Quantuum lampy błyskowe zasilane z akumulatorów - niesprawne po naładowaniu
Zakupiłem nowe lampy Quantuum dual power 300Ws i 600Ws wraz z baterrypackami które wyglądają tak -> http://www.quantuum.pl/aukcje/Dual_power_battery_pack5.jpg
tutaj instrukcja i opis techniczny http://www.fotcom.pl/images/product_photos/Quantuum_DC300/instrukcja.pdf
Problem polega na tym, że baterrypacki (BP) po rozpakowaniu i podłączeniu działają. Wszystko błyska jak należy. Po rozładowaniu ładuję je wg opisu z instrukcji - ok 300min podpinam lampy i już nie działają jak należy. Niby dioda na ładowarce pokazuje że są naładowane, dioda na BP tak samo, a lampy nie reagują. Byłem osobiście w serwisie producenta/dystrybutora sprzęt został wymieniony na nowy, sprawdzony na miejscu, podpięty do ładowarek na chwilę, sprawdzony jeszcze raz i wszystko było ok. Wróciłem rozładowałem, podładowałem i dalej to samo.
Opis z ładowarki:
"Wejście: AC100~240V 50/60Hz
Wyjście: DC 16V 0,7A
Uwaga: Do użytku jedynie z 8,4-12V NIMH"
Opis z baterii:
"Nominal Voltage: 12V
Pojemność: 3000mAh
standardowe ładowanie: 300mA (0.1C) x 16godzin
rozładowywanie: 600mA (0.2C) do 10.0V/Pack"
Dodatkowo w baterii i na BP jest gniazdo ładowania opisane "16V 1A"
Proszę o sugestie, czy to ładowarki są zbyt słabe żeby naładować baterie, czy uszkadzają je? Serwis działa na zasadzie "zepsute=wymiana na nowe" tylko każde nowe po podpięciu do ładowarek = zepsute albo nienaładowane?
Czy ktokolwiek z was posiada te urządzenia i czy spotkał się z czymś podobnym?
Odp: Quantuum lampy błyskowe zasilane z akumulatorów - niesprawne po naładowaniu
Witam, czy problem się wyjaśnił z komunikacją lampa - bateria?
Mam ten sam problem.
Kupiłem na allegro lampę QUANTUUM DP600 i baterię DP-3.
Bateria przyszła naładowana więc porobiłem kilka zdjęć i się rozładowała.
Po naładowaniu jej ładowarką na FULL jak wskazywała dioda podłączyłem ją do lampy.
Lampa zero reakcji, czerwona dioda się nie świeci, nie ma błysku. Na akumulatorze świeci się zielone światełko świadczące o poprawnym naładowaniu.
Czy ktoś jeszcze borykał się z tym problemem i znalazł rozwiązanie?