-
problem z ostrzeniem w AF - Canon
Witam.
Do niedzieli mój sprzęt Canon eos500d + obiektyw kitowy 18-55mm działał bez zarzutów.
W niedzielę natomiast po kilku zdjęciach coś siadło...
Mianowicie : nie ostrzy mi na AF zdjęć, kiedy naciskam spust migawki nic się nie dzieje, ani się nie ostrzy, ani nie robi się nieostre zdjęcie, zupełnie nic - oprócz dziwnego brzęczenia podczas nacisku migawki...
Jeśli natomiast chodzi o ręczną regulację ostrości, to jest ok.
Tak więc moje pytanie brzmi : co dolega mojemu aparatowi/obiektywowi?
Dodam, że aparat mam ponad 2 lata,a jego przebieg zdjęć jest hm 7tys., więc pewnie nieco duży.
Czy ktoś mógłby polecić jakiś dobry, a niedrogi punkt napraw w wlkp. (najlepiej na terenie Poznania).
-
Odp: problem z ostrzeniem w AF - Canon
a co dzieje się po podpięciu innego obiektywu?
-
Przebieg jest nieduży i nie to jest zapewne przyczyna kłopotów.Jak kolega radzi spróbuj inny obiektyw.Sprawdż połozenie przełączników AF-M.
Przetrzyj spirytusem styki obiektywu aparatu,Spróbuj wyzwolić migawkę na" M " bez obiektywu.
Popatrz czy lustro i migawka działają.
Zresetuj ustawienia do fabrycznych.
Napisz ..
-
Piotr1 - niestety na chwilę obecną nie mam możliwości sprawdzenia tego, aczkolwiek podejrzewam, że będzie okej, brzęczenie słyszę mniej więcej w miejscu pokrętła ostrości.
janmar - na AF nie ostrzy, chyba że "na siłę" pokręcę ostrością, to na chwilę rychnie, zrobi max 2 zdjęcia i znów przestaje ostrzyć, na ręcznej ostrości ostrzy normalnie. Bez różnicy, czy to automat czy manual - na AF nie ostrzy.
ps. bez obiektywu zdjęcie się zrobiło.
-
Nie męcz aparatu bo zepsujesz.\odłącz obiektyw i załóż zaślepkę.Szkło daj do sprawdzenia i wyceny naprawy do serwisu.Naprawa niekoniecznie się musi opłacić.
-
Najbliżej mam do Poznania, a dowiedziałam się, że jedynie w Warszawie będą w stanie naprawić i to średnio.
Niestety popsuł się w nieodpowiednim momencie, kiedy a kasy braknie i aparat pilnie potrzebny.
Czy stanie się coś, gdy przez jakiś czas będę focić na ręcznej ostrości?
Tiaa... naprawa 150, a kit 190... ;/
-
Kit 18-55 wysyłać do naprawy ? Jak po gwarancji to szkoda kasy na przesyłkę. Poszukaj w sieci jest opis jak go naprawić. Chyba nawet na naszym forum jest link o tym i dyskusja. Albo kupić lepsze szkło od razu . Tylko ta kasa - a raczej brak ....
-
no tak, może i się nie opłaca, ale mając 1 obiektyw to "zawsze coś", a że aparat bez wbudowanej stabilizacji (gr ;/) to i obiektywy 2x droższe ;/
Najlepiej to bym kupiła i nowy aparat, z wbudowaną stabilizacją - ale nie orientuję się czy taki w ogóle istnieje, jeśli chodzi o canony?
-
Nie, takiej lustrzanki nie ma.
A z tym, że 2x droższe to b.z.d.u.r.a.
-
to, że co, że niby dam radę zrobić dobre zdjęcie bez statywu, bez stabilizacji w korpusie i bez stabilizacji w obiektywie?
nie nie, wcale nie bzdura, no chyba, że źle szukam ;/
nie wiem co począć, jakie nowe szkło opłacałoby mi się teraz kupić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotofioola
to, że co, że niby dam radę zrobić dobre zdjęcie bez statywu, bez stabilizacji w korpusie i bez stabilizacji w obiektywie?
A co to ma wspólnego z dobrym zdjęciem ?
Cytat:
Zamieszczone przez
fotofioola
nie nie, wcale nie bzdura, no chyba, że źle szukam ;/
Co z czym porównywałeś twierdząc, że szkło ze stabilizacją jest 2x droższe ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotofioola
A co ma stabilizacja do możliwości zrobienia dobrego zdjęcia? Kiedyś nie było stabilizacji i ludzie potrafili robić kapitalne foty! Stabilizacja może pomóc, ale na pewno sama dobrego zdjęcia nie zrobi. Poza tym w pewnych sytuacjach to i tak psu na budę się przyda (stabilizacja nie zamrozi ruchu obiektu, tylko drgania ręki fotografa, jasny obiektyw poradzi na oba problemy). Ja np. ze wszystkich swoich obiektywów mam stabilizację jedynie w tele (70-300) i jakoś specjalnie nie płaczę nad jej brakiem. Tzn. nie pogardziłbym, gdyby była, ale w 90% sytuacji w niczym nie przeszkadza mi jej brak. A w pozostałych 10% albo rozkładam statyw albo podbijam ISO:D
-
wydawało mi się, że w trudniejszych warunkach stabilizacja w obiektywie coś daje, jeśli nie ma się jej w korpusie...
porównywałam ceny 50'tek stałoogniskowych i zdziwiłam się, że jest taka różnica cenowa, między "z" a "bez" stabilizacji.
Jeśli kupiłabym 50'tkę np. 1.8 lub 1.4 bez stabilizacji do aparata bez stabilizacji to wszystko będzie ok?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotofioola
wydawało mi się, że w trudniejszych warunkach stabilizacja w obiektywie coś daje
No bo czasami daje!:grin: Ale bez stabilizacji również można robić super zdjęcia i jej brak wcale tego nie uniemożliwia.
Cytat:
Zamieszczone przez
fotofioola
jeśli nie ma się jej w korpusie...
Żaden korpus Canona nie ma wbudowanej stabilizacji. W Canonie stabilizacja jest realizowana tylko przez obiektyw. A tak w ogóle, to stabilizacja w obiektywie jest wydajniejsza, niż stabilizacja matrycy w korpusie.
Cytat:
Zamieszczone przez
fotofioola
porównywałam ceny 50'tek stałoogniskowych i zdziwiłam się, że jest taka różnica cenowa, między "z" a "bez" stabilizacji.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to Canon nie ma żadnej 50'tki ze stabilizacją, więc nie wiem, jak mogłaś to porównywać. A różnica w cenie zależy w przypadku 50'tek nie od stabilizacji, tylko od solidności konstrukcji, jasności obiektywu, jakości optycznej oraz prestiżu.
Cytat:
Zamieszczone przez
fotofioola
Jeśli kupiłabym 50'tkę np. 1.8 lub 1.4 bez stabilizacji do aparata bez stabilizacji to wszystko będzie ok?
A czemu ma nie być OK? Pisałem Ci już, ze stabilizacja nijak się ma do tego, czy ktoś robi dobre zdjęcia, czy nie. Stabilizacja częściowo zastąpi Ci statyw, pozwalając w niektórych sytuacjach uniknąć poruszenia zdjęcia. Ale to nie zastąpi jasnych obiektywów, bo przecież poruszających się obiektów nie zamrozimy nawet ze statywu;) Wtedy są po prostu potrzebne krótsze czasy naświetlania a stabilizacja Ci w żaden sposób tego nie da. Ona pomaga wydłużyć a nie skrócić czasy naświetlania.
P.S.
Do aparatu;)
-
W takim razie nie wiem, jak ja sprawdzałam te ceny :D
No dobra, to jaką 50'tkę do mojego aparatu byś mi polecił? Póki co myślę raczej o 1,8 - 1,4 a nie 1,2 ;)
(bo są różne, a ja chyba nie do końca wiem, co wybrać - przepraszam, przyznaję się szczerze)
-
Optycznie 1.8 i 1.4 sa podobne (tylko w zakresie f od 1.4 do 1.8 ten drugi ma ogromna przewage :mrgreen:). Mechanicznie 1.4 kladzie na lopatki 1.8. Doplacasz do lepszej trwalosci, lepszego i szybszego AF, i mozliwosc manualnego ostrzenia (w 1.8 to porazka, ale MF istnieje)
-
Przy czym ta trwałość 1.4 jest bardzo dyskusyjna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Optycznie 1.8 i 1.4 sa podobne
Wolne żarty. Porównaj sobie sobie bokeh, czy choćby ostrość obu szkieł. Jeśli faktycznie dalej nie zauważysz różnicy, to nie mam pytań;)
Dla mnie na pytanie, którą 50'tkę wybrać, odpowiedź jest tylko jedna: jeśli kogoś stać, to tylko 1.4 (przy założeniu, że ze względów finansowych 1.2 odpadło na wstępie).
-
Wlasnie ostrosc szkiel jest podobna, bokeh to kwestia gustu. Mialem przez jakis czas obydwa, wiec po wekendzie odkope zdjecia z obydwu, coby nie byc goloslownym :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Przy czym ta trwałość 1.4 jest bardzo dyskusyjna.
To zależy z czym porównywać. Jeśli z 50/1.8, to sam przyznasz, że jest zdecydowanie lepiej?
EF 50/1.4 z osłoną p-słon "przyspawaną" na stałe już tak wrażliwa na uszkodzenia nie jest.
-
Z 1.8 to oczywiste, ale z 85/1.8 to już inna liga. Mnie EF 50/1.4 nie przekonał do siebie i od prawie 2 lat jestem szczęśliwym posiadaczem Zeissa.
-
dlaczego nie przekonał Cię 1.4?
to teraz moje głupie pytanie... co oznaczają te wszystkie literki cyferki za rodzajem obiektywu, np. jest, że 50'tka 1.8 i coś tam coś tam
czytałam kiedyś o tym, ale nie ogarnęłam, niestety
nie chcę wtopić i kupić złego.
-
Jeżeli masz ograniczony budżet kup następnego kita 18-55 IS (ze stabilizacją). W serwisach aukcyjnych znajdziesz nowe i używane w cenach jakie są do zaakceptowania.
Zakup stałoogniskowej 50-tki zamiast uniwersalnego kita mocno cię ograniczy.
-
zamierzałam zakupić sobie 50'tkę i w sumie mieć 2, ale w takiej sytuacji to juz sama nie wiem co zrobić, tym bardziej, że body też szału nie robi.
-
500D szału nie robi? ;) pod względem obrazka jest bardzo podobny do nowych cropowych puszek (canona).
Jeśli nie masz żadnego szkła a chcesz coś nowego, masz trzy opcje :
1. 18-55 IS + 50 1.8 II
2. 18-55 IS + 50 1.4
3. TAMRON 17-50 2.8 VC
Ja byłbym za zestawem nr 2, ale to ja, wszystko zależy od potrzeb. Mogę potwierdzić, że 50 1.4 na 500D jest celniejsza od 50 1.8 II i to sporo.
Kiedyś testowałem AF w 50 1.4 i 1.8 II na potrzeby testu którego jeszcze nigdzie nie opublikowałem (i prawdopodobnie nie będę bo nie chce mi się przeprowadzać testów :mrgreen:), mniej więcej wyglądało to tak :
50 1.8 II skuteczność około 40% trafionych zdjęć, 50 1.4 skuteczność około 95% trafionych zdjęć. Test wykonany w słoneczny letni dzień.