hej, czy ktoś już coś słyszał na ten temat, a raczej - miał to cudo okazję przetestować?
Wersja do druku
hej, czy ktoś już coś słyszał na ten temat, a raczej - miał to cudo okazję przetestować?
Wejdź w "szukaj", znajdziesz dużo odnośników.
1. appimate: zwracaj uwagę na działy, w których zakładasz wątki
2. Paprochwbody: zapoznaj się z regulaminem.
ponoc zadna rewelka to szklo
oui, mama! pardon.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jak brzmi właściwe pytanie dotyczące tej Sigmy?
Mocno przeciętne szkło, dryfujące w stronę tego co masz w cyfrowych kompaktach.
pytanie brzmiało:Cytat:
Zamieszczone przez KMV10
"hej, czy ktoś już coś słyszał na ten temat, a raczej - miał to cudo okazję przetestować?"
Rozumiem, że jeszcze nie wiesz dokładnie o co pytać więc piszę ogólnie.
To lekkie, niedrogie (teraz w promocji po ok. 1300-1400 zł) szkło.
Jest stosunkowo szybkie jeśli chodzi o AF (fotografowałem z powodzeniem zawody sportowe), jest bardzo dobrze wykonane, ma m.in. blokadę wysuwania zoomu. Jakość optyczna jest absolutnie zadowalająca.
Pozwala skoncentrować się na robieniu zdjęć a nie na przekładaniu stosu obiektywów.
Tutaj jest jedna z recenzji:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...3563/index.htm
Moja uwaga - 200mm na tej Sigmie bywa miękkie, trzeba przymknąć nieco przysłonę...
Jakieś przykładowe zdjęcie (z sali, na której nie było jasno) :
KMV10 - bardzo dziękuję. to była mimo wszystko dosyć szczegółowa, a z pewnością konkretna odpowiedź! to cenimy! i mean it!
Ja odradzam, chyba że masz nadmiar gotówki. Miałem. Mechanicznie miodzio. AF głośny ale całkiem sprawny. Optycznie jakości kita, dla ostrości trzeba przymknąć do 8. Rzeczywista ogniskowa na długim końcu przy ostrzeniu na nieskończoność to około 140.
Moim zdaniem nienajlepiej wydane pieniądze. Sprzedałem, kupiłem inny.