Kontynuacja wątku "Książki o fotografii"
Witam, szukam jakiejś ciekawej pozycji o naświetlaniu zdjęcia, może ktoś miał styczność
"Z Pamiętnika Lampy Błyskowej. Wielka Siła Małych Fleszy - McNally Joe"? Warto?
Wersja do druku
Kontynuacja wątku "Książki o fotografii"
Witam, szukam jakiejś ciekawej pozycji o naświetlaniu zdjęcia, może ktoś miał styczność
"Z Pamiętnika Lampy Błyskowej. Wielka Siła Małych Fleszy - McNally Joe"? Warto?
Dość dobra pozycja, ale zdjęcia przeciętne jak na obecny rynek. Oczywiście mówię o sytuacji, w której szukasz książki do nauki błyskania fleszami, nie po prostu "o naświetlaniu".
Wadą jest to, że McNally używa sprzętu Nikona (co już jest wadą samą w sobie :)) i opowiada o sterowaniu lampami tak, jak to robi Nikon. Co ciekawe, nie używa Pocket Wizardów. Myślę, że dla początkujących i lekko-średnio-zaawansowanych jest OK. Później trzeba samemu warsztat zrobić. Mnie brakuje tam opisania jak uzyskać klimat na zdjęciach, jaki teraz jest modny (jeśli już wydaje się taką książkę).
Humor McNally'ego jest rzeczą subiektywną - jedni go lubią inni nie. Czasami przynudza. Ogólnie polecam, ale to cegiełka - według mnie podstawy, jak w ogóle błyskać, żeby coś Ci wyszło na zdjęciu :)
Dzięki za opinie, rzeczywiście trochę nie precyzyjnie się wypowiedziałem, głównie chodzi mi o książkę tak jak napisał m2k do nauki błyskania fleszami.
Może to Ci się spodoba. Na razie niedostępne Siła fleszy. Wszystko co chcielibyście wiedzieć o lampach błyskowych Canona Recenzje oryginału można przeczytać na Amazonie.
Ostatnio nabyłem Lampa błyskowa w fotografii ślubnej i mimo, że fotorgrafią zajmuje się tylko amatrosko/hobbystycznie i nie robię fotek na ślubach (zawodowo/zarobkowo) jestem bardzo zadowolony. Wszystko bardzo fajnie i przystępnie napisane. POLECAM!
w październiku przeczytałem:
Zdobyć zdjęcie. Moja historia fotografii prasowej
Jak czytać fotografię
O Fotografii - Susan Sontag
i wszystkie są godne polecenia
Przejrzałem/przeczytałem w Empiku (w 2 h) "W stronę lepszych zdjęć" Davida Notona i powiem szczerze, że dla amatora zbyt mało podstawowych informacji, dla profesjonalisty - jemu w niczym nie pomoże.
Jest tam sporo fajnych zdjęć i ciekawa opowieść, ale nie można tej książki traktować ani jako poradnika, ani albumu.
Chociaż znalazłem też zdjęcia, których moim zdaniem nie powinno być w pozycji profesjonalnego fotografa :(
W sumie, trochę szkoda na nią kasy.
Spodziewałem się czegoś lepszego - zaznaczam, że to tylko moja osobista opinia!
P.s.
Fajnie, że w niektórych księgarniach można sobie usiąść przy stoliku i pooglądać/poczytać książki :)
Dzien dobry,
witam wszystkich Forumowiczow. Chcialbym sie dowiedziec czy istnieje podobna pozycja ksiazkowa dla Canona? Chodzi oczywiscie o piblikacje "Radość fotografowania Nikon".
Ogladalem nowe wydanie i przyznam, ze troche zrobilo mi sie smutno. Fajna ta ksiazka i miloby bylo przeczytac podobna lekture dotyczaca np 5DMk2.
Serwus
Dzieki,
poszukam.
Przyznam się szerze że tyn nowym wydaniem jestem lekko rozczarowany, jednak skierowana jest wciąż do fotografujących analogami, dużą część materiału nawet już się nie da albo nie ma takiej potrzeby, żeby adoptować do cyfry, dużą część opisanych przykładowych zdjęć jest z analogu i to z średniego formatu, czuje się że przed drukiem musiała długo leżeć w szufladzie
a gdzie ktoś pisał że to będzie o cyfrze? Cyfra z lustrzankami "dla mas" jest na rynku jakieś 5 lat.. a analogowa co najmniej 80 lat.. a to książka która nie jest podręcznikiem fotografowania.. gdzie to na czym robimy (materiał) jest sprawą trochę wtórną.. co do tego że jest skierowana do fotografujących analogami to się mylisz.. światłomierz czy system strefowy albo filtry czy problemy z kontrastami wcale nie są domeną analogowców.. nie uważam się w żadnym razie za jakiegoś znawcę ale prawidłowość u mnie jest taka że im mam więcej sprzętu tym robię mniej zdjęć ;)
Mam z 10 ksiażek o tematyce foto (dederko , kreyser, hedgecoe itd) -Mroczka stawiam na I miejscu - żeby był dobrze widoczny:)) Powiedziałbym ze jednak w pewnym sensie jest to podrecznik - dzieki tym "zdjęciom przeleżałym w szufladzie" może sie nam tylko rozszerzyć horyzont.
Mam jednak pytanie, potrzebuję ksiązkę dla 12-latki, która juz coś małpką pstryka. Przejrzałęm w empiku wszystko i...... własciwie tyle tego a nic nie ma... Jak wprowadzacie włąsne dzieci do nałogu?:) Wiadomo , ze nauka od ojca swoją drogą ale solidne podrecznikowe podstawy muszą być. Zastanawiam sie nad:
1. Wójcik - Jak robić zdjęcia
2. Freeman - Fotografia nowy wyczerpujacy poradnik(...)
3. Gaweł - Praktyczny kurs fotografii
a moze tylko skupic sie na patrzeniu:
4. Wójcik - Kompozycja obrazu fotograficznego
? Co radzicie, jak droga iść , jakie macie doswiadczenia?
a najlepiej jakby pan Mroczek napisał taką zupełnie podstawową solidna ksiązke:)))
Od obsługi aparatu to jest przecież instrukcja. Najlepiej sięgnąć po pozycje dot. światła, kompozycji i ekspozycji :)
No tak :) właśnie takich książek jest mnóstwo... tylko która rzetelna i przystępna dla dzieciaka?
Pytam o doświadczenia własne ojców i matek:) hehehe ( no może jednak nie tylko)
martieos
weź obadaj tą książeczkę
http://www.gandalf.com.pl/b/maly-fot...otografii-dla/
ja przejrzałem wczoraj i już do mnie leci, bardzo interesująca pozycja z ciekawymi i informacjami i przyjaźnie napisana nawet dal kilkunastolatka
super prezent na święta dla małego fotografa, chyba również zakupię :) (oczywiście nie dla mnie) :)
Helion.pl świętuje mikołajki - z tej okazji TYLKO I WYŁĄCZNIE 6 grudnia minus 20 procent na cały asortyment książkowy, również na pozycje fotograficzne.
Zbliżają się święta, dużo początkujących (i nie tylko) może się zaopatrzyć w książki, a jedna piąta ceny mniej piechotą nie chodzi. Idealny prezent na święta :D
Może ktoś coś dla siebie znajdzie, w cenie ksiązki za 31zł mamy książkę i dwa piwa dobrej marki żubr...
Dziś Mistrzowska edycja zdjęć za pół ceny - 75zł z przesyłką pocztową.
Dobra cena jak na 750 stron konkretów o PS-ie w niezłej jakości.
Promocja miała być do końca dnia, a dziady już ją zdjęli. Szkoda bo miałem ich za poważne wydawnictwo.
może ma ktoś kod promocyjny?
Jednak można wpisać kod. Ma ktoś ???
Nawet optyczni usunęli informację o promocji. Żenada i nic więcej.
Kupon na optycznych jest ale na 10% do 20 grudnia
http://www.optyczne.pl/4462-nowo%C5%...tyczne.pl.html
Niech spadają na drzewo
Enter WIELKIE dzieki- ksiażkę zakupiłem tu http://www.e-libro.pl/maly-fotograf-...ci-p-5852.html - bo najtaniej:)
POTWIERDZAM ksiązka super napisana, przystępnie ale prowokujaco do samodzielnego myslenia. Idealna pozycja dla dzieciaków.
Kupiłem tez "Praktyczny kurs fotografii" Ł. Gawła... książka średnia , pisana chyba troche pod amerkan style... dośc duzo tekstu ale tak naprawde nie wyjasniajacego mechanizmów, zasad...
Nie wiem czy to jest ten dział.
Mam zamiar kupić jedną z dwóch, ale ciężko mi się zdecydować.
1. Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3
http://helion.pl/ksiazki/...elby,sekpl3.htm
2. DAVID duCHEMIN " PRACUJĄC NAD KADREM.W CYFROWEJ CIEMNI"
http://galaktyka.com.pl/product,,455.html
ma ktoś porównanie obu książek ? Która jest w miare przejrzysta, konkretna i bez zbędnych bzdetów :) ?
Dzięki za rady
Miałem Kelby'ego do LR2 i rewelacja to to nie była. Może warto się zainteresować
http://helion.pl/ksiazki/adobe-photo...ing,phlr3f.htm
Kolega strideer chyba pisał recenzję tej książki o ile dobrze pamiętam i była ona pozytywna.
Niestety więcej nie mogę nic powiedzieć bo sam dopiero dobiorę się do niej na święta :)
Już raz pisałem tutaj http://www.canon-board.info/showthre...MNI#post991415
Z książek do Lightrooma w wersji 3 Helion ma 3 pozycje:
Lightroom 3 Oficjalny podręcznik - i po zapoznaniu się z przykładowym rozdziałem miałem wrażenie że nie podręcznik a ładnie wydana instrukcja obsługi. Ale za to jest najtańszy.
Lightroom 3 Kelbiego jest drugi pod względem ceny.
Lightroom 3 - podręcznik dla fotografów - najdroższy i chyba najlepszy. I jak pamiętam jako jedyny ma część poświęconą kalibracji.
Ja osobiście po porównaniu jakość cena kupiłem Kelbiego. I generalnie mi się podoba (przy czym facet ma dość specyficzny styl). Tyle tyko że jest to moja pierwsza książka o obróbce fotografii więc wymagań nie mam zbyt dużych.
Jako, że dostałem od Mikołaja wskazaną w tytule książeczkę i dotarłem już mniej więcej do jej połowy - pokuszę się o kilka słów na jej temat - być może nasunie się komuś pomysł, by kupić na prezent lub poprosić "Gwiazdkę" o takowy.
Generalnie jestem amatorem, mam 430EX II od pewnego czasu i mam/miałem dużo problemów z jej używaniem. Oczywiście w związku z moimi ograniczeniami w wiedzy. Z książek traktujących na temat lamp czytałem wcześniej (a dokładnie przez czytaniem Siły Fleszy) Lampa błyskowa w fotografii ślubnej NEIL VAN NIEKERK.
Uważam, że Siła Fleszy to bardzo dobra pozycja dla osoby takiej jak ja - amatora. Piszę tak, gdyż wydaje mi się, że profesjonaliści (osoby, które nie mają problemów z uzyskiwaniem zamierzonych i prawidłowych ekspozycji z lampą/lampami), aż tak dużo z tej pozycji nie wyciągną, aczkolwiek będzie to dla nich na pewno dobre podsumowanie wiedzy.
W książce jest wszystko bardzo ciekawie i przystępnie opisane, praktycznie od podstaw (zagadnienia ogólne dotyczące fotografii) do bardzo drobnych szczególików używania różnych lamp Canona (aha - właśnie tylko ten system jest przedmiotem książki). Są też dość fajne ciekawostki techniczne. Dużo zdjęć i przykładów konkretnych efektów, w konkretnych okolicznościach.
Bardzo fajne jest wg mnie to, że np. autor poleca na początek (dla laika) pracę w trybie namulnym lampy jako coś najlepszego. Ja właśnie robiłem większość fotek w trybie ETTL i jak zacząłem robić w manualu to zacząłem uzyskiwać efekty, które przestały mnie rozczarowywać :)
Książka, co prawda nie należy do najtańszych (od ok. 75 PLN + dostawa) w necie), ale wg mnie stosunek cena/ jakość (merytoryczna oczywiście) jest zachowany.
Mogę polecić :)
P.S. Jestem osobą zupełnie prywatną i nie związaną z żadnym wydawcą, sklepem, i tym podobnym przedsięwzięciem.
Powyższe nie jest intencją reklamowania czegokolwiek.
Podzielam opinię przedmówcy. Obowiązkowa pozycja dla lubiących błyskach, zarówno początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych bo ci drudzy też znajdą w niej coś dla siebie. Przystępnie napisana i co ważne wszystko omawiane na Canonach.
"Twarzą w twarz z obiektywem" Rick Sammon
Jestem bardzo,bardzo....zawiedziony. 70zł za ~300 stron, a informacji bardzo mało, komentarze autora bardzo denerwujące, z zdjęć zawartych w książce mało które mi się podobało. Temat o zdjęciach grupowych, a zero informacji jak ludzi w tej grupie ustawić, zostaje porada o równomiernym oświetleniu i zwróceniu uwagi na otwarte oczy. Autor informuje nas, że robiąć zdjęcia pod słońce zostaniemy uznani za artystów...? Denerwuje mnie też dziwne podejście do zdjęć, zaleca robienie większośći ujęć na szerokim kącie aby potem móc wycropowac interesujący nas fragment? Rozdział o obróbce to istna reklama software od NIK-a , "jednym kliknięciem możemy uzyskać interresujący nas efekt". Zdjęcia po obróbce tego pana wg.mnie wyglądają gorzej niż przed, kiczowate ramki i "artystyczna" obróbka, jak to określa sam autor. Dużo tekstu o niczym, absolutnie nie warto za tą cene.
Jestem po lekturze "Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów".
Co do samej książki to jest napisana o wiele lepiej niż książka Kelby'iego do LR. Fajnie, że poświęca on rozdział kalibracji monitora, opisuje też zalety/wady fotografowania z bezpośrednim importem na komputer.
Jednak osobiście się trochę zawiodłem. Lektura zajęła mi jakieś 4 godziny (~670 stron) i prócz kilku mało istotnych szczegółów nie dowiedziałem się nic czego bym nie wiedział (ale to też może wynikać z tego, że wcześniej czytałem książkę Kelbiego o LR2).
Za kilka dni zabieram się za książkę o Photoshopie CS5 tego samego autora :)
Znacie może jakiś ciekawy tytuł traktujący o fotoreportażu ? Chodzi mi o formę poradnikową
W EMPIKU w dobrej cenie jest "Historia fotografii " od 1839r do dziś.
766 stron z fotkami. wydawnictwo Taschen [49 PLN.]
Wyszło z naszej dyskusji OT.Usunąłem.
Wracajmy do tematu "Ksiązki o fotografii II."
Szukam dobrej pozycji na temat obróbki zdjęć a w szczególności uzyskiwania ładnych kolorów z wysokich czułości. Spotkał się ktoś z taką?
Nie wiem czy już było. Polecam bez cienia wątpliwości książkę wydawnictwa Arkady pt. "Nowy podręcznik fotografii" Johna Hedgecoe.
Wiem, wiem... już sama nazwa wielu odstrasza, ale wydajemi się, że niesłusznie. Książka jest w formacie trochę mniejszym niż A4, 400 stron ze skorowidzem i bardzo obszernym jakna podręcznikowe warunki słonikiem termino związanych z fotografią na końcu.
Ksiązką zawiera mnóstwo zdjęć przykładowych, rysunków i tabel przejrzyście wyjaśniających zagadnienia fotografii. Około połowy książki to omówienie najczęściej foconych motywów z ich charakterystyką, problemami jakie można przy ich foceniu spotkać.
Poza tym: ta książka zawiera jak dla mnie mnóstwo info. z dziedzin okołofotograficznych: poczynając od dokładnych opisów różnego rodzju aparatów (np. wielkoformatowe) zasady działania z czym co się je, albo np. dowiedziałem się dokłądnie co to błona fotograficzna, ale z perspektywy jej budowy i skłądu chemicznego, a kończąc na budowie studia foto i ciemni analogowej. Oczywiście te info. nie są potrzebne, żeby robić dobre zdjęcia, ale uważam, że dla ambitnego amatora, który w ogólności interesuje się fotografią książka może być cennym źródłem wiedzy i co do wszystkiego co się wz foto. wiąże.
aha jeszcze jedne przykłąd, z którym nie spotkałem się w innych podręcznikach. Autor wyjaśnia co to np. barwy kontrastujące, harmonizujące, dopełniające czy konkurjące. Wiem, że doświadczeni będą się uśmiechać pod nosem, ale dla mnie to nowość i otworzyło mi oczy na jak patrzeć na barwy robiąć zdjęcia i jakie to może mieć znaczenie dla finalnego efektu. Książka zawiera mnóstwo tego typu info.
Myślę, że gdybym ją wcześniej przeczytał to nie nudziłbym was mnóstwem pytań zaczynających się od: co to jest..., jak to..., jak tamto, a do czego to , a dlaczego,. a jaki obiektyw... a dlaczego i tak wychodzi albo nie wychodzi...:):):)
Książkę polecam (no może z wyjątkiem tych zaawansowanych, bo oni to tak na prawdę mogli by takie ksiązki sami pisać).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
gdzie tu u diaska jest funkcja "edit"?
Chodziło o słownik, a nie słonik...
Jaką książkę polecacie o postprocesingu dla LR i PS ?
Jeśli jedną .....to: " Korekcja i separacja " Dana Margulisa
[ wyd.V. 2007 r]czy są nowsze nie wiem.]
Może to Cię zainteresuje Kenneth Kobre "Fotografia prasowa. Z obiektywem za kulisami niezwykłych wydarzeń". Jedna z najlepszych książek jakie czytałem. Polecam z czystym sumieniem.
Do LR => pracując nad kadrem
Całkiem przyjemnym językiem napisana książka, zresztą w linku masz recenzję.
Do PS => profesjonalne ujęcia portretowe
Po tej książce można zacząć "czarować" :) w photoshopie.