witam
cos 7go duzo tych nowosci
nowe lampy canona
http://www.dpreview.com/news/1102/11...peedlights.asp
Wersja do druku
witam
cos 7go duzo tych nowosci
nowe lampy canona
http://www.dpreview.com/news/1102/11...peedlights.asp
Z ciekawostek:
- 270-tka moze byc juz slavem
- obie posiadaja wbudowany pilot IR, czyli moga zastapic pilota to wyzwolenia spustu (genialne)
- wieksza posiada lampke LED do filmowania
No tak, ale wciąż nie ma małej lampki mastera. 7D już może swoją wbudowaną być jako master. A inne aparaty zwłaszcza pozostałe jednocyfrowe nie mają takiej możliwości i muszą być targane wielkie 5xx żeby tylko doświetlić i wyzwalać inne. ST-E2 jest dobre, ale jak znajdziesz się szybko w innym miejscu, pokoju to nie masz żadnego światła a wystarczyłby coś małego żeby doświetlić.
Czyli nie będzie możliwości odpalenia tej lampy z 430EXII? (body 5d)
Ale 60D i 600D maja juz wbudowanego mastera. Ech, gdyby nastepca 5d mial kukulke z masterem.
...ale przecież za coś się płaci. Nie tylko za moc ale i za inne dodatki.
Dla mnie rozwiazaniem sa radiowki chinczyki z ttl'em, 580-tka swieci zamiast jedynie nadawac i reszta jako slave.
Tej, to znaczy ktorej? 320EX ma miec bezprzewodowego ETTLa, czyli jej nie odpalisz 430EX(II). Ale druga lampka, 270EX II ma byc po prostu lampka z wbudowana fotocela. I ja jak najbardziej odpalisz z 430EX (czy z kukulki) :)
Pytanie tylko, czy ta fotocela bedzie ignorowac pierwszy blysk pomiarowy, czy nie.
Strasznie zamotaliście...Może ktoś opisać który wariant zadziała?
430EX na aparacie, 270 jako doświetlenie - błysną obie?
430EX na aparacie, 320 jako doświetlenie - błysną obie?
580EX na aparacie, 270 jako doświetlenie - błysną obie?
580EX na aparacie, 320 jako doświetlenie - błysną obie?
270 na aparacie, 270/320/430/580 jako doświetlenie - co błyśnie?
320 na aparacie, 270/320/430/580 jako doświetlenie - co błyśnie?
jednym słowem...jaka jest kombinacja, żeby odpalić dwie lampy bez kupowania dwóch 580, a najlepiej to ani jednej? :)
Jedynie 580EX/II lub ST-E2 jako master na body
Dowolna inna z opcja slave blyska samodzielnie.
270EX II będzie dla mnie idealne do makro. A właściwie dwie lampy 270EX, sterowane z ST-E2, zamiast drogiej Canon Macro Twin Lite MT-24EX.
Bo chyba będzie ją można odpalać z ST? ST mam, i tylko dorobić jakieś rusztowanie do tych dwóch lampek.
1) nie
2) nie
3) tak
4) tak
5) 270 na aparacie
6) 320 na aparacie
IMHO do sterowania (jako master) nadal tylko ST-E2, 550EX, 580EX oraz wbudowane 7D, 60D i 600D.
270 EX II nie ma fotoceli.
obie nie mają czerwonego wspomagania AF (jest zapewne tylko spawarka), co dla mnie je niestety dyskwalifikuje. :?
[QUOTE=mxw;931505
270 EX II nie ma fotoceli.
[/QUOTE]
A co ma, skoro pisze, ze moze pracowac jako slave, a jednoczesnie nie pracuje w trybie wireless e-ttl? :]
NA stronie Canona w specyfikacji
http://cpn.canon-europe.com/content/...te_270EX_II.do
Jest napisane
WIRELESS FLASH
Transmitter No
Slave Yes
No of Groups Fixed group A
No of Channels Triggered by all channels
Remote Shutter Release Yes
Może być jako slave na stałe w grupie A.
It can be controlled and triggered by any of the master flash units in the Speedlite range. This includes the Speedlite 580EX II, ST-E2, MR-14EX, MT-24EX and EOS 7D, EOS 60D and EOS 600D. When used in Slave flash mode, the 270EX II will be triggered by all transmission channels (1-4) and will always be a group A flash.
Czyli mając tylko 580EX/II na dowolnym Canonie lub 7D, 60D, 600D odpali lampki 270 lub 320.
OK :) to sporo wyjasnia :)
Chciałbym odświeżyć wątek. Może ma już ktoś 320 EX i mógłby udzielić krótkiej informacji jak się "toto" sprawuje?