-
Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS
Cześć
Chyba nikt jeszcze nie pisał: właśnie pojawiła się w PL* następczyni YN565EX, czyli model YN-568EX. Można ją już kupić na Allegro. Najbardziej oczekiwaną nowością jest (w końcu!) High Speed Sync - synchronizacja z krótkimi czasami migawki do 1/8000s. Niestety nie obyło się bez małego kroku wstecz, tj. lampa nie posiada możliwości zewnętrznego zasilania, jak miała 565EX.
Jeśli nowa lampa zachowa pozostałe zalety poprzedniczki, może czekać ją spory sukces sprzedażowy. Osobiście do YN podchodziłem z "pewną taką nieśmiałością", przede wszystkim brakowało mi właśnie HSS. Natomiast teraz gdy pojawiła się w PL 568EX, z polską dwuletnią gwarancją, nie wytrzymałem i kupiłem 1 sztukę do przetestowania. O efektach napiszę.
Oczywiście porównując ją cenowo z 580EX II Canona, bije go na głowę. Lampa kosztuje ~850 zł
*) na eBayu jest dostępna od paru tygodni, wysyłka z Chin. Tańsza niż w Polsce o 250-270 zł, ale jak ktoś ma możliwość odliczenia VAT, moim zdaniem nie ma sensu.
Pozdr.
B.
-
Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS
Jak dodadzą funkcję Master/Commander to pogadamy. Teraz to wolę kupić Canon 550EX.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Jak dodadzą funkcję Master/Commander to pogadamy. Teraz to wolę kupić Canon 550EX.
Mnie akurat to nie jest potrzebne, podobnie jak zewnętrzne zasilanie. Natomiast nie ukrywam, że na HSS czekałem...
-
Ja mam takie inne pytanie ale związane z tą lampą, czy taka lampa da sobie rade z softboxem 60x90 albo softboxem ośmiokątnym 120cm ?
-
Każdy patrzy według potrzeb... mi się wydaje, że to model przejściowy przed YN-569 albo YN-570... opłata 200 pln za sam HSS ... zarobkowi pstrykacze jednak potrzebują zewnętrznego zasilania... tutaj celowo nie zamontowanego aby zrobić przedpole dla kolejnego modelu...
Ale fajnie, że jest alternatywa z HSS dla YN-565 która nadal pozostaje w ofercie Yongnuo ...
pozdrawiam
chawison
-
Myślę, że YN nie będzie już zagłębiać się w tryby master. Prędzej zrobią wsparcie dla swoich wyzwalaczy radiowych.
-
Master/slave to jest fajny w nikonie. U nas tylko wyzwalacze albo drogie nowe lampy, więc ta lampka jest całkiem spoko do rozbudowy zestawu.
-
Uzywanie C580 czy odpowiednika YN568 jako mastera na aparacie to chyba jednak "marnowanie" swiatla, skoro i tak w wiekszosci przypadkow flash bedzie wylaczony. Nawet jak ktos w reportazu (weselnym) uzywa lampy na aparacie + pare slave'ow wyzwalanych zdalnie to lepszym rozwiazaniem jest radio niz podczerwien (czy blyski sterujace). Na YN622 mozna zalozyc YN568EX i mamy wszystko (za 5 stow :) )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
brzoza
Oczywiście porównując ją cenowo z 580EX II Canona, bije go na głowę. Lampa kosztuje ~850 zł
Ale w zasadzie, to tylko moc mozna porownywac do 580EX Canona. Jezeli chodzi o pozostale funkcje, to nalezy ja raczej porownywac z 430EX. A tu juz takiej przepasci cenowej nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwek2k
Ale w zasadzie, to tylko moc mozna porownywac do 580EX Canona. Jezeli chodzi o pozostale funkcje, to nalezy ja raczej porownywac z 430EX. A tu juz takiej przepasci cenowej nie ma.
Dlaczemu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Dlaczemu?
430EX______________568EX____________580EX
tylko slave___________tylko slave________Slave i Master
HSS________________HSS______________HSS
manual do 1/64_______manual do 1/128___manual do 1/28
tryb strobo (slave)_____brak_____________tryb strobo
LP43________________LP58_____________LP58
~1000 pln___________~850 pln__________~1900 pln
-
No i...?
P.S.
Czy któryś z użytkowników może potwierdzić brak trybu multi w YN568EX, bo z tego co się orientuje to jest (ale może sprzedawca nierzetelny wprowadził mnie w błąd).
-
Yongnuo YN-568 EX - Unboxing & Quick Hands-On - YouTube
5min 50 sek - masz pokazane tryby pracy - multimod jest w tej lampie.
pozdrawiam
Paweł
-
Poza tym ma fotocelę a to może się przydać w małym studiu.Z łatwością schowa się za głową modelki jako kontra na włosy.
-
Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej i mój wybór padł właśnie na YN-568EX. Jest tylko jedna rzecz która wzbudziła moją wątpliwość - na jednej ze stron natknąłem się na coś takiego:
"This flash doesn't support the old cameras without External Flash Menus: 1Ds II, 1Ds, 1D II, 1D, 5D, 30D, 20D, 10D, 400D, 350D, 300D"
Jako, że nie znam się na lampach, to czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat, o co chodzi w tym, że niby nie współpracuje z 400D, który to właśnie posiadam?
-
To znaczy ze mozesz ja ustawic tylko z manu aparatu, a takiego te aparaty nie posiadaj.
To jest troche dziwne bo na stronie yongnuo YONGNUO, photographic equipment, camera accessories, flash light, camera remote control, speedlite, photo equipment, LED photo light, flash trigger, camera wireless remote control, TTL cord nic takiego nie jest napisane. Skad ta informacja? Wyglada raczej na niezbyt prawdziwa, albo dotyczny jakis specyficznych funkcji.
-
Stąd:
YONGNUO HSS TTL Flash Speedlite YN568EX YN 568 EX Fr Canon 1dx 1Ds 1D 5DIII 5DII | eBay
No na innych stronach nie znalazłem takiej informacji, ale ta tutaj rzuca się w oczy.
-
Specyfikacja jest naprawdę dobra, cena 900 zł wydaje się również bardzo dobrą. Dla mnie bomba, jak będę rozbudowywał system lamp reporterskich to pewnie wezmę tę lampę.
Z kolei zastanawiają mnie nowe wyzwalacze - cena chyba w porządku. Jak wcześniejsze wersje współpracowały z lampami i aparatami Canona? Nie było zgrzytów?
-
Czy kolega brzoza ma już lampę? I czy mógłby zrobić mały test albo opis jak się sprawuje?
-
Lampa całkiem dobrze współpracuje z wyzwalaczami YN-622C, tryb HSS działa. Więcej będę mógł powiedzieć jak poużywam dłużej.
Na pierwszy rzut oka moc taka sama jak YN-565EX.
-
Czy YN-568EX bedzie wspolpracowac z wyzwalaczami RF 603? Ktos moze to potwierdzic? Mam YN-565EX i zastanawiam sie czy nie wymienic na nowszy model.
-
Działać powinna, ale tak samo jak 565EX, czyli bez ETTL i bez HSS. Ja bym nie zmieniał ;) Chyba, że dokupisz wyzwalacze YN-622C.
Co do HSS, po włączeniu tego trybu strata mocy jest około 2EV.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
filipM
....natknąłem się na coś takiego:
"This flash doesn't support the old cameras without External Flash Menus: 1Ds II, 1Ds, 1D II, 1D, 5D, 30D, 20D, 10D, 400D, 350D, 300D"
....
A ja znalazłem to:
YongNuo YN-568EX – TTL & FP HSS Flash Review | FLASH HAVOC
gdzie piszą że:
Cytat:
Compatibility -
Note -
There were 2 software bugs in the initial release which have been rectified in units from November 2012.
40D, 50D, 60D, and 7D – Experienced an overexposure in ETTL and HSS at 1/250th second shutter speed.
20D, 30D and 5D – the YN-568ex did not work at all directly on the camera hotshoe.
Cameras -
Canon – With Fash Control Menu
1 DX, 1Ds III, 1D IV, 1D III,
5D III, 5D II,
7D, 60D, 50D, 40D,
650D T4i, 600D T3i, 550D T2i, 500D T1i, 450D XSi,
1100D T3, 1000D XS.
Canon – Without Fash Control Menu
1D II, 1D
5D Original,
30D, 20D, 10D,
350D XT, 400D XTi, 300D D-Rebel,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chawison
zarobkowi pstrykacze jednak potrzebują zewnętrznego zasilania
Tyle już się naoglądałem wesel, jako gość, trochę jako pstrykacz ale szczerze jeszcze nie widziałem fotografa z takim dodatkowym zasilaniem do lampy:)
przecież na enloopach dużo się wyciągnie, a zmienić to nie problem, ja mam dwie lampy i zamieniam sobie lampę jak potrzebuje na szybko, nie wyobrażam sobie takiego balastu przyczepionego do lampki systemowej... :) Dobra lampa ... za dobre pieniądze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Tyle już się naoglądałem wesel, jako gość, trochę jako pstrykacz ale szczerze jeszcze nie widziałem fotografa z takim dodatkowym zasilaniem do lampy:)
przecież na enloopach dużo się wyciągnie, a zmienić to nie problem, ja mam dwie lampy i zamieniam sobie lampę jak potrzebuje na szybko, nie wyobrażam sobie takiego balastu przyczepionego do lampki systemowej... :) Dobra lampa ... za dobre pieniądze
Racja
-
czy ktoś z szanownych Was tutaj próbował yn-568ex z 5dmkI, współpracują ze sobą?
-
nikt nic nie wiedzial więc sam sprawdziłem, a więc info dla posiadaczy 5dmkI, yn-568 fajna ale z dzidziem mkI nie działa.
przynajmniej bezposrednio ze stopki. Co ciekawe w przypadku body+transmiter na stopce(yn-622)+ na nim lampka= wszystko ładnie odpala :) jakieś cuda czy coś.
-
-
Witam wszystkich
Widzę iż toczy się tutaj dość aktywna dyskusja dotycząca lampy która mnie zainteresowała.
Prawdopodobnie piszę w niedobrym miejscy, dlatego z góry przepraszam.
Otóż chce kupić lampę i zastanawiam się czy kupić właśnie tę nową czy poszukać oryginalnej Canona używanej.
Fotografuje amatorsko, jednak potrzebuję skompletować zestaw do zewnętrznego doświetlenia lampa + nadajnik/odbiornik radiowy + statyw.
Niestety nie dysponuję zbyt dużą kwotą bo chciała bym się zmieścić w ok. 1000zł.
Tak więc proszę o radę,
i z góry przepraszam za zawracanie głowy i dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shantae
Witam wszystkich
Otóż chce kupić lampę i zastanawiam się czy kupić właśnie tę nową czy poszukać oryginalnej Canona używanej.
Fotografuje amatorsko, jednak potrzebuję skompletować zestaw do zewnętrznego doświetlenia lampa + nadajnik/odbiornik radiowy + statyw.
Niestety nie dysponuję zbyt dużą kwotą bo chciała bym się zmieścić w ok. 1000zł.
Pozdrawiam!
dla mnie NOWE to NOWE ...
-
Rozumiem tongpo, jednak ja jestem z tych którzy wolą odkupić od kogoś sprzęt którym nie potrafią się posługiwać, bardzo dużo jest takich ofert " kupiłem pół roku temu i niestety stwierdziłem/am że jest to zbyt trudne w obsłudze..." np. w ten sposób kupiłam 5d i jestem bardzo zadowolona. Dlatego teraz po prostu pytam czy jest duża różnica między tą a Canonem 580EX np. i jak to wygląda z odpalaniem radiowym z ettl.
Pozdrawiam!
-
Ja moge tak krotko porownac C580II i YN568 i YN565
Roznice nie sa zbyt duze, bo obie lampy YN565 i YN568 to kopia C580.
- Moc YN jest taka sama jak C.
- Z roznic funkcionalnych to:
C580 ma tryb master czego YN nie maja
YN568 i C580 maja hss, w YN565 brak
YN565 i YN568 maja tryb slave optyczny (fotocela) S1 i S2, w C580 brak
wszystkie maja tryb slave dla kontrolerow wireless Canona (mozna wyzwalac za pomoca ST-E2 (jest tez wersja YN), St-E3 i C580)
- Nie wiem jak z predkoscia ladowania, bo ja nie strzelam seriami, ale nie zauwazylem róznic
- przyciski i poszczegolne opcje manu na wyswietlaczu sa w tym samym maiejscu, wiec jak ktos ma C580 to nie ma problemu z obsluga YN568
- poniewaz ksztalt lamp jest dokladnie taki sam, wiec wszystkie modyfikatory pasujace na C580 pasuja i na YN
- YN565 i C580 maja gniazdo battery packa, YN568 brak
- gniazdo PC w YN568 jest kiepsko zrobione, w YN565 podobnie jak w C580
- klawisze w YN568 sa "plytsze", lepiej mis sie obsluguje C580 i YN565 (ale moze to przyzwyczajenie)
- zacisk blokady w C580 jest wygodniejszy niz kolko dociskowe w YN
Wyzwalanie i nastawy z YN622 dzialaja tak samo dla wszystkich trzech. Co do niezawodnosci to ciezko powiedziec. Jak narazie najgorzej pod tym wzgledem jest z C580 (cos ostatnio mnie zawodzi), ale canona mam juz ponad 3 lata, YN565 ponad rok, a YN568 to prawie nowka.
To w skrócie chyba wszystko co pamiętam
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
filipM
Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej i mój wybór padł właśnie na YN-568EX. Jest tylko jedna rzecz która wzbudziła moją wątpliwość - na jednej ze stron natknąłem się na coś takiego:
Jako, że nie znam się na lampach, to czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat, o co chodzi w tym, że niby nie współpracuje z 400D, który to właśnie posiadam?
Ta informacja to raczej jest z yn-622. Kiedy go podlsczysz do powyższych aparatów nie będziesz mógł kontrolować mocy błysku lamp w manualu, a będziesz musiał podchodzić do lampy i ręcznie zmieniać moc.
Natomiast ettl będzie działał ok.
W menu 5dmk2/3 masz w menu taka opcje jak jest w phottix Odin na nadajniku gdzie masz bezpośredni dostep do ustawień lampy.
-
Czy są skuteczne wyzwalacze radiowe do lamp Yongnuo? W jakiej cenie i czy taki wyzwalacz może wyzwolić 2 lub 3 lampy na raz. Chcę zrobić sobie zestaw z 3 lamp mobilnych które mam zamiar używać w plenerze. Proszę o pomoc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
www.kr-foto.pl
Czy są skuteczne wyzwalacze radiowe do lamp Yongnuo? W jakiej cenie i czy taki wyzwalacz może wyzwolić 2 lub 3 lampy na raz. Chcę zrobić sobie zestaw z 3 lamp mobilnych które mam zamiar używać w plenerze. Proszę o pomoc.
YN-622C, będziesz miał HSS i sterowanie lampami. Nawet do manualnych lamp bym je polecał, synchronizują lepiej od RF-602 i RF-603 (mniejsze opóźnienie), jest gdzieś wątek na forum o nich.
-
Moge tylko potwierdzić co Grzesiek_PL powiedział, jak stac Cię na 300PLN to lepiej kupić YN622, bo wczesniej czy pózniej i tak zamienisz prosty wyzwalacz (RF-602, 603) na ten z przenoszeniem automatyki. Wygoda jest niesamowita i ile czasu oszczędza (szczególnie u początkującego).
-
może Ktoś podesłać linka do instrukcji tej lampy?
-
http://www.yongnuo.com.cn/usermanual..._MANUAL_EN.pdf - tu jest Nikonowska wersja, Canon pewnie niewiele sie rózni
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Moge tylko potwierdzić co Grzesiek_PL powiedział, jak stac Cię na 300PLN to lepiej kupić YN622, bo wczesniej czy pózniej i tak zamienisz prosty wyzwalacz (RF-602, 603) na ten z przenoszeniem automatyki. Wygoda jest niesamowita i ile czasu oszczędza (szczególnie u początkującego).
Nie do konca. Zalezy co chce robic.
Ja tam mam i YN622 i stare RF602 ktorych zdecydowanie czesciej uzywam.
YN622 uzywam w zasadzie tylko i wylacznie w jakis "ekstremalnie szybkich i nieprzewidywalnych sytuacjach" i tylko z jedna lampa. Do normalnego "błyskania" w manualu uzywam RF602. Oszczednosci czasu nie widze, bo tak czy siak trzeba lampy ustawic zeby dawaly Ci taki efekt jaki chcesz na zdjeciu.
Roznicy w opoznieniu jak to napisales nie zauwazylem. RF602 dzialaja mi spokojnie na 1/200sek czyli tyle ile wynosi moj czas synchronizacji, a i przy krotszych czasach widac ze odpalaja normalnie (oczywiscie lampa naswietla wtedy tylko kawalek klatki, ale opoznienia nie ma)
Za to YN622 kilka razy mi zglupialo i zle policzylo sobie "TTL'a" niedoswietlajac zdjecie. (nie, nie robilem za szybko zdjec, lampa byla naladowana i gotowa).
Tak ze jedne i drugie sa fajne, zaleznie od tego do czego sie ich uzywa. Ja w wiekszosci przypadkow dalej siegam po RF602, a YN622 uzywam do "specyficznych" zastosowan, gdzie nie tyle zalezy mi na efekcie koncowym co na bezobslugowym dzialaniu.
Poza tym jesli nie potrzebuje TTL'a i HSS'a (ja nie uzylem ani razu na przyklad) to za cene pary YN622 bedzie mial 5 sztuk RF602/3.
No i na koncu choc to najwazniejsze. Jesli ma body ktore nie ma obslugi lampy z poziomu menu, to co najwyzej sobie te YN622 pouzywa w manualu. Czyli zaplaci 4x tyle za to samo co mial by w przypadku RF602/3....
ps. A w ogole niezaleznie czy ktos kupuje 622 czy 602/3 to polecam zakupy na eBay'u w Hong Kongu.
Nie dosc ze kupuje sie je za pol ceny, a nie z dwukrotnym od "cwaniaczkow z allegro" to jeszcze przesylka jest gratis. W tej kwocie nie placi sie cła (przynajmniej ja nie placilem, kupujac pare razy rozne rzeczy) a paczka dociera najczesciej w okolicach 1-2 tygodni. (Z czego 75% czasu lezy na cle w Wawie i czeka na pieczatke) :D
Jak by ktos chcial moge podeslac nazwe na sprawdzonego sprzedawce na priv.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
No i na koncu choc to najwazniejsze. Jesli ma body ktore nie ma obslugi lampy z poziomu menu, to co najwyzej sobie te YN622 pouzywa w manualu.
Nie wiem, bo nie mam takiego body żeby sprawdzić, ale wydaje mi się, że to właśnie E-TTL będzie mu działał w automacie, a właśnie z manualem (poza korekcją ekspozycji lampy) w body będzie miał problem i będzie mógł ustawić tylko w samej lampie? Mylę się?
-
dzięki Usjwo za linka. Pewnie nie tylko ja z niego skorzystam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
Oszczednosci czasu nie widze, bo tak czy siak trzeba lampy ustawic zeby dawaly Ci taki efekt jaki chcesz na zdjeciu.
Chodziło mi raczej o czas jaki początkujący "błyskacz" zmarnuje na bieganie od lampy do aparatu i zmianę mocy. Napewno jest to oszczędność nóg :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
RF602 dzialaja mi spokojnie na 1/200sek czyli tyle ile wynosi moj czas synchronizacji
Porównaj sobie synchronizację lampy ze stopki, lampy z RF-602 i YN-622C. Z YN-622C uzyskasz efekt jak ze stopki, brak opóźnienia, z RF-602 będzie widoczne opóźnienie.
Zależy to też pewnie od puszki np z 500D z droższym wyzwalaczem uzyskasz 1/250s, z RF-602 już nie. A puszka ma max synchro 1/200.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
.Irwusek
Ja mam takie inne pytanie ale związane z tą lampą, czy taka lampa da sobie rade z softboxem 60x90 albo softboxem ośmiokątnym 120cm ?
Konstrukcja palnika w lampie systemowej w zasadzie wyklucza uzywanie wiekszych softboxow. Gorna granica to maksymalnie 70-90 cm na boku.
Oczywiscie mozna uzywac i wiekszych modyfikatorow. Ale swiatlo nie bedzie rownomiernie rozproszone. Powierzchnia modyfikatora nie bedzie odpowiednio spozytkowana...
A jak wiadomo, ksztalt i wielkosc softboxa determinuje jego zastosowanie i efekty ...
-
Panowie i Panie, czy ktoś z Was dysponuje instrukcją (najlepiej w PDF i najlepiej PL) do tej lampy? Szukam i znaleźć nie mogę... A ta instrukcja od wersji do Nikona nie chce mi się wczytać :(
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
-
Takie mam pytanie, czy lampę YN568 można/nadaję się do tego by używać jako główną lampę. Na imprezach/weselach itp itd? sprosta tym wymaganiom ?
Pytam bo wydatek ~1400zł na 580EXII trochę mnie nie stać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
.Irwusek
Takie mam pytanie, czy lampę YN568 można/nadaję się do tego by używać jako główną lampę. Na imprezach/weselach itp itd? sprosta tym wymaganiom ?
Pytam bo wydatek ~1400zł na 580EXII trochę mnie nie stać
dziwne pytanie zadajesz... przecież do tego jest stworzona ...
-
Czy sprawdzał ktoś czy ta lampka współpracuje z pocket wizardami tt5/tt1 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slavek_g
Panowie i Panie, czy ktoś z Was dysponuje instrukcją (najlepiej w PDF i najlepiej PL) do tej lampy? Szukam i znaleźć nie mogę... A ta instrukcja od wersji do Nikona nie chce mi się wczytać :(
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
A co chcesz wiedzieć ? Ogarnięcie obsługi lampy zajęło mi 3 minuty bez instrukcji.