Wersja do druku
To może ja się wypowiem, chociaż moja ocena w świetle tych wszystkich znawców tu powszechnie występujących pewnie będzie mało znacząca ;).. a więc lubię odbicia, ale te tutaj wyglądają jak białe plamy (fot1). Dla mnie te fotografie są minimalnie za mało kontrastowe, nie przyciągają uwagi, nie chwytają, są mdłe. Być może to kwestia gustu,a że o gustach się nie rozmawia więc przejdę do fot3 ;p. Ta podoba mi się najbardziej, bo linie na drodze doprowadzają wzrok do budynku. Kadr jest fajnie zrównoważony, kolory są żywe.
m.
Ech..
A ja wrócę do 1 i 2... i zapytam... - co chciałeś pokazać ? Bo moim zdaniem wyglądają jak podwójnie i przypadkowo naświetlona klatka. Albo napisz co myslałeś - co przedstawia zdjęcie. Bo tak - dla mnie sprawia wrażenie "fajny pstryk" (ale ja się nie znam).
Pozdrawiam..
4 byłaby dla mnie idealna gdyby nie tyle taboretów w środku wychodzących na pierwszy plan za szybą.
Czekamy na więcej :)
4. dużo ciekawsza - aczkolwiek wydaje mi się, że tak szeroki kadr sprawia, że widz nie wie do końca, na czym ma skupić uwagę: odbiciu czy ramie
fajne ciepło bije z 4 :)
mi taborety nie przeszkadzają, ale wolałbym przesunięcie całości do lewej krawędzi, jak się domyślam wtedy by tak nie wyszło?
airhead - ma rację
czwarte jak najbardziej mi się podoba, tylko bym wybrał inną szybę do czegoś takiego, bo krzesła widać :) pozdr.
To właśnie miejsce może być odbierane różnie pod względem obróbki... Osobiście brakuje mi tu ciepłego klimatu jaki właśnie panuje nad Motławą. Z drugiej strony ciepłe wb jak w moim przypadku, może zostać odebrane jako złe ustawienie wb ;)
http://img254.imageshack.us/img254/1391/img0584db.jpg
Hi...
6 jest OK. Mi się bardzo podoba :). 7- jest zimniejsza. Część świateł zrobiła się "zielonkawa". W oryginale postrzegane są jako bardziej pomarańczowe. Mniej mi się podoba taki zafarb. Bardziej mi przeszkadza to że jakby było krzywo... Ale to może być moje wrażenie..
Pozdrawiam...
Masz rację. Trochę z przekory wstawiłem tą fotkę pokazując, że często mylimy źle ustawiony balans bieli z subiektywnym wrażeniem ( cieplej czy zimniej ).
To moje pierwsze nocne zdjęcie i tutaj jest źle ustawiony balans.
Linie pionowe są pionowe ale ta perspektywa może sprawiać takie wrażenie.
6 i 7 bardzo ładne ujęcie tylko coś (jak na mój gust oczywiście) jest nie tak z obróbką - taki jakiś plastik fantastik odczuwam :???: Mogło by być trochę cieplej.
6 lepsze od 7 z uwagi na lepsze światło.
Gdzie dorwałeś takie ujęcie? :)
Mała podpowiedź. :-)
Gdynię słabo znam... ;)
podoba mi się wątek i podobają mi się zdjęcia.
z przyjemnością będę zaglądał w poszukiwaniu nowości.
No faktycznie, teraz to dostrzegłem :)
Mam wątpliwości czy warto jeszcze zamieszczać tutaj fotki. :sad:
Czemuż to?Uważasz że wartość Twoich zdjęć zależy od ilości szybkich i pochopnych opinii?
Lub w ogóle od opinii innych?
Wybitni Twórcy byli wyśmiewani wręcz ,nierozumiani jak Norwid Van Gogh i wielu,wielu innych.Zyskali wielkość bo robili swoje.Pracowali.
To forum jest dlatego dla mnie wartościowe że nie ma zalewu zachwytów nad każdym zdjęciem.Ale każdy zamieszczający dobre fotki znajdzie Tu swój wielki dzień.Zapewniam.
Więc do dzieła. :-)
No i co? Nie widać że dobre? Widać. Wystarczy pokazywać takie foty dalej.Spoko,każdy sobie na awatarek zerknie i nick oraz fotkę zapamięta.A pochwały czy komentarze rodem z np ,fotokozaczek po co tutaj? Na tym forum.
Ganiając po forum za błędami,pomyłkami ,wulgaryzmami ,kłótniami ,porządkując wątki,dostrzegam zdjęcia przecież.Na pewno w każdej chwili potrafię wymienić grupę zamieszczających najlepsze fotki.I IMHO nie ja jeden tak mam, lecz my wszyscy na CB..
Chodzi o brak komentarzy?
Jak napisał wyżej Janmar - nie sądzę żeby 120 postów w stylu "super", "świetne", "wspaniałe" etc. miało jakąkolwiek wartość szczególnie dla kogoś kto wie do czego służy aparat ;):cool:.
BTW: ja przeglądam wszystkie galerie, nie wszystkie szczegółowo - w niektórych się zatrzymuję, inne przelatuję, do niektórych wracam, czasem o coś spytam. Nigdy nie komentuję, bo mam taką zasadę.
Nieraz widzowie są tylko się nie ujawniają. Nie raz i nie dwa pewnie czerpią inspirację - warto zamieszczać tu swoje prace :cool:.
Brakuje mi konstruktywnej krytyki.
Oczywiście miło jest przeczytać, że fotka znajduje uznanie w oczach innych forumowiczów ale nie tylko o to chodzi.
Z reguły każde zdjęcie można obrobić na kilka sposobów i nie zawsze ten autorski jest najlepszy czy najciekawszy.
Ponadto to co nam się podoba nie zawsze znajduje zainteresowania u odbiorców.
Tutaj takim przykładem jest fotka 14 ( gitara i pałac ).
Mnie wydaje się, że to jest ciekawy kadr ale mam mieszane uczucia pomimo wszystko.
Dlatego chciałbym przeczytać opinie innych.
Ale skoro ich brak to trudno.
Pozostaje pogodzić się z tym lub dać sobie spokój.
Pozdrawiam.
Warto. Nie wpadaj w żadne kompleksy tylko dalej zamieszczaj.Cytat:
Mam wątpliwości czy warto jeszcze zamieszczać tutaj fotki.
No właśnie.Cytat:
Nie widać że dobre? Widać. Wystarczy pokazywać takie foty dalej.
Ciekawy kadr. Jak na mój gust, to niepotrzebnie "przyciąłeś" lewy bok PKiN. Ja bym spróbował się leciutko przesunąć w prawą stronę i zrobiłbym jeszcze dwa ujęcia: jedno na styku boku gitary i pałacu a drugie z zachowaniem małej szczeliny pomiędzy tymi dwoma obiektywami. Jak będziesz jeszcze w tym miejscu, to pstryknij te dwa dodatkowe ujęcia i porównaj z tym wcześniejszym. Zobaczysz które jest najbardziej korzystne.Cytat:
Tutaj takim przykładem jest fotka 14 ( gitara i pałac ).
Mnie wydaje się, że to jest ciekawy kadr ale mam mieszane uczucia pomimo wszystko.
Dlatego chciałbym przeczytać opinie innych.
Sądzę, że najlepiej na Twoje pytanie odpowiedziano w #33. Zamieszczane przez Ciebie zdjęcia mają to coś w sobie, co przyciąga wzrok. Uważam, że bardzo dobrze wykorzystujesz możliwości obiektywu. Bryan Peterson w swojej książce pt. "Kreatywna fotografia bez tajemnic" napisał, ze tzw wyobraźnię wzrokową posiada nie więcej niż 10 % wszystkich fotografów - Ty mieścisz się w tej dziesiątce.Cytat:
Brakuje mi konstruktywnej krytyki.
Brakuje Tobie konstruktywnej krytyki - nie ma za bardzo co tutaj krytykować. Z kolei czcze gadanie obserwatorów nie jest tutaj nikomu potrzebne - potrzebne są tylko zdjęcia.
A więc do dzieła kolego i nie daj nam długo czekać na efekty swojej pracy.
5,8,11 są poprostu znakomite.
14 nienajlepsze warunki pogodowe i wyszło szaro-buro.
Nie rezygnuj z zamieszczania kolejnych zdjęć.
....... Z kolei na nr 11 uważam, że postać powinna być w centralnym punkcie kadru -odległość pomiędzy głową a górną częścią zdjęcia w porównaniu z odległością pomiędzy stopami a dolną częścią zdjęcia jest nierówna.
Uważam, że ten efekt powinno się osiągnąć na samym moście a nie w późniejszej obróbce fotki.
Drugą fotkę (tak dla porównania) zrobiłbym bez udziału postaci stojąc np przy lewym boku ściany mostu. A pierwszą spróbowałbym też i bez człowieczka w centrum kadru.
A tak w ogóle to zaraz się zapętlę i Janmar zmyje mi głowę :wink:
już pisałem ale powtórzę.
fajny wątek i fajne zdjęcia
waldkugdynia pan się nie boi
całe forum
murem
za panem stoi ;)
- 15 wszystko OK poza tym, że końcówka mostu nie jest centralnie - powinna być ona widoczna a'la odległe światełko w tunelu. Pozwoliłem sobie na szybko na coś takiego:
Pkt 9 regulaminu forum
https://lh3.googleusercontent.com/-UrMqiJdiwFg/TsY0pK8MRxI/AAAAAAAACaw/RtLN1FmmLLg/s800/20101012tczew046fr.jpg
Oczywiście taki efekt powinno osiągnąć się na moście a nie podczas obróbki zdjęcia - mam nadzieję, że nie masz mi za złe ?
- 16 znacznie lepsza od 14 - żaden z obiektów nie jest przycięty i widać je w "pełnej" okazałości (pomijam już warunki pogodowe na które niestety nie ma się wpływu).
IMHO Na 15 światełko końca tunelu jest idealnie w centrum.
W wariancie przedstawionym przez Jago zdjecie straciło przestrzennośc i lekkość.[ w moim odbiorze]
Jak wcześniej napisał waldekgdynia:
Zgadza się. Ja tylko na swojej przeróbce pokazałem inne spojrzenie na to samo ujęcie i oczywiście wcale nie twierdzę, że jest ono lepsze od oryginału.Cytat:
Z reguły każde zdjęcie można obrobić na kilka sposobów.......
Jak wcześniej napisał janmar:
Na moim widać lekko inaczej - sądzę jednak, że jest to wina mojego ekranika.Cytat:
IMHO Na 15 światełko końca tunelu jest idealnie w centrum.
Powiedzmy, że tym innym ujęciem chciałem wyrwać zdjęcie z niewoli rzeczywistości ........ taki mały artystyczny grymas ;)Cytat:
W wariancie przedstawionym przez Jago zdjecie straciło przestrzennośc i lekkość
a misie bardzo podobają :)
Nie jest złe.Po prostu inne.Ciężejsze.Myśle że to zdjęcie ma olbrzymi potencjał do kreacji.Cytat:
Powiedzmy, że tym innym ujęciem chciałem wyrwać zdjęcie z niewoli rzeczywistości ........ taki mały artystyczny grymas
Hi...
Aj tam krytyka :D. Po co krytykować jak się samemu nie da lepszego :). Skrytykowałem raz - a potem - przynajmniej dobre.. Jak nie świetne (dla mnie oczywiście :). A co do 14 - świetne oko, ale wiesz - czasem po prostu nie da się zrobić dobrego zdjęcia. Po prostu trzeba by może gitarę przestawić parę metrów, albo np wkopać się w chodnik..
Ja w takim przypadku sięgam np po fisha... a może coś "wyjdzie" ;).
Pozdrawiam...
Podoba mi się w jaki sposób patrzysz na architekturę, powiedziałbym tak bez sztancy , nieszablonowo. :)
Chyba musimy się wybrać kiedyś razem w plener... :)