-
[marcinstanczak] Kilka portretów ode mnie ; )
Na początku mówię, że zdjęcia robię od niedawna i nie mogę się nazwać profesjonalistą tylko totalnym amatorem, każde słowo krytyki przyjmuję ; )!
No to kilka moich portretów! ; )
EDIT - wątek bez zdjęć, autor miał je na własnym hostingu, ale usunął, przestał sie pasjonować fotografią i usunął konto.
-
Odp: [marcinstanczak] Kilka portretów ode mnie ; )
-
Numeru zdjęcia :)
1 - wg mnie przepały psują zdjęcie
2 - ostrość bym dał na całą twarz
3 - coś wlazło w kadr :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Numeru zdjęcia :)
1 - wg mnie przepały psują zdjęcie
2 - ostrość bym dał na całą twarz
3 - coś wlazło w kadr :(
No niestety czasem się nie da walnąć zdjęcia w tłumie jaki był na Zombie Walk 2012 bez kogoś w kadrze ; ) Co do przepałów, jak mówiłem jestem amatorem i jakoś mi tutaj pasują, co do ostrości 85mm 1,2 więc wykorzystałem 1,2 ; )
-
Kolejne portreciki ode mnie ; )
4.
5.
6.
Pozdrawiam!
Dawno nic nie wrzucałem a nadal coś robię ; ) Kolejne 4 portreciki z wczoraj ; )
7.
8.
9.
Tak wiem ucięta ręka ale w słońcu nie zauważyłem tego : /!
10.
Pozdrawiam Marcin Stańczak!
-
Na tym z uciętą ręką w sumie bardziej rzuciło mi się w oczy za twarde światło.
Z ostatnich dwóch serii wybrałbym 6 i 10.
-
Wszystkie 4 były doświetlane lampą z parasolką, fakt 9 troszkę wyszła w ten sposób ale chciałem uzyskać efekt "wklejenia" osoby w tło ; ) Dzięki za opinię!
-
Nikt nie komentuje dalej więc wrzucam coś nowego ; ))
Pozdrawiam!
-
Spięte te modelki. Na wszystkich zdjęciach. Na dwa przez tę nieostrość nos jakoś dziwnie wyszedł.
-
Znów coś próbuję ; )) Może się spodoba ; ))
-
Nikt, nic nie powie? Serio są aż tak tragiczne? :X
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kase, a mistrz martwi się o światło.
Celny cytat
-
chyba nie ostro,i jak dla mnie kolorki blade, co wy robiliście w lesie że na szalu igły, patyki ... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yrats
Celny cytat
Nie dokładnie o to mi chodziło ale okej, dzięki.
Cytat:
Zamieszczone przez
slyfoto
chyba nie ostro,i jak dla mnie kolorki blade, co wy robiliście w lesie że na szalu igły, patyki ... ;)
Ostro, ostro ; ))! Są jasne zdjęcia i dlatego tak się wydaje ; )) Niestety moja dziewczyna dostała ode mnie śniegiem z gałęzi pod którą przechodziliśmy ; ))
-
no to dawaj więcej sprawdzimy ta ostrość ;)
a tak na poważnie to ogladam w pracy a tu monitor jest jaki jest...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slyfoto
no to dawaj więcej sprawdzimy ta ostrość ;)
a tak na poważnie to ogladam w pracy a tu monitor jest jaki jest...
Niestety więcej nie będzie bo dostanę gruby opierdziel od dziewczyny : P Zgodziła się jedynie na publikacje tych dwóch...
-
Dobra, to o fotach całkiem subiektywnie. Pierwsze (13) podoba mi się jako, że pokazuje pozytywną aurę modelki. Drażni trochę poziomy jasny pas na wysokości twarzy. Drugie (14) na nie (w moim odbiorze wyłącznie): wymuszone, płaskie, świecąca kurtka i za cholerę nie mogę się domyślić co wystaje z obu rękawów. No i ....pół podpisu?
-
jak dla mnie to jest trochę za jasno, a przez to za płasko, ale może to tylko wina mojego monitora ;)
-
Heh nie tylku u Ciebie Gunia monitor szwankuje :P , w 14 zdjęciu czoło jakby prześwietlone 13 o niebo lepsza :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Heh nie tylku u Ciebie Gunia monitor szwankuje :P , w 14 zdjęciu czoło jakby prześwietlone 13 o niebo lepsza :)
Hmm... Dziwne u mnie na moim monitorze nie są prześwietlone... Chyba czas oddać monitor do kalibracji...
-
Szczerze mówiąc na Twoch fotkach najbardziej przykuwa wzrok... potężny podpis na dole ;-).
-
Wiem, że podpis jest bardzo widoczny :P Zdaje sobie z tego sprawę ale nadal go lubię :PP Nadal myślę nad idealnym podpisem do swoich zdjęć, zapewne jakiś wypracuje razem z czasem ; )
No to może to się bardziej spodoba ; )!! Mały ZUCH!
Pozdrawiam ! ; )
-
15 to bym ciął w kwadrat, bo nie wiadomo, czy tematem zdjęcia sa kolana, czy bobas ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
15 to bym ciął w kwadrat, bo nie wiadomo, czy tematem zdjęcia sa kolana, czy bobas ;)
Bobas oczywiście, zdjęcie robione "z ręki" przez przypadek a okazało się dość fajne ; )! dzięki za opinie!
-
zdjęcie nr 16 robione przy naturalnym świetle z okna? Ogniskowa 1.6? Co to za puszka+słoik? :D Bardzo mi przypadło do gustu :D
-
16 robiona przy świetle zastanym ; )! 5dmk2 + Canon 35 1.4, zdjęcie robione na 1.4, iso 1000 czas 1/400 ; )
-
Z 15 wyretuszowałbym jeszcze te białe elementy z łokcia i kolana ... mamy?
-
Może coś z innej beczki czyli "dwa" portrety w jednym ciele ; ))
18.
20.
Co poprawić, co zostawić, mile widziane komentarze ; ))!
Nikt nie komentuje ale nie zarażam się i wrzucam dalej ! ; ))
Pozdrawiam!
-
Bobas moim zdaniem bardzo dobrze wyszedł.
Co do portretów - 90% sukcesu to piękna buzia modelki, 10% warsztat :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
agressive
Bobas moim zdaniem bardzo dobrze wyszedł.
Co do portretów - 90% sukcesu to piękna buzia modelki, 10% warsztat :)
Zgadzam się z tym ; )!
Szczególnie ciężko o ładne modelki w małych miastach ; )! Dlatego robię przy każdej okazji zdjęcia mojej dziewczynie (ostatnie zdjęcie) by szlifować jakoś ten mój warsztat coby lepiej szło z modelkami ; )!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Zgadzam się z tym ; )!
Szczególnie ciężko o ładne modelki w małych miastach ; )! Dlatego robię przy każdej okazji zdjęcia mojej dziewczynie (ostatnie zdjęcie) by szlifować jakoś ten mój warsztat coby lepiej szło z modelkami ; )!
I tu się mylisz:) Wszędzie jest sporo ładnych/ ciekawych osób do portretowania ;) tyle, że niekoniecznie na maxmodels ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
I tu się mylisz:) Wszędzie jest sporo ładnych/ ciekawych osób do portretowania ;) tyle, że niekoniecznie na maxmodels ;)
Owszem jest i tu się zgadzam ale napisałem o modelkach a nie o dziewczynach, które można portretować ; ))! Tych 1 jest mało a te 2 się wstydzą obiektywu ; ))!
-
Marcin, ode mnie kilka uwag:
1. poprawiłabym trochę kadrowanie.
- Bardzo duża część Twoich zdjęć jest robiona w ten sposób, że modelka jest centralnie. Zobacz/ potestuj czy z regułą trójpodziału nie wyjdą Ci ciekawsze zdjęcia. Nawet spróbuj pobawić się z 11 - zobacz jakby to wyglądało, jakbyś modelkę miał nie-centralnie.
- Dodatkowo nie bój się ciąć głowy od góry, unikaj ujęć jak 12 (gdzie uciąłeś mały kawałeczek głowy albo koniec jest blisko krawędzi zdjęcia). Kadruj tak, że albo jest coś jeszcze na górze, albo ucinasz górę znacznie mocniej (cała broda ma być cała i jeszcze pod spodem)
- jeśli fotografujesz z ustawianiem (a nie gonisz za modelem typu dwulatek :)) to już na etapie kadrowania patrz uważnie co Ci wpada w kadr albo Co ci wypada. W 8 uciąłeś dłoń i włosy. W 9 obie dłonie i popatrz na zagięcia w rajstopach.
- 14 - centralny kadr, za daleki i doświetlałeś to może - ono mi w ogóle nie podchodzi ze względu na kontrast i kolory
- 15 i 16 - mimo wszystko (zamieszanie pewnie :)) zwróć uwagę co masz w kadrze. Ucięcie głowy nie fajne. Nogi wyszły "grube" i widać nierówną fakturę rajstop. To przyciąga uwagę zamiast kierować ją na Maluszka. Po lewej stronie w tle wlazło Ci coś denerwującego. W 16 uciąłeś dłonie Człowieka
- 17 jest ciekawe, inne, fajny pomysł - ale zobacz po lewej stronie w tle - jest przeszkadzający człowiek. Najlepiej w takich sytuacjach poprosić o odejście (jeśli można i wypada) albo poczekać aż sam pójdzie.
Specjalnie zwracam uwagę na te drobiazgi - wiem, że zadbać o to w takich sytuacjach jak fotografowane jest bardzo ciężko, ale chodzi mi tylko o to, aby weszło Ci w nawyk widzenie takich "paprochów" już w wizjerze, ewentualnie eliminowanie już w obróbce jeśli się da
- 10 i 13 ładna. W 10 fajna pozycja modelki i podoba mi się użycie GO. W 13, mimo centralnego kadru, jest na tyle wypełniony, że wygląda ciekawie. Czerwony szalik zaśnieżony - super. Ale ja też widzę je za jasne (ciut jakby przypalone ale to mogę być ustawienia monitora)
- 18 (warto by było nie odcinać ręki albo kadrować ciaśniej), 19 - ja lubię albo bliskie brzuszki (bardzo bliskie) albo już pokazujesz głowę bo wiszący szalik z brzuszkiem to nie to samo, choć pomysł ciekawy i fajnie, że nie centralnie
- 20 - byłoby ok, jakby nie centralnie
I faktycznie, ktoś przede mną zwracał uwagę na "znak wodny". Jeśli ma być ochroną zdjęcia - zrób go gdzieś z boku i mniej wyeksponowanego. Natomiast jeśli ma być czymś w stylu logo - to raczej taki znak zobowiązuje do szlifowania warsztatu bo warto podpisywać dzieła, nie dziełka ;).
Idzie Ci co raz lepiej!. Eksperymentuj, próbuj. Szukaj ciekawych faktur w tle, troszkę więcej prób z GO. Jak dla mnie - naprawdę jeszcze trochę pracy i będą powody do dumy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Marcin, ode mnie kilka uwag:
1. poprawiłabym trochę kadrowanie.
- Bardzo duża część Twoich zdjęć jest robiona w ten sposób, że modelka jest centralnie. Zobacz/ potestuj czy z regułą trójpodziału nie wyjdą Ci ciekawsze zdjęcia. Nawet spróbuj pobawić się z 11 - zobacz jakby to wyglądało, jakbyś modelkę miał nie-centralnie.
- Dodatkowo nie bój się ciąć głowy od góry, unikaj ujęć jak 12 (gdzie uciąłeś mały kawałeczek głowy albo koniec jest blisko krawędzi zdjęcia). Kadruj tak, że albo jest coś jeszcze na górze, albo ucinasz górę znacznie mocniej (cała broda ma być cała i jeszcze pod spodem)
- jeśli fotografujesz z ustawianiem (a nie gonisz za modelem typu dwulatek :)) to już na etapie kadrowania patrz uważnie co Ci wpada w kadr albo Co ci wypada. W 8 uciąłeś dłoń i włosy. W 9 obie dłonie i popatrz na zagięcia w rajstopach.
- 14 - centralny kadr, za daleki i doświetlałeś to może - ono mi w ogóle nie podchodzi ze względu na kontrast i kolory
- 15 i 16 - mimo wszystko (zamieszanie pewnie :)) zwróć uwagę co masz w kadrze. Ucięcie głowy nie fajne. Nogi wyszły "grube" i widać nierówną fakturę rajstop. To przyciąga uwagę zamiast kierować ją na Maluszka. Po lewej stronie w tle wlazło Ci coś denerwującego. W 16 uciąłeś dłonie Człowieka
- 17 jest ciekawe, inne, fajny pomysł - ale zobacz po lewej stronie w tle - jest przeszkadzający człowiek. Najlepiej w takich sytuacjach poprosić o odejście (jeśli można i wypada) albo poczekać aż sam pójdzie.
Specjalnie zwracam uwagę na te drobiazgi - wiem, że zadbać o to w takich sytuacjach jak fotografowane jest bardzo ciężko, ale chodzi mi tylko o to, aby weszło Ci w nawyk widzenie takich "paprochów" już w wizjerze, ewentualnie eliminowanie już w obróbce jeśli się da
- 10 i 13 ładna. W 10 fajna pozycja modelki i podoba mi się użycie GO. W 13, mimo centralnego kadru, jest na tyle wypełniony, że wygląda ciekawie. Czerwony szalik zaśnieżony - super. Ale ja też widzę je za jasne (ciut jakby przypalone ale to mogę być ustawienia monitora)
- 18 (warto by było nie odcinać ręki albo kadrować ciaśniej), 19 - ja lubię albo bliskie brzuszki (bardzo bliskie) albo już pokazujesz głowę bo wiszący szalik z brzuszkiem to nie to samo, choć pomysł ciekawy i fajnie, że nie centralnie
- 20 - byłoby ok, jakby nie centralnie
I faktycznie, ktoś przede mną zwracał uwagę na "znak wodny". Jeśli ma być ochroną zdjęcia - zrób go gdzieś z boku i mniej wyeksponowanego. Natomiast jeśli ma być czymś w stylu logo - to raczej taki znak zobowiązuje do szlifowania warsztatu bo warto podpisywać dzieła, nie dziełka ;).
Idzie Ci co raz lepiej!. Eksperymentuj, próbuj. Szukaj ciekawych faktur w tle, troszkę więcej prób z GO. Jak dla mnie - naprawdę jeszcze trochę pracy i będą powody do dumy.
Dzięki wielkie za opinie i rady, wezmę je sobie do serca i postaram się je wykorzystać ; )!!
Pozdrawiam!
-
fajnie dzieciak wyszedł, przyjemna obróbka również, do tego fajne ubranie mu przywdziali, sesja brzuszkowa też spoko, troche może 20 mi nie podchodzi, cos nie tak z włosami jak dla mnie, ale generalnie na duży plus, zapraszam do mnie na portrety :)
-
Tak wiem, że centralne, wiem, że ucięta ręka ale nadal lubię to zdjęcie :D!
22.
-
I ja je lubie, bardzo mi się podoba ten rodzaj obróbki, taki bardzo niski kontrast jakby a zarazem widoczne różnice ,brak przepałów, jak wy to robicie dzieciaki :D
-
Nałożenie koloru białego.;-)
-
powiesz mi które foty były z 50 1.4 ?
-
10, 11 z 50 1.4 reszta z Tamrona 24-70 2.8 ; )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Tak wiem, że centralne, wiem, że ucięta ręka ale nadal lubię to zdjęcie !
Jakim obiektywem to zrobiłeś? Zdjęcie naprawdę fajnie wyszło - było w photoshopie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LuMak
Jakim obiektywem to zrobiłeś? Zdjęcie naprawdę fajnie wyszło - było w photoshopie?
Tamron 24-70 2.8 VC USD ; )
Photoshop omijany tylko lightroom ; )
Jeśli tamto się spodobało, wrzucam kolejne ; )
-
Ostatnie najlepsze mimo że znowu zapomniałeś o dłoniach. Ciut ciaśniejsze kadrowanie i nie byłoby problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Ostatnie najlepsze mimo że znowu zapomniałeś o dłoniach. Ciut ciaśniejsze kadrowanie i nie byłoby problemu.
Dziękuję za opinię ; )! Akurat nie zapomniałem o dłoniach ale po prostu nie miałem jak tego inaczej wykadrować bo albo kwiatki wchodziły na twarz albo gałęzie mnie atakowały z wszystkich stron więc poświeciłem dłoń na rzecz całej twarzy ;)
-
Zawsze można było przekadrować w komputerze :) i to bez szkody dla modelki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Zawsze można było przekadrować w komputerze :) i to bez szkody dla modelki
Wiem o tym ale za sobą miałem drugie drzewo i nie miałem jak nawet krok zrobić a co dopiero dwa by dobrze wszystko złapać :P Ale dziękuję za opinię! ; )
Może coś ślubnego bardziej wam podejdzie ; )
-
Pierwsze zdj z ostatniego posta: taki efekt osiągasz manipulując krzywymi w LR / PS, czy presetem w LR albo ColorEfex?
Oba bardzo przyjemne, na luzie. W pierwszym MZ lepiej byłoby nie strzelając aż tak z dołu i odblask jasny na piecu do usunięcia. W drugim namawiałbym Pana Młodego do mniej obojętnej miny :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Pierwsze zdj z ostatniego posta: taki efekt osiągasz manipulując krzywymi w LR / PS, czy presetem w LR albo ColorEfex?
Oba bardzo przyjemne, na luzie. W pierwszym MZ lepiej byłoby nie strzelając aż tak z dołu i odblask jasny na piecu do usunięcia. W drugim namawiałbym Pana Młodego do mniej obojętnej miny :)
Filiżanki były puste dlatego robiłem od dołu by nie było tego widać, a odblask specjalnie zostawiłem by rozjaśnić lewą stronę zdjęcia ; )! Efekt osiągam krzywymi w LR + presety ; )
-
Hmm... Może to się spodoba ; ) 5dmk2 + 24-70 2.8 tamron.
-
Emocjonalnie bardzo pozytywne zdjęcie, ładne światło, fajny kolor i faktura tła... tylko za dużo białego jak dla mnie. Wielka biała plama nic nie wnosi.