Canon 5D II filmowanie -zużycie matrycy
Zastanawiam się czy filmowanie cyfrową lustrzanką wpływa na skrócenie żywotności matrycy. Jeśli tak to w jakim stopniu, jeśli Aparat służy mi do zdjęć przez dobre 4 lata to kręcąc nim sporadycznie filmy narażam się na skrócenie jego poprawnego działania?:confused: To mit czy prawda ? osobiście uważam że jeśli by tak było to canon sam sobie pętle kręci...
Odp: 5dmk2 a kręcenie filmów
Można mieć też obawy że przy udokumentowanym przebiegu migawki 1000 klapnięć, 900 było zrobione z 4 godzinnym czasem naświetlania każde...;)
Odp: 5dmk2 a kręcenie filmów
Cytat:
Zamieszczone przez
roman80
Czy da się jakoś sprawdzić przy zakupie używanego 5dmk2 ile ktoś kręcił nim filmów?
W sieci nie mogę natrafić na taką informację.
Odp: Canon 5D II filmowanie -zużycie matrycy
Ja też tego szukałem i wygląda na to że będzie ciężko.
no ja też nic nie znalazłem niestety :/
Czyli w tym kontekście ostatni pewny ff używany to D700.
Witam , jak dobrze pamiętam , aby sprawdzić ilość filmów w 5d mark ii trzeba wgrać soft na kartę pamięci - aparat automatycznie startuje z karty z nowym softem ( nie mylić z wgrywaniem softu na aparat). Aparat pokazuje dokładnie ile wykonano zdjęć oraz ilość filmów. Wiadomo nie pokarze ilości minut lub godzin , ale zawsze wiadomo że jeśli aparat wyświetli np 1500 lub 5000 uruchomień filmu tzn pewnie że aparat pracował trochę na weselach.
Pozdrawiam