Następne urządzenie low-tech. Do czego dokładnie to służy. Wystarczy (i trzeba) rozszyfrować co oznacza SS - inicjały czegoś co jest związane z tym co widać na zdjęciu.
Wersja do druku
sieczkarnia słomy?
:D
Nie jest to sieczkarnia słomy.
czy to ma związek z linami konopnymi?
Nie do lin. Do SS.
Czy SS jest spożywane przez ludzi lub zwierzęta?
ma cos wspolnego ze sportem?
I czy to polski akronim?
Jest spożywane przez zwierzęta, a ostateczny produkt przez ludzi.
Nie ma nic wspölnego ze sportem, chyba, że obsługa tego, ale to głównie sport dla koni.
Skrót polskiej albo angelskiej nazwy, jak kto woli.
ja tam taką maszynką robię makaron:mrgreen:, sieczkarnia samoistna :mrgreen:
Pierwsza myśl to był kierat tzn. młocarnia napędzana kieratem - obsługiwany przez konie... słoma dla zwierząt, zboże dla ludzi...
Tak, to jest napędzane przez kierat i konie, chociaż to jest dosyć niewielka maszyna i pewnie wystarczyłby osiłek z korba.
Jest też gdześ na sieci film gdze to jest napędzane przez traktor.
Ta roślina nie jest dobrze znana w Polsce ani nawet w Europie, natomiast jest bardziej popularna od dawna w US, choć przybyła tu z innych stron. Może wkrótce zrobić karierę.
--- Kolejny post ---
To znaczy SS to jest ta uprawa która się podaje do tej maszynki.
Ma to związek z lnem ? Wyciskaniem oleju ? A może z wilkiną? Sorghum stipoideum?:mrgreen:
Wyciskanie-tak, sorghum tak, ale nie olej, czyli już tylko brakuje ostatniego słowa.
Trzcina cukrowa? Sweet sorghum
Tak, chodzi o słodkie sorgo, czyli sweet sorghum, które jednak nie jest klasyczną trzciną cukrową. Sorgo pochodzi z Afryki i jest uprawiane tam głównie dla ziarna. Łodygi słodkiego sorgo przepuszcza się przez te walce żeby wycisnąć sok, z którego robi się syrop (błędnie zwany melasą) zastępujący np. syrop klonowy. Sorgo jest tańsze w uprawie i łatwiejsze niż trzcina cukrowa.
Grinding sorghum with a Chattanooga #70(part 2) - YouTube
Na Florydzie powstanie pierwsza fabryka bioetanolu z słodkiego sorgo. wnp.pl | Serwis Nafta. Produkcja, przerób i dystrybucja produktów naftowych
PawelB rozszyfrował SS więc zadaje następną zagadkę.
--- Kolejny post ---
http://www.youtube.com/watch?v=X_ZVG...eature=related
Mogłem zaskoczyć wcześniej, widziałem podobne urządzenia w Pakistanie. Swoją zagadkę wystawię po południu jak wrócę do domu.
Ech, trzeba było wstać wcześniej ..