Witam wszystkich na forum, niedawno nabyłem pierwszą lustrzankę i chciałbym podzielić się moimi 'pstrykami'. Zapraszam do oceniania.
1.
Uploaded with ImageShack.us
2.
3.
Wersja do druku
Witam wszystkich na forum, niedawno nabyłem pierwszą lustrzankę i chciałbym podzielić się moimi 'pstrykami'. Zapraszam do oceniania.
1.
2.
3.
2 chyba najlepsza, postaraj się przypominać modelce o mimice i czego oczekujesz od zdjęcia ; ) W 1 widzę lampę chyba i jeśli jest to raczej nie potrzebnie, popracuj nad obróbką bo jak dla mnie to one są prosto z puchy ; ) Troszkę więcej pracuj nad tymi portrecikami a będą wychodzić ładne ; )
Tak, w 1 jest lampa ;) Staram się robić jak najwięcej zdjęć, więc wrzucam kolejne:
4.
5.
6.
4. coś nie tak z balansem bieli, kolor twarzy jak u wodnika szuwarka :)
5. W ogóle nie trafiłeś z ostrością tzn trafiłeś ale na ramie nie na twarz i to przy f5,0. Szkoda że szerzej nie kadrowałeś, lepiej by to wyglądało gdybyś złapał rękę na gryfie w kadrze
6. Znowu problemy z kolorem, tym razem za dużo czerwieni, obcięta broda, przy tym zdjęciu mam wrażenie że lepiej by się sprawdził pionowy kadr
Do portretów na początku spróbuj nie używać lampy bo to nie ma sensu według mnie ; ) Takie pytanko zapewne masz 50mm 1.8 więc czemu nie robisz na 1.8 tylko na f3+ ?; ) Znów kłania się obróbka i łapanie "skóry" w 4 wygląda za blado, 5 nie trafiona ostrość, w 6 bym jedynie wykadrował inaczej, czyli troszkę niżej jako według mnie (nie jest to zasada) ucinanie czubka głowy jest spoko ale już brody nie właśnie tego bym unikał i raczej w swoich zdjęciach unikam ; ) Mała rada, ustaw aparat na manuala, przesłonkę jak najniżej i baw się czasami ; )! Powodzenia w portretach!
5 wyszło takie jak chciałem właśnie :) Widzę, że problem z kolorami mam, u mnie wyglądają dobrze, więc czy znacie jakieś strony z ustawieniami do monitorów?
Tak, mam 50mm 1.8 i szczerze nie wiem czemu na f3.. Postaram się poprawić i wstawię nowe niedługo. Pozdrawiam!
Nie ma nic złego w używaniu przysłony f3 w portrecie. A przysłona powinna być tak dobrana, aby było ostre tyle, ile chcemy, żeby było ostre. F3 jest jak najbardziej poprawne.
W piątce pokazałeś emocje co jest fajne, ale technicznie zdjęcie ma sporo braków. Nie mów że ostrość chciałeś ustawić na ramieniu bo od tego to zdjęcie na pewno nie jest lepsze, sterczący kciuk lepiej wyglądałby na zdjęciu w towarzystwie reszty dłoni.
Wątpię że problem z monitorem - stawiałbym raczej na Ciebie. Porównując zdjęcia #1 i 6 wygląda po prostu że na 6 przeholowałeś z suwaczkiem czerwieni lub saturacji. No chyba że modelka zachorowała na zapalenie dziąseł, przefarbowała włosy i przed zrobieniem zdjęcia sporo biegała :)Cytat:
Widzę, że problem z kolorami mam, u mnie wyglądają dobrze
No fakt, w 1 wygląda to bardziej naturalnie :D
Niedługo kolejna porcja pstryków!
Wybacz ale te zdjęcia są tragiczne... Jakby robione telefonem z lampą dosłownie...
Ale co rozumiesz przez tragiczne? Jakościowo? Kompozycyjnie?
no nie, sorry
Proponuję odłożyć aparat na półkę i poczytać trochę o podstawach fotografii np. tu:
Tips & Tricks
Kurs fotografii online ? Poradnik fotograficzny ? Szeroki Kadr
i dopiero po przyswojeniu podstawowej wiedzy powrócić do fotografowania.
A co jest złego w zdjęciu 9 i 10?
Nic - jeśli uważasz, że Twoje zdjęcia są dobre i dorównują poziomem wszystkim innym zdjęciom portretowym jakie widziałeś.
W przeciwnym wypadku powinieneś sam doszukiwać się różnic. Z pomocą przyjdą Ci książki o tej tematyce i masa informacji w internecie.
W pierwszej kolejności polecam informacje o kompozycji w fotografii.
Pozdrawiam i chętnie zobaczę postępy.
Siemka ;)
tutaj masz tez kogos kto zaczyna ;) a jest delikatna roznica ;)
http://www.canon-board.info/czlowiek...oczatki-83849/
Generalnie naprawde wez poszukaj na neci ejakis kursow, warsztatow....poogladaj zdjecia - generalnie duzooooooo zdjec ogladaj ;) a sie opatrzysz i troszke inaczej moze bedziesz patrzyl na "Swiat Foto" ;)
Pzdr. i Powodzenia ;)
foty w wątku tragiczne, te podane w linku w/w tez tragiczne. moze i sie nie znam, ale mało które tu mozna na sile nazwac portretem.. kurcze panowie, podstawa to samokrytyka. jak mozna cos takiego publicznie pokazywac to ja nie wiem..
ps. fotoik.pl -> blackwidow zeby nie byc gołosłownym.
Sorry, ale chyba robisz sobie z nas jaja, c'nie? :D
Dlaczego robie sobie jaja? Poprostu się uczę dopiero..
Może to się spodoba?
pokaż, jak się nauczysz (trochę)
no nie... chyba na forum nie znajdziesz sprzymierzeńców... daleka droga przed tobą... z postu na post nic się nie uczysz...
Zdjęcia jak zdjęcia. Sądzę, że mając wprawę w obróbce można jeszcze coś z nich wyciągnąć.
Patrząc na te zdjęcia podejrzewam, że oglądasz je na monitorze o przekątnej 1" lub mniejszym, a dziewczyna której robisz zdjęcia jest przekonana, że po prostu je usuwasz (o kolegach nie wspomnę).
Więc spójrz na nie jeszcze raz na normalnym monitorze, a następnie schowaj je głęboko tak by nikt ich nie zobaczył i zacznij wszystko od początku, czyli od nauki podstaw fotografii i obróbki zdjęć.
Przeczytaj koniecznie: http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/
To ostatnie jest najlepsze. Co nie oznacza, że jest dobre. Gałązkę trzyma nie w tym ręku. Pomyśl dlaczego?
Podoba mi się, że się nie zniechęcasz i cały czas próbujesz. Na pewno przyniesie to efekty. Dwa ostatnie wydają się najciekawsze.
nikt nie napisał, że modelka jest b. fotogeniczna
Widzę, że jest coraz lepiej.
Poszukaj sobie i przeczytaj "Twarzą w twarz z obiektywem Sztuka fotografowania ludzi - Rick Sammon"
Książkę czyta się szybko i przyjemnie. Znajdziesz w niej wiele wskazówek i przykładowych fotografii, "podanych" łatwym językiem.
Dziękuje za opinie :) A książkę bardzo chętnie przeczytam :)
Dam Ci radę, wywołaj te same fotki w Capture One lub w DPP i porównaj je między sobą, lightroom jest bardzo dobry, ale sprawia ogromne problemy w kolorystyce Canona. Kolor skóry u Ciebie jest za czerwony. I tak jak pisał ktoś wcześniej, bez skalibrowanego monitora nie nauczysz się obrabiać zdjęć z poprawną kolorystyką, kontrastem itd., to co zrobiłem poniżej u Ciebie może wyglądać za agresywnie a na neutralnym monitorze dobrze;)
W lightroomie bawisz się suwakami jak ja kiedyś, a to podkręcę fiolet a to magentę i wychodzą różne kwiatki z kolorkami skóry, ust itp.
Bombi, dziewczyna z petem dla wielu osób będzie się kojarzyć nie bardzo, a wynika to z naszego położenia geograficznego. Tak na marginesie, ale ma to pewne znaczenie w odbiorze zdjęcia jako całości.
Moje odczucia są następujące: bardzo często zostawiasz zbyt dużo niepotrzebnej przestrzeni, zarówno na górze kadru jak i po bokach. Innym razem nie dbasz o dół kadru. Poza modelką bardzo ważne jest a czasem równie ważne co ona sama, to co umieszczasz w kadrze. Zwróć na to uwagę następnym razem. Moja rada co do lampy: zdejmij ją z aparatu i kup książkę jak się z nią obchodzić.
18 fajna, szkoda że dymu nie widać, i ta zapalniczka mi nie pasuje
19 na nie
20 chyba nie trafiona z ostrością
jest lepiej ;)
Też kiedyś zaczynałem. Było nędznie ale chyba jest coraz lepiej.
Co robić. Pstrykać pstrykać i jeszcze raz pstrykać. Świadomie a nie nawalać jak z karabinu. Próbuj zapanować nad światłem.
Oglądaj lepszych od siebie i staraj się ich naśladować z czasem wyrobisz swój styl.
Powodzenia
Rozumiem, popracuję nad tym. A lampy nie używałem na żadnym ze zdjęć ;)
I kolejne:
21.
22.
af odjechał pociągiem (nr.20)
Wiem, ale podobał mi się klimat.