Witam! Chciałabym założyć moje pierwsze domowe studio.
Na lampę ze statywem i softboxem mam ok. 900 zł.
<lampa I> czy <lampa II>
która lampa lepsza?
pozdrawiam, ela
Wersja do druku
Witam! Chciałabym założyć moje pierwsze domowe studio.
Na lampę ze statywem i softboxem mam ok. 900 zł.
<lampa I> czy <lampa II>
która lampa lepsza?
pozdrawiam, ela
Ja na Twoim miejscu kupiłbym chińskie lampy z gorącą stopką i do tego jakieś parasolki. Do nauki w domu Ci wystarczy a zawsze masz więcej źródeł światła .. ;) Ale to tylko moja opinia :)
Imho mamy taki bardzo fajny dział na forum. Wystarczy wybrać temat i sobie poczytać.
Dział:
http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=55
Dosyć ciekawy temat:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74334
mi chodzi konkretnie o to, żebyście mi pomogli w wyborze jednej z tych dwóch lamp :)
tła, blendę itd. posiadam, tylko lampy brak :)
która z tych dwóch lepsza?
rożnica jest mniej więcej jak czerwony cinquecento a zielony cinquecento :), na pewno CY jest starszą lampą. Niby CY jest mocniejsza ale jak kiedyś przetestowałem to opisywana moc w chinczykach nie ma nic wspołnego z rzeczywistą
no a którą byś wybrał?
ja bym kupił Quantuum R+600 w podobnej cenie :)
przede wszystkim ze względu na dostępność palników w razie wymiany
ale jeśli miałbym wybierać z tych dwóch to raczej nie CY
ela24 nie wiem jaki sprzętem póki co operujesz, ale zanim będziesz się pchała w sprzęt studyjny pomyśl jak dużo będziesz go wykorzystywała. Zgaduję, że podobnie jak ja jesteś amatorem, więc wykorzystanie tego studia będzie sporadyczne, wiem z doświadczenia, bo kupiłem podobne zestawy. Proponowałbym Ci raczej zakup softboxów do posiadanych przez Ciebie lamp błyskowych, jeśli nie masz to kup takowe, nie dość, że 2 takimi lampkami np. 430 można stworzyć sobie ministudio, to po drugie lampa błyskowa zawsze się przyda. Ostatnio będąc na warsztatach Filip Ćwik pokazywał swój sprzęt portretowy i o dziwo była to pojedyncza 580 z softboxem i wrotami, czyli sprzęt bardzo uniwersalny i przenośny. Osobiście gdybym teraz był przed podobnym wyborem chyba poszedł bym w takie coś... ale to tylko moja nieśmiała sugestia, decyzja jest twoja :twisted:
Mandarynka a dlaczego?:) Na Lampach systemowych można stworzyć bardzo fajny mobilny zestaw dla amatora. A Ela zapewne takim jest;) Mocy na pewno wystarczy na początek a posiadanie dwóch czy trzech mniejszych źródeł światła jest dużo lepszą opcją niż jedno większe...Takie jest moje zdanie amatora i tego będę się trzymał .. :P
Zgadza się :) Może kiedyś zmienię zdanie i będę uważał, ze systemówki są fee, ale puki co wole więcej źródeł światła..:P
Pozdrawiam ;)
przepraszam za zwłokę, ale byłam w podróży i ciężko było o internet :)
co do waszych postów - focę canonem 50d z 50mm 1,4 i paroma innymi.
chce mieć porządną lampę błyskową (studyjną), nie systemowe canon czy chińskie shity :))
pomieszczenie do zdjęć ma 2,9 x 5,3 m. (raczej na biało pomaluje)
też mnie ten MSN najbardziej przekonuje, ale czy te 600 Ws to nie za dużo?
edit>
jeszcze jedno :D
jak się nazywają takie płyty które są w tle? widziałam że dużo fotografów takie używa <kilk>
do tego pomieszczenia z powodzeniem wystarczyłaby 300 ale różnica w cenie jest nieznaczna więc nie wiem czy jest sens chyba ze w niedługim czasie będziesz rozbudowywać zestaw.
Nie polecam malowania na biało, przy szerokości niecałych 3 m, nie zapanujesz nad swiatłem, boczne ściany będą działały jak blendy, chyba że robisz zdjecia tylko na białym tle i raczej bez mocnego światłocienia.
Te płyty to pewnie pianka wystawiennicza Kapa Line
czyli na jaki kolor pomalować te ściany? :))
na pewno będzie ten MSN :) różnica jest 100 zł między 500Ws a 600Ws więc chyba dołożę do tej 600 Ws :)
najlepiej czarny lub kompromisowo szary, ewentualnie pomyśl nad jakimś materiałem przynajmniej na boczne ściany