pierwszej wersji 35mm F2.0. IS rzeczywiście chyba nie wykorzystam, a trzykrotna różnica w cenie jest spora.
Czy ktoś ma jakieś widoki z tego obiektywu? No i na szeroki porterecik rodzinny przy kotlecie się nada ;)
EDIT:
właśnie na Optyczne poczytałem test tego obiektywu i wychodzi mi, że rozdzielczość od F4.0 jest podobna do 24-105 - generalnie landszafty robię od F4 - pytanie: czy jest sens na taką stałkę? Oczywiście dla mnie jest ważniejsza plastyka zdjęcia - stąd pytanie...
EF 35/2, o czym już wielokrotnie było to najlepsza "budżetowa" stałka Canona do 50mm - i z chęcia to potwierdzam. AF pomimo że bzyczy jest szybszy i znacznie celniejszy niż ten z 50/1.8 czy 28/2.8, jest też moim zdaniem celniejszy niż 50/1.4. Wykonanie w zasadzie lepsze niż 50/1.4, ogólny feel jest lepszy (może to sprawa dyskusyjna, tymbardziej że po zaliczonym upadku na przedni tubus - 35tka odmówiła posłuszeństwa - ale łatwiej mi sobie wyobrazić 10letnią 35tkę bez zastrzeżeń niz 10 letnią 50/1.4). Kolory reprodukuje ładnie, poprawnie ale bez żadnego efektu WOW - trochę tak "analogowo", nie wiem jak to opisać.
Na f/4 będziesz miał bardzo ostre brzegi i rogi. Nie mam z niego landszaftów, jest tak ostry na f/2 i f/2.8 i tak plastyczny, że szkoda go przymykać :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
łatwiej mi sobie wyobrazić 10letnią 35tkę bez zastrzeżeń niz 10 letnią 50/1.4
Mam obiektyw siostrzany starego 35/2, czyli 50/1.8 MkI. Rocznik 1987, a do dziś wygląda i pracuje jak ćwierć wieku temu.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kosa666
Sigma jest dedykowana do Cropa i tu sprawdza sie wspaniale o ile trafisz dobry/celny egzemplarz. Na FF dostajesz MEGA winiete.
-
Chciałbym odświeżyć nieco temat i poprosić o poradę i opinie na temat, które szkiełko wybrać canon ef 35mm f 2 is usm czy canon 28mm f 1.8 pod APS-C a dokładniej Canon 7D. Dziękuje za wszelkie sugestie i porady. :D
-
Gdy kupowałem C35/2 IS to był on droższy od C28/1.8 o ok 1200 zł. Nie miałem cienia wątpliwości, że ta różnica jest w pełni uzasadniona.
Teraz róznica w cenie wynosi 300 zł. No i mamy dylemat :shock:
-
Czy z włączona stabilizacją osiągi będą podobne do 1,4 tylko większa głębia ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Czy z włączona stabilizacją osiągi będą podobne do 1,4 tylko większa głębia ?
Może precyzyjniej wyjaśnisz co rozumiesz przez "osiągi".
Stabilizacja w C35/2IS spokojnie daje bonus w postaci ok. 2-3EV. Deklarowane 4EV wymaga doświadczenia i spokoju.
-
Chodziło i mi warunki oświetleniowe, że z włączona stabilizacją będę mógł pstrykać fotki w trudniejszych warunkach. Czytałem test na "świat obrazu" i chyba nie najlepiej wychodzi na pełnej dziurze :( Chciałbym jakąś stalkę. Póki co ma C60 makro i te dwie mnie zainteresowały i własnie nie wiem na którą się zdecydować ? chodzi mi o to aby szkło było ostre na pełnej dziurze i żeby ładnie rozmywało tło. Jakbym znalazł fajna stałkę to sprzedałbym C60 i do makro kupił C100L IS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Czytałem test na "świat obrazu" i chyba nie najlepiej wychodzi na pełnej dziurze :(
No tak np. wychodzi na pełnej dziurze:
www.marekkowalczyk.info/CB/_MG_1145.jpg
Problem w tym czy kogoś to satysfakcjonuje czy uważa, że jest to bezużyteczne jak ów "świat obrazu".
-
Stabilizacja działa tylko dla statycznych obiektów. Więc nie do końca zastępuje większą dziurę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No tak np. wychodzi na pełnej dziurze:
wygląda to całkiem dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Stabilizacja działa tylko dla statycznych obiektów. Więc nie do końca zastępuje większą dziurę.
Tak, zdaje sobie sprawę z tego, tylko nie wiem który lepiej będzie wyglądać i się sprawować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
No i nie zawsze większa dziura zastąpi stabilizację dla statycznych obiektów.
Stabilizacja daje ok 3EV - a przysłona 1EV w przypadku f=1.4.
Czasami trzeba też przymknąć dla większej GO - i wtedy stabilizacja albo statyw. Albo większe ISO i mniejszy DR jako bonus:mrgreen:
A jak coś się rusza to ja najczęściej nie focę ;)
-
Czyli generalnie jesteś z niego zadowolony i nie wolałbyś C28 1,8 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Czyli generalnie jesteś z niego zadowolony i nie wolałbyś C28 1,8 ?
Obiektywem C35/2IS Canon idealnie trafił w moje oczekiwania.
Nie tylko zresztą moje:
FM Reviews -
Kontrowersyjne wprowadzenie IS do szerokich stałek zyskuje akceptację. Ludziom się to spodobało nie tylko przy filmowaniu.
Ludzie marudzą, że nie ma jakiegoś cudownego przełomu w obiektywach ale wprowadzane udoskonalenia są zauważalne jak się zrobi pierwszy tysiąc zdjęć danym obiektywem w różnych okolicznościach.
Starsza generacja obiektywów, do której należy C28/1.8 nie nadąża za gęstymi matrycami APS-C.
C28/1.8 nigdy nie był szczególnie lubiany, może rozrzut egzemplarzy był zbyt duży.
-
Dziękuję Ci za cenne uwagi :D
-
Mam 28 f/1.8 - uzywane na 40d i 7d. Na obu korpusach, szczerze mowiac, ostrosc i rozdzielczosc tragiczna. Nie wiem, moze mam felerna sztuke, a moze to po prostu nie jest obiektyw pod APS-C. U mnie caly czas lezy w szafie - za kilka miesiecy bede mial 6d i obiektyw dostanie druga szanse. Zobaczymy jak sie sprawdzie - narazie do cropa absolutnie nie polecam.
-
Kurcze :( dzięki, za przestrogę. Fakt, wiele jest mieszanych głosów na jego temat. Dzięki Wam coraz bardziej myślę o 6D. Decyzja trudna bo sam nie wiem co zostawić a co dokupić. :?:
-
Jesli chcesz zostac przy cropie i miec cos bardzo jasnego w okolicach 30 mm, to dlaczego nie sigma 30mm f/1.4? Albo pozbyc sie canona 17-55 i w zamian wziac sigme 18-35 f/1.8 i canona 50mm f/1.4 - bedziesz mial pokryty prawie ten sam zakres z duzo lepszym swiatlem. Przejscie na Ff to juz calkiem inne buty...
-
Może to wyda się śmieszne ale miałem i jedną i drugą. 30mm nawet po kalibracji na 100d coś bolało na 7D to już w ogóle więc sprzedałem. Natomiast kilka dni temu kupiłem 18-35 zastrzegając w sklepie, że oddam jak nie będzie trafiać i też miałem pecha. Nie chciałem już wysyłać do Gdyni bo szczerze denerwuje mnie to, że nowy obiektyw za 3 tys. muszę wysyłać do kalibracji a i tak jak podłączę do drugiego body to i tak będzie kupa. Chyba jednak zostanę przy systemowych, co nie znaczy, że kiedyś się nie złamię. Każdy ma jakieś swoje kaprysy. :(
-
No rozumiem - mojej 18-35 zdarza sie spudlowac, ale wcale nie czesciej niz Canonowi 85 f/1.8, wiec nie narzekam. W kazdym razie Canona 28 mm jednak nie zachwalam. Zycze zadowolenia z dokonanego wyboru - jakikolwiek bedzie:-)
-
Dziękuję :D za cenne uwagi i podpowiedzi :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przejrzałem jeszcze te rawy i powiem szczerze, że jestem mile zaskoczony :D Wg mnie ostrość daje radę. Ciekawe jak by to wyglądało na 7D - myślę, że podobnie. ? Tu przynajmniej mogę liczyć na to, że AF będzie prawidłowo funkcjonował.
-
mam 35mm f2 IS. Ten obiektyw jest ostry o pełnej dziury, a nawet przymknięty do 2,2-2,8 nawet bardzo. 28f1,8 nie ma do niego żadnego startu. Tyle tylko, że widzę w twoim opisie 40mm, a to na FF bardzo podobna ogniskowa do 35, na cropie już jakaś różnica jest, ale i tam myślę, że trochę bez sensu jest dublować te szkła.
W każdym razie 35IS polecam, bardzo dobry, lekki obiektyw ze stabilizacją, dobrze wykonany z dobrym AFem i aktualnie w całkiem niezłej cenie.
-
Z 40mm i 100D najczęściej korzystają inni w rodzinie ;) to fajna opcja wycieczkowa :D
-
Nie wiem czemu się tak czepiacie tego 28 f/1.8
Mam, używam i bardzo sobie chwalę.
Miałem jednocześnie 28 i 35 f/2
35 sprzedałem, 28 sobie zostawiłem.
Oba bardzo dobrze się spisują od pełnej dziury na pełnej klatce.
Oba niby zbliżone ogniskową a jednak zupełnie inne.
-
Dopiszę coś od siebie - miałem 28/1.8, pozniej 35/2 "starą", teraz mam nową 35tlę z IS. Podobnie jak wielu, sceptycznie podchodziłem do stabilizacji w szkle o takiej ogniskowej. Mam 24-105 i tam przy fotografowaniu na dluzszych czasach, wycieczkowo stabilizacja się przydaje. 35tka miala mi w zamysle sluzyc do reporterki - zauwazalnie szybszy aufofocus bardzo pomaga w stosunku do starszej 35tki w slabym swietle. Stabilizacja uczyniła z tego szkla super kompana na nocne wycieczkowe pstrykanie - z 6D to mały "pogromca nocy". Nad 24-105 ma w takich zastosowaniach wyraźną przewagę jeśli chodzi o jakość ( lepsza ostrość na dzień dobry i mniejsze szumy dzięki zastosowaniu niższego ISO ). Nad 40mm, którą do niedawna posiadałem przewaga była mniejsza jeśli chodzi o ostrość - jeśli o jasność to wiadomo - jedna działka na starcie, kilka działek w zastosowaniach gdzie może pomóc stabilizacja.
-
Matt, możesz porównać 28/1.8 do nowej 35? Mam 35IS i zastanawiam się pomiędzy 24IS a 28/1,8 (choć to chyba zbyt blisko do 35). Ideałem była by 24 1,4 tylko na to mnie nie będzie stać w najbliższym czasie, a 24 IS ma ten plus ze jest lekkie i małe.