filmowanie aparatem Canon 60D
Witam,
nagrałem film na aparacie Canon 60D i jak go odtwarzam na aparacie to jest ok, ale jak zrzuciłem na laptopa i próbuję oglądać to jest totalna kicha,
obraz jest taki ze skokami a dźwięk jest taki szarpany
CO JEST POWODEM TEGO SZARPANIA?
słaba karta, brak kodeków w play-erze czy może coś innego?
pozdrawiam
irek
Bateria i Karta pamięci do 60D
Witam, w przyszłym tygodniu przesiadam się z 40D na 60D. Niestety jest inny format karty jak i baterii stąd moje pytanie. Jaką baterię (zamiennik) dokupić do 60D by móc podziałać z video?
Tak samo co do kart pamięci, myślę, że lepiej kilka mniejszych bądź jedną konkretną do filmów i jedną 4-8GB do zdjęć. Tylko jakie szybkości, klasy i marki są potrzebne by nie było zcinek i zapchania bufora w 60D?
Odp: filmowanie aparatem Canon 60D
Witam
Jestem lekko zaniepokojony filmikami z 60D. Ma akurat porównanie do 4/3 Panas GF2 i Canon wypada cienko. Nie mówię tu a AF ponieważ tutaj Panasonic jest po prostu zaje.. a 60 D ma właściwie używalny w praktyce tylko trby manualny, ponieważ AF robi z filmu sieczkę. Mowa jest o jakości filmów. Porównywałem te same sceny nagrane w identycznych warunkach i jeśli chodzi o plastykę obrazu to faktycznie tu lustrzanka bije na głowę 4/3 ale już kolorki nie do końca. Canon daje zdecydowanie za ciepły, nasycony obraz podczas gdy Panas jest bardzo naturalny. Natomiast ostrość obrazu to zdecydowana porażka Canona. Nawet całkowicie stabilne sceny,trafione w punkt wychodzą jakieś takie mydlane,rozmyte. Do filowania używam 17-40 f/4, to jedyne szerokokątne szkło jakie posiadam i co jak co ale problemów z ostrością i małą głębią to ono nie ma. Dodam że do zdjęć nie ma zastrzeżeń, jest ostro, trafia w punkt, dobre kolory i Panas nawet mu do pięt nie urasta. Co może być przyczyną takiej metamorfozy kiedy przechodzę do trybu filmowania ?
Kijowy kodek i/lub algorytm skalowania?
Ok, proszę o szczegółowe informacje jak to sprawdzić. Gdzieś się to ustawia - mowa o algorytmie skalowania ?
Niczego nie ustawisz, mówimy o tym co robi oprogramowanie aparatu.
tzn. że mam skopane oprogramowanie 60 D?
Nie opisałeś dokładnie jaki typ obiektu tak źle wychodzi, stąd trudno do końca zgadnąć, gdzie przyczyna. Ale najprostszym wytłumaczeniem jest wg mnie źle dobrany czas (migawka). Większość obiektów typu woda, ściana lasu itp. wyjdzie najlepiej na możliwie najdłuższym czasie - migawka 1/30 sek.
Ja w zasadzie wszystko filmuję na takim czasie, by uniknąć/ zmniejszyć efekty aliasingu, które wynikowo mogą dać efekt złej ostrości.
ja dopiero raczkuję w tych tematach. Wszystkie obiektywy dają słaby ,nieostry obraz np/ 17-40. Przed chwilą podpiąłem 50/f1.8 i ciągle ucząc się ustawiłem ręczne parametry ekspozycji , czas 1/50 f/1.8 na trybie 1920x1080 (25) i znowu zbyt duża "płynność" ruchu, obraz mydlany,bardzo nieostry, nieciekawy. Pomijając fakt że chyba komp nie daje rady z filmami fhd i obraz jest spowolniony, ścieżka dźwięku wyprzedza obraz.Na marginesie oglądałem przed chwilą w necie filmy ze ślubu hd zrobione właśnie 60d i jakość była bez porównania lepsza. Gdzieś czytałem że słabe komputery nie dają sobie rady z filmami fhd i że trzeba przekonwertować format filmu lub zmienić kompa. Jak pisałem jestem w tym świeży i nie bardzo wiem od czego zacząć ...
Cytat:
Zamieszczone przez
ktom
Gdzieś czytałem że słabe komputery nie dają sobie rady z filmami fhd i że trzeba przekonwertować format filmu lub zmienić kompa. Jak pisałem jestem w tym świeży i nie bardzo wiem od czego zacząć ...
To jest najprawdopodobniejsza przyczyna - pewnie jest jakieś skalowanie i się robi syf. Widziałem profesjonalny teledysk z 60D - jakość jest doskonała. Bitrate nie jest tam (w 60D) może nadzwyczajny ale nie ma mowy o tym żeby obraz HD był nieostry. Kwestia kolorów to tu bardzo ważną kwestią jest ustawienie balansu bieli oraz presetów.
BTW: Nasycenie i odcień można zmienić jednym ruchem w vegasie ;).
BTW2: kodek Canon stosuje ten sam co większość więc pisanie, że to wina kodeka jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem ;).
W życiu bym nie wymyślił, że ktoś próbuje oglądać full HD na zwykłym kompie!
1. Puść po prostu z aparatu przez HDMI na telewizor ustawiony w tryb fullHD.
2. Puść na rzutnik wyświetlający fullHD, dobrze dobierz wszystkie parametry jasności, barwy itp. do danego filmu. Mogłeś źle ustawić w aparacie.
3. Najwygodniej wgrać filmy na MovieCube ( lub coś w tym stylu) i wyświetlać na fullHD rzutnikiem. Zazwyczaj te MovieCube obsługują podłączane na USB dyski zewnętrzne z filmami.
Telewizory fullHD to - po mojemu - lekkie oszustwo, przy przeciętnej wielkości ekranu.
FullHD w zasadzie widać dopiero od ekranu na ścianie 2 x 4 metry. Plus jakieś większe głośniki podłączone do movie cube poprzez wzmacniacz.
No to się trochę wyjaśniło.
Większość nowoczesnych telewizorów bez problemu odtwarza materiał HD z dysku - nie potrzeba żadnych urządzeń dodatkowych.
Natomiast co do kompa no to jak się z materiałem coś chce zrobić (a raczej chce się 8-)) to bez kompa ciężko ;).
Oczywiście. Chodzilo mi tylko o to, by ktom obejrzał film na jakimś telewizorze. I dopiero potem się zastanowił, czy jest dobrze , czy źle.
Tak też będzie. Ale przy okazji nośnikiem filmów zostanie nowy komputer z pamięcią 2 tg ,myślę że wystarczy na długo 8-). Stary dziadek miał już prawie 10 lat i przyszła pora na zmianę. Tak jak pisał Kolekcjoner, raczej potem przyjdzie pora na obróbkę filmów a bez porządnego kompa (procesor, karta graficzna) nic nie da się zrobić i właściwie ocenić jeśli obraz cały czas się tnie, spowalnia itp.. Poza tym synek przestanie narzekać że mu większość gier nie chodzi :x. Wkrótce przekaże wrażenia jak to wygląda. Na razie wszystkim dziękuję za cenne uwagi. ;)
Dziś podpiąłem 60D bezpośrednio do tv przy okazji przetestowałem filmik z użyciem nowego nabytku "naleśnika" 40 f/2.8 .Ustawiłem ręcznie iso na 800, przysłona 2,8, czas 1/3 s, mała głębia ostrości. Wszystko w porządku. Obraz faktycznie super a jedyne ograniczenia tak jak było napisane dotyczą samego tv. Faktycznie potrzeba dużo większego ekranu niż 40 cali aby docenić jakość. Z ulgą potwierdzam że 60D robi super filmy 8-).