-
naprawa AF w kit 18-55 IS - foto instrukcja / repair manual
Witajcie,
Jako że spotkała mnie ta przyjemność (a także nieprzyjemność) i jak wielu innym - padł mi AF w kicie canona 18-55 IS, postanowiłem samemu podjąć się jego naprawy, jako że koszt naprawy jest niemalże identyczny jak cena zakupu używki... :-o
Naprawa się udała i obiektyw działa, a do tego został wyczyszczony przy okazji z kurzu. ;-)
Poniżej opis naprawy krok po kroku:
Wymagane narzędzia:
- mały śrubokręt z funkcją magnetyczną (by przyciągał śrubki - łatwiej będzie nimi operować)
- dobra, precyzyjna pęseta z płaską końcówką
- igła, skalpel
- dobre oświetlenie
- pudełka do przechowywania śrubek (mogą być wędkarskie lub majsterkowiczowe)
Naprawę zaczynamy od ustawienia trybu MF oraz wyłączenia stabilizacji.
1. Zaczynamy od strony spodniej czyli od demontażu bagetu. Należy postawić szkło na stole do góry nogami. Najpierw należy wykręcić dwie śrubki mocujące styk bagetu z body aparatu.
2. Dalej należy wykręcić 4 śrubki mocujące bagnet. Po tym bagnet daje się już łatwo zdjąć, ale należy jeszcze uważąc gdyż jest on przyczepiony taśmą do płytki.
3. Po zdjęciu bagnetu ujżymy płytkę PCB z podczepionymi do niej taśmami, a całość otaczają pierścienie ochronne z folii. Najpierw odczepiamy taśmę łączącą bagnet z płytką i umieszczamy bagnet w bezpiecznym miejscu.
4. Następnie zabieramy się za odczepianie wszystkich taśm podłączonych do płytki, tak aby dało się ją ściągnąć.
Odczepianie taśm najlepiej wykonywać paznokciem lub końcówką pęsety. Na koniec zdejmujemy płytkę i odkładamy ją a potem zdejmujemy czarne pierścienie foliowe.
5. Oczom naszym ukazał się silnik AF, stanowiący półksiężyc. Aby go wyjąć potrzeba odkręcić dwie alumniniowe śrubki pokazane poniżej.
Następnie należy uwolnić go z zaczepu przełącznika trybu AF/MF - odciągając delikatnie silnik do siebie i do góry.
6. Teraz bardzo ważne - czego ja niestety nie wykonałem - trzeba wykręcić blaszkę z "wąsami" która styka się z naszym wadliwym flexem. Mocują ją dwie śruby. Przez to że jej teraz nie wyjąłem - pogieła mi się ona później przy odkręcaniu tubusa.
7. Po zdjęciu silniczka oczom naszym ukaże się felerna taśma - flex enkodera AF. Powinna ona być albo pęknięta albo tak mocno zgięta że poprzerywane zostały jej przewody (tak ja miałem).
Na razie zostawiamy tę taśmę i odwracamy obiektyw kładąc go spodem na stole. Zajmiemy się tubusem.
Teraz igłą lub skalpelem należy podważyć naklejkę zawierającą napisy i zdjąć ją uważając na jej klej (potem będziemy chcieli ją spowrotem przykleić)
8. Oczom naszym ukażą się 3 śrubki mocujące grupę soczewek zamocowaną w tubusie. Odkręcamy śrubki i zdejmujemy tubus.
9. W kolejnym kroku musimy odbezpieczyć tubus odkręcając aluminiową blokadę zamocowaną pojedynczą śrubką i wyjmujemy ją (możemy przechylić obiektyw - bloczek powinien sam wypaść).
10. Wykręcamy tubus przeciwnie do wskazówek zegara i odzielamy go od korpusu obiektywu.
Śrubki proponuję umieścić w jakiś pudełeczkach by ich nie pogubić, dobrze jakbyście je też sobie opisali lub ponumerowali (tak jak ja to zrobiłem).
Resztę elementów proponuję włożyć do szczelnego pojemnika i odłożyć do szuflady.
Teraz pozostaje nam zakupić flexa chociażby na tej stronie:
http://fototech-serwis.pl/flex/50-canon-18-55-is.html
Po tym jak będziecie ją już mieli wyjmujemy rozkręcony obiektyw i działamy dalej
11. Montaż flexa zaczynamy od usunięcie starego wadliwego flexa. Poradzimy sobie pęsetą bez problemu. Teraz zamocowanie nowego flexa to jedna z najważnieszych czynności.
Byłem tak skupiony na tym zadaniu że niestety nie zrobiłem fotki. Ale podpowiem żeby najpierw pare razy popróbować na sucho (tzn, bez zdejmowania folii ochronnej trzymającej klej).
Flex powinnićmy chwycić pęsetą za duży element i wsuwać od strony górnej w kierunku dolnej (od tubusu do bagnetu), starając się wpasowac w "slot" na duży, prostokątny element flexa,
jednocześnie wsuwając resztę taśmy pod plastikową zawleczkę.
Jeśli dojdziemy do wprawy na sucho - usuwamy folię ochronną (druga małą folię narazie zostawiamy) i pewnym ruchem powtarzamy wyćwiczoną już czynność. Narazie nie nalezy przyciskac klejącą stroną do plastiku.
Sprawdźmy ze wszystkich stron czy flex ładnie się wpasował, dokonajmy drobnych korekt popychając go lekko pęsetą. Po stwierdzeniu że siedzi prawidłowo - dociskamy go tak by klej dobrze chwycił.
Kolejno odklejamy drugą folię i obracając szkło do góry nogami, lekko palcami zginając taśmę umieszczamy obie dziurki na wypustkach.
12. Teraz czas na złożenie obiektywu.
Zaczynamy od wkręcenia tubusa. Nie potrafię dokładnie opisac co zrobić by wkręcić tubus bez problemu bo ja miałem ich sporo.
Po jego imieszczeniu na miejscu należy wkręcać ruchem zgodnym ze wskazówkami, bardzo powli aż poczujemy że chwycił gwint. Po wkręceniu tubus może nie wkręcić się prawidłowo, może nieznacznie odstawać od swej prawidłowej pozycji .
Problem ten może rozwiązać ustawienie ogniskowej na pozycję powodującą możlwiie jak najmniejsze wysunięcie tubusa (czyli na kropce na podziałce ogniskowej). Wtedy staramy się lekko odręcić tubus by złapac prawidłowy gwint i skręcić ponownie aż trafimy właściwy tor.
13. Kolejno przekręcamy do góry nogami i umieszczamy wcześniej wyjętą blaszkę , przykręcamy ją obiema śrubkami. Nalezy zwrócić uwagę na to czy każdy wąs blaszki idealnie styka się z flexem, na swoim torze, poruszać tubusem raz w jedną raz w druga stronę - gładko pwoinno wszystko chodzić i stykać (pięć torów na flexie = pięć wąsów blaszki).
14. Dalej składamy po kolei wszystkie elementy zwracając uwagę na prawidłowe umieszczenie silniczka na czarnym wystającym bolcu od napędzania ruchu obrotowego tubusa. Jeśli bolec nie będzie chciał wejść do śroka wystającego z silniczka elemetu - należy tak poprzekręcać tubusem aby bolec obrócił się na właściwą pozycję. Pamiętajcie tez umieścić wystającą blaszkę silniczka w dziurce przełącznika AF/MF.
15. Na sillniczek AF nakładamy pierścienie z czarnej folii, ale nie przykręcamy ich tylko na nie nakładamy płytkę PCB, którą umieszczamy na małych wypustkach (pokazane na zdjeciu ponizej) umieszczając na nich silikonowe gniazda. Przyczepiamy wtyczki taśm paznokciem, do końca tak by dobrze siedziały w gniazdach. Na to nakładamy bagnet i skręcamy.
16. Testujemy autofocus - powinno być już OK. U mnie zmiana ostrości objawia się lekkim charczeniem
:lol:
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanej naprawy. Mam nadzieję że przyda się ta instrukcja.
Chciałbym serdecznie podziękowac forumowemu koledze Markowy (o ksywce tezmarek), który bardzo pomógł mi radą oraz podzielił się własnymi doświadczeniami, a także przysłał spory materiał o tej naprawie (jak np tę stronkę: http://romio-r.blogspot.com/2011/03/...af-repair.html plus mnóstwo zdjęć z jakiejść skośniej stronki)
-
Kawał dobrej roboty. Na pewno przyda się użytkownikom tego kultowego ;) obiektywu.
Jeśli ktoś ma zepsutego kita i lubi wiedzieć "ja to działa" - warto zajrzeć do środka - wrażenia i doświadczenia bezcenne ;)
-
bardzo dobrze napisana instrukcja. Bardzo jasno i zrozumiale, plus zdjęcia. Choć nie mam kit-a to warto było zaczerpnąć wiedzy konstrukcyjnej tego obiektywu.
Podziękowanie dla kolegi za wkład pracy i podzieleniem się wiedzy.
-
Bardzo dobra fotoinstrukcja. Mój kit działa, ale poprzedni 18-55 ten bez stabilizacji stracił AF. Ciekawe czy naprawia sie go identycznie? Już dawno spisałem go na straty, może warto zajrzeć do szuflady.
-
Właśnie rozkręciłem obiektyw i okazało się ze faktycznie jest do wymiany FLEX był nadłamany tam gdzie się zgina :( jutro kupuje nowy i będę miał znowu działającego kita za 50 zł stary serdeczne dzięki za instrukcje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
swietny tutorial.
podziwiam, ze ci sie chcialo.. ja bym nie mial cierpliwosci :)
-
I takim to sposobem dzięki instrukcji złożyłem swojego kita całość naprawy kosztowała mnie 31zł i jakaś godzina roboty ;) Polecam samemu naprawić bo naprawdę prosta jest naprawa dzięki tej instrukcji
-
Witam. Właśnie padł mi AF i chciałem sam spróbować go naprawić, wg zamieszczonej instrukcji, tylko nie widać zdjęć. Czy mogę prosić o odświeżenie wpisu?
Będę wdzięczny.
-
U mnie się otwiera link z końca postu#1 i zdjęcia tam są.
-
To tak jak umnie, bo powyżej widać tylko zdjecie nr.6.
-
Witam Mam do naprawy dwa obiektywy jeden 18-55 a drugi 18-55 IS czy taśmy są te same czy rożne.
znalazłem 2 rodzaje tych taśm taki jak w opisie powyżej
Model : F0065
http://i01.i.aliimg.com/img/pb/280/9...903280_879.jpg
i drugi
Model: F0143
http://www.diytrade.com/china/4/prod...tml#normal_img
-
Szkoda, że nie widać zdjęć z 1 postu :-(
-
Witam. Bardzo fajny poradnik. Mam pytanie. Jakie dokładnie śrubokręty są potrzebne do tych śrubek ?
miałem bardzo duże problemy z tymi (tak je zjechałem,że 2 raz chyba nie dałoby się ich odkręcić)
a tych w ogóle nie udało mi się odkręcić
może ktoś zna dokładne rozmiary śrubokrętów które są potrzebne.
-
Mnie pasował taki fajny, z oznaczeniem #00.
Temat uratował mi życie, działa. Dziękuję ślicznie za taki tutorial.
-
Rozebrałem uszkodzony obiektyw i w moim przypadku połamane są dwie zębatki w module AF obiektywu (ktoś na siłę kręcił pierścieniem ostrości w trybie AF). Czy można to gdzieś dokupić lub, czy do wersji IS pasowałby moduł AF z kita bez stabilizacji?
-
Odpowiem na swoje pytanie: moduły nie pasują, inna wielkość trybów (info z Żytniej). Znalazłem natomiast firmę, zajmującą się m.in. sprzedażą trybików do wszelakiego sprzętu foto. Firma to Fotoelektronik z Sędziszowa. Google znajdzie resztę.
-
Odp: naprawa AF w kit 18-55 IS - foto instrukcja / repair manual
Dziękuję za wyczerpującą instrukcję. :grin:
Mnie naprawa zajęła ponad 3 godz., dlatego, że za pierwszym razem AF działał "w jedną stronę" i musiałem ponownie rozebrać obiektyw.
Po ponownym rozkręceniu docisnąłem blaszkę z "wąsami", która styka się z flexem i AF zaczął pracować prawidłowo.
Dzięki instrukcji uratowałem mojego kit-a!
-
Dziękuję bardzo za świetnie napisaną instrukcję.
W moim przypadku taśma była po prostu przerwana. Naprawa zajęła około 3h. Śrubek od elementu z "wąsikami" nie odkręcałem, bo po prostu nie dałem rady. Zamiast tego tak je "wyrzeźbiłem", że już raczej nie da się ich wykręcić, nawet śrubokrętem o tak małych rozmiarach. Jednak jak się okazało, można wyjąć tubus bez uszkadzania tych "wąsików", trzeba tylko uważać na tą plastikową blokadę, która właśnie je wygina. Kilka razy montowałem ten tubus, bo albo źle włożyłem, albo wąsiki nie dotykały flexa... Z samym montażem tubusu walczyłem ponad pół godziny. Ale za to jakie efekty! Teraz AF działa szybciej niż oryginalnie :lol: No i zaoszczędzone kilkadziesiąt złotch ;)
Jeszcze raz wielkie dzięki ;)
-
Też miałem (!) problem z AF w tym obiektywie. Faktycznie , wszystko wg instrukcji da się wykonac, trochę cierpliwosci, trochę naprawdę dobrych śrubokrętów, NIE CHINSKICH, a najwięcej czasu zajmuje faktycznie wkrecenie z powrotem tubusa ale jak się go "ZROZUMIE " to łatwizna. A jaka satysfakcja.
Taśmy łączące, dla ułatwienia, mają otworki montazowe, które ułatwiaja wkładanie lub wyjmowanie.
No i w miarę dobry wzrok ale ja mając 65 lat i -0,5 i -1,0 dioptrii dałem radę. A więc powodzenia !
-
Czy na pewno jesteś autorem tego pomysłu ? Hmmm....
-
Witam.
Dzięki za poradę. Jestem również w gronie osób, które uratowały swojego kita. Ale mam dobrą informację: Naprawę można przeprowadzić nie rozkręcając tubusa!. Tak zrobiłem i cały zabieg trwał niecałe pół godziny. Trzeba tylko bardzo dobre oświetlenie i narzędzia o których wspomniał NILU. Klej na taśmie utrudnia wsunięcie taśmy ale trochę cierpliwości i zrobione. Pozdrawiam.
-
Właśnie jestem po wymianie taśmy do mojego kita :) Robota dość uważna ale łatwa nie było żadnego problemu :)
-
U mnie też taśma pękła :( Dziękuję za tutorial :) pięknie okraszony zdjęciami!
Ktoś pytał jakie wkrętaki przygotować sobie do pracy - na pewno krzyżakowy PH 000(podstawa), ewentualnie jeszcze PH 00.
Śrubki są tak mocno spasowane, że byle czym ich nie odkręcimy, a zniszczyć łatwo.
-
Jestem już po naprawie obiektywu :( Niestety autofocus nie zadziałał po naprawie, nawet nie mruga zielona kropka w wizjerze :(
-
Jeżeli AF ostrzy tylko w jedną stronę oznacza to, że do wymiany jest FLEX czy coś innego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaroslavus
Jeżeli AF ostrzy tylko w jedną stronę oznacza to, że do wymiany jest FLEX czy coś innego?
Tak FLEX do wymiany.
-
Zaprojektowane, żeby się niezawodnie zepsuć! :(
-
AF mi działa przez +/- 5 zdjęć, potem nie reaguje. Pomaga wyłączenie aparatu + odłączenie i podłączenie obiektywu. I po kilku klatkach od nowa... Wina flex'a? [Na dwóch aparatach tak samo.]
-
U mnie po upadku poleciały zębatki i obiektyw nabawił się BF :(
Mam wrażenie patrząc na wytarte ścieżki na flexie, że wąsy blaszki stykają się z flexem w trochę wyżej niż poprzednio. Próbowałem coś regulować podkładając jakieś papierki ale nie bardzo mi to idzie :(
-
sprzedaj uszkodzony, kup wersję STM - będzie na plus a dużo nie zapłacisz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
sprzedaj uszkodzony, kup wersję STM - będzie na plus a dużo nie zapłacisz
Planuję kupić tamrona 17-50 zamiast KITowca. Natomiast miałem nadzieję jeszcze go ożywić bo zębatki wymieniłem i af kręci jak trzeba. A może i faktycznie go sprzedam. Tylko czy ktoś to będzie chciał kupić? :D
-
A u mnie też nie ostrzył, podejrzewając flex do wymiany wcześniej zaopatrzyłem się w zamienny ale przy rozkręcaniu okazało się że urwana jest ta pierwsza taśma, którą dobrze widać na zdjęciu nr 3 niniejszej instrukcji, ta którą wskazuje czerwona strzałka, co to za taśma i gdzie ją kupić, Flex wbrew przypuszczeniom cały, ale i tak wymienię mając nowy i przy okazji rozkręcony obiektyw
-
9 załącznik(ów)
Podłączę się do tego niezwykle wartościowego wątku. Ostatnio trafił do mnie obiektyw Canon EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS II z uszkodzonym AF. Trafiłem na ten wątek, rozebrałem obiektyw dokumentując kolejne kroki i opisując kolejne elementy (śrubki, itp.). Uszkodzeniu uległa taśma flex ta od AF.
Załącznik 1175
Kupiłem taką taśmę i wkleiłem ją w miejsce starej.
Załącznik 1168
Załącznik 1169
Załącznik 1170
Załącznik 1171
Załącznik 1172
Załącznik 1173
Zacząłem powoli składać całość i utknąłem na pozycjonowaniu tej blaszki ślizgającej się po właśnie wymienionej taśmie.
Załącznik 1167
Blaszka ma 5 lekko sprężynujących kontaktów, niestety nie trafiają one w kolejne miedziane ścieżki na flex'ie, są przesunięte ok. 1-1.5mm w kierunku przednim (tubusa), ostatnia blaszka kontaktowa ślizga się już po plastikowym wyżłobieniu gwintu, pokazałem to na jednym ze zdjęć czerwoną strzałką.
Załącznik 1174
Cały demontaż zrobiłem wg zdjęć Autora tego tematu, do tych zdjęć rozebrałem obiektyw nieco bardziej, chciałem m.in. sprawdzić sposób prawidłowego wkładania tubusa, który - jak podejrzewam - nie wchodzi mi do samego końca. Gwint na tubusie jakoś napędza kółko zębate, ale to kółko wchodzi w niego na ok. połowę głębokości. Na pewno mogłoby wejść jeszcze ten 1-1.5mm głębiej i wtedy nie byłoby prawdopodobnie problemu ze stykami, które powinny trafić na właściwe ścieżki miedzi. Kręcę tym tubusem od godziny i nie za bardzo widzę metodę jego poprawnego montażu. Może ktoś z Kolegów, którzy już to przeszli podpowiedzą jakiś sprytny sposób. Wolałbym niczego nie połamać. Pozdrawiam!
-
1 załącznik(ów)
Udało mi się sfotografować tą niedokładność, jak widać, pierwszy styk ślizga się po drugiej ścieżce.
Załącznik 1176
-
Źle złożyłeś ten obiektyw. Pobierz serwisówkę i złóż według niej ZWRACAJĄC UWAGĘ NA ODPOWIEDNIE UŁOŻENIE WSZYSTKICH "TULEI (ELEMENTÓW)".
Da się je ułożyć w kilu pozycjach ale pracują odpowiednie tylko w jednej.
-
Problem pojawił się u mnie na etapie wyjęcia tubusa. Nie zdejmowałem jeszcze wtedy gumy z pierścienia zoom'a i nie odkręcałem go. Po prostu tubus nie wchodził mi (jak sądzę) odpowiednio głęboko. Mimo, że (jak się wydaje) odpowiednie zapadki zaskoczyły i trochę jakby wskoczył na swoje miejsce. Jednak nie do końca. Czy możesz mi podpowiedzieć, gdzie można ściągnąć serwisówkę tego szkła?
-
3 załącznik(ów)
Witajcie. Odkopię temat. Kilka miesięcy temu padł mi AF, a wczoraj zabrałem się do rozebrania obiektywu wg rewelacyjnej instrukcji.
Przerwana była taśma, także wymieniłem ale nadal miałem problem tj AF ostrzył tylko w jednym kierunku.
Załącznik 1960
Rozebrałem ponownie obiektyw i docisnąłem blaszkę jeżdżącą po taśmie. AF zaczął ostrzyć w obie strony ale nadal nie działa to dobrze.
Jak np skręcę pierścień od ostrości ręcznie skrajnie w prawo (trzymając aparat jak do robienia zdjęć) to AF ostrzy ok cały czas, nawet przy zmianach zoom. Jednak środek obiektywu wystaje, tak jak by się do końca nie chował. Nie pamiętam czy taka pozycja była od początku ale chyba powinien się schować cały.
Załącznik 1961
Druga sprawa po rozebraniu i złożeniu zdjęcia są nieostre, a przed próbą naprawy nie było tego problemu. Soczewki są czyste.
Załącznik 1962
Podejrzewam, że chyba musiałem coś źle złożyć bo niby wszytko mechanicznie chodzi, a jedna obraz jest zły i pierścień ostrości jak ręcznie skręcę go aby się ładnie schował to już nie działa.
Dodam, że obiektyw był praktycznie cały rozebrany tj ze zdjęciem gumy i wyciągnięciem całego środka. System AF tj kółka zębate są całe, nie brakuje zębów itd.
Ma ktoś jakiś pomysł? Prawdopodobnie rozbiorę go jeszcze raz w drobny mak i złożę od podstaw bo innych pomysłów brak.
-
Witam kolegow,
Stary wątek ale pragne wprowadzic mała korekte - przy odkręcaniu czołowego zespołu soczewek warto zaznaczyć w jakim polożeniu były. Są one regulowane :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
azizi
Ma ktoś jakiś pomysł? Prawdopodobnie rozbiorę go jeszcze raz w drobny mak i złożę od podstaw bo innych pomysłów brak.
tak , ja mam.
obrocic ktoraz z soczewek przodem do tylu , najlepiej albo przednia albo tylna i mozna wykorzystac obiektyw do efektow spoecjalnych.
Bedziesz mial sporo zabawy i radochy.
tolerancje montazowe w obiektywach to rzad tysiecznych mm , w tym obiektywie pewnie sa nieco wieksze . Wystarczy o setne mm przestawic ktoras z soczewek a obraz bedzie do bani. Jesi rozebrales optyke , to raczej nie ma szans zeby prawidlowo zlozyc.
moze da sie przerobc na lunete ? Kiedys byly takie zestawy dla mlodzizy " maly optyk " z paru soczewek mozna bylo sobie zrobic lunete albo Mikroskop.
-
Soczewek raczej kolega nie rozbierał :)
Warto spojrzeć przy ustalaniu pozycji tubusu od strony płytki. Widać tam wkładając tubus zarówno wałek AF ktory wchodzi w tubus który wkładamy (w swego rodzaju tryb w kształcie półksiężyca na tubusie). I dlatego zapewne nie ostrzy bo jest przestawiony o ileś ząbków.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
i30
Soczewek raczej kolega nie rozbierał :) .
o , to dobrze , czego nie doczytalem , lub przeczytalem wiecej niz napisano.