-
Witam wszystkich Jaki obiektyw???
Witam wszystkich ;) jestem nowa ale mam nadzieję, że się jakoś tutaj połapie. Od dzisiaj jestem użytkownikiem 7D ;) kompletnie zielona jestem w temacie ale szybko się uczę. Jeszcze raz pozdrawiam.
A teraz pytanko jaki obiektyw powinnam kupić na początek?? Mam 70-300 APO DG sigmę. Ale potrzebuję coś nie drogiego ale bardziej uniwersalnego no i bliższego ;)
:mrgreen:
-
Odp: Witam wszystkich Jaki obiektyw???
Do tego body Canon 17 -55/2.8 IS się nada. Nie jest taki całkiem niedrogi ale w proporcji do ceny body...
-
a używany czy nowy jak już wybierać???
-
Pierwszy egzemplarz miałem nowy, drugi mam używany i trafił sie bardzo udany.
C 17-55/2.8 IS to nie jest super pancerny obiektyw jak L-ki i warto byłoby się kogoś obeznanego poradzić odnośnie wyboru konkretnego egzemplarza. Jeżeli nie ma paprochów pod przednią soczewką, pierścienie chodzą z należytym oporem, IS działa, AF działa, to pewnie dobrze posłuży nawet używany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
13playlife
Ale potrzebuję coś nie drogiego ale bardziej uniwersalnego no i bliższego ;)
czyli jaki budżet? co będziesz głównie focić?
Cytat:
Zamieszczone przez
13playlife
a używany czy nowy jak już wybierać???
mam wszystkie szkła i body używane - na nic nie narzekałam nigdy - zawsze $$ zostanie w kieszeni
-
Cytat:
Zamieszczone przez
13playlife
Witam wszystkich ;) jestem nowa ale mam nadzieję, że się jakoś tutaj połapie. Od dzisiaj jestem użytkownikiem 7D ;) kompletnie zielona jestem w temacie ale szybko się uczę. Jeszcze raz pozdrawiam.
A teraz pytanko jaki obiektyw powinnam kupić na początek?? Mam 70-300 APO DG sigmę. Ale potrzebuję coś nie drogiego ale bardziej uniwersalnego no i bliższego ;)
Na Twoim miejscu zainwestowałbym w Sigmę 17-50/2.8 OS HSM. Jest lepsza od Canona 17-55/2.8. Jest ostrzejsza, ma stabilizację i jest podobnej budowy jak ten Canon. Sam teraz będę sprzedawał to szkło za niewiele ponad 2000 zł, ale tylko ze względu na to, że przesiadam się na pełną klatkę. Ta sigma współpracowała z 7D oraz 60D i z efektów jej pracy byłem zadowolony :-).
-
Za kolegami Canon 17-55/2,8
-
A ja, przeciwnie do kolegów, myślałem, że jak ktoś kupuje 7D to już wie do czego i jaki osprzęt. Nie żebym się czepiał. :)
@13playlife musisz napisać do czego (co będziesz focić) i do jakiej kwoty ten obiektyw(y).
-
Witam
Polecam na początek dokupić stałkę Canon 50/1.8
- najtańsza konstrukcja Canona
- dobre światło
- stosunek ceny do jakości zdjęć - wyśmienity
- bije na głowę kitowe zoomy - jakością zdjęć
-
ludzie, czy wy się dobrze czujecie?
jak można proponować komuś, kto zaczyna robić zdjęcia prawie profi szkło za 4 tys??
-
No właśnie o coś takiego chodziło mi w moim powyższym poście.
Z drugiej strony, nie wiemy czy "zaczyna robić zdjęcia", to lekka nadinterpretacja jej pierwszego posta, w którą sam wpadłem. :)
Na obronę polecających "prawie profi szkło za 4 tys" można podnieść, że starają się dobrać szkło adekwatne do body za 5 koła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Do tego body Canon 17 -55/2.8 IS się nada.
Amen, i nie ma co dalej czytac :)
-
założycielka wątku napisała, że potrzebuje czegoś niedrogiego
-
Cytat:
Zamieszczone przez
13playlife
Mam 70-300 APO DG sigmę. Ale potrzebuję coś nie drogiego ale bardziej uniwersalnego no i bliższego ;)
Przyjżyj się Tamronowi 17-50 f2.8 bez IS - używany kupisz za ok 800-900zł - bdb szkło pomimo pewnych minusów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
ludzie, czy wy się dobrze czujecie?
jak można proponować komuś, kto zaczyna robić zdjęcia prawie profi szkło za 4 tys??
Też uważam, że początkującemu nie uda się nim robić zdjęć :mrgreen:
-
Znam osoby (no cóż ... kobiety :-)), które pomimo powierzchownej znajomości sprzętu robią znakomite zdjęcia. Jedyny wymóg sprzętowy jaki mają to bezproblemowość - sprawny AF, IS, niezawodność. W kategorii street, dzieci, koleżeństwo osiągają na prawdę fajne wyniki.
7D + C17-55/2.8 IS tworzy bezproblemowy zestaw "do wszystkiego" i nie odbierałbym prawa do korzystania z tego zestawu osobie umownie "początkującej" tylko z racji dosyć wysokiej ceny obiektywu.
Jeżeli w nieco tylko tańszej, polecanej tutaj Sigmie objawi się któraś ze znanych przypadłości Sigm (kapryśny AF, mydlane rogi) to osoba mało nastawiona sprzętowo już sobie nie poradzi (obeznana zresztą też sobie nie poradzi:()
-
po drodze jest C 15-85 (też drogi)
-
17-40/f 4.0 jeżeli nie potrzebujesz jaśniej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
17-40/f 4.0 jeżeli nie potrzebujesz jaśniej
Też tak pomyślałem początkowo ale jednak duża głębia ostrości może być z czasem irytująca. Jednak C17-55 na 2.8 daje jakie takie rozmycie tła przy portrecie.
Oczywiście pancerność, szybki AF i kolory to niezaprzeczalne zalety L-ki,, zwłaszcza, że crop ucina paskudne mydlane rogi.
-
marfot,
przeczytaj pierwszego posta
tanio ma być!!!
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
marfot,
przeczytaj pierwszego posta
tanio ma być!!!
Tanio to jest Tamron 17-50. Propozycja już padła. Kupowałem u Cichego 2 sztuki tego Tamrona dla znajomych i testowałem na gęstej matrycy (550D) a więc z 7D dałby radę.
Ostrość była bardzo O.K., kolory - wiadomo (musztarda), nawet AF jakoś tam spokojnie dojeżdżał do celu. Ale jak sobie pomyślę o skojarzeniu wypasionego AF w 7D z wiertarką Tamrona to jakoś mi szkoda.
Winowajcą jeśli chodzi o ustawienie myślenia o obiektywie jest to zaawansowane body :???:
-
Dokładnie, do 7D wziąłbym coś z szybszym AF ;) Żeby wykorzystać potencjał tego body.
Jeśli budżet ograniczony - T 17-50, przynajmniej na jakiś czas, plus ewentualnie 50/1.8
Jeśli budżet większy - Wziąłbym C17-55.
--- Kolejny post ---
Nie pisze o Sigmach, bo nie miałem/nie znam się , to nie będę się wypowiadał :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Dokładnie, do 7D wziąłbym coś z szybszym AF ;) Żeby wykorzystać potencjał tego body.
Jeśli budżet ograniczony - T 17-50, przynajmniej na jakiś czas, plus ewentualnie 50/1.8
Jeśli budżet większy - Wziąłbym C17-55.
--- Kolejny post ---
Nie pisze o Sigmach, bo nie miałem/nie znam się , to nie będę się wypowiadał :)
To ja dodam, że ta najnowsza sigma wypada lepiej w testach i w użytkowaniu od Canona, a problemow z AFem nie uświadczyłem nigdy :-). Ale widadomo - trzeba przebierać, aby trafić dobrą sztukę, albo kupić w ciemno i wysłać na kalibrację :-)
-
Przepraszam, że się wtrącam ;) Mam jednak pytanie. Czy do Canona SX20IS można dołączyć jakikolwiek obiektyw? Filtr można założyć na specjalny adapter. Jak to jest tutaj w tym przypadku? I jaki pasowałby do niego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
13playlife
Uniwersalny zakres do cropa ma np. ef-s 15-85. Fajnym szkłem "do wszystkiego" jest też 18-200 IS - ale masz już tę sigmę, więc polecam ten pierwszy
-
Skoro dopiero co nabyłaś/nabyłeś aparat to podejrzewam ze nie masz jeszcze do konca sprecyzowanej "specjalizacji" focenia, co za tym idzie polecam taniutki 50/1.8 ( niska cena + dobra jakość), popstrykasz troche na nim, zobaczysz czego Ci brakuje i wtedy będzie można dalej myśleć :)
-
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Kilka rad naprawdę uznaję za cenne i dziękuję. Co do odpowiedzi typu, że jak ktoś kupuje 7D to ma pojęcie o fotografii to dam pożywkę takim osobnikom - nie nie mam pojęcia, i nie kupiłam aparatu dla szpanu - za duży żeby tak się z nim nosić he he ... Ale się uczę i ćwiczę i czytam no i w końcu jak zrobię zdjęcia, które będą nadawały się do publikacji to pokażę ;) na razie kupię 50/1.8 i jak już będę wiedziała co kręci mnie najbardziej to kupię coś porządnego... Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc...
-
Zawsze lepsze body to większe możliwości :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
13playlife
... na razie kupię 50/1.8 i jak już będę wiedziała co kręci mnie najbardziej to kupię coś porządnego...
Za "psie pieniądze" dostaniesz także używanego plastikowego Canon-kit'a 18-55 - gorszy optycznie od 50f1,8II ale ma tą przewagę, że zoom, więc zamiast pamiętać, kiedy na 50/1,8 było Ci za wąsko, sprawdzisz ogniskową we właściwościach zrobionych fotek. Ot, taka moja drobna podpowiedź :-)