http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=11490
Wersja do druku
Ciekawa propozycja "ekonomiczna", tylko kiedy się pojawi na naszym rynku i co tak naprawdę będzie warta.
Powinna wejść do sprzedaży w marcu.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Dodatkowo ma być inne ciekawe rozwiązanie: Eye One Display LT - uproszczona programowo (i cenowo) wersja Display 2.
Nowe oprogramowanie Eye One Match 3.6 ma działać na WIN XP64. Huey będzie pozbawiony tej możliwości.
A czy to jest dobre rowiązanie za tą cene ?>
http://shop.colourconfidence.com/pro...od=1090&xSec=1
pzdr.
Mam pytanie, bo widze ze sie orientujesz.Cytat:
Zamieszczone przez Duty
A jak sie ma Eye One do tego co dodaje LaCie do monitorow w zestawach??
http://www.lacie.com/products/product.htm?pid=10597
Wiem ze oprogramowanie jest obkrojone i to ktore dokladaja pozwala skalibrowac tylko ich monitory, wiec pytane jest o jakosc tego urzadzenia jak hardware.
I czy ewentualne uzycie z innym softem moze cos zmienic, dac lepsze rezultaty??
Marcin
pozdrawiam,
Marcin
Zanim kupisz u nich - sprawdż ofertę PROFICOLOR - są....duuuuużo tańsi.Cytat:
Zamieszczone przez jrock7
To fajne urządzenie - zaskakująco skuteczne i w samej pracy dające pojęcie o złożoności procesu kalibracji.Ja-polecam.Polecam też to robić starannie i precycyjnie!
Część sprzętowa - to jednak tylko połowa sukcesu - oprogramowanie w przypadku kalibratorów to naprawdę istotny czynnik - to odpowiedż na poprzedzający post.
Juz chyba mozna...:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.pixmania.com/pl/pl/xx/135...criteresn.html
zlota stopka teleekspresowa :-)Cytat:
Zamieszczone przez krecio
'PANTONE Zestaw do mierzenia Eye-One Display LT do monitora'
'PANTONE Zestaw wymierzenia do monitora Huey'
:mrgreen:
albo to:
'Zestaw Eye-One Display 2 firmy Pantone pozwoli na wymierzenie kazdego informaytcznego monitora np CRT '
Ktos juz ma tego hjueja? Sprawdzil jak to dziala?
ja zamówilem - jak przetestuje dam znać ;-)
ja patrzac na zdjecia nie wiem, czy to przypadkiem nie dziala tak, ze to sobie stoi na podstawce, gapi sie w monitor i sobie analizuje i na biezaco modyfikuje profil.. zdaje sie, ze to 'cudo' ma cos do 'dostosowania profilu do warunkow oswietleniowych', tak? Czy bajdurze?
-= edit
No troche zbajdurzylem. Znaczy sie przyczepia sie toto do monitora na 1-razowa kalibracje. A slepi toto non stop i zmienia jasnosc obrazu. Niestety profile nie naleza do najbardziej dokladnych.
http://www.photo-i.co.uk/Reviews/Misc/Huey/Huey.htm
Hmm no ja tez czekam z niecierpliwoscia na pierwsze testy HUEYA przez uzytkownikow(uzytkownika) canon board:).Kupilbym sobie to malenstwo ale zastanawiam sie czy to nie pieniazki wyrzucone w blotko.
Pozdrawiam
Ciekawe jak ten Huey ma się do Colorplus?
Hey !
Dzisiaj dotarł do mnie kalibrator Huey Pantone - no i jestem bardzo zadowolony z niego.
Wiem, że nie jest przeznaczony do zastosowań profesjonalnych, ale do obróbki zdjęć czy projektowania www (ma kilka oddzielnych profili) jest wystarczający. Kalibrator ten ma kompensacje światła padającego - i wg. tego na bieżąco dostosowuje ustawienia monitora (mam LCD Sony).
Przy instalacji - po naklejeniu na monitorek czujnika - przez 2 minuty
"działał" i prawde powiedziawszy wszystko poustawiał ok.
Na moim moniotorze używałem tylko programowego kalibratora, ale nigdy
nie udalo mi się ustawić koloru szarego, żeby nie miał żadnego ciepłego zafarbu - teraz szary jest szary.
Generalnie - Huey jest ok.
Kupiłem go w Pixmani za około 100 euro - uwaga jest dostępna faktura, ale do odliczenia tylko dla tych, co posiadają nr Euro VAT.
Pozdrowienia!
A jak to wyglada jak wydrukowales, albo oddales do labu? Czy kolory sie zgadzaja, czy moze jak Ci Huey sciemni/rozjasni obraz to zdjecia wyjda za jasne/za ciemne?
w piatek odbieram fotki na dużym formacie - własnie po obróbce juz po kalibracji, więc napisze co i jak ;-)
Czyzby cos nie tak?:)W piatek mialy byc juz odbitki czekamy wiec jak Huey sprawdza sie praktycznie:)
Pozdrawiam
Albo Kolega jest zafascynowany jakoscia i nie ma czasu napisac 8-)
hey hey - odbitki wyszły gites - kolory takie jak na monitorku.
więc z czystym sumieniem polecam Huey ;-)
pzdr.
Hmmm i teraz bije sie z myslami czy warto inwestowac w eye-one display 2, czy tez moze kupic huey i zostanie na grip.czy roznica w cenie bedzie widoczna az tak w fotkach?zastosowanie semiprof:)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez jrock7
Ja juz zamowilem:mrgreen:
Z B&H wychodzi nawet z kosztami przesylki taniej niz z Pixmanii (ok $100)
A czy kwota o ktorej mowisz z bh podlega wszystkim procedurom w polsce-clo podatek?czy przejdzie to bez tych niemilych dodatkow.jaki jest pulal zeby to przeszlo bez cla,podatku?
pozdrawiam
Wedlug
http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...p&A=cart&Q=add
Nie powinno sie lapac na clo. Total = $106. Ktos juz niedawno tutaj opowiadal (nie bardzo wiem na jakiej podstawie), ze clone jest to co powyzej $100. Ja wiem o kwocie $150 i nie slyszalem zeby sie cos w tym zakresie zmienilo. W kazdym razie ja zamowilem:roll:
Jeszcze mnie dodatkowo zachecila pozycja TAX=0. Moze to jest robione u nas? Znaczy w Europie...
Jeszcze raz sprawdzilem przepisy i jest tak:
Towary do watosci 175 EUR sa zwolnione z oplat i naleznosci celnych i podatkowych. Nigdzie nie ma mowy o innej walucie niz euro. W koncu jestesmy EU. To jest przepis odnoszacy sie do towarow w bagazu podroznego i nalezy go tak traktowac jesli zakup jest dokonywany w celach prywatnych, a NIE HANDLOWYCH. To bardzo istotne, bo jesli na fakturze dolaczonej do paczki bedzie nazwa firmy to podpada sie pod zupelnie inne przepisy. Oczywiscie te 175 EUR dotyczy w tym przypadku ceny, podatku, kosztow przesylki i ubezpieczenia. W kazdym razie ja spie spokojnie i czekam na aviso.
Wielkie dzieki za informacje bardzo ale to bardzo mi pomogły i wyjasnily moje watpliwosci
Pozdrawiam
Przed chwila odebralem to cudo. Male i nie zajmuje duzo miejsca. W zasadzie sam sensor jest grubosci dlugopisu a jego wysokosc to jakies 10 cm. Uruchomienie jest banalnie proste. Wgranie softu, podlaczenie (USB) i dalej juz program sam pokazuje co trzeba robic. Nigdy do tej pory nie mialem do czynienia z kalibratorami wiec nie potrafie odniesc sie w sensie porownawczym lecz to co teraz zobaczylem to przeszlo moje najsmielsze oczekiwania. Moj LCD okazal sie chyba wcale nie taki tandentny jak juz myslalem. Biel sie zrobila biala, inne kolory tez zdecydowanie sa "kolorowe". Wniosek juz mam taki, ze wiekszosc moich RAW'ow jest do ponownego wywolywania. Co nawet sprawilo jakas przyjemnosc bo mam swiadomosc tego jak powinny fotki wygladac i co sp....lem. Jednym slowem moge powiedziec tak - POLECAM. Oczywiscie dla zastosowan domowych i amatorskich. No, ale tu chyba wiekszosc z nas jest wlasnie taka.
Też chcę kupić coś takiego. Proszę o link. Jak długo trzeba czekać na przesyłkę?
Mozesz sobie kupic w B&H (taniej ale dluzej czekasz - ok 10 dni) lub w Pixmanii ciut drozej ale dostawa podobno w 4 dni. Linki masz powyzej.
Cos wiecej mozesz powiedziec o dzialaniu??Ustawia sie to wszycho i pozniej odlocza "kalibrator":?: Tworzy on jakis profilKtory mozna pozniej zastosowac w C1 czy PS:?: Kazde info mile widziane gdyz mysle nad kupnem czegos takiego.Cytat:
Zamieszczone przez krecio
Ciekaw jestem czym sie on rozni od Eye-One Display-2 i czy warto dolozyc na tego drugiego - jesli tak do dlaczego:?: .
Kalibratora sie nie odlacza. On pracuje caly czas bo dostosowuje jasnosc ekranu do aktualnych warunkow. Tworzy wlasny profil (to chyba oczywiste:mrgreen: ). Czym sie rozni od tych innych to nie wiem bo ich nie mialem. To jest z pewnoscia proste urzadzenie ale ja jestem amator i na inne szkoda mi kasy.
czyli kupno na spolke z kims nie wchodzi w rachube
a jak mam w domu dwa kompy to tez nic z tego, niby to nie wiele ale ...
przeciez mozna odlaczac kalibrator i nie musi byc caly czas wlaczony, to ma jedynie zastosowanie jesli w pomieszczeniu pracuja bardzo rozne warunki oswietleniowe a nam zalezy na idealnym oddaniu barw na monitorze... jesli ktos wymaga duze precyzji to powinieni sobie przed kazda wazniejsza "robota" sprawdzic monitor, jesli to i tak jest tylko dla nas prywatnie + do sieci to mysle ze raz na 6-12 miesiecy warto sobie poprawic profil... ewentualnie jesli korzystamy z drukarki, wtedy nalezy profilowac drkarke po kazdej zmianie papieru (na innego producenta inna serie itp.) lub po wymianie tuszy... ale to tez nie koniecznie... mysle ze dla amatorow nawazniejszy jest ten pierwszy raz, pozniej z czasem jest juz latwiej oceniac co i jak powino wygladac.
to z innej beczki
moze jakies praktyczne rady ( blagam po polsku ) jak poprawnie skalibrowac to wszystko (od skanara poprzez monitor az do drukarki)
chcialbym po zeskanowaniu widziec na monitorze dokladnie (w miare) to co na skanowanej fotce a po druknieciu dokladnie (w miare oczywiscie) to co na monitorze
Takie cos kalibratorem za 89 dolcow bedzie chyba ciezko wykonac...
Pytanie do Krecia:
A jak fotki, czy sporo juz wywolales po wyprofilowaniu monitorka Huey-em?I czy rzeczywiscie to co widzisz na ekranie monitora odpowiada temu to dostajesz na papierku.
Pozdrawiam
Milej lektury:Cytat:
Zamieszczone przez tadek
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
dzieki vitez