Witam,
Czy ma ktoś może dostęp do sklepu, miejsca gdzie sprzedają filmy etc. gdzie dostałbym przeterminowane klisze czarno-białe w Warszawie? Chodzi naturalnie o mały obrazek.
Wersja do druku
Witam,
Czy ma ktoś może dostęp do sklepu, miejsca gdzie sprzedają filmy etc. gdzie dostałbym przeterminowane klisze czarno-białe w Warszawie? Chodzi naturalnie o mały obrazek.
Wątpię żeby ktokolwiek z premedytacją sprzedawał coś nie jest dłużej przystosowane do użytku... A z ciekawości, czemu filmy z bieżącą datą są nie ok?
Oczywiście, że sprzedaje się przeterminowane klisze. Ja kupowałem takie ze względu na sporo niższą cenę. Poszukaj na allegro, może coś jest lub się pojawi.
Przeterminowane filmy to akurat chleb powszedni, potrzebna tylko wolna półka w lodówce.
Fumar,
Generalnie to giełda w Stodole, coś zawsze się znajdzie...no ale to tylko w niedzielę.
Możesz zapytać tu Fotofilm w Piasecznie, sklep internetowy,ale można podjechać i odebrać na miejscu jak potrzeba.
Dzięki panowie. Chciałem iść na giełdę, ale niestety nie miałem możliwości, może następnym razem ;-)
Jak już*tak dyskutujecie, to ja się wypowiem - średniego formatu do cyfrowej lustrzanki nie ma w ogóle co porównywać :) Więc z tym starciu wygrywa jednak tradycja :) Sam sprawdziłem, po przejściu z cyfry na analogowy średni miałem wrażenie, jak przesiąść się*z piechoty na rower :)
Co do tematu - na Allegro jest pełniutko przeterminowanych filmów, jak taki kupisz i wystawisz jeszcze na słońce i ciepło to efekty specjalne masz gwarantowane ;)
Kolega się o sklep pyta, a Wy o czym innym klepiecie. Ja kupowałem w Digital Warszawa (o ile dobrze pamiętam nazwę) na Allegro. Poza sprzedażą internetową mieli też normalny sklep gdzieś w Warszawie, jak nazwa sugeruje.
tiaa... w 20D;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
NP-20 (stary 25 lat)- nie spodziewałem się, ze cokolwiek z niego będzie, TUTAJ
Warszawa Nowy Świat 66 - o tym mowa ??
http://allegro.pl/show_user_auctions...940&gr_id=8852
Nie wiem co mają na miejscu, na allegro to zawsze takie tanioszki , kiedyś u nich kupiłem kilka klisz .
A ten cynk pod piasecznem dobra opcja jutro się pzejade nie będę musiał płacić za wyprawę do wawy ani za przesyłke to można w zamian droższy film kupić :)
może mi ktoś polecić który film kupić żeby było fajne ziarno ??
tak w ciemno to wybralbym ten
Ilford - Delta Professional 3200/135/36
ale z racji ceny w wiekszej liczbie wychodza niestety dosc spore koszta wiec poza jednego filmu na sprawdzenie chcialbym jeszcze cos jeszcze tanszego
i tutaj mam pytanie od te dwa filmy
tego ilforda
http://www.fotofilm.com.pl/shop/main...php?co=4&id=20
i ten
http://www.fotofilm.com.pl/shop/main...hp?co=4&id=639
pomoże ktoś ?? :)
Ja słyszałem, że ten Ilford 3200 jest super. Mój kumpel teraz go pstryka. Ja osobiście - nie mam pojęcia jak się zachowuje.
Jeśli chodzi o Nowy Świat w Warszawie. Tak ten sklep ma klisze, ale tylko 100 i 200 i do tego kolor.
Aha, stałem się nowym posiadaczem EOSa 30. Jest świetny! ;-)
fujifilm X-tra 400 też tam kupowałem , ale dopiero zobaczę czy coś z tego wyszło
Nikt nie odpowiadał więc kupiłem zarówno ilforda jak i fomapan z powyższego linku i sobie sam porównam:)
3200 jeszcze nie kupiłem bo planuje zabrać się za samodzielne wołanie i chyba lepiej zacząć od czegoś tańszego i standardowego naprać wprawy żeby potem ocenić .
Ps: nie sprzątnął mi wczoraj ktoś z tutaj obecnych z przed nosa koreksu do wołania w świetle ? :)
co do filmów to najczęściej używam ilforda FP4 i HP5 - polecam wypróbować, choć jedni wolą deltę inni nie...
hmmm zaciekawiłeś mnie z tym koreksem do wołania w świetle :)
ja używam normalnego jobo plus rękaw patersona czyli to chyba też jest zestaw do wołania w świetle :)
Tak tylko tam nie musiałeś nic gmerać po omacku :)
to cudo mam na myśli
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465435989
Przecież film można sobie przeładować w ciemnej łazience i mieć normalny pewny i kształtny koreks np kaisera. Tamtym klamotem nie chciałbym operować, mieszać itp. Przecież naprawdę nie ma tragedii przy przekładaniu filmu do koreksu, jeszcze nigdy nie zaświetliłem materiału, a jak nie ma wyciągarki to w totalnej ciemności można np śrubokrętem zdjąć jeden kapsel z rolki 35mm i go ładnie wyjąć. Czasem tak robię i tylko proszę bez komentarzy, za bestialskie obchodzenie się z materiałem :P jeszcze nigdy nie zarysowałem.
a operowaliście tym powyższym ??
nie boje się ciemności ale poczytałem trochę ile to problemów mają ludzie z normalnymi koreksami, zacinanie się itd, a dwa myślałem że w takim przypadku nie będzie problemu z paluchami które polecą nie tu tam gdzie trzeba, wywnioskowałem że można go załadować nawet po pijaku:)
co do przeterminowanych negatywów-ja zaopatruje sie w kolorki z allegro-nie trzeba z chaty wyłazić-jeden film 3 zeta(24 klatki) i problem z głowy : )
a lodówka pełna :D
muszę zrobić sprostowanie :)
kupa to była po skanach z rossmana, po skanie z coolskana 9000 ED to zupelnie inna bajka:)
na jakies wyjazdy gdzie chce się zużyć sporo filmów mając mając własny skaner śmiało bym polecał chociaż nie tylko , nie wiem jak w kiepskich warunkach oświetleniowych ale przy dobrym świetle śmiało można na nich działać