-
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Starego mistrza aberracji Canona nie chcą uaktualnić to Sigma wprowadza swoją 35-tkę.
13 elementów w 11 grupach
4 soczewki SLD o obniżonej dyspersji
Dystans min. 30 cm
Kąt 63,4 stopnie
Przesłona f/1.4-16, 9 listków
Powiększenie 1:5.2
Filtr 67 mm
Fotopolis.pl: Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM
Szkoda tylko że ta trójka 35/1.4, 50/1.4, 85/1.4 to dla Nikonowców, bo u nas to loteria z AF ?
Tutaj źródło pierwotne. Rozmiar większy od Canona - dłuższy bo φ77mm x 94.0mm, a Canon 79.0mm x 86.0mm.
Sigma - Global
-
Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
E tam.
Teraz problemu z AF ma nie być.
Kupujemy Sigma USB DOCK i kalibracja w domu.
Przynajmniej w teorii.
-
Ciekawe jak z ceną i jak to będzie wypadać na cropie w porównaniu z sigma 30 1.4.
-
jak cena będzie atrakcyjna to przechodzę do nikona :D
-
Sigma .. i wszystko w temacie:???:
-
Może warto jakiś większy temat zrobić bo jeszcze ;) ogłoszono Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM i Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC MACRO OS HSM . Ciekawi mnie cena tego tele :))
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
... Ciekawi mnie cena tego tele :))
Niebezpiecznie się zbliży do granicy 10 000zł. A kto wie, może nawet ją przekroczy.
-
Sigma 120-300/2.8 jest na rynku od dosc dawna i swiata nie zwojowala .. ta nowa wersja niby cos zmieni?
-
nie zwojowała bo ma kiepski AF, zakres ma idealny i optycznie też dałaby radę, no ALE :D
-
Miałem w Nikonie 30 1.4 i jak trafiała było całkiem fajnie, zobaczymy czy będzie cenowo atrakcyjna do 35L ?
Pozdr.
-
No, a tak lekko OT: Nie podoba mi się ten nowy dizajn. Plastik straszny, wygląda jakby ukradli pomysł ze stajni plejstejszon :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
No, a tak lekko OT: Nie podoba mi się ten nowy dizajn. Plastik straszny, wygląda jakby ukradli pomysł ze stajni plejstejszon :P
Design to kwestia gustów. Mnie się podoba, uważam że rewelka. I już myślę nad sprzedaż starej S 30 1.4 i zbieranie kasy na nową. Oby cena była tak maksymalnie pośrodku pomiędzy stara wersją sigmy a canonowską L-ka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
To akurat najmniejszy problem w szkłach Sigmy.
-
Lepiej niech się zajmą produkcją manuali :mrgreen:
Manual ze sterowaną przysłoną z puszki to nawet fajna sprawa by była.
-
IMHO na tę chwilę design i ta właśnie ogniskowa to największe plusy tej sigmy, na resztę niestety trzeba zaczekać. Jak dla mnie akceptowalna cena to 3999
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
To akurat najmniejszy problem w szkłach Sigmy.
Hehe oj ja wiem, no trzeba przebierać, taki to już typ :) Ale jak się trafi dobra sztuka, to bywa lepiej niż odpowiednik u Canona (vide 50/1.4).
-
Wiadomo już coś o dostępności?
-
Sigma swoim wyglądem będzie idealnie pasowała do Sony ;) Dla użytkowników cropa wydaje się to szkiełko zbędne (zależy od ceny, ale nie ma co się spodziewać 1999zł za nową ;)).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Dla użytkowników cropa wydaje się to szkiełko zbędne
Ale masz podpartą tę tezę jakąś ankietą na reprezentatywnej próbie użytkowników cropów?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Dla użytkowników cropa wydaje się to szkiełko zbędne
Oo he he :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Sigma swoim wyglądem będzie idealnie pasowała do Sony ;) Dla użytkowników cropa wydaje się to szkiełko zbędne (zależy od ceny, ale nie ma co się spodziewać 1999zł za nową ;)).
O T 28-75 też mówi się że na cropa nieprzydatne. A w moim przypadku ten obiektyw miał najczęściej wykorzystywane ogniskowe
i praktycznie nie schodził z 350-ki. Z całym szacunkiem, ale proponuję nie wypowiadać się za ogół i oszczędzić innym komunałów własnej produkcji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysib
Z całym szacunkiem, ale proponuję nie wypowiadać się za ogół i oszczędzić innym komunałów własnej produkcji.
+1
Im więcej czytam to forum, tym częściej dochodzę do wniosku że poza obiektywami EF-s nic do cropa nie pasuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
+1
Im więcej czytam to forum, tym częściej dochodzę do wniosku że poza obiektywami EF-s nic do cropa nie pasuje.
Dziś mam sesję RPG i dodam sobie to +1 do WW - mam nadzieję ze MG nie będzie miał zastrzeżeń ;)
-
nie wydaje mi sie aby cena sięgnęła 3999 tak jak ktoś tam napisał prędzej 1999-2999
-
Hitem może się okazać ten duperel do samodzielnego programowania autofocusa. Teraz wina będzie po stronie majsterkowicza, który rozstroił niezawodny AF Sigmy. Ciekawe jaka będzie cena gadżetu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gringo997
nie wydaje mi sie aby cena sięgnęła 3999 tak jak ktoś tam napisał prędzej 1999-2999
1999zł - nie ma szans, musi być sporo droższe od 50 1.4, 2999zł to minimum.
-
Moim zdaniem nie mniej niz 4499 zl.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Moim zdaniem nie mniej niz 4499 zl.
A moim zdaniem, mniej niż sigma 85/1.4...i tak czuję że cena będzie oscylowała w okolicach 1/2 ceny canonowskiej eLki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Zależy też od jakości, jak będzie wyraźnie lepsza od 30 1.4 dc to chętni się znajdą, już Ty się nie martw. A 30 1.4 to rewelacja jakaś nie jest.
Bardziej mnie interesuje na ile będzie lepsza od ef35 2.0@2.0 i jak będzie rysować na 1.4
-
jeśli cena będzie w granicach 3000zł to lecę i kupuje :) tani zestaw można stworzyć sigma 35 1.4 i 85 1.4 za około 7000zł
-
Cena będzie pewnie podobna do ceny 85/1.4 na starcie, może trochę taniej, jakieś 500zł. Podejżewam że będzie 4000 na starcie. Szczególnie, że to szkło początkuje nową jakość (nową serię?) w Sigmie.
-
Jestem w trakcie zbierania na stałki i stwierdziłem, że taki zestaw 35 i 85 to jest to co docelowo chcę mieć. Teraz pytanie jak bardzo tańsza sigma będzie konkurencyjna w stosunku do L-ek. Rynek używanych obiektywów jest u mnie bardzo bogaty więc jedynym wyjściem jest pożyczyć od kogoś na jeden dzień....Zobaczymy jak ustalą to cenowo ( widziałem już pierwsze egzemplarze Sigmy 35 1.4 za 600 funtów).
-
no to jak taka cena w londynie to chyba wezmę sobie wycieczkę fundnę po te szkiełka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MroQoo
( widziałem już pierwsze egzemplarze Sigmy 35 1.4 za 600 funtów).
Poważnie? Miała być dostępna dopiero pod koniec roku :confused: Widziałeś na półce, czy w internecie? Na forum u nikoniarzy, przedstawiciel sigmy powiedział, że cena nie jest jeszcze im znana.
Co do samego szkła, uważam, że musi kosztować do 3.5k żeby nawiązać pojedynek z e-lką.
-
Z wykresu MTF zamieszczonego w #1 poście wynika jednoznacznie, że nie ma szkła 35mm, które choćby zbliża się do parametrów tej Sigmy.
C35L, Zeiss 35/1.4, Nikkor 35/1.4 to szajs o kilka klas gorszy. Może Samyang zbliża sie do tej klasy. "Ręce same składają się do oklasków" jak to piszą Optyczni.
Cena powinna więc być adekwatna do jakości.
Co do designu to jestem szczerze zachwycony. Wreszcie odświeżony wizerunek obiektywów bo Canon pod tym względem to wzornictwo sprzed 20 lat (no może nowy C24-70L II jest trochę unowocześniony z wyglądu).
-
Panowie żeby nie być gołosłownym....Byłem dzisiaj w centrum i cena jest ale na dostawę czeka się parę dni. Miły właściciel był dosyć enigmatyczny i powiedział żebym spytał za tydzień...Zresztą sami zobaczcie : Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Lens For Canon, UK, WC1, London. Jeśli kogoś interesuje niech dzwoni. Polecam jeszcze jeden mocny sklep w którym dużo kupuję : cameraworld.co.uk no i nieśmiertelny sklep z używanymi rzeczami cex.co.uk gdzie są używane aparaty. Czaję się na Canona 5D mkI za 495 funtów....
-
No kurcze, aż ciekaw jestem z jaką ceną wystartują. Jeżeli sprawdzi się cena, którą MroQoo zapodał, a "35" od sigmy nie będzie np. tak abberować jak canon, może być ciekawie (przy tej cenie ofkorzz).
Co do sigmy, u mnie na jednej puszce - sigma 85 idealnie trafia po kalibracji (-10), drugiej nie potrafię dostroić (obie 5d2). Dlatego zobaczymy jak nowa linia wypadnie w konfrontacji z naszym systemem. :)
-
no u sigmy jak zawsze pytaniem jest AF bo po co mi szkło które ma barzdo duży odsetek nietrafionych ujęć albo nie da się go dostroić żeby działało dobrze w całym zakresie ostrości (S50 1.4)
-
Cena w PL będzie na początek ok. 4000zł. Z zakupem się wstrzymam do czasu aż ktoś wcześniej przetestuje :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MroQoo
Byłem dzisiaj w centrum i cena jest ale na dostawę czeka się parę dni.
Na wskazanej stronie przewinęła się również rekomendowana cena 815 funtów i niestety wygląda ona na prawdopodobną. Nie ma litości...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Nie ma litości...
Jeżeli budowa będzie na poziomie elkowym, a optycznie będzie lepiej niż u canona (czego życzę wszystkim firmom niezależnym) - to dlaczego nie?
-
-
Tu w sklepach jest zwyczaj podawania rekomendowanej przez producenta ceny detalicznej.....Jednak zawsze cena sklepowa jest o wiele niższa tak jak i w tym przypadku ( 599 zamiast ponad 800 ). Abstrahując....Canon ma teraz promocję ze zwrotem gotówki po zakupie więc podane są 3 ceny: RRP, normalna i po zwrocie części zapłaconej kwoty (chyba od 40-160 zależnie od wartości korpusu lub obiektywu)....Jeśli utrzyma się cena tej sigmy na poziomie 600 to będzie to fajna alternatywa.
-
Pytanie jak sigma i AF jest tendencyjne.
..lipa panie, lipa :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Tak się zastanawiam wtf? Przecież o ile mi wiadomo, to do cropa właśnie bardziej się nadaje niż 50mm... O co chodzi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Tak się zastanawiam wtf? Przecież o ile mi wiadomo, to do cropa właśnie bardziej się nadaje niż 50mm... O co chodzi?
To, co piszesz powyżej jest dokładnie taką samą bzdurą. Mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę.
Pytanie podchwytliwe: czy 85 mm nie nadaje się do FF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To, co piszesz powyżej jest dokładnie taką samą bzdurą. Mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę.
Pytanie podchwytliwe: czy 85 mm nie nadaje się do FF?
Takie informacje krążą na tym forum. Sam tego nie wymyśliłem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Takie informacje krążą na tym forum. Sam tego nie wymyśliłem :)
Bo należy odróżnić prawdę obiektywną od subiektywnych preferencji konkretnego użytkownika.
Inaczej dochodzimy do jedynego możliwego wniosku: do cropa pasują wyłącznie obiektywy EF-s ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Inaczej dochodzimy do jedynego możliwego wniosku: do cropa pasują wyłącznie obiektywy EF-s ;-)
To tylko półprawda. Jedyny słuszny wniosek z forum jest taki, że cropy nie robią zdjeć :mrgreen: