Na zaprzyjaźnionym forum istnieje taki wątek dotyczący D700 mam pytanie czy jest a jeśli tak to gdzie podobny wątek dotyczący piątki?
Wersja do druku
Na zaprzyjaźnionym forum istnieje taki wątek dotyczący D700 mam pytanie czy jest a jeśli tak to gdzie podobny wątek dotyczący piątki?
Ja stoje przed wizja zakupu piatki, ale po przeczytaniu kilku watkow w internecie, zarowno polskich jak i zagranicznych, drapie sie w glowe co pisza o jej AF-ie. Tak czy siak, mam taki metlik w glowie ze juz sam nie wiem czy zamiast piatki nie kupic 1ds2. Tylko ze, potrzebuje wysokich iso, a w 1ds2 konczy sie ono na 3200..
Dobrze by bylo, zeby w tym watku ktos konkretnie dal odpowiedz jak jest naprawde z tym AF :)
Ale po kiego grzyba piszesz w tym wątku. Mi bardziej chodzi o ciekawe ustawienia puszki jakieś triki a nie biadolenie nad aefem.
Canon 5D - AF - Kompendium
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie znalazłem u nas na forum, może słabo szukam ;)
Dobrze by bylo, zeby w tym watku ktos konkretnie dal odpowiedz jak jest naprawde z tym AF :)[/QUOTE]
Ostatnia sesja
Pomiar punktowy
Z obiektywem 24-70L na 342 zdjęcia 2-3 nieostre
z obiektywem 70-200/2,8 L IS na 112 zdjęć 4 nieostre.
Ostatnia sesja
Pomiar punktowy
Z obiektywem 24-70L na 342 zdjęcia 2-3 nieostre
z obiektywem 70-200/2,8 L IS na 112 zdjęć 4 nieostre.[/QUOTE]
Jeśli masz takie wyniki jak piszesz, to dla Ciebie problem z AF-em nie istnieje.:mrgreen:
Ja rownież nie mam z tym problemu, ale moje ujęcia są głównie statyczne ( krajobraz i portret ).
Problem może pojawiać się w sporcie, gdzie obserwujemy sporą dynamikę.
Jeśli chodzi o wysokie ISO to nie ma z tym najmniejszego problemu - zawsze można wspomóc się statywem lub lampą. Podstawa to jasne szkła.
Błagam tyle wątków było o AF dlatego uszanujcie zakładającego wątek i nie piszmy tutaj o aefie ;-)
To moze zacznij i daj jakis dobry przyklad, zeby bylo wiadomo, o co Ci wlasciwie chodzi?
Osobiście jestem użytkownikiem obu systemów i nie dziwi mnie wątek d700 na żółtym forum, gdyż konfigurowalności puszki moja piątka mogłaby się uczyć od 700-setki. W przypadku canona praktycznie nie ma co ustawiać, nie ma tricków i jedyne faktycznie o czym można dyskutować to autofokus i wysokie ISO. Ale to już było setki razy...
pozdówka
No w sumie tak się przyglądam piątce no i masz rację, że w sumie to tu nic nie można poprzestawiać.
Nie ma co przestawiać bo jest b.dobrze. Przekładam z ręki EOS 50E biorę 5D i wiem co gdzie powinno być.
Trochę opcji dochodzi, jak zainstalujemy Magic Lantern :mrgreen:. Ale to już temat na osobny wątek.
A dlaczego osobny:?: Ten jest akuratny.
Gdyby 5D II miałby aż taki zły AF to większość ślubniaków nie biegałoby z nim, a tam są przecież przeróżne warunki oświetleniowe.
Dokładnie. Piątkę mam od półtora roku, zrobiłem nim 112000 klapnięć (dziś sprawdzone) głównie na ślubach, weselach i plenerach i nie zastanawiam się nad focusem, bo aparat mi służy do pracy - czyli robienia zdjęć, a nie do "rozkminiania" czy focus mi nie trafił raz na 100 zdjęć, czy dwa razy.
Jak nie trafi, to robię kolejną fotkę, bo na ślubie, czy weselu nie ma czasu nad zastanawianiem się czy focus nie trafił, czy ja nie trafiłem, bo ręka np. drgnęła...
Jedyne zastrzeżenia jakie mam, to automat balansu bieli podczas pracy przy żarówkach energooszczędnych (zwłaszcza tych o ciepłej barwie, w kształcie świeczek, które tak bardzo lubią księża w małych kościołach) - to dla mnie zmora. W obróbce jest walka, żeby uzyskać coś zadowalającego kolorystycznie.
5DII to fajny sprzęt, przyjazny w obsłudze, ale żeby robić dobre zdjęcia trzeba go zwyczajnie polubić. Jest zarówno przedmiotem kultu jak i narzekań. Jednakże jak już zaczniesz nim robić zdjęcia, to docenisz jego możliwości i obrazek jaki daje :)
Żeby robić dobre zdjęcia, to trzeba umieć. To, czy się aparat lubi, czy nie, nie ma nic do rzeczy. Co najwyżej wpływa na przyjemność użytkowania. A mi się bardzo przyjemnie pracuje z 5DII. Możliwości konfiguracji miałem więcej kiedyś w lustrzance Olympusa, ale tak się teraz zastanawiam, co i po co miałbym sobie w "piątce" konfigurować... Jedynie auto iso uwzględniające działanie stabilizacji mogłoby się przydać (czyli wydłużające czas naświetlania np. o 2 działki względem odwrotności ogniskowej, zamiast od razu podwyższające iso).
Jeśli masz takie wyniki jak piszesz, to dla Ciebie problem z AF-em nie istnieje.:mrgreen:
Ja rownież nie mam z tym problemu, ale moje ujęcia są głównie statyczne ( krajobraz i portret ).
Problem może pojawiać się w sporcie, gdzie obserwujemy sporą dynamikę.
Jeśli chodzi o wysokie ISO to nie ma z tym najmniejszego problemu - zawsze można wspomóc się statywem lub lampą. Podstawa to jasne szkła.[/QUOTE]
a ja przy okazji, widzieony chęciąpogłębienia ogólnej wiedzy z zakresu techniki fotograficznej:-), chciałbym się dowiedzieć jak sprawowały się Af-y w lustrzankach analogowych na tle obecnych lustrzanek cyfrowych? wie ktoś...?:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
myślę, że niewielu tu obecnych ma komfort pracy na dwa systemy i zna je dobrze jednocześnie: w trzech słowach: co można w d700 konfigurować...?
Co jak co ale w D700 jest więcej opcji, żeby lepiej się pracowało. Pracowałem na nim przez 3 lata i różnice widzę. Co mi jednak nie daje spokoju to sposób kompresji rawów. Wiem że jest rozróżnienie na RAW, SRAW1, SRAW2 ale nigdzie nie widzę czy można ustawić sobie 14bit/12bit. Czy ktoś może mi objaśnić o co tutaj chodzi?
W canonie nie ma możliwości ustawienia 12 bit, masz 14 i koniec.
Raw sraw1 i sraw2 różnią się tylko rozdzielczością.
No kurdę... dokładnie to samo myślę o 5DII :D
Po prostu uważam, że podobnie jak pierwsza piątka, mkII daje ładny obrazek, a AF nie jest dla mnie jakimś obiektem onanizmu sprzętowego (ja co dla poniektórych tabele ostrości i BF/FF szkieł). Po prostu jest jaki jest i jest ok. Zawsze wszytko może być lepsze.
a jak bardziej doświadczeni koledzy radzą sobie w sytuacji kiedy potrzebujemy ostrość np z boku poziomego kadru ? mówimy o AF nie manual - używacie bocznych czy centralny i przekadrowanie ?
obrazek - tak lubię go na maxa :) całą puchę w sumie lubię :)
Używam bocznych - nie narzekam.
Mało tego kilka razy robiłem motocross i siatkę 5DII - też nie narzekam.
Mam stare 5D i używam tylko i wyłącznie środkowego i przekadrowywanie, chyba że mm czas i jest dużo światła to boczne jednak to bardzo rzadko. Robiłem wiele zleceń od motocross, śluby, koncerty, imprezy w klubach, siatkówka, koszykówka i nie narzekam na AF, wiadomo potrafi nietrafić lub wogóle nie zadziałać jak jest mało kontrastowa scena, lecz nie denerwuję się tylko próbuję kolejny raz. Ja jestem z tego aparatu zadowoliny bo ma mi przynosić pieniądze i to robi doskonale.
Wiecie co, kocham obrazek, jaki daje 5dmII, ale tęsknię do AF z D700 :D.
"Piątka" ma jak dla mnie zbyt mało punktów AF, a dodatku są one za bardzo skupione w środku.
Do tej pory mam problem z robieniem zdjęć "w ruchu" :), bo canonowski AF nie nadąża, a już szczególnie w serii.
Coś w tym jest : "canon robi lepsze zdjęcia, nikon aparaty" :lol:
Daga nie wiem co rozumiesz pod pojęciem zdjęć w ruchu, ale jeśli celujesz centralnym w servo ustaw w CF'ach wspomaganie sześcioma niewidocznymi punktami - pomaga znacznie.
Do trybu one shot jednak to wyłącz.
Ja też oczywiście tęsknie za AF w D700 ale bez przesady z tymi punktami. Ustawienie 51 pól powodowało tylko odciski na palcu od wybieraka i tak zawsze miałem ustawione 12. Co do skuteczności to rzeczywiście w kiepskich warunkach był super ale jeżeli chodzi o szybkość to nie widzę większej różnicy między tymi dwiema puchami.
Ale jeżeli się nie podoba AF w 5D to będzie można nabyć 1DX :). Ja jestem bardzo ciekaw tej puchy i czekam z niecierpliwością aż wpadnie w moje łapska do testu.
Chodzi mi o sytuację, kiedy obiekt dość szybko porusza sie wzdłuż kadru (np. z lewej do prawej). Jak ustawić AF, żeby skutecznie ustawił ostrość ?
(ja jakoś sobie radzę, ale Wy może radzicie sobie z tym jeszcze lepiej?)
Kiedy obiekt zbliża sie do aparatu, jest nieco łatwiej. Ale tylko "nieco", bo gdy porusza sie szybko, AF w piątce nie nadąża, D700 nie miał wtedy żadnych problemów.
Nie korzystałam z 51 pól w D700. Ale fajnie by było, gdyby piątka miała ich 21 :D oraz funkcję śledzenia ostrości :D
Są jakieś tam trudności z AF w piątce. Ale nie zmienia to faktu, że aparat jest genialny.
Tak to się dziwnie składa, że 5D ma mniej przycisków, mniej a w zasadzie brak konfiguracji w menu w porównaniu z Nikonami, a jednak robię zdjęcie i wszystko mi w obrazku pasuje w 99% przypadków. Biorę do ręki superergonomicznego wypaśnego nadfotograficznego Nikona i co ??? I deeeee blada. W portrecie skóra jakaś taka niby jest ale bez szaleństwa kolorystyki, albo blada albo ziemista, płaska jakaś taka. Ide w plener, robię landszaft i też coś mi tam zawsze nie pasuje. Nikon robi fajne puszki i owszem, można usiąść w fotelu i delektowac się dłubaniem w menusie, konfiguracją guziczków ale co z tym obrazkiem ?? Też jestem gadżeciarz i lubię techniczny zbytek, podobają mi się puszki nikonowe ale jak pomyslę o tym obrazku to bleee. W wakacje robiłem fotografię typowo plażową. Mój zestaw to 1d2n + tani jak barszcz i starszy od węga Ef28/2.8 a do dyspozycji miałem D700 + killer nikkor 24-70/2.8 i słowo daję, obrazek z nikona do mnie nie przemawia. Jest ostrość ,jest żyleta tylko jakos mi to nie pasuje. Szkoda, a miało byc tak pięknie.
No to się znowu zacznie...
Ale Ty się tak chłopie nie napinaj. Istotą nie jest porównywanie obrazków z Nikona i Canona tylko istotne ułatwiające życie ustawienia marka II o których już koledzy wspomnieli.
Ja się nie napinam, bo nie jestem właścicielem żółtaczki. Dla mnie w aparacie foto najważniejszy jest obrazek, a potem długo długo nic.
No to jeśli będzie wątek o obrazku to serdecznie zapraszam do konwersacji.
Też apeluję o powstrzymanie się od wynurzeń o lepszości jedynie słusznej tej czy innej puszki 8-).
Odpowiecie na moje pytanie dotyczące ustawienia AF, czy nie ? :D
Zwykle lepsze efekty daje pomiar centralny i przekadrowanie, ale dla poruszających się obiektów jest to raczej niewykonalne. Wówczas używam punktów bocznych i zazwyczaj jest OK, choć odsetek nietrafionych niestety jest nieunikniony. Główna bolączka 5DII to niestety tryb "all servo".
Włączacie dla poruszająch sie obiektów automatyczny wybór pól AF, czy wybieracie sami ? Czyli - all servo, wspomagające punkty AF i... właśnie co z tymi polami ?
Punkt AF wybieram sam, ustawione wspomaganie servo w CF.
Koko bandżo i do przodu.
Mam pytanie a mianowicie czy jest może jakaś dedykowana książka pod 5D mark II. Użytkowanie, ekspozycja, dobre rady, etc...? :)))