Witam ;) Jedno pytanie dotyczące GRIP-ów do Was, forumowiczów
Czy jest możliwość używania GRIP-a tylko z jednym akumulatorem? Zamówiłem grip BG-E5 do 500d a narazie posiadam tylko jeden akumulator, i jestem ciekawy czy będe "skazany na baterie" ;)
Wersja do druku
Witam ;) Jedno pytanie dotyczące GRIP-ów do Was, forumowiczów
Czy jest możliwość używania GRIP-a tylko z jednym akumulatorem? Zamówiłem grip BG-E5 do 500d a narazie posiadam tylko jeden akumulator, i jestem ciekawy czy będe "skazany na baterie" ;)
Tak .
olek.tbg, nie lepiej było by Ci założyć jeden wątek i skupiać w nim wszystkie swoje pytania? Poprosiłbyś moderatorów o nie usuwanie i wtedy by było luźniej po prostu ;)
Hmm ja jestem za :) Z okazji chwili wolnego czasu staram się " chłonąć wiedze":-D
W takim razie prosiłbym moderatorów o nie usuwanie np. tego wątku ;) Pytanie tylko : jak go zatytułowac?
Nie ma za czy przeciw. Postaraj się to uściślić we wiadomości do jednego z moderatorów. Bo tutaj nie każdy zagląda.
Miałeś większy wątek tam kontynuuj swoje problemy. Zamiast co chwila tworzyć nowe. Z resztą odnośnie teraźniejszego tematu kilka postów już było...
ja używam z jednym i wszytko śmiga jak należy :) i nawet się nad tym nie zastanawiałem po kupieniu gripa tylko włożyłem aku i już..., zresztą niby dlaczego miałoby nie działać...
Działa bez problemu, tylko koledzy nie dopowiedzieli, że powinien być umiejscowiony z prawej strony i aparat będzie pokazywał połowę naładowania baterii :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak otworzysz klapkę od gripa, to tam jest rozrysowane jak powinny być rozmiesczone aku.
ja tak głupio pytam bo właśnie z takiego powodu oddałem do sklepu zamiennik. Czy to z prawej czy z lewej pokazywał mi połowę więc stwierdziłem że jest uszkodzony. Teraz czekam na oryginał bo udało mi się nabyć na allegro i z ciekawości sprawdzę jak to wyglądać będzie teraz
Gripa mam oryginalnego, i czy akumulator jest z lewej, czy z prawej strony, pokazuje stan naładowania pełny.
Moja uwaga dot. oryginalnego gripa ( w tym przyp. BG-E2N ).
Pokazuje połowę naładowania aku, bo full pokazuje przy dwóch w pełni naładowanych aku :) Umiejscowienie, patrząc od tyłu aparatu dla jednego aku z prawej strony wg. schematy producenta.
Przed chwilą sprawdziłem na dwóch firmowych gripach Canona i zawsze przy 1 aku pokazuje połowę naładowania :(
Tutaj macie schemat na trzecim foto.
http://archiwumallegro.pl/battery_pa...211979461.html
Z ciekawości sprawdziłem :) Dwa w pełni naładowane aku, jeden oryginał drugi to zamiennik.
Oryginał czy to z prawej czy to z lewej pokazuje w pełni naładowany, natomiast zamiennik wykazuje niepełne naładowanie. Koledzy zdjęcia robić a nie przekładać aku w te i we w te :)
Hmm.... w moim Bg-E6 nie zaobserwowałem podobnych objawów. Niezależnie od tego czy włożony jest jeden aku z lewej, czy prawej na górnym wyświetlaczu (bo chyba o ten wskaźnik chodzi) pokazuje pełną baterię. Może w starszych konstrukcjach coś nie tak jest przekazywane do body?
czy wszyscy mowia o sytuacji z jednym akumulatorkiem ?? bo chyba nie
ja "mówię" o sytuacji takiej, zestaw co w podpisie i jeden akumulatorek i to nie ważne czy oryginał, czy też zamiennik phottix-a, zawze pokazuje mi normlanie, tzn. najpier pełny, itd...
Sugerujecie Koledzy, że schemat na wewnętrznej stronie klapki oryginalnego gripa to fanaberia producenta :) Dziwne tylko, że zarówno u mnie grip w 50D jak i u znajomego w 500D zachowują się tak samo, choć to różne modele gripa ( oczywiście oryginalne aku.).
Dziś doszedł do mnie BG-E5
Z jednym akumulatorem pokazuje pełną baterię i działa bez problemu;)
Jak sam zobaczyles i sprawdziles to wiesz ,ale naprawde czy jeden aku czy dwa to nie ma znaczenia bo grip dziala i pokazuje pelne naladowanie.tylko pstrykac zdjecia,powodzenia
dzisiaj odebrałem swojego gripa i moje obserwacje.... na oryginalnym aku nie ma znaczenia miejsce zawsze pokazuje prawidłowy stan naładowania. Przy zamiennikach już nie ma rewelacji - obojętne gdzie wsadze zamiennik miga naładowanie mimo ze w aparacie są 2 kreski. Podsumowując - prze gripa zamienniki chodzą kiepsko natomiast oryginał działa jak powinien. Zamienniki sprawdzałem z 2 firm i był ten sam efekt. Grip oryginał podpięty do 40D
Ja swego czasu testowałem w gripie zamienniki Phottix-a i zachowywały sie identycznie z oryginalnym aku. nie zauważyłem zadnej różnicy w działaniu a cena ok. 50zł :)
ja mam phottixa i jakiegoś NN który był w gratisie do poprzedniego gripa którego reklamowałem. Obydwa niestety w gripie zachowują się dziwnie.
tak w temacie zasilania - ktoś kupował może te oryginały? http://allegro.pl/canon-bp-511a-nowy...471374135.html zastanawia mnie jak bardzo są oryginalne w tej cenie
Jeśli foto przedstawia to co sprzedają, to wygląda na oryginał. Czyste, wyraźne, żywe nadruki na opakowaniu i hologram na to wskazują.
Cena rzeczywiście dobra i sprzedający nie ma żadnego negatywnego komentarza.
Tak, temat podróbek był obecny na forum : http://www.canon-board.info/showthread.php?p=827307 od posta #2674 w dół, a także w innych miejscach do których nie mogę się dokopać w chwili obecnej. Gdyby aku okazało się podróbką najlepszym rozwiązaniem jest postraszenie sprzedawcy naszym zamiarem poinformowania Canon Polska o jego niecnym postępowaniu :-D
Wracając do tematu. W moim przypadku z 1000D w gripie trzymałem zawsze jedną baterię. Chciałem przedewszystkim poprawić uchwyt, a bateria i tak na tyle wytrzymywała że wolałem mniejszą wagę zestawą z jedną baterią. Inna sprawa że zastępcza zawsze czekała plecaku....
To już wiemy, że działa. Nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Napisz czy grip oryginalny i co pokazuje jeśli chodzi o baterię.
Nie no OK, tylko kto by się narażał na nieprzyjemności z powodu 1 szt.
Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić :(