Na stronie producenta pojawiły się wyzwalacze Pixel King.
Widział to ktokolwiek w sprzedaży, może jakieś testy??
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=101
Wersja do druku
Na stronie producenta pojawiły się wyzwalacze Pixel King.
Widział to ktokolwiek w sprzedaży, może jakieś testy??
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=101
ten produkt nie został jeszcze wypuszczony na rynek
wiec testów póki co nie ma
wygląda na ulepszony KNIGHT
na niektórych forach podwaja datę wprowadzenie do sprzedaży na czerwiec 2011
Pixel King to now wersja Pixel Knight TR-332, jest dostępny w sklepie mega-pxel.pl http://www.mega-pixel.pl/product-pol...do-Canon-.html. Na uwagę zasługuje możliwość sterowania z menu aparatu, kompensacja ekspozycji dla lamp
jak by ktoś rozważał zakup to zapraszam na test
Może komuś się przyda
No i cena za komplet ponad 3 razy niższa niż pocketwizard.
Ale co z tego jak tylko na body działa poza połączone kablem tracą swoją wartość.
Mówię o sytuacji gdy na body jest potrzeba założyć dodatkową lampę a nadajnik z body trzeba połączyć kablem ot i już rozumiesz.
Mniej wiecej, choć znaki interpunkcyjne by bardzo sprawę ułatwiły.
Nie mam takiej potrzeby, więc mi to nie przeszkadzało.
a pisałeś nie w temacie już rozumię
Nie.
Napisałem, że miałem Pixel Knighta i nie potrzebowałem używać kabli. W związku z tym dziwię się, że w nowszej wersji jest taka konieczność.
Czy tak trudno było to zrozumieć? Czy będziesz też odwracał kota ogonem w związku z faktem, że nie czytałeś uważnie mojej wypowiedzi?
Również w Pixel King nie trzeba żadnych kabli by wszystko działało.
Nie widzę sensu stosowania wyzwalaczy radiowych oraz montowania lampy na sankach. Lampę z odbiornikiem możemy zawsze trzymać w drugim ręku( lub statywie), by na sankach pozostawić nadajnik, który posiada jeszcze jedną zaletę a mianowicie jedno z najlepszych wspomagań AF (Biała dioda z soczewką) dot. Pixel King.
Można również zastosować lampę na sankach i wyzwolić drugą poprzez wbudowaną fotocelę (tej drugiej jak posiada lub posiadając lampę systemową oraz 60D/7D wyzwolić samą lampą wbudowaną i to nawet bez błysku wbudowanej) i nie potrzeba nam wyzwalaczy.
Możesz zawsze zastosować szynę
http://www.funsports.pl/p,pl,310,szy...blyskowej.html
szybkie pytanie - czy te kingi tez maja laga "pomiarowego" przed naswietleniem?
mam knighty i zawsze aby miec pewnosc ze wszystkie mi blysna musialem dawac half-press'a na 1s...to mnie juz irytuje...
inaczej ktoras mi "nie zdazyla" otrzymac danych z nadajnika i nie wyzwalala...
P.S
czyli zmiana kanalow na odbiornikach odbywa sie mechanicznie (bez zadnych menu jak w knightach?)
Tak, mechanicznie.
Polecam pobrać instrukcję obsługi ze strony mega-pixel.pl
miał ktoś możliwość przetestowania pixel kinga i pocketwizard TT1 TT5? Chciałbym usłyszeć takie ogólne wrażenia co do pracy i jakości wykonania. Stoję przed wyborem jestem wstanie skłonić się do pocketwizard ale jeśli 3 razy tańsza alternatywa jest porównywalna to po co. Dajcie znać co sądzicie.
jak mozesz to wypozycz sobie pockety i sprawdz, CSI ma w ofercie, tanio nawet
Jeżeli podłączę 2 lampy, oczywiście za pośrednictwem 2 odbiorników Pixel King, to jak wygląda wówczas sterowanie lampami w menu aparatu? Jest to możliwe? Pojawiają się 2 pozycje?
Jak używasz w trybie manualnym możesz do 3 grup oddzielnie sterować. W trybie Ettl masz kompensację do 8:1 i również w grupach do max 3 (A:B:C, A:B+C itd). Nie możesz sterować oddzielnie zoom-em lampy, ale można to obejść, w jednej lampie wysuwając kartonik gdzie mam 12mm natomiast zoom-em drugiej steruję już z menu aparatu.
Zoom jeszcze mógłbym pominąć. Czyli po ustawieniu w nadajniku konkretnej grupy, lampa wchodząca w skład tej grupy będzie sterowana przez menu w korpusie? Rozumiem, że jeżeli dwie lampy w tej samej grupie będę miał, to albo obie ustawią się tak samo, albo posypie błędami?
obie ustawią się tak samo.
Generalnie: zawsze sterujemy grupami. Ile lamp w grupie nie ma znaczenia.
Pytanie do posiadaczy Pixel Kingów:
Czy zapięta w gorącą stopkę NADAJNIKA lampa jest sterowana przez aparat (sterowana = odpalana oraz regulowana) czy też nie?
Pytam, bo kupiłem zestaw i po zapięciu lampy w sanki nadajnika, lampa nie reaguje.
W instrukcji obsługi (str 9 pkt. 5) jest napisane, że "transmitter hot shoe in not support for flashgun. This is for PIXEL product N-ETTL accessory..."
Czyli niby prawidłowo, że mi nie reaguje, ale...:
mój kolega ma dokładnie taki sam zestaw i jego lampa w trybie manualnym jest odpalana.
Może są różne wersje tych Pixel Kingów?
Znalazłem też taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=MRMdx...eature=related
Na którym (co prawda Nikon) ale lampa jest wpięta w gorącą stopkę nadajnika.
Jak jest u Was?
Nie probowalem. Skoro producent twierdzi, ze nie ma takiej funkcji to nie chcialem przez przypadek uszkodzic sprzetu.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Nie działa, bynajmniej na moim zestawie.
Nie działa, i nie ma prawa działać, ponieważ sanki na nadajniku nie są przeznaczone do lampy..., no chyba że zamontujesz tam odbiornik, ale jakoś ciężko wyobrazić mi sobie sens takiego zestawu...
A nie lepiej nadajnik połączyć kablem PC-PC z body a lampę umieścić na sankach?
ely13 link do filmiku który został podany nie dotyczy Kinga ale innego produktu Pixela, więc prawdopodobnie dlatego różnica...
W przyszłości będzie plagiat AC3
Filmik przedstawia Bishopa, tutaj specyfikacja: http://pixelhk.com/pixelhk.com/Proshow.aspx?id=97
a tutaj King: http://pixelhk.com/pixelhk.com/Proshow.aspx?id=101
wystarczy porównać i wyciągnąć wnioski samemu dlaczego błyska na sankach.
Testowaliśmy zestaw mojego kolegi - okazało się, że również nie działa; po prostu światło lamp studyjnych odbijało się w reflektorze lampy założonej na nadajnik stąd obserwator lampy myślał, że ona błyska...
Pozostaje drugie pytanie: czy można zamontować lampę na te sanki nadajnika i podpiąć ją PC-PC do tegoż nadajnika?
O rany no pewnie że można
manfred1 - Testowałeś?
Bo wolałbym nie spalić lampy lub nadajnika... Pamiętaj, że styki lampy mają połączenie ze stopką i żeby nie okazało się, że coś się sfajczy, bo będzie zwarcie lub jakieś przepięcie.
Testowałem - działa.
A ja mam pytanie troche z innej beczki... Jak się sprawdzi TTL i czy w ogóle ma sens kupowanie KINGa w przypadku gdy mam jedną lampę 430EX II a druga to manualna YN-460II?? Ma to jakiś sens, czy TTL będzie działał nieprawidłowo na tej 430-tce w połaczeniu z tym manualem z YN? Jeśli tak to jak to zadziała? 430 będzie się dostosowywać z błyskiem w TTL a 460 zawsze jedną mocą? Trochę tego nie mogę ogarnąć.
Pozdrawiam.
Chcesz to Ci sprzedam przewód.
Mam kabel.
Testowałem - nie działa.
Gdy lampa wpięta jest w sanki nadajnika i podpięta przewodem PC-PC do tego nadajnika - nie reaguje w ogóle.
Gdy ją wypnę z sanek i nacisnę spust migawki do połowy, to zaczyna się sama wyzwalać z częstotliwością ok 2 błysków na sek i tak błyska cały czas do chwili wyłączenia zasilania lampy. Ponowne włączenie i naciśnięcie spustu do połowy - sprawa się powtarza.
Co może być?
Lampa na sankach body a wyzwalacz podpięty kablem PC-PC z body.
Czy konfiguracja body=>kabel PC=>nadajnik=>odbiornik przenosi E-TTL ?
"Lampa na sankach body a wyzwalacz podpięty kablem PC-PC z body"
Taka konfiguracja mnie nie urządza, bo nadajnik nie będzie przenosił TTL do odbiornika/ków (bo nie otrzyma takich informacji od body).
Konfiguracja: body->nadajnik->PC-PC->lampa na sankach nadajnika - u mnie nie działa.
Jeszcze spróbuję podpiąć lampę przez PC-PC bezpośrednio do body, a nadajnik na sankach body, żeby przenosił TTL do odbiorników - tylko znów się obawiam, żeby coś się nie wydarzyło, gdy lampę zamocuję na sankach nadajnika.
Ely13, rozwiązać to można przez zakup uchwytu do odstawienia lampy od body i dodatkowego odbiornika, ale nie wiem czy finansowo Ci się to podoba :P.
Najtańsza opcja (sprawdzona) to lampa sterowana przewodem PC-PC wpiętym w body, a założona na nadajnik poprzez plastikowy uchwyt, który odizoluje ją od sanek (styków) w nadajniku.
Moc regulowana ręcznie na lampie, a drugiej lampy (tej sterowanej na odległość) poprzez menu body.
Druga opcja, to tak jak pisze simon83 (jeśli ktoś ma dwa odbiorniki) to można założyć nadajnik na body, na niego odbiornik, na ten odbiornik lampę. Drugą lampę z drugim odbiornikiem odpalać na odległość. Dziwacznie to wygląda.
A czy ktoś może mi opisać jak wygląda sterowanie dwiema lampami 430ex gdybym posiadał dwa odbiorniki?
Jesli dobrze kombinuje, to pojawi mi się w menu sterowanie dwoma grupami lamp, i każdą jedną będe mógł oddzielnie ustawiać w manualu, lub ustawić stosunek jednej do drugiej w przypadku TTL? Dobrze to ogarniam?
Drugie pytanie czy da się jakąs inną lampą TTL sterować z poziomu aparatu poza canonowymi, czyli na przykład YN565?
Thx.