Kontynuacja wątku: Sprzęt do ślubów
Wersja do druku
Kontynuacja wątku: Sprzęt do ślubów
Bardzo proszę o przestrzeganie tematyki i nie umieszczanie nic nie wnoszących komentarzy. Usunęliśmy już kilka takich postów, każde dalsze zaśmiecanie karane będzie czerwonymi kartkami.
Cześć jestem zielony w temacie ślubów, robiłem za friko dla znajomych parę jako drugi foto, a po przesiadce z innego systemu kompletuje sprzęt, na canonie robiłem trochę foto stockowej to co mam to 5dmkII, 40d, dwie lampki,
i to nad czym pewnie każdy początkujący najwięcej się zastanawia szklarnia:
docelowo chcę pracować na stałkach 35L i 85 plus dwa body FF:
mam 85 1.8;
do kilku szerokich kadrów jest sigma 15-30,
mam tamrona 28-75 2,8- szkło przejściowe dlatego nie L-zoom (ze wspomaganiem lampy nie narzekam na jego pracę)
I teraz to nad czym myślę od pewnego czasu (dziecko za miesiąc i brak kasy na 35L) więc co wybrać na ten moment przejściowy 3 opcje:
-28 1,8 usm, światło 1,8, ogniskowa która mi bardzo pasuje, ale nie miałem okazji focenia nim zwłaszcza na f 1,8 i 2; mając 35L raczej bym go nie używał
-35 2 - ta ogniskowa jest dla mnie idealna, ale budowa, brak usm i dosyć leciwa konstrukcja trochę odstrasza porównuje z 28 1,8
-50 1,4- trochę za wąsko dla mnie, ale optycznie i światło 1,4 może być. jako szkło przejściowe może by się sprawdziło, a po zakupie 35L może zostać
Jakie z tych trzech szkiełek najrozsądniej byłoby kupić w drodze do 35L; oczywiście nie proszę Was o dokonanie za mnie wyboru, ale napisanie swojego zdania na ten temat
Kup 28mm 1.8, jak po jakimś czasie wejdziesz w posiadanie 35L to sprzedasz 28mm i kupisz 50mm 1.4
Co do 28mm fajne szkiełko. Kolega je posiada i powiem Ci, że na 1.8 akceptowalne, po przymknięciu do 2.0 jest fajnie. Mam w planach kupić jak w pierwszej kolejności by mieć 28, 50 i 85mm.
Usunąłem niekoniecznie niezbędną dygresję. janmar
Koniec OT
Wracając do tematu:
Skoro 28mm Ci doskonale pasuje to (za radą michael_key) kup to szkiełko. Używałem kilkukrotnie to szkiełko i naprawdę nieźle się sprawuje (przynajmniej na APSC). Jak dozbierasz sobie kasę na 35L to wtedy sprzedasz 28/1.8 i będzie po sprawie ;-). Ja przynajmniej tak bym zrobił.
Dzięki za rady, sam też skłaniam się raczej do 28, rozsądnym wyborem jest też 50 (cena/jakość/światło), ale jednak nie ta ogniskowa.
witam, ja tez zaczynam pomału od slubów, posiadam dziadka 5d i cropa 40d do tego kilka szkieł (niżej są wymienione) robiłem kilka ślubów już i głównie 24-105 na 40d (nie miałem jeszcze 5d) a wcześniej zdarzało sie 17-85 tragedii nie było a i fajerwerków też nie, teraz mam chrzest cyknięty 5d plus 24-105 i powiem szczerze że się zdziwiłem! mianowicie wczesniej porównywałem piątke do 40d w krajobrazie i tak trochę byłem rozczarowany, pełna klatka miała miażdżyć 40-tke a tu nic takiego nie było, no ale jak pstryknąłem kilka fot w kościele na chrzcie i obejrzałem na komputerze to szczena mi opadła, teraz już wiem dlaczego niektórzy się zachwycają plastyką 5d i 5dmkII ! kolory skóry, tony ehh, robi tą robotę 5d !!! a i do plenerów Tamrona f2/8 kupiłem i miodzio ostro od pełnej dziury! a AF daje rade, ważne że celny i w punkt, a to że troche wolny nie przeszkadza mi! teraz szykuje się na 85 f1/8, albo samyanga 85 f1/4, który byscie polecali do 5d i portretów?
sorry za wylewność :)
Jakoś nie wyobrażam sobie jakiejś szybszej akcji na weselu z manualem... W kościele to owszem mozna sobie pokręcić, ale tutaj znowu przydala by się jakaś dobra matówka.
Sam posiadam C85/1,8 i w życiu bym nie zamienił na S85 jeżeli chodzi o fotografowanie.
Dlaczego? Szkiełka typu 24 mm i szersze nie wymagają jakiegoś szczególnie dokładnego ostrzenia, kiedy fotografuje się z odległości 1-2 metrów z przysłoną f/2,8 lub mniejszą. Zwłaszcza jak robi się zdjęcia ruchu, gdzie i tak coś gdzieś musi być przynajmniej trochę rozmazane.
A mnie cały czas trapi czy dokupić coś z przedziału 17-40 + to co jest w stopce (a raczej z boku) to powinno wystarczyć na szeroką skalę. Aczkolwiek chodzi po głowie jeszcze 50mm 1.4 tylko pytanie po co, skoro przedział ogniskowych jest akurat ok. Najczęściej 28 oraz 85 jest używane.
Miałem przez pół roku 28-75 jako jedyne szkło i nieraz narzekałem na brak szerszego szkła. W twoim przypadku jeżeli możesz sobie na to pozwolić dokupiłbym 17-40/17-55 IS w zależności od budżetu i preferencji.
Moda? To już pamiątka ślubna ma mniejsze znaczenie? Ale błyskać trzeba umieć, a nie walić strobo jak leci. :oops: Więcej kręcę niż focę i przyznam, że nic tak nie wkurza jak walący mieprzytomnie lampą fotopstryk, ale gdyby mój ślub chciał focić ktoś kierujący się mofą, to bym go pogonił kijem i postarał się, żeby innych nowożeńców też nie skrzywdził.
28 1.8 fajny bo cichy i jasny oraz dobrze wykonany, ale często przymykam go do 2.0-2.5 aby być zadowolonym, rogi to jakaś porażka, osoby fotografowane lepiej trzymać w środku kadru bądź najbliższej okolicy, unikniemy efektu mydlanych rogów, podczas szerszych ujęć warto podnieść f do granic 4-5,6 otrzymasz ostry obraz... - fajne szkło, ale mogło by być ostrzejsze w rogach...
Niektórzy lubią dużo czarnego światła...
Witam !
Proszę was o podanie waszych propozycji na zestaw dla 2 osób.Zdjęcia robimy wspólnie na jednym weselu. Budżet 10k zł / 2 osoby. Na razie nie chce pisać o moim wstępnym wyborze żebyście się nie sugerowali :)
Pozdrawiam i dziękuje !
1. 2x 40D
2. 2x 580EXII lub 580EXII + 480EXII
3. Canon 28mm 1.8
4. Canon 50mm 1.4
5. Canon 85mm 1.8
Do tego torby i inne akcesoria.
powyższy zestaw powinien starczyć, jednakże ja zamieniłbym 50 na 35 bo kolega podał 40D a 28 zamieniłbym na 20/2,8
Ja bym tylko dorzucił coś do szerszych kadrów. Albo wspomniane 20 2.8 albo Sigme 17-35 HSM II (oba w granicach 1000 zł można kupić).
Ew. (wszystko zalezy od tego ile zaplacisz za dany sprzet i czy bedziesz bral nowe szkla czy nie) to mozna pomyslec nawet o Fishu 8mm falcon/samyang. Zadko bedzie sie go uzywac ale zawsze lepiej miec niz zalowac ze sie nie ma
Co prawda to dopiero w Grudniu ale bede robil slub w przepieknym dworku i jednym z punktow wieczoru bedzie puszczanie lampiowow po zmroku.
Wiem ze bedzie tam ciemno jak w d...
W uzyciu pewnie bedzie 35L i 24-70 na 24mm i teraz pytanie.
Jak uzyc lampy bo nie chcial bym walic prosto w twarz. Kombinowac z karteczkami czy jedna lampa na body na np -2ev i druga na fotoceli na statywie gdzies z boku?
W sumie mam 2 lamki z fotocela ktore mogl bym uzyc gdzies po bokach.
Tylko czy fotocela zadziala? Pewniej bylo by radiowka ale nie mam takiej ktora dala by mi wpiac lampe na gore transmitera.
Innym pomyslem jest lampa w rece z boku.
Witam!
A ja w tym sezonie mam taki dylemat:
sprzedać starą 5 kupić nową
zostawić stara 5 sprzedać 17-40 kupić 16-35
mam jeszcze 5D II 28 1,8 50 1,4 i 85 1,8
Canon 85mm 1.8. Chyba, że masz bardzo zdolności manualne do Samyanga. Po 2 Samyang ma jakaś akceptowalną ostrość i kontrast? Ew 85 1.8 do kościoła i 85 1.2L typowo do portretów ponieważ AF średnio wyrabia przy jakimkolwiek ruchu fotografowanych przedmiotów/ludzi :)
@Mad_Mac - zapewniam Cię, że lampiony dają wystarczająco dużo światła dla takiego zestawu, aby uchwycić twarze :-). Jak już chcesz błyskać, to weź lampę na kabelek, dobłyśnij od karteczki z najmniejszą mocą i też będzie dobrze :-). Weź tylko jakiś ocieplający filtr na błyskadełko :-).
firtiris - na Twoim miejscu sprzedałbym 17-40 i kupił 16-35.
a widzieliście ceny :/ co to się dzieje
a mówią że kryzys mamy :D debilizm i jedna wielka propaganda...
Co do lampionów, dają one na tyle światła, że dasz radę zrobić przy zastanym z Twoim zestawem 35L + 5D II :)
no ja podbijam iso 2000 i gra ;)
Moje filmy z masowego puszczania lampionów :
http://www.youtube.com/watch?v=Uo778wj6rvg
http://www.youtube.com/watch?v=icGbamUjhhA
w użyciu Samyang 14 2.8, Sigma 20 1.8, Canon 35 1.4
Wszystko na 1/30, wszystko na pełnej dziurze. Iso można ocenić na oko, ale na 95% nie wychodziłem ponad 1600. Na 3200 na filmie, w czerniach robi się już klocek.
(nie byłem jedynym operatorem na w/w filmach, więc te ujęcia, które widać, że nie są z tego sprzętu, to nie są :D)
Edit : (na pierwszym od góry filmie pozostały sprzęt to : drugie 5d2 z 85 1.8, 7d z 17-50 2.8 i 60d z 10-22 na kranie, także w sumie ciężko będzie zidentyfikować co jest z jakiego sprzętu jeżeli chodzi o jakość, ale jak widać - nowa generacja puszek sobie radzi w takich lampionowych warunkach)
Witajcie, trochę przyśpieszę wątek... mam przynajmniej taką nadzieję :)
Otóż im więcej przeglądam to forum tym bardziej mam większy mętlik w głowie. Od ok 3 lat robię zdjęcia po znajomych i z polecenia na ślubach i innych uroczystościach. Dodatkowo współpracuję w jedną z regionalnych gazet, fotografuję wydarzenia sportowe. Do tej pory biegałem z Canonem 5DmkII i D450 (+kit) z C 50mm 1,8 i Tamronem 28-75 2,8 i z lampą C 580 II. W zasadzie po sprzedaży kilku fantów i długiego zooma zostało mi to co wymieniłem wyżej+kilka akcesoriów. Posiadam 20,500 zł do przeznaczenia na słoiki i dodatkowe body + akcesoria (rozważam sprzedaż d450 i T 28-75) Zastanawiałem się nad wymianą D450 na 7D lub na 50D, kupnem jakiegoś białego zooma ze stajni Canona serii L i Canona 28-70 L, do tego stałkę 85 1,8 ,Samyang 8mm i co dalej? Nie wiem co wybrać szerokiego.
5DmkII chciałbym przeznaczyć na śluby a 7D lub 50D na jakieś szybkie akcje no i jako 2 body do ślubów. I tu pytanie co założyć na ślub przy takim zestawie FF i APS-C. Nie mogę zdecydować się co do stałek, zoom jak na razie jest dla mnie bezpieczniejszy. Jak Wy skompletowalibyście swój sprzęt przy takim stanie posiadania i budżecie? Czekam na propozycje od doświadczonych kolegów :-)
50d będziesz używał tylko do piłki ręcznej i koszykówki. Resztę będziesz walczył piątką, bo (jak dla mnie) jest przepaść jakościowa pomiędzy tymi sprzętami.
7d jeszcze nie obczajałem aż na tyle, żeby powiedzieć jak wygląda w stosunku do 5d2, ale podejrzewam, że byłoby lepiej. Jednakże w twojej sytuacji zastanawiałbym się chyba prędzej nad jakąś używaną jedynką, żeby mieć reporterskiego woła roboczego i na warunki atmosferyczne/etc w stylu "gdzie piątka nie pójdzie tam jedynkę pośle".
Fish już chyba ludziom przeszedł z mody, ostatnio rzadko kiedy trafiam na fajną galerię ślubną z fotami z fisha, ale jak musisz...
50 1.8 może zostać, strasznie lekkie, strasznie małe, strasznie tanie, a czasami przydatne. Żałuję że swoją sprzedałem i będę polował na jakiś egzemplarz za 150zł w najbliższym czasie :)
85 1.8 jak najbardziej
70-200 jak najbardziej
28-70 - standardowo polecam zamiast tego 35L.
Z szerokim jest problem, bo albo jest C14 za chyba 9koła, albo jest 17-40 ze światłem 4.0, albo nie-Canony które też zaczynają się "tylko" od 17, albo manualny Samyang, który jest wg mnie najlepszą opcją.
Jeśli chodzi o sport to głównie piłka nożna, a jak wiemy z pogodą różnie bywa, chociaż na hali zimą też działam.
Sugerowałem się 7D ze względu na szybkość, sporo fotorepów go poleca. Czytałem też trochę o "jedynce" i nawet szukałem go ale jest bardzo mało ofert sprzedaży. Kupno C14 odpada, za drogie, wole pokombinować jeszcze ze szkiełkami, rozumiem że jasnego zooma odradzacie? A możesz coś szerszego od 28-70L ?
Jeśli chcesz to sprzedam Ci C 50 1,8 rozbite na 2 części za gorsze :D
Nożną kilka razy robiłem 5d2+70-200 2.8 i jakoś przebolewałem, ale nie ukrywam, że wychodziło z tego mniej zdjęć niż jak robiłem 50tką, dlatego musisz zdecydować :
5d2 - mniej fot, ale fajowa jakość
50d/7d - duużo fot, 90% gwarancja uchwycenia momentu który nasz mózg założył, że chcemy uchwycić, ale cropowy obrazek (nie wiem po prostu jak tam u ciebie z akceptowalnością takiego, dlatego tak cały czas piszę asekuracyjnie)
1d - jakościowy kompromis (oczywiście jeżeli mowa tutaj o modelach "o jeden-dwa niższych" niż najwyższe obecnie w sprzedaży numerki, ale za to dochodzi ci pancerność + jeszcze lepszy af, szybkostrzelność...
Zależy po prostu jak bardzo ci na tej piłce zależy. Jak "na odpierdut" to nawet i 40d styknie (nie ma dużych różnic - obrazek taki sam, jedyny sens dopłaty to 3x większa rozdzielczość wyświetlacza)
Jeśli chodzi o sport to taki dodatek i sprawa drugorzędna, podstawą będą tu fotoreportaże ze ślubów, imprez itp więc może nad tym się skupmy :) Zależy mi na tym żeby za założony budżet kupić możliwie najlepszy sprzęt, jeśli nie nowy to z pewnego źródła (sporządzona umowa kupna-sprzedaży z potwierdzeniem źródła zakupu)
micles podoba mi się twój tok rozumowania :) Proszę doradź mi czy warto kupić 5d po sprzedaniu 50d a może 7d? Chciałbym wyskoczyć na jakiś ślub a tak poza tym to architektura, krajobraz i ludzie. Piszesz że jest przepaść między jakością 50d a 5d. Dopowiedz coś jeszcze :)