Zmniejszanie zdjęć na potrzeby www, a jakość ?
Witajcie,
Przy obróbce zdjęć pracuję na najnowszym Lightroomie. Do tej pory nie miałem potrzeby zmniejszania rozmiarów zdjęcia ale myślę o stworzeniu własnej strony internetowej i chciałbym prosić o pomoc doświadczonych użytkowników jaka jest kolejność postępowania przy zmniejszaniu zdjęcia do rozmiaru 900x600 czy 750x450 tak aby jego jakość była jak najlepsza. Czy powinno się najpierw obrobić zdjęcie, na końcu wyostrzyć, a następnie zmniejszyć do rozmiaru np 750x450 i zapisać jako jpg. Następnie otworzyć to zmniejszone i tylko wyostrzyć po zmniejszeniu ? Bardzo prosiłbym o pomoc jaka powinna być przy tym kolejność. Z góry przepraszam jeśli już było ale nie mogłem odszukać.
Dziękuję
Odp: Zmniejszanie zdjęć na potrzeby www, a jakość ?
Cytat:
Zamieszczone przez
piszczal
Nie wiem jak teraz, ale z tego co słyszałem, czytałem, wiem, LR nie jest dobrym narzędziem do ostrzenia. Przynajmniej ja w LR mam zaznaczone opcje ostrzenia na zero, zarówno przy obróbce, jak i przy eksporcie, natomiast w PS obowiązkowy tryb postępowania mam następujący:
1. do 16 bit
2. Ostrzenie wstępne: unsharpmask 300 / 0,3 / 0
3. Obróbka zasadnicza
4. Zmniejszenie docelowe do netu
5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body lub inteligentne ostrzenie)
6. Do 8 bit i sRGB
7. Zapisz, zamknij
W przypadku przygotowania do druku
4. Zmniejszenie do rozmiaru wydruku
5. Ostrzenie zasadnicze (sposobem Janusza Body)
6. Ostrzenie do druku (plik wygląda na przeostrzony przy 100% jest ok przy 25% a więc i przy wydruku)
7. Do 8 bit i profilu papieru.
8. Zapisz zamknij
Przepraszam za odkopanie, ale mam pytanie w którym miejscu wcisnąć odszumianie, jeśli zdjęcie było robione na wysokim iso? Do tej pory używałem modułu odszumiania z ACR, ale może wg was są do tego lepsze narzędzia?