po nabyciu nowego aparatu :)
1.
Uploaded with ImageShack.us
Wersja do druku
ciekawe chociaż zdecydowanie uciąłbym górę. Żeby nie było widać, że to lampka, żeby nie było takie oczywiste. No i te pręty od mocowania lampki też są zbędne :-)
2.
3.
4.
5.
6.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
7.
Dzięki Goomis :)
Cieszyłabym się, gdyby reszta szacownego grona udzieliłaby jakichś uwag, porad ..
Cieszymy sie razem z Toba ze masz nowy aparat. Teraz czas na dluga droge zaczynajaca sie od znalezienia tematu fotografii oraz poznaniem zasad kompozycji.
Nie wiem co chciales nam przekazac na zdejciach - umieszczaj to co jest wazne w mocnych punktach.
Przepraszam
*chcialas
Cieszę się, że Wy - Elsor - Cieszycie się razem ze mną. Czy moglibyście wytłumaczyć co macie na myśli w "umieszczaj to co jest ważne w mocnych punktach". Jeżeli chodzi wam o punkty krzyżowe złotego podziału, to uważam, że nie należy się przywiązywać do nich jak kibol do bejsbola. Ale może mieliście na myśli co innego.
Skoro tak uważasz to cieszymy się tym bardziej ;-). A swoją drogą myślę, że Elsor chciał powiedzieć "staraj się umieszczać.....", bo przecież nie jest to przymus :-). Ale akurat w przypadku Twojej ostatniej fotki miałoby to zastosowanie... A tak to wyszedł niedoświetlony ludzik na środku kadru i nie wiadomo o co chodzi ;-).
Pozdrawiam
Przetnij.... już mi się podobasz :D
Jeżeli pytasz o rady i opinie postaraj się kolego zachować choć odrobinę pokory. Tym bardziej, że dostajesz celne uwagi. Jak masz je w d.... to w ogóle nie zamieszczaj takich postów, tylko od razu organizuj wernisaże.
pozd®ówka
Dobrze gada. Zasada trójpodziału jest ok, ale najfajniejsze zdjęcia wychodza gdy się tą zasadę i każdą inną po prostu przekracza, olewa, umiejętnie obchodzi.
Photographus, być może uwagi są celne - nie wiem, bo są przy tym niezrozumiałe. Może zyskałyby na jasności, gdyby nie użyty - płynący zapewne z głębokiej pokory - "pluralis maiestatis". Prosiłam Elsora o wyjaśnienie, nie otrzymałam go. A hipoteza, że wypowiedź o "mocnych punktach" dotyczy złotego podziału, jest mojego autorstwa.
Pokorę można zachować w obliczu rzeczowych uwag - czyli dotyczących konkretów, np tego że kompozycja jest zła bo ... i tu konkretna wskazówka. Spod Twojej klawiatury i Elsora nic takiego nie wyszło.
Co do złotego podziału - o ile o niego chodziło - to traktujecie go tutaj jak fetysz. Nie rozumiem czemu, tutaj np kompozycja jest oparta o inny plan:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._Vinci_020.jpg
http://www.tap3ty.pl/obrazy/National...pers%20062.jpg
...odeślesz autorów do podręcznika?
Klasyczna droga wygląda tak: opanowujesz teorię, praktykujesz, szlifujesz warsztat, a jak już się naumiesz, to zaczynasz kombinować i szukać "swojej drogi", o której wspomniał Ci Sergiusz w innym wątku.
Odwrotna kolejność też się sprawdza, ale u nielicznych jednostek i z reguły od razu widać, że artysta ma TO COŚ.
Sorki, ale u Ciebie tego nie widzę.
O zdjęciach się nie wypowiadam, bo z poprzedniego wątku pamiętam, że to, co pokazujesz jest dokładnie takie, jak zaplanowałaś. Więc raczej nie oczekujesz krytyki, tylko poklasku.
CanonBoard powinno wypuścić serię kubków i koszulek z napisem "mam TO COŚ"
Ręce mi opadają, napisałeś dużo o mnie, a nic o zdjęciach. Polskie forum nierządem stoi. Gore!
zasada trójpodziału jest dobra na początek...potem zaczyna przeszkadzać w planowniu tego co i jak chcesz umieścić...przydaje się ale jak ogranicza to bardziej szkodzi niż pomaga....
Tutaj, na CB, to jeden kolega ma TO COŚ (imho). Ale on poza świetnym okiem i wyczuciem ma również doskonały warsztat.
A co do zdjęć - pierwsze fajne, choć moim zdaniem gdyby lampka była nieco wyżej i ciut w lewo, byłoby lepiej. I nie chodzi o umieszczenie jej w tym szatańskim mocnym punkcie. To tylko takie moje subiektywne odczucie. Prezentację pozostałych z tej serii bym sobie darował.
Zdjęcia z ludzikiem nie rozumiem, więc się nie wypowiadam. Wiesz, ja to wielbłąd jestem.
at dfence - może i masz rację, ale moim zadaniem dobry fundament jest niezbędny. A to, czy ktoś się zatrzyma, czy będzie się rozwijał, to już inna bajka.
Lać na "klasyczną drogę" :D Najlepsza jest droga na skróty i uzyskanie pożądanego efektu w nieświadomości trzech tomów teorii :D
no to już zależy od osoby...ale kurczowe i pedantyczne kadrowanie, czasami wprowadzają tak upierdliwy syntetyzm że z trudem można dostrzec w fotografii że została wykonana przez człowieka...z drugiej strony tak jak fundament, zgadzam się bo powstał dzięki pewnym prawom odnoszącym się do właściwości poznawczych człowieka...tak więc...robić swoje:)
jak dla mnie sam temat zdjęć bardzo średni ... nie lepiej było by ukryć ta lampę ??
Masahuku, wdzięczna jestem za tę merytoryczną uwagę o wykadrowaniu lampy, Goomis też to napisał i rzeczywiście po takim zabiegu jest lepiej :) Nowym aparatem zrobiłam zaledwie kilkadziesiąt zdjęć i nie mogłam się powstrzymać, żeby się nie podzielić radością z tego że jasnym obiektywem można sfotografować dym :D Więc nie upieram się, że ruszyłam ziemię z posad świata fotograficznego.
Co do trójpodziału ( zostawiając już na boku moje zdjęcia ) to jestem tego samego zdania co Zanussi: często zaprzeczenie jakiejś zasady stanowi istotną treść zdjęcia, nawet główny jego temat. Dysharmonia jest fajna, bo dodaje dynamizmu.
te kawałki takie są:
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._3865694_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._4972377_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...3_100371_n.jpg
a podporządkowywanie wszystkiego temu, by ustawić elementy idealnie na siateczce jest - co tu dużo gadać - niespontaniczne, bez ikry i bez TEGO CZEGOŚ.
hough!
Chcialem tylko autorce tego tematu przeslac link http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...pozycja/id/172 i powiedziec ze kompozycja to nie tylko zloty podzial
Bardzo bym prosił o skupienie się na zdjęciach, a nie personaliach :cool:.
no cóż, truizmem jest stwierdzenie, że po to by łamać jakieś zasady, najpierw trzeba je poznać...albo zauważać choćby. Twoje dwa linki dotyczące obrazu i samolociku świadczyc by mogły o tym, że w ogóle podziału nie zauwazasz. A porównywanie swoich zdjęć do zdjęć podanych w kolejnych linkach...cóż... ja też cierpię na przerost własnego ego, ale żeby aż tak, to chyba nie.
Co do zdjęć... zachwyty snującymi się dymkami, czy kropelkami wody rozpryskującymi się w dziwaczny sposób mam już, chwała Bogu, za sobą. Temat dla mnie średnio interesujący, ale rozumiem tą ekscytację nowym sprzętem i chęć natychmiastowego wypóbowania, też tak mam. Może tylko z tą różnicą, że nie zawsze pokazuję. Z całej serii dymków 6...za minimalizm. Odnośnie 1...gdyby zapalić całą paczkę naraz, dymu byłoby jeszcze więcej, poza oczywistym marnotrawstwem papierosów. Zdjęcia z chłopkiem zupełnie nie rozumiem, to był jakiś test na BF czt FF. Chłopek stoi w cieniu a reszta zdjęcia to jakieś nieostre badziewia, które wpakowałaś w kadr i które go zdominowały...aż sie prosi: co Autorka miała na myśli?
A poza tym... można się nie przejmować uwagami i dalej robić swoje...tylko po co o nie prosic?
Drogi Adso, czy mógłbyś przytoczyć moją wypowiedź, w której porównuję swoje zdjęcia do tych pod linkami? Obawiam się, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Poważne.
Być może w telewizji, np w teleturnieju "milionerzy", słyszałeś rozróżnienie na uwagi "ad personam" i uwagi "ad rem". Ad personam, to te złe. Jeżeli aspiruje się do statusu: "człowiek wykształcony, znający się na sztuce, miastowy a nie wsiowy" to je się nożem i widelcem, nie smarka w obrus, oraz ocenia ad rem, a nie ad personam. Paniał?
Nikt Ci nie każe kadrować zgodnie z najbardziej klasyczną zasadą. Możesz robić co chcesz i jak chcesz.
Tyle że dopóki nie zaczniesz pokazywać własnych zdjęć na potwierdzenie tez o łamaniu konwenansów, dynamice, oryginalności itd., nie będziesz przekonująca.
To, że inni potrafią, nic nie znaczy.
Co do zdjęcia #1 - chodziło mi o inne skomponowanie kadru, a nie o wykropowanie tego już popełnionego.
ha... czyż nie napisałem "rozpryskujących sie dziwacznie"?... jak czytać to ze zrozumieniem. Poważnie.
Odniosłem sie też do Twoich zdjęć...jeśli zauważyłaś...być może uszło to Twojej uwadze. Więc ad rem
Podawanie linków do zdjęć bądź obrazów na "uspawiedliwienie" czy uzasadnienie swoich poczynań artystycznych to powoływanie sie na coś a więc porównywanie z czymś. Nie wiem natomiast czy to jest dobre miejsce na tego typu dyskusje. A jesli nie zauważasz linii podziału które na obrazie i zdjęciu, które podałas za przykład są bardzo wyraźne to juz nic na to nie poradzę.
jedno co "paniałem" z tego wszystkiego to to, że albo chwalic i bic brawo albo "morda w kubeł" co niniejszym czynię.
P.S. "Stary człowiek i morze" to nie ja...
Podałam te linki nie na uzasadnienie swoich poczynań artystycznych - wyraźnie to podkreślając - tylko po to, żeby odnieść się do wypowiedzi Zanussiego. Przeczytaj to raz jeszcze, tym razem wolno.
Jedyna Twoja uwaga merytoryczna to ta:
cała reszta jest ad personam: o moim ego, o tym że temat jest dziecinny, a Ty za to jesteś mistrzem Szaolin który już dawno wyrósł z dymków i kropelek, o tym czego ja tak naprawdę oczekuję itd.
Widziałam, że masz własną galerię, z przyjemnością ją obejrzę i pozwolę sobie na uwagi - z podziałem na "ad personam" i "ad rem"
zanussi jedynie podbił ten oto bębenek, więc, proszę, nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.
i jeśli tak bardzo zachęcasz mnie do wolnego czytania ze zrozumieniem proponuję to samo. Nigdzie nie napisałem, że z czegoś wyrosłem, ale że mnie to już nie zachwyca a to nie to samo, temat nie "dziecinny", ale "średnio interesujący"... i rzecz najważniejsza: wyraźnie chyba napisałem, że linki do zdjęć i obrazu nijak się mają do Twojej niechęci przywiązywania się do.... itd. Są doskonałym przykładem na zastosowanie PODSTAWOWYCH zasad kompozycji w tym i złotego podziału. Nie widzisz tego, szkoda, powoduje to jednak, że dyskusja o kompozycji staje się bezprzedmiotowa.
Zaiste mam galerię i zapraszam...do komentowania też bo mistrzem Szaolin jeszcze nie jestem.... ale będę:)
zdjęcia mi się nie podobają, są banalne i nieciekawe.
dyskusja mi się podoba, jest dynamiczna, cięta i polemiczna, niepozbawiona wartości dydaktycznych.
proszę o więcej.
ps.
przetnę niebieski
Nie poczuwam się do bycia szacownym, ale coś się tam odezwę.
Dla mnie nie ma nic ciekawego w zdjęciach palącego się papierosa. Nie ma tu ani pięknej kobiety, ani twardego faceta. Nie ma też ciekawej geometrii, kontrastu, koloru, światła. Nie ma też przesłania czy chociaż jakiegoś żartu. Jestem w stanie zrozumieć, po co zrobiłaś zdjęcia, ale nie rozumiem po co pokazujesz całą nudną serię. Jeżeli seria, to jakaś historia. Początek, środek, koniec. No wiesz... błogosławieństwo, ślub, płonący tort.
Trzeba było podpalić książki i na ostatnim zdjęciu dać napis "A minister zdrowia ostrzegał", przynajmniej byłoby śmiesznie/straszno.
Zdjęcie figurki (mnich/karczmarz ?) jest równie słabe, bo nudne, ciemne, nieostre,a mnich ma ucięte nogi nie po amerykańsku.
Uważam, jednak że Twoje zdjęcia to jest jakiś żart starego wyjadacza.
Nawet kogoś mi przypominasz.
Co do "Świętej Anny samotrzeć", to przecież tak samo jak w wypadku "Madonny wśród skał" kompozycja jest tam oparta na planie trójkąta. To po pierwsze widać, a po drugie można o tym przeczytać w pierwszym lepszym podręczniku szkolnym. Złoty podział - jakby na niego nie patrzeć - jest prostokątem.
Kompozycja w zdjęciu z czerwonym samolocikiem nie mieści się w złotym podziale, bo równowaga jest celowo zaburzona: lewej strony mamy dużą niebieską płaszczyznę a pozostałe elementy (czerwony samolot i dwie plamy) "spadają" na prawą stronę. Linia którą można wyznaczyć nie pokrywa się nawet z przekątną, więc gdzie masz te mocne punkty ?
Jak przetniesz niebieski, to wylecisz w powietrze ;)
hehe, jak to mówią - są cycki, jest główna :D
No ba! Oczywiście że nie tylko :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82oty_podzia%C5%82
[quote=przetnijczerwony;928814]Prosiłam Elsora o wyjaśnienie, nie otrzymałam go. A hipoteza, że wypowiedź o "mocnych punktach" dotyczy złotego podziału, jest mojego autorstwa.
quote]
no właśnie TWOJEGO AUTORSTWA... mocne punkty zdjęcia to nie tylko złoty podział, ale Ty uznałaś, że to jedyny podział jaki istnieje, jednocześnie pokazujesz przykłady (linki) w których podział jest skośny, trójkątny, spiralny...tyle, ze wg Ciebie nie ma tam żadnego podziału bo nie ma złotego podziału. Powiem tak: całą ta dyskusja jest g... upssss...figę warta (pewnie znów dostanę ostrzezenie) i nie ma najmniejszego sensu albowiem Koleżanka wyznaje dwie zasady:
1. ma zawsze rację
2. jak nie ma racji, patrz punkt pierwszy
wszystko mozna wygoogla, prawda?... trzeba jeszcze tylko zrozumieć:)
Na złoty podział można również tak spojrzeć http://www.youtube.com/watch?v=wS7CZIJVxFY i tez jest baaardzo ciekawie.
Nie o to jednak chodzi w fotografii. Zdecydowanie skłaniam się do tego, co napisał Adso o figach ;)
Robię EOT.
Następna, mało kulturalna mądrala z ambicją "zamiatania forum".
Adso, to też jest ad personam - nie możesz zajrzeć mi do umysłu i wiedzie jakie wyznaję zasady. A dyskusja rzeczywiście jest g* warta bo np z Twojej strony nie padają argumenty. To że potrafisz potraktować kogoś protekcjonalnie nie świadczy jeszcze, że jesteś ekspertem i wszystko rozumiesz. Argumenty o tym świadczą.
Zostalo juz powiedziane bardzo duzo.
Nie ma to jak burza mozgow :)
Proponuje troche relaksu, dobrej muzyki, kieliszek wina i przeczytanie dwa razy tego co sie wysle w strosce o to czy warto ;)
Wydaje mi sie ze zdjecia zostaly na stronie pierwszej,
mamy juz strone czwarta.
Moze czas aby przetnijczerwony dodala jakies nowe - bedzie o czym porozmawiac.
Oby konstruktywnie.
będzie albo i nie będzie... jak się komuś Gwiezdne Wojny mylą z Imieniem Róży... to może tez się pomylić złoty podział ze złotówką
...a to tak a propos ludzi z dużym ego
http://www.facebook.com/photo.php?pi...33754046662996
....oups, zły link, ten jest dobry.
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._5765594_n.jpg
To drugie ciekawe. Twoje? :roll:
ten drugi link to zdjęcie twojego ego, czy twoje zdjęcie, a może tylko wykonane przez ciebie ?? bo ciężko zgadywać po twoich wypowiedziach
a pewnie, że jesteśmy:) zawsze bylismy.... zauważam jednakowoż, że ilośc linków "na poparcie" póki co zdecydowanie przekracza ilośc zdjęć Koleżanki... więc wstawiać zdjęcia ...bo wojny nie będzie:)
Pracuję nad tym, wkleję tak bardziej pod wieczór. Chciałabym jednak ustalić reguły gry - jest to wojna - więc zakładamy, że Ty dogryzasz, ja się odgryzam i na tym polega zabawa. Więc uwagi typu "nie przyjmujesz z pokorą" traktujemy jako nie na miejscu :)
Mimo tego, że jest to sparing chciałabym abyśmy zachowali zasadę szczerości i dobrej wiary, czyli nie wtykamy szpilek nieszczerze, wbrew własnemu osądowi, tylko po to, żeby wetknąć szpilkę.
No to do zobaczenia :)
och... ta uwaga o pokorze to chyba nie do mnie:)...poza tym, Koleżanka i pokora...no weźże nie rozśmieszaj mię:)
Bo ja Adso w ogóle jestem bardzo cnotliwa, zwłaszcza w skromności nikt mnie nie prześcignie :)
Ok, poloneza czas zacząć :)
Zdjęcia są ze starego kompaktu, więc niestety wyłazi ziarno. Podkreślam raz jeszcze że się bawimy
1.
2.
3.
4.
tryptyk o tym jak larwa nartnika marzyła by wstąpić do lotnictwa
Teraz zdjęcie a propos tego, że wszystko można porównać do kobiety - owszem można i należy, bo kobiece kształty są kształtami doskonałymi (w odróżnieniu rzecz jasna do męskich )Matka natura to wie. Wenus z Milo alias
Nike z Samotraki
Zdjęcie a propos dążenia do doskonałości i "obstawania" przy tym, że jesteśmy jedynymi recenzentami swoich dzieł. Jest to progres w nieskończoność, bo na samym końcu przekonamy się, że gonimy własny ogon - to co uważaliśmy za świetne stanie się dla nas kiepskie i odwrotnie, to co kiedyś było kiepskie wyda nam się dużo lepsze. I tak w kółko.
no to według ustalonego schematu (i szczerze):
ad rem 1-2:
czuję ogólną niechęć do zdjęć zachodów słońca, zachwycanie się kolorami nieba a w tym przypadku i topieniem się słoneczka w morzu to jakieś nieporozumienie. Ziarno dla mnie nie ma znaczenia bo, jak zdązyłaś pewnie zauważyć, jak u mnie nie ma ziarna to często sam je dodaję. Więc kwestie techniczne pomijam... a estetycznie... hmmm... kiszeczka? zdjęcia z wakacji z napisem "tu byłam" i do pudła... a tak już poza konkursem...może PS?:)
ad rem 3-4
bez szału, ale podobają mi się, na 3 za duzo nieba i ciut za zimna, nawet jak dla mnie, 4 fajnie wyważona.... temat taki sobie, ale lepiej pokazany niż ma poprzednich
ad rem tryptyk
dopóki nie rprzeczytałem o co chodzi to...nie wiedziałem o co chodzi:) w mnie wystarczyłby dyptyk... 1 i 3 z tym ze 3 z akcentem na niebo...ale to moja wizja.
ad rem "drzewiana kobieta"
nieźle wypatrzone ale bez PSa takie "obyczajne":)
ad peronam:
gdybym, od dzieciństwa, miał do czyniena z takimi kobietami to ani chybi byłbym teraz gejem:) poza tym, po czym poznałaś ze to "kobieta"? piwny brzuch...brak no...
tych...no...piersi... po mojemu to chłop może być:)...jakis radziecki bohater?
ad rem "czytelnia"
fajna perspektywa, trochę krzywe...leci w prawo ( kłania się LR) technicznie kiepsko, ale tego się nie czepiam.