Jest już oficjalnie:
w czterech kolorach:
Ale... nie wiem, w którym z forów w Sprzęt cyfrowy go umieścić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez DPR
Wersja do druku
Jest już oficjalnie:
w czterech kolorach:
Ale... nie wiem, w którym z forów w Sprzęt cyfrowy go umieścić ;)
Cytat:
Zamieszczone przez DPR
Najważniejsze - ceny (za dpreview):
€799.99 with 22mm lens
€849 with 18-55mm lens
€1049 with 18-55mm + 22mm lenses
€979 with 22mm lens + EF adapter
Ze strony
Canon EOS M first-look preview: Digital Photography Review
"The EF-M mount is 58mm in diameter, with a flange distance of 18mm from the bayonet to the sensor. As the image above clearly shows it's matched specifically to the APS-C sensor size. So don't expect a future full frame EF-M mount camera - it's not going to happen".
Te styki w bagnecie EF-M wyraźnie wskazują, że nie znajdzie się miejsce na FF.
Że tak optymistycznie podsumuję, może i to się sprzeda, na mydelniczki zawsze popyt będzie, ale ja osobiście nie widzę targetu dla tego rozwiązania. Chciałoby się powiedzieć zbyt mało, zbyt późno? Obiektywy na starcie świadczą o targecie. Canon chyba chce się sam skanibalizować w segmencie entry-level. Osobiście nadal wolałbym kupić coś małego z mocowaniem EF, bez przelotek np. D1100, zwłaszcza przy takiej cenie EOS-M, jaką wymyślił sobie Canon. Już widzę cenę, czegoś bardziej zaawansowanego, z uchylanym LCD i wizjerem, ehhh....
Ale to nie zrobić innego bezlusterkowca z normalnym bagnetem EF - w razie potrzeby oczywiście :-)
a tutaj na zdjęciu małe porównanie z GX1 :)
No i się trochę zawiodłem na tym EOS-M. Podobne do nexa (żeby nie powiedzieć zerżnięte), czyli brak jakiejkowlkiej ergonomii obsługi, no i wysoka cena jak na taką nijaką ergonomię. A jak pewnie zaproponują coś bardziej rozbudowanego to cena przewyższy om-d i nex-7. Mimo wszystko poczekam na testy obrazka i optyki, bo może sie okazać, że brak ergonomii zrekompensują innymi walorami.
Zoom kit wygląda na znacznie lepszy niż EF-S. Ma dodane dwa elementy asferyczne. $300.
"The EF-M mount is 58mm in diameter, with a flange distance of 18mm from the bayonet to the sensor. As the image above clearly shows it's matched specifically to the APS-C sensor size. So don't expect a future full frame EF-M mount camera - it's not going to happen"
I tyle w temacie przyszłego FF w tymże bagnecie.
PS> widze, że nie piewrszy z tym wyskoczyłem :)
Wracając do aparatu - zabawka za 3000 PLN, nie warto sobie tyłka zawracać.
Poczekajmy na testy. Mnie, jego koncepcja nawet pasuje, jako backup tam gdzie mi się nie chce taszczyć lustrzanki (krótki spacer, rower, impreza). Pewnie pojawi się też wersja z EVF. Moja kobita ciągle molestuje mnie w sprawie zakupu kompaktu. I to byłby fajny sprzęt jako 2-gi aparat w rodzinie. A samą polityką marketingową Canona sie nie przejmować. Zwykle wiedzą co robią.
Ale co testy ? Zupy nie ugotuje, co najwyżej zdjęcia zrobi. Dokładnie to samo pokazało Sony kilka lat temu. Backup do lustrzanki ze względu na adapter EF ? Litości... :)
Super to ująłeś, jednak niektórzy na forum ten adapter-dynamo uważają za kluczowy gadżet EOS-M.
z opisu wynika, że przysłona ma 7 listków. Coraz bardziej to przypomina premierę 200/2IS - nie dadzą nic poza to, co oferuje konkurencja przy okazji kasując niewyobrażalną kasę. Jedyna rzecz nad program to gniazdo na mic.
Dzsiaj pojawił się pierwszy bezlusterkowiec od Canona o nazwie Canon EOS M. co o nim myślicie?
Canon EOS M - Optyczne.pl
The Canon EOS M - Small and simple EOS - YouTube
Ale czemu nie? Standardowy zoom + jakaś mała jasna stałka w EOS-M, a jak potrzeba użyć telasa, to można przez adapter podpiąć posiadany już obiektyw EF.
Nie jest to może super mocny argument "za", ale w połączeniu z innymi (lampa błyskowa?) może skłonić do wyboru właśnie tego systemu.
Mnie się podoba koncepcja, czekałem na coś takiego. Ciekawe, czy dorosłe lampy błyskowe pasują do niego, bo ta dedykowana, to jakaś taka...
I zgadzam się z Panem.Kolegą (wypowiedź w wątku, co Merde nie pozwala), że ci biedni, nieświadomi (nie to co my!!) chcą wymieniać obiektywy. Żona mi mówiła.
Wszystko zależy od szkieł, Nikon wypuścił dwa body, trzy obiektywy i cisza, żadnych rumorsów o nowościach.
Zaletą jedynek jest V1, wizjer.
Głosy że szkła będą większe od m4/3 do mnie nie przemawiają, do momentu jak nie robili składaków to wymiary były identyczne z aps-c. Przykład? 14-45 panasa ma identyczne wymiary jak nowe EF-M 18-55 , z tym że canon o 1/3 lżejszy. Jak zrobili nowe 14-42 to widać zysk.
Jeśli C wypuścił to o czym już dawno gadano to widać że wielkie głowy od sprzedaży dobrze to przekalkulowały. Możemy ponarzekać a oni tak swoje zarobią. I chyba o to im chodzi. Na moje to jakaś alternatywa dla podróżujących gdzie nie zawsze można wyskoczyć z lustrem na szyi.
Znalazł ktoś informację o tym czy będzie focus peak?
Przeczytałem opinie tu oraz na optyczne pod artykułem i jestem bardzo zaskoczony tą ogólną niechęcią. Przyznam się, że czekałem na EVIL od Canona i to, co wypuścił jest na 80% zbieżne z oczekiwaniami (te 20% to cena). Dla mnie najbardziej przemawia współpraca z obiektywami EF/EFS. Pomimo, że taki zestaw "trochę" nieporęczny to na pewno znajdzie swoje zastosowanie (makro, tele ze statywu w czatowni, itp). Aparat należy potraktować jako kompakt z awaryjną możliwością podpięcia innych szkieł. Tylko ta cena...
Jedyny sens ma to z naleśnikiem, ale cena spora.
Z kitem to lepszy nex.
Podpinanie szkieł w systemie też nie bardzo bo jakich? Cropowych małych stałek nie ma, EF są duże. Użytkownicy telasów pewnie mają już cropa, albo tc.
Może będzie grip ;) :roll:
Wyjątkowo się zgadzam. Nie widzę poprawy w (przynajmniej) szybkości pracy AF a taki Nex-7 to cropowy top, z "wow" factor (cały czas mam na myśli tylko kita). Poza tym jest cała masa używek innych w stanie igła.
Poruszasz bardzo ciekawy temat, próbując go poruszać wcześniej... powiedzmy, że tłumaczono mi iż wystarczy tylko jedno 10-22... a dzisiaj - przechodzę do sedna - istnieje duże prawdopodobieństwo zrobienia targetu w konia po raz drugi.
Litości :mrgreen:
Imho dla tych najważniejsza jest gęstość pikseli (czyli czekamy na czerwone D3200). Poza tym z 400 czy 500 wymagane jest minimum ergonomii czytaj Rebel@BG-Ex.
O widzę że standardowe biadolenie a'la CB 8-).
Jak tu jest dużo narzekań to - będzie się sprzedawał. To już powoli taka tradycja ale dobrze to wiedzieć, bo to pewniejsze od prognoz analityków rynku :mrgreen:.
Proste. Bezlusterkowce już mają wszyscy, niektórzy robią je od kilku lat.
Najpierw Panasonic i Olympus (siedza w tym najdłużej, rozwiązali wszystkie problemy wieku dziecięcego), potem Samsung i Sony-NEX, Fuji, Nikon, Pentax... Canon wchodzi w to ostatni i co pokazuje?
To samo co wszyscy na początku, czyli to samo co niektórzy pokazali kilka lat temu.
Podstawowe proste body i dwa obiektwy - kitowy zoom oraz stałkę-naleśnik.
Body nie zachwyca - bezlusterkowy tani (?) standard. Nie ma stabilizacji matrycy, nie ma ruchomego ekranu, nie ma elektronicznego wizjera, niczym się spośród konkurencji (oprócz bagnetu) nie wyróżnia. Kitowy zoom jest za duży do body (Panasonic poszedł po rozum do głowy i zaczął robić do takich małych body zoomy-naleśniki). Stałka na papierze wygląda sensownie - naleśnik, ekwiwalent 35mm, f/2 - jeśli nie wypadnie w testach tak źle jak naleśnik Sony 16/2.8 to mamy pierwszy (i jedyny) sensowny obiektyw w tym nowym systemie.
W dodatku w przeprodukcyjnych egzemplarza AF wolniutki.
Micro43 dopracowało się już którejś generacji body, szybkość pracy, szybkostrzelność, jakość AF, ergonomia oferuje ten sam poziom co lustrzanki APS. Jakość obrazu (ostatnie testy OM-D na Optyczne.pl) - praktycznie nie odbiega od przyzwoitego poziomu luster APS. Różne body do wyboru - a la małe lustrzanki, kieszonkowe, albo uszczelnane z magnezowym body, z dobrymi elektronicznymi wizjerami lub bez (ale z opcją podpięcia takowego). Ekraniki nieruchome, oraz ruchome - dwie wersje odchylania. Akcesoria różne - lampy zewnętrzne duże i małe, jakieś ustrojstwa przerzucające fotki na komórkę, wizjery optyczne przypianane na sanki, obudowy podwodne, itp. Plus spory wybór optyki - od Panasonica, Olympusa plus trochę od Voighlandera, Tokiny, Samyanga, Sigmy... Łącznie może koło trzydziestu będzie - są jasne małe stałki (świetnie wypadające w testach), są zoomy UWA, jakieś ciemne tele, są zoomy o stałym śweitle f/2.8. Wszystko dużo mniejsze od lustrzankowych.
Samsung też produkuje swoje body - może nie wyróżniają się za bardzo, ale to już kolejna generacja i ceny nie są wysokie. Do tego też coraz więcej obiektywów, w tym kilka dobrze wypadających w testach stałek-naleśników po niewysokich cenach.
Sony NEX też już następną generację body wypuszcza. Ma do wyboru małe i tanie bez przycisków obsługiwane z menu, oraz drogi ale wszystkomający NEX-7. Brakuje optyki, ale powoli, od czasu do czasu coś się pojawia. Co prawda w testach jeszcze żaden obiektw nie zachwycił (wszystkie trzeba przymykać, a CA w każdym gratis), 16mm f/2.8 Optyczne.pl zjechały niemiłosiernie, macro 35/3.5 też słabiutkie, 50/1.8 trzeba przymknąć mocniej i CA spore (choć piękny bookeh), ale Carl Zeiss daje nadzieję na jakieś perełki (24/1.8 kosztuje 1000$). Każde body ma ruchomy LCD.
Pentax daje duże body bez EVF i ruchomego ekranu, ale można podpiąć pod nie bez adapterów lustrzankowe naleśniki-Limitedy. I jakość z tego APS obrazka świetna.
Fuji drogie, ale ma unikatowy hybdrydowy wizjer i wystartowało od razu z trzeba sensownymi stałkami, które w miarę pokrywają podstawowy zakres.
Nikon ma swoje najmniejsza matryce, ale AF równie szybki co micro43.
Canon powinien, jako ostatni, pokazać od razu dwa body (tanie i wszystkomające), szybki AF, oraz podstawowy komplet 3 stałek - szeroki kąt, okolice standardu (ekw. 35mm, 40mm lub 50mm - to pokazał) i portret. To jako minimum.
A tak. Mamy nijakie body i jeden sensowny (wydaje się) obiektyw plus kitowy zoom. Nic więcej. System w miarę może być kompletny za 3-4 lata. Ale konkurencja będzie wtedy, hen, hen, daleko...
Zgodnie z tym co napisne na Canon UK to
Canon EOS M - EOS Digital SLR Cameras - Canon UK
Flash:
Canon Speedlites (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite Transmitter ST-E2, Speedlite Transmitter ST-E3-RT)
Piszą że przejściówka EF/EF-S -> EF-M daje pełną funkcjonalność szkieł EF.
Ano właśnie - na próbę - włączyłem LV z zapiąłem teleobiektyw: ciężko cokolwiek zrobić z ręki...
Może gdyby wziąć taki zestaw we dwie wyprostowane ręce i zapiąć na "gimbalu"? Na filmach tak strzelają! :D
Trochę to dziwne, że cały aparat nazywa się EOS M - tak bez numerka.
Jak się będą kolejne nazywać w tej serii?
a mnie siec wydaje ze oni wychodzą z założenia, ze ten aparat znajdzie nabywców wśród canonowcow głównie
każdy z nas posiada już parę szkieł ,wystarczy dokupić przejściówkę i mamy drugie,mniejsze body
przecież nie kupie nexta czy innego samsunga skoro przejściówka załatwia sprawę...
a canonowcow jest parę ładnych milionów
A widzisz teraz już wiem - zawsze coś mi się nie zgadzało jak podpinałem szkła EF do moich cropów :mrgreen:. Pytanie co będzie jak je podepnę do "M". Czarodziejsko mi się kąt zmieni ;).
Merde wyjaśnił to jeszcze dobitniej :D.
Nie jestem entuzjastą tych atrap aparatów (jakimi dla mnie są bezlusterkowce) ale dokładnie jak już mam to kupić to tylko takie które będzie kompatybilne z moimi szkłami.
Byłem o krok od kupienia PEN'a,
wejście tego evila zmienia postać rzeczy.
Posiadam kilka szkieł canona, i brakuje mi czegoś małego na wycieczki co zawsze będzie pod ręką.
Kupując PEN'a byłbym skazany na wydatki typu przejściówki pod moje szkła albo kupowanie drugiego systemu od zera.
Wyjdzie toto, wyjdą jakieś testy, cena spadnie i pod choinkę mam prezencik jak znalazł :D
Magic Lantern też pewnie pod to wyjdzie, może być zacnie.
Tak czy inaczej ja to kupię.
Gdybym już nie miał NEX-5n, to bym z przyjemnością przygarnął eMkę - ta 22/2 sprzedałaby mi ją od ręki. Jak dla mnie to koronna szerokość, a cena to istna okazja w porównaniu z Sonoltowym cajsikiem 24/1,8 patrząc zaś na MTF-y jakość powinna być conajmniej niegorsza.
Jak dla mnie najciekawsza jest lampa, z opisu na stronie Canon wynika że działa w trybie master. Cena 150$ ale mam nadziej że troszkę spadnie. Zamiennik Speedlite Transmiter dla bienych jak ja.