41 megapikseli wydaje się szaleństwem ale jak się czyta to jakiś sens to ma :D:
http://europe.nokia.com/PRODUCT_META...Whitepaper.pdf
Wersja do druku
41 megapikseli wydaje się szaleństwem ale jak się czyta to jakiś sens to ma :D:
http://europe.nokia.com/PRODUCT_META...Whitepaper.pdf
ja osobiście czekam i odpusciłem N8
oby mnie tylko cena nie rozłożyła
Ciekawe że producent telefonów komórkowych stosuje pomysły których brakuje w sprzętach firm fotograficznych.
Gdyby Nikon zastosowałby taki patent w D800 byłby hit, a tak to jest shit.
...a temat można wsadzić do kategorii "sprzęt fotograficzny innych firm".
Wow. Jestem zdumiony. Nokia lada dzień wypuści telefon o oznaczeniu "808 PureView" z ... 38 MP sensorem. Próbka zdjęcia na ISO 58 jest imponująca. Radzę zobaczyć oryginał i zająć się "pixel-peeping'iem". Wygląda to na idealny sprzęt do makro. Ciekawe jak ostrzy na dalsze dystanse. Carl Zeiss zrobił porządny obiektyw skoro wyciska tyle szczegółów.
http://www.dpreview.com/news/2012/02...th-41MP-sensor ---> tu jest więcej informacji
http://www.dpreview.com/news/1202/No...8-pureview.jpg ---> tu jest pełne 38Mp zdjęcie z telefonu (8,92MB).
Ogniskowa w przeliczeniu na format "fulfrejm" wynosi: 26mm, 16:9/ 28mm, 4:3. Światło obiektywu f/2,4.
To już nie jest "tylko" telefon. Do tego dochodzi wideofilmowanie Full HD (1920 x 1080, 30 fps) z ... bezstratnym 4x cyfrowym zoomem.
Jest już temat o tej nokii w hydeparku.
Najlepsze, że wsadzili tam matrycę porównywalną rozmiarem z nikonem v1/j1.
Jest około 2,5 razy większa od serii G/S Canona... ehh
Do tego światło 2.4 i mamy bokeh.
To może jeszcze RAW'y będą :D
Kiedy telefon z pełną klatką? ...no dobra, APS-C starczy :twisted:
Zagapiłem się i zacząłem temat który już istniał. Pewnie o godzinie 8 rano będziemy już w jednym, wspólnym wątku. Przed chwilą poprosiłem administratora o przeniesienie mojego dubla do jednego/ wspólnego wątku.
Ten telefon działa niczym mikroskop. Ogromne powiększenie obrazu z zachowaniem ostrości. Ten telefon zmieści się w kieszeni od spodni. Niesamowita mobilność. Carl Zeiss dał czadu, widać że umieją robić obiektywy "szyte na miarę". Na ISO 800 pewnie dawno zjedzą nas szumy z mikronowych pikselów. Ale poniżej ISO 200? Powinno być super. Bokeh? Może by tak zaimplementować "fulfrejm" w telefonie ? To byłby już przyciężki telefon! Byłby to powrót do korzeni GSM, czyli telefony - cegły! A pliki RAW z telefonu? To byłby cios w serce landszafciarzy. Mając 38 MPix mieszczące się w kieszeni, "aparat" z obiektywem (i baterią) ważący zaledwie 169g zapisujący do formatu RAW... Nie przesadzajmy. To byłoby straszne kombo do makro + pejzażu. Nokia nie może być zbyt agresywna. Wystarczy że jest mikroskop.
cena ma być w granicach 450 juro więc nie jest źle, chętnie zobaczę większe fotki z tego cuda.
ja ostatnio stwierdziłem że nie kupuje szkła macro tylko Ajfonem 4S będe robił obrączki w domu - światełko od okna i jest BDB hahahahaa, lepiej wygląda niż cropy z moich szkieł canona nawet :D
Tylko, jak do tego aparatu dadzą oprogramowanie podobne do tego co w N8, to szkoda wogóle czasu na Nokię. Choćby miała i 100 Mpx...
Wygląda na to, że znów będzie wyścig na mpx, jak to miało miejsce kilka lat temu.
Jestem ciekawy ilu ludzi zdaje sobie sprawę, że dumnie brzmiące hasło "Full HD" to rozdzielczość 2 mpx. Ilu zwykłych pstrykaczy zdjęć potrzebuje więcej niż 10 mpx?
Wiem że zawodowy fotograf, poświęcający dużo energii na obróbkę zdjęcia woli mieć więcej niż mniej. Ale ładowanie takich rozdzielczości do komórek i aparatów dla mas (a to nastpi) będzie skutkować jedynie tym, że będą przychodzić maile z 20-megowymi załącznikami jpeg.
no to fakt ale tam jest jakiś myk z łączeniem piXeli... może tutaj trzeba szukac usprawiedliwienia (?)
... czyli:
- miliony pixeli dla mas
- łączenie dla ambitnych
Tu kompletnie nie chodzi o megapiksele. Dla tych co nie lubią czytać skopiuję najważniejsze:
Matryca działa jak w niektórych aparatach Fuji czy Foveon w Sigmie.Cytat:
Lessons learned
With the 12Mpix Nokia N8, for example, we were more concerned with capturing photons of light than
ramping up the number of megapixels. We bucked the trend and went with a large sensor and 1.75
micron pixels — but the result was a new benchmark in image and video quality. This set the Nokia N8
apart at the time, and competitors are still trying to match it two years later. The Nokia PureView Pro
comes is equipped with an even larger sensor, 1/1.2” approximately 2.5 larger than the sensor used
in the Nokia N8. The result is an even larger area to collect photons of light. With PureView we’re
continuing to make choices focused on performance rather than pixels for pixels’ sake. Fewer but
better pixels can provide not just better image and video quality, but better overall user experience
and system capability.
In fact, 5Mpix-6Mpix is more than enough for viewing images on PC, TV, online or smartphones.
After all, how often do we print images bigger than even A4?
Czyli Nokia rozumie to czego np. Nikon nie rozumie pakując 36mpx bez oversamplingu do 16 czy 12 mpix.
Połączenie 7 pikseli w jeden da 5mpix o konkretnej jakości.
I jeszcze specyfikacja:
Cytat:
Nokia 808 PureView lens and sensor specifications
• Carl Zeiss Optics
• Focal length: 8.02mm
• 35mm equivalent focal length: 26mm, 16:9 | 28mm, 4:3
• F-number: f/2.4
• Focus range: 15cm – Infinity (throughout the zoom range)
• Construction:
· 5 elements, 1 group.All lens surfaces are aspherical
· One high-index, low-dispersion glass mould lens
· Mechanical shutter with neutral density filter
• Optical format: 1/1.2”
• Total number of pixels: 7728 x 5368
• Pixel Size: 1.4 microns
http://cdn.conversations.nokia.com.s...2/Archive2.zip ---> tutaj są 3 zdjęcia, każde w rozdzielczości 38 MP, ISO 55 oraz ISO 58
Jakość zdjęć z tego telefonu na niskim ISO jest imponująca:
Nie byłbym tego taki pewien. Pytanie jak z tą jakością - jak z elastycznością plików w obróbce. Póki co mamy kilka przykładowych zdjęć na niskich iso i na tej podstawie nie za bardzo się da wyciągać jakieś daleko idące wnioski.
BTW: bardzo podobne rozwiązanie jest w Canonie C300.
Ja bym się nie podniecał.
Nokia N8 równiez była okrzyknięta "cudowną, rewolucyjną". W sieci można wyguglić zdjęcia zjawiskowe, niby zrobione tym telefonem. A rzeczywistośc pokazała, że są to zwykłe "sraty-draty-pierdaty". Zdjęcia są mocno zmanipulowane i nikt z uzytkowników nie jest w stanie powtórzyć podobnej jakości. Mój Photoshop bardzo sie starał i sie nie udało.
Powstrzymajcie konie panowie. Poczekajcie, az bedzie na rynku i zacznie to używać zwykły Kowalsk, bez zaawansowanego kursu Photoshopa i 5 letniego doswiadczenia w studio DTP.
większość odbiorców takich telefonów nie ma pojęcia o optyce, liczy się tylko więcej MPI
zupełnie podobnie jak z MP3 - mało ważne że nie ma jakości dźwięku, ważne żeby kiepskie słuchaweczki miały stosowny kolor
dla mnie telefon służy do rozmów a aparat fotograficzny do robienia zdjęć
...komórki nie zmieniłem od lat , Samsung P300 dzielnie mi służy (jakby nie miał aparatu
to też bym go lubił - podobnie jak lubiłbym 5d2 bez video - w obu przypadkach nie używam wzbogaceń funkcjonalności)
Moim zdaniem jedno z drugim nie ma nic wspólnego. To że coś zostało kiedyś tam zrobione tylko do jednej rzeczy nie musi oznaczać że nie można rozszerzyć funkcjonalności - zresztą dslr-y są tego najlepszym przykładem.
Ja telefon z dobrym aparatem powitałbym z radością, bo podstawowa zaleta tego rozwiązania jest w mobilności i obecności. Przy tym mnie coraz bardziej męczy ilość rzeczy które muszę ze sobą zabierać wychodząc z domu.
no właśnie coś podobnego miałem na myśli... gdzieś wyczytałem ale nie dokońca zapamiętałem gdzie i co ;)
Kolekcjoner ja też :) ... szykowałem się na N8 (do tej pory najlepszy wg mnie wybór) a teraz czekam na 8o8.
... no i oczywiście nie podniecam się aż tak bardzo .... choć jak już wcześniej pisałem najlepsze zdjęcia z własną osobą mam z fona (n95, e72 i jakiegoś SE).
Na papierze brzmi to fajnie, ale w rzeczywistości pozostaje jeszcze sprawa oprogramowania na telefon, które zmieli mi te zdjęcia. Używałem Androida i było tam ok pod tym względem, teraz mam iOS i szczerze, ale to chyba obróbka "telefonicznych" zdjęć jest najważniejsza - ostatnio mam "fazę" na oprogramowanie NIK software - snapseed, które daje całkiem fajne efekty, i umożliwia nam na starszych urządzeniach zapisywanie plików do 6mpix, a na nowszych (iPad 2, iPhone 4/4S), do 16 mpix. I chyba to jest największy feature tych telefonów - z Androida, mimo aparatu o większej rozdzielczości dostawałem mniejsze pliki przez to. A chyba mało kto obrabia zdjęcia z telefonu w Photoshopie, i raczej zupełnie dla picu, albo z nudów :-)
Aparat ta Nokia ma fajny, nie da się zaprzeczyć, ale Symbian jako system jest nieco nieszczęśliwym softem na telefon, ze względu na oprogramowanie właśnie. Dużo lepiej, zarówno marketingowo, jak i funkcjonalnie byłoby wypuścić go z Windows Mobile, wtedy to urządzonko mogłoby dosyć solidnie namieszać na rynku. ;)
ale nokia 808 ma sys belle :)
mi on osobiście odpowiada, fakt wychodzi na niego mniej dodatkowych programików.
z tego powodu zdziadział i nie dogoni androida, czy jabłuszko.
mniej popularny system = mniej wirusów i innego badziewia które może zainfekować nasz telefon
poza tym co za różnica czy do systemu napisano milion programów czy tylko pięć tysięcy, ważne by było te kilka-kilkanaście których chcemy używać i tyle
a dobry aparat fotograficzny w komórce to atut
Kolejne sample - jak na "mobilny telefon z aparatem" to jest całkiem nieźle:
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=11632 ---> źródło, pod zdjęciami na tej stronie są chińskie (japońskie?) litery po kliknięciu otworzą się wam oryginały
Oraz wideo w Full HD pokazujące 4x bezstratny zoom:
http://youtu.be/ol__GosImB0
cos nie działają sznurki i fotek nie widać :(
Jak słysze takich to az mi sie woda gotuje... sam jestes zmanipulowany jakie zdjecia wyguglowane uważasz za nie prawdziwe, ręce opadają ło matko.
Masz tu troche fotek z N8 w pełnej rozdzielczości
http://thehandheldblog.com/2010/09/3...amera-samples/
Tu fotki użytkowników telefonu
http://www.nokiausers.net/forum/noki...es-here-5.html
I ode mnie w tym wątku
http://n8-forum.pl/wasze-filmy-zdjec...okia-t489.html
A jeszcze wracając do samego systemu na tym telefonie, to jakbyś nie widział to obecna wersja systemu Belle jest to inna bajka niz pierwsze wersje Symbiana, system lekki, szybki, intuicyjny.
Takze jak nie masz pojecia i styczności z urządzeniem to proszę Cię nie piernicz głupot i nie ściemniaj innych swoją nie wiedzą.
Jakbyś znał możliwości jego aparatu to bys nie pisał tego co wyżej, tez go mam od premiery i uważam go za całkiem udany model.
Wykonanie świetne porządna aluminiowa obudowa gorilla glass itd Samsungi i inne plastikowe zabawki to śmiech na sali przy nim, aparat z ksenonem najlepszy z wszystkich telefonów na rynku, bardzo dobra jakość audio na wyjściu, dobry głośnik i jakość rozmów, darmowa nawigacja, transmiter FM, obecny system Belle całkiem przyzwoity.
Z wad hmm moze nie tak duza ilość aplikacji jak na Androida, niezbyt szybka przeglądarka www.
Nie wiem co według Ciebie jest takiego nieszczęsnego w nim.
Kolejne sample, tym razem bez super-mocnego-światła gdzie byłyby uwypuklone soczyste kolory. Na ISO 166 pojawiają się delikatne fioletowo-zielone zafarby. Jak na telefon z mikro-obiektywem i mikro-sensorem jest całkiem nieźle! Jestem bardzo ciekaw jak wygląda obraz na ISO 1600? Jak mocno blaknie wtedy kolor, jak mocno rozmazywane są szczegóły.
http://thehandheldblog.com/2012/03/0...amera-samples/ ---> źródło, tam są fotki w pełnej 38 lub 33 MPix rozdzielczości
Bo tutaj (forum fotografów) odnośnikiem do wszystkiego jest "fulfrejm":
A Nokia 808 ma sensor wielkości zbliżonej do Nikona 1/CX. A i tak robi dobre zdjęcia 8-)
teraz rozumiem ;) i zwracam honor.
choć ja osobiście nie porównuję wszystkiego do FF.
A ja zrobię teraz porównanie na niekorzyść FF. Mam fulfrejm do pracy ale przyznam bez bicia że wiele ciekawych (spontanicznych) ujęć zrobiłem ... telefonem komórkowym! Ceglasty fulfrejm ciąży, zdradza nasze zamiary fotografowania. Nie chce się nosić takiego sprzętu dzień w dzień! Plus zero dyskrecji - ludzie postronni/ fotografowani są stremowani obecnością takiej cegły. Gdy fotografuje się przedmioty/ naturę martwą to problem stresowania ludzi mamy z głowy. A taki telefon... mieści się w kieszeni, mam go non stop przy sobie, nie czuć że ciąży. Wyciągamy go dopiero do zdjęcia. Jest stosunkowo dyskretny bo mały rozmiar nie zdradza jego dużych możliwości. Szybkość uruchamiania się aparatu w tej Nokii 808 jest całkiem niezła! W przypadku spontanicznych zdjęć ta szybkość uruchamiania się zadecyduje o tym czy zdążymy uchwycić sytuację czy nie. Jest dobrze:
http://www.youtube.com/watch?v=SDp8G...be&hd=1&t=1m1s ---> trochę chaotyczne to wideo, ale chodzi mi głównie o fragment z uruchamianiem się aparatu, wyostrzeniem i zrobieniem zdjęcia. Błyskawiczny ten sprzęt!
"Już teraz fiński producent zapowiedział, że 41-megapikselowe matryce wraz z całym niezbędnym zapleczem trafią do innych modeli Nokii"
http://www.fotomaniak.pl/50743/nokia-808-recenzja/ ---> źródło informacji
Nie rozumiem tych wiecznych krytykantow i malkontentow. Maja problem ze soba albo od dawna nie mieli zadnej panny. Ja juz za czasow k750i robilem porzadne zdjecia w dobry swietle i drukowalem sobie na 10x15 i efekt byl przyzwoity. 808 to potwor fotografii w swiecie smartfonow ktory owszem ma swoje ograniczenia ale bez przesady. dajcie juz sobie na wstrzymanie. nikt nie kaze wam robic zdjec panoram ani profesjonalnych fotek do czasopism. aparat w telefonie ma pomoc w uchwyceniu chwili. ile jest na youtube filmow nagranych telefonami itp. bez przesady.
A kolega nindustrialny zarejestrował się tylko po to, by nam się pochwalić jak niskie ma wymagania w stosunku do jakości zdjęć?
A kolega Mrede oczekuje od smartfona ze bedzie robil zdjecia rowne jakosciowo tym z aparatu za 5 tysiecy. Troszke wyobrazni i zrozumienia prosze. Bede bronil 808. Mam N8 i jestem zadowolony.
Przykladowo kiedy przyszedl do mnie kolega z kamera FullHD i zobaczyl nagranie z dobrym lightem z mojej N8 to troszke sie zdziwil i wlaczyl mu sie znak zapytania i wykrzyknik nad glowa.
808 jest lepsza wiec ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
NIe ma zadnego haczyka. POprostu jak ktos nie ma kobiety i jest sfrustrowany to nie pojmuje swiata normalnie. 808 to wyjatkowe osiagniecie. Genialny aparat i do tego takie smaczki jak:
USB OTG
DLNA
NFC
HDMI
GPS
WiFi
Xenon
LED
itp.
Nie zarejestrowalem sie na forum zeby robic balagan i brac udzial w bezproduktywnej dyskusji. Chce jedynie ocenic mozliwosci 808 i jej potencjal.
Zapytam. Podam model.
Ogarnij się chłopie i przestan spamowac i sie osmieszac. RObisz balagan na forum. DOrosnij.
Tak na marginesie tej dyskusji.
Jakiś czas temu byłem na szkoleniu w Paryżu, nie zabrałem aparatu, bo program był bardzo intensywny, ale jednak ostatniego udało dnia się wygospodarować trochę czasu na połażenie. Jakież było zdziwienie jednego z uczestników, zdziwienie i wręcz złość, kiedy fotki z jego idiotcyfrówki były o niebo gorsze od moich robionych smartfonem HTC.
Od tego czasu jeżeli mam czas i ochotę na focenie zabieram lustrzankę, a do łapania chwil w momencie gdy jej nie mam wystarcza mi smartphone.
Pozdrawiam
Smok
Oczekuję od smartfona tyle, co od głośników wbudowanych w mój monitor S2231W. Czyli jest, ale nie da się tego używać bo od efektów zęby bolą.
Można sobie np. zrobić zdjęcie rozkładu jazdy na przystanku autobusowym na wakacyjnym wyjeździe, albo etykietę jakiegoś towaru w markecie, żeby było wiadomo czego potem w sieci szukać. Albo numer i kolor sektora na parkingu gdzie zostawiłem auto, żeby nie było trzeba pamiętać.
Ale używać tego czegoś do robienia zdjęć?
PS: Z tym 10x15 to pojechałeś :mrgreen:
I oto cala istota sporu. DO profesjonalnych zdjęc itp - lustro/cyfra. DO lapania chwili bez zbednego dzwigania i transportowania o wiele wiekszego aparatu oraz zrobienia wcale nie az takich zlych zdjec smartfon - 808 oczywiscie.
A powiedz szczerze. Widziales chociaz raz przykladowo nagranie w dobrym swietle z N8 na 42" tv? Ewentualnie zdjecia?
a 10x15? tak tak. calkiem przyzwoite foty pstrykane k750i. pozniej mialem k800. osobiscie uzywam czasami Fuji S9600.
Ja tez ci wybaczami. Ignorancje i szyderstwo. Poprostu brakuje ci informacji i doswiadczenia. Skazujesz pewne rzeczy na porazke bazujac na pozorach i niedoinformowaniu. Looz :)))
Poprostu odnosze wrazenie ze jako, przynajmniej tak mi sie wydaje, ludzie z doswiadczeniem w sensie profesjonalnych aparatow itp nie przyjmujecie do wiadomosci ze cos takiego jak ta 808 moze byc calkiem niezlym rozwiazaniem. Ja nie twierdze ze jest to sprzet klasy co np jakis tam canon iles tam D i nie upieram sie przy tym gdyz to to ma swoje wady. Np brak optycznego zoomu, nizsza jakosc zdjec w ciemnosciach itp. Jednakze takie sprzety bardziej ulatwiaja zycie. Heheh. Szkoda ze narazie 808 wychodzi w Indiach i ROsji. SIc!
Co tu przyjmować czy nie przyjmować do wiadomości.Też miewamy smartfony.Cytat:
Poprostu odnosze wrazenie ze jako, przynajmniej tak mi sie wydaje, ludzie z doswiadczeniem w sensie profesjonalnych aparatow itp nie przyjmujecie do wiadomosci ze cos takiego jak ta 808 moze byc calkiem niezlym rozwiazaniem.
Telefon to telefon.Jako pamiętnik ,optyczny zapis ,ok.
Ale z fotografią bym tego nie mylił.