Odp: wpływ przysłony na AF
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
Jeśli ktoś jest w stanie odnieść się do moich wątpliwości/przemyśleń to będę wdzięczny.
Kto szuka nie błądzi :lol:
Np. tu masz wszystko wytłumaczone (szkoda przepisywać):
Jak działa AF, cz. III - AF z detekcją fazy, backfocus i frontfocus - Szumofobia - antidotum
Detekcja fazy – autofokus :: Alpha Corner
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Dzięki za chęci ale to są linki tłumaczące zasady działania detekcji fazy w systemie AF. Pytania były nieco inne, a te linki na nie nie odpowiadają.
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
Dzięki za chęci ale to są linki tłumaczące zasady działania detekcji fazy w systemie AF. Pytania były nieco inne, a te linki na nie nie odpowiadają.
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
Co do pierwszego to nie rozumiem dlaczego nie ograniczono ostrzenia poprzez poziom EV sceny zamiast przez otwór przysłony ?
Cytaty z linka który podałem:
"czujniki AF działają tylko do pewnego otworu względnego (zwykle producent podaje f/5.6 lub f/6.7, jednak czujniki te z bólem pracują jeszcze dla f/8 - i nie ma tutaj specjalnego znaczenia ilość światła, tylko właśnie otwór względny). Jednak czujniki współpracujące z ciemnymi szkłami są mało dokładne. Dlatego niewielka część korpusów ma podwójne czujniki - średnio dokładne do f/5.6 lub f/8 (co dla ciemnych szkieł, z racji mniejszej głębii ostrości wystarcza) i bardzo dokładne do f/2.8.
W drugim linku jest to schematycznie przedstawione, gdy otwór względny jest mniejszy linie są bliżej siebie i czujniku nie są w stanie ustawić ostrości.
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
Ad.2 czy w przypadku obiektywów o bardzo kiepskim obrazku na pełnym otworze jest to na pewno dobre rozwiązanie ?
Na "pełnej dziurze" jest najmniejsza głębia ostrości, więc są o wiele większe szanse, że po przymknięciu przysłony ostrość będzie trafiona. Jeśli bawiłeś się kiedyś manualnym obiektywem z potwierdzeniem ostrości to jest to dobrze widoczne. Gdy weźmiesz jasny obiektyw to na pełnej dziurze aby potwierdziło ostrość musisz precyzyjnie ustawić, jednak gdy przymkniesz przysłonę, głębia się zwiększy i możesz kręcić w lewo i prawo a dioda potwierdzenia świeci. A chyba o to chodzi, aby było dokładnie.
Co do BF i FF to o ile pamiętam to kiedyś czytałem, że dlatego najczęściej problem mają z tym Canony, gdyż ich system działa tak, że na podstawie informacji z czujnika wysyłają informację do obiektywu o ila ma przesunąć soczewkę i wtedy możesz robić zdjęcie, jednak obiektywy niekiedy źle to ustawiają. Natomiast w innych systemach AF "czeka" aż obiektyw przejedzie w ustalone miejsce, sprawdza, potwierdza i dopiero wtedy można pstryknąć. Dlatego pierwszy system jest szybszy, ale częściej błędny.
Nie jestem pewien co do tej teorii, ale tak gdzieś kiedyś przeczytałem.
Tu nie chodzi o decyzje Canona, tylko o zrozumienie jak działa AF.
Przecież każdy kto robi zdjęcia wie z doświadczenia, że AF działa dobrze nawet w ciemności typu EV -1 i niżej, tylko nieco wolniej.
Natomiast z obiektywem f/8 AF nie będzie działał wcale albo ledwo, nawet kiedy przedmiotem zdjęcia będzie wnętrze pieca hutniczego na plaży na planecie Merkury w samo południe.
Poniżej pewnego otworu (względnego, żeby było trudniej) AF kompletnie przestaje działać bez względu na EV. Co wynika z zasady działania AF opisanej nieźle w tych linkach.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
W drugim linku jest to schematycznie przedstawione, gdy otwór względny jest mniejszy linie są bliżej siebie i czujniku nie są w stanie ustawić ostrości.
Nie tyle linie sa bliżej, co po prostu czujniki AF sa zasłonięte przez brzeg obiektywu i nie widza nic.
Też mnie to zastanawiało. To dlaczego w jedynkach działa do f/8 a w słabszych modelach do 5.6? Inna konstrukcja czy jednak decyzja Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Też mnie to zastanawiało. To dlaczego w jedynkach działa do f/8 a w słabszych modelach do 5.6? Inna konstrukcja czy jednak decyzja Canona?
Pewnie należało by zamontować dodatkowe czujniki, a to podniosło by cenę. Może też problemy konstrukcyjne (gdzieś to trzeba upchnąć), a poza tym kto kupiłby puszkę za 20000 jeśli ta 10 razy tańsza miała by takie same możliwości :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
...a poza tym kto kupiłby puszkę za 20000 jeśli ta 10 razy tańsza miała by takie same możliwości :)
Chyba o to właśnie chodzi bo jednak można to w pewien sposób nagiąć, zaklejając styki na konwerterze.
Czujnik który działa z tak waska baza jak f/8 musi być precyzyjniejszy. Z drugiej strony aberracji mało i wymagania sa mniejsze przy dużej GO. Najważniejsze jest to, że jednak musi być osobny czujnik w tym tłumie, który patrzy tak wasko, tylko dla ciemnych obiektywów.
--- Kolejny post ---
A wyłaczanie AF przez Canona przy za małym otworze, jest oficjalnie dlatego, że AF nie może być w pełni sprawny przy częścowo zasłoniętym czujniku, chociaż niby działa. Niektórzy użytkownicy uważaja, że AF Canona zawsze niby działa, i dlatego nie widza powodu tego wyłaczania.:p
--- Kolejny post ---
Tak samo wyłaczane sa czujniki f/2.8 kiedy zapięty jest obiektyw F/4.
Dzięki bardzo za odpowiedź. Myślałem że to bardziej po stronie stosownego oprogramowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Tak samo wyłaczane sa czujniki f/2.8 kiedy zapięty jest obiektyw F/4.
OK. teraz rozumiem że jest to kwestia konstrukcyjna a nie softwerowa czy optyczna.
Wracając do początkowego pytania, czy teoretycznie może mieć miejsca taka sytuacja w której mydlany obraz 2.8 obiektywu wprowadza czujki f/2.8 w błąd i efekt ostrzenia jest gorszy niż gdyby przymknąć obiektyw o 1 lub 2 EV i ostrzyć na czujkach f/4 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
slocum
OK. teraz rozumiem że jest to kwestia konstrukcyjna a nie softwerowa czy optyczna.
Wracając do początkowego pytania, czy teoretycznie może mieć miejsca taka sytuacja w której mydlany obraz 2.8 obiektywu wprowadza czujki f/2.8 w błąd i efekt ostrzenia jest gorszy niż gdyby przymknąć obiektyw o 1 lub 2 EV i ostrzyć na czujkach f/4 ?
Wydaje mi się, że tak ;)