robi się ciekawie.... cena pewnie 25k :(
http://dpreview.com/news/1102/11020708canon200400mm.asp
Wersja do druku
robi się ciekawie.... cena pewnie 25k :(
http://dpreview.com/news/1102/11020708canon200400mm.asp
Wspaniały njius dla użytkowników 7D i innych przyrodników, oczywiście teraz będziemy mieli lament co drugi wątek czemu to takie drogie.
200-400/4 IS
200-400/4 IS x 1.4
200-400/4 IS x 1.4 x 1.6
**** bombki strzelił jeśli chodzi o wszelkiej maści budżetowe stałki 400/500/600 5.6L IS.
Jest kryzys i to my nie wy wiemy co wam potrzeba.
BTW. Rewelacyjne posunięcie by zatrzymać exodus do Nikkora.
Ciekawe ile to będzie ważyło - chyba sporo patrząc że ma stopkę statywowa jak duże supertele ( 400,500,600 ) i chyba również przytwierdzoną na stałe. Ciekawe co to za wybrzuszenie znajdujące sie z tyłu tego szkła ??
spróbujcie powiększyć zdjęcie obiektywu ;)
z grubej rury, ze tak powiem...
Cena może być praktycznie dowolna. To jest dream lens dla mnie i dla zapewne wielu. Jestem pewny ze powstaną komitety kolejkowe nawet przy cenie 25k.
BTW. Genialne posunięcie z tym konwerterem, o ile obrazek nie ucierpi.
Chyba więc odświeżony 100-400 LIS żegnaj! Zakresy obydwu szkieł są podobne (pomijając światło).
he he no wiesz Bartek nie ulega wątpliwości że i tacy malkontenci zapewne się znajdą, życie.
nie no... nie robmy sobie jaj z pogrzebu. to jest zabawka poza zasiegiem swiezo upieczonych onanistow i takie komentarze moga sie jej upiec.
smieje sie tylko, jak sobie przypomne zszokowane reakcje osob, ktorym jeszcze niedawno mowilem, ze moja podstawowa stalka jest f/4. gdzie reakcja typu "biedny czlowiek" zamieniala sie w "szacum" jak wyciagalem ta ciemna stalke* z plecaka
* - 300/4. niby nie wielkie, ale dla osob na codzien pstrykajacych jakims 50/1.8 to jednak nieco inny kaliber ;)
Myślę że narzekanie będzie ale głównie na cenę nowego zooma.:)
Kiedyś widziałem Nikkora jedynkę - 300L przy tym Nikkorku wyglądało tak niewinnie :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zabawmy się - w prognozowaną cenę.
1. Nikkor II - 6700
2. 1.4 z pięć stówek
Na wejściu $8000 plus monitoring sprzedaży - w razie potrzeby rabaty $500.
Czy ktoś tu jeszcze nie lubi 400L :mrgreen:
Fajna koncepcja z tym wbudowanym extenderem.
Troche szkoda ze krotkie zoomy Canon troche po macoszemu traktuje. Ale niektore biale rurki to wspaniale szkla (za wspaniala cene).
Heh, jeszcze niedawno wzdychałem w stronę nikona, że ma takie szkło... A tu proszę - świetnie! Poza tym nowe 500/4, 600/4...wysypało nowościami! Gdyby tak cena 200-400 była w okolicach 20-22tyś bez zająknięcia wymieniłbym swoje 300/2.8IS. Ale pewnie za nowość trzeba będzie zapłacić dużo więcej, a po drodze będą kusić będą używane 500/4 w wersji I, bo znam kilka osób, które szykują się do zmiany swoich telasów na nowości. Będzie się działo...
Niestety jak wyżej koledzy pisali po premierze 70-300L i zapowiedzi 200-400L mam poważne wątpliwości co do następcy 100-400 a szkoda by było :(.
A to niespodzianka! Ja też wzdychałam do 200-400 ze stajni żółtych, a tymczasem Canon goni, goni. Miałam w tym roku w planach zakup 300/2,8 w wersji I, a teraz taki njus - no i będzie dylemat. Choć z drugiej strony patrząc na na aktualne opóźnienia z wejściem do sprzedaży nowych tele obawiam się, że i w tym przypadku będzie trzeba czekać do 2012.
Ha! Wyprorokowałem! :D
http://canon-board.info/showpost.php...postcount=4184
Duża fota : http://a.img-dpreview.com/news/1102/...TENDER-1.4.jpg
Jest hit, i to zdecydowany. Tyle, że co: 6999 Euro ? :-)
No hit jest szczególnie z tym telekonwerterem. Bardzo wygodne rozwiązanie. Ciekawe na ile telekonwerter jest zoptymalizowany optycznie - na ile będzie psuł optykę i AF?
Swoją drogą prościutkie rozwiązanie, a jakże wygodne.
a przy okazji ciekawe, ile ten przyjemniaczek będzie ważył.
Tak samo pomyślałem. Taki młodszy brat, czyli 200-400/5,6 bez telekonwertera, za to z nową stabilizacją, mniejszą wagą i rozmiarami. Taki All-araund lens.
Ten, to jednak w kategorii supertele, więc raczej statyw i zasiadka. Choć nie powiem, zapowiada się wyśmienicie. Cena z pewnością sprowadzi na ziemię, ale co tam, marzenia nie mogą być na wyciągnięcie ręki :mrgreen:
No i jeszcze TU. No nic, trzeba zbierać... :(
Panowie....... grrrrrrrrrrr:evil:
Interesujaca ta "beczka" z boku. To na 100% TC, ale chyba domyslam sie jak dziala :) W beczce siedzi sobie zestaw szkielek TC oczywiscie poza osią obiektywu, gdzie jest normalnie pusta przestrzen (400L5.6 ma podobnie sporo "pustki od mocowania"). W razie potrzeby uzycia TC pewnie z beczki zestaw szkielek wslizguje sie w os szkla i robi sie 1.4x.
Jesli optyka i dopasowanie szkiel TC do optyki obiektywu jest idealnie dopasowana, to pewnie spadek jakosci poza swaitlem bedzie minimalny.
Piekne.
Te szklo + 1,6x w 7D to... Masakra :]
Szkło rzeczywiście fajne (pewnie z wyjątkiem ceny...), pomysł z TC bardzo dobry. Chociaż przekornie można powiedzieć, że być może Canonowi się extendery nie sprzedają (patrz Kenko) i teraz z każdym nowym szkłem będzie pobierał haracz ;)
To nowe tele z wbudowanym konwerterem to chyba przymiarki techniczne a takze badanie rynku jak sie przyjmie takie rozwiazanie i kto wie, moze niedlugo zobaczymy nastepne biale rury z takim rozwiazaniem :)
W sumie powinny juz się pojawić ogłoszenia o sprzedaży nerek spotterskich,...no ale moze jeszcze nie zajrzeli tu co poniektórzy.
Nie sądzę żeby to był powód. Jak kogoś stać na długiego telasa to bardzo wątpię żeby się chciał bawić w kundle. Po prostu zrobili 2 w 1 i za to pewnie sobie nieźle zaśpiewają.
BTW: sens zakupu telekonwerterów jest nadal. Nic ta premiera pod tym względem nie zmienia więc nie tworzyłbym teorii w tej materii. Być może przyszłościowo będzie to standard w długich tele - głównie ze względu na optymalizację jakości optyki i AF.
Cena napewno nie będzie nizsza niż odpowiednika u nikona, a tam kosztuje coś około 22-23tys i nie ma takich rozwiązań skomplikowanych,za ten patent canon może ładną cene wrzucić :) niestety
Moim zdaniem takie rozwiązanie jest lepsze (ale niestety też droższe) od zwykłego telekonwertera, bo po pierwsze optymalizacja do konkretnego obiektywu, ale co ważniejsze szybkość użycia i brak konieczności wypinania obiektywu. Moim zdaniem zdecydowanie się zadomowi w przyszłosci :)
Nieprędko zobaczymy kolejny obiektyw z takim rozwiązaniem (jeśli w ogóle). Chyba, że Canon ma jeszcze w planach jakiś ultratele zoom, np. ze światłem 2.8 (wątpię). W zwykłych telezoomach to się nie opłaci ze względu na dodatkowy ciężar i koszt. W stałkach pewnie nie ma to sensu ze względu na mały zysk w jakości optycznej.
Rozwiązanie z wbudowanym extenderem ma bardzo dużo plusów:
- Zwarta szczelna konstrukcja
- brak konieczności manewrowana sprzętem w terenie
- wg mnie extender oprócz oczywistego pogorszenia światła i odrobiny jakości obrazu nie powinien pogarszać pracy AF.
Ta ostatnia właściwość daje ogromy plus w postaci tego że możemy zamontować kolejny extender 1,4 otrzymując rzeczywiste zwiększenie ogniskowej x 2,8 - jednocześnie tylko minimalnie spowalniając prace AF ( na 1d oczywiście - choć tu samo światło bedzie już kiepskie dla af - jednak mógłby byc 2,8 :D:D:D)
Jaki ma hebel przelaczania 1 x na 1,4 x :)
Troche ten konwenter, dawniej to byl wybór i tanszy by byl :)
A zumowie ja w 70- 200 wyglada?