Wybór akumulatorków i dylemat z ładowarką
Witam!
Przymierzam się do zakupu 4szt. akumulatorków i (?) ładowarki. Odnośnie akumulatorków zauważyłem kilka tematów, którymi się pokieruje, lecz mam problem z ewentualnym kupnem ładowarki.
Posiadam dość starą ładowarkę (zdj1) której PCB wygląda tak (zdj2). I tu pojawia się problem. Czy mogę zostawić sobie tą ładowarkę i dokupić tylko aku. czy też koniecznie muszę ją zmienić. Jeśli zostawiłbym ją sobie to czy akumulatorki będą poprawnie pracować, nie będą się powoli niszczyć ?
Miałem nadzieje że nieco zaoszczędzę zostając przy starej ładowarce, ale nie chcę oszczędzać kosztem niszczenia akumulatorków. Nie ukrywam że ładowarka to prawie zabytek (2004r) i pytam czysto teoretycznie.
Proszę o porady :).
Pozdrawiam!
1.
2.
GP ReCyko+ nie spełniają zapewnień producenta czy wadliwa ładowarka ?
Witam ;)
Mam ładowarkę GP, która winna ładować 5 godz. Poprzednie aku kupione razem z nią po krótkim ( w sumie ok.2 lat z dużymi przerwami -choć producent zapewnia 1000godz ) nadawały się do tego, by ciągle się ładowały nie wytrzymując kilkunastu-dziesięciu zdjęć. (Canon A 590 IS) Kupiłam następne GP ReCyko 2100mAh licząc, że przy niezbyt częstym używaniu będą "trzymały" prąd, jak zapowiada producent. Często jednak napis "wymień baterie" zmusił mnie do kupna drugiej pary GP ReCyko. :( W sumie ładuję ok.14-16 h, by w tygodniu chcąc robić zdjęcia po niezbyt dużej eksploatacji znów przeczytać znajomy napis. I co dziwne - ładowarka po naładowaniu daje sygnał zielonym światełkiem, że już jest OK, jednak po godzinie czy nazajutrz znów świeci na czerwono ładując kilka godz. :roll: (bez robienia zdjęć). Co jest grane ? Ułomna ładowarka czy akumulatorki ? :roll:
enelopy OK ale ładowarka ?
wszyscy polecają bc700 a skoro nie jestem profesjonalistką a chcę mieć w razie potrzeby naładowane aku to jaką ładowarkę do nich ? (Canon A 590IS)
Czytam, że Sanyo ,z którą sprzedawane są enelopy nie zadowala a zakup drogiej bc700 jest nierealny.
GP mnie zawiodło zarówno normalne jak i ReCyko :( choć może to wina firmowej ładowarki ale nie mam u kogo sprawdzić ..
.Wjeżdżam i potrzebuję rady - za którą dziękuję:D