Czy warto kalibrować L-758DR?
No właśnie.
Czy opłaca się wydać $183 na target tylko żeby skalibrować światłomierz.
Czy ktoś z właścicieli tego światłomierza przeprowadził kalibracje i zauważył zmiany w pomiarach?
Mam wrażenie że mój światłomierz mierzy trochę ciemno i muszę wprowadzać korektę. Zastanawiałem się tylko czy jest to mój gust, czy problem z kalibracją.
Chciałem zwyczajnie przeprowadzić kalibrację, ale cena mnie zmusza do pytania o opinię.:mrgreen:
Ps.
Proszę o wypowiedź osób które używają tego światłomierza,lub mają praktyczne doświadczenie.
"Gdybania" tu wiele nie pomogą :wink:
Odp: Czy warto kalibrować L-758DR?
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Czym się różnią punkty "dynamic range" i "clipping point"?
Wydawało mi się że clipping point jest granicą poza którą nie ma więcej informacji. Tutaj wygląda to trochę inaczej. Zastanawia mnie różnica pomiędzy tymi zakresami.
http://img16.imageshack.us/img16/922...10807at516.jpg
Minęło trochę czasu. Skalibrowałeś L758? Kupiłeś tę cholernie drogą tablicę do kalibracji?
Pytam, bo też stoję przed tym dylematem.
W nowej wersji oprogramowania Sekonic DTS 3.0 można wprowadzać profil z ręki. Zrobię to dla cz-b filmów ale cyfrę można już tylko przez tablicę.
kolega, którego pytasz ostatni raz aktywny na forum był w lipcu 2013 - raczej marne szanse, że odpowie
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
kolega, którego pytasz ostatni raz aktywny na forum był w lipcu 2013 - raczej marne szanse, że odpowie
Ja też się nie logowałem przez wiele miesięcy, a żyję i czytam.
Poza tym może ktoś inny się wypowie w temacie.
napisz priv, wtedy powinien dostać wiadomość na maila i będą większe szanse na odpowiedź, no chyba, że odpowie ktoś inny
Ostatnio kalibrowalem L-478 na passporcie moje 5D3. Wnioski sa takie, ze po kalibracji wskazania swiatlomierza sa mniejsze o 1/3 ev. Moze to moja wina poniewaz ruszalem DR i CP w programie rozciagajac te linie delikatnie. Zawsze mozesz zmienic profil na domyslny jesli po kalibracji nadal bedzie ciemno.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ostatnio kalibrowalem L-478 na passporcie moje 5D3. Wnioski sa takie, ze po kalibracji wskazania swiatlomierza sa mniejsze o 1/3 ev. Moze to moja wina poniewaz ruszalem DR i CP w programie rozciagajac te linie delikatnie. Zawsze mozesz zmienic profil na domyslny jesli po kalibracji nadal bedzie ciemno.
U mnie na 1Ds także wyszła czułość matrycy mniejsza o 1/3EV.
Ale zakres dynamiki wyznaczony przez soft Sekonica jest jakiś taki sporo mniejszy od materiałów reklamowych Canona. Na szczęście można to edytować.