Tokina 11-16 + polar + holder cokin
Witam
Przyzwyczaiłem się do takiego zestawu:
tamron 17-50 + polar b&w (72mm) + adapter + holder cokin + szara połówka hitech
Niedawno dokupiłem Tokinę 11-16 i pojawia się pytanie:
czy jest jakaś możliwość aby stosować na takim szerokim kącie jednoczeńśie polar i szarą połówkę w systemie cokin??
polary w wersji slim nie mają gwinta zewnętrznego (do którego mógłbym dokręcić holder cokina)
jeśli nakręcę zwykły polar (nie w wersji slim) i dołożę holder cokina i szarą połówkę to obawiam się, że będzie taki zestaw mocno winietował - mam rację?
ps. polara cokina nie chcę kupować, ze względu na słabe wyniki testów w porównaniu z polarami np. b&w
ps2 czy holder cokina w wersji slim (bez 3 slotu) będzie winietował na tokinie 11-16??
Dzięki z góry za odpowiedzi:)
Odp: Tokina 11-16 + polar + holder cokin
odświeżam trochę temat winiety na UWA
mam 5d + c 17-40, chciałbym mając zamontowany filtr uv (hoya pro1 slim), dokręcić do tego holder cokina slim ... i nie mieć winiety :)
holder mam ori cokin wersja slim pod UWA, pierścien cokin, szybka hitecha i ogólnie taki zestaw nie winietuje, ale gdy dołożę uv slim to już jest winieta pokaźna.
Czy da się chronić obiektyw filtrem uv i jednocześnie mieć możliwość pracy na systemie cokina bez czarnych rogów ? :) hmm
ps. wiem, że temat dotyczy innego szkła, ale problem winiety podobny, więc może nie będzie to wkurzające jak tutaj podepnę zapytanie :)
jaką wersję Cokin-a posiadasz P czy Z? Ja mam Z i na 17-40 z polarem slim nie ma siły- jest winieta. Tutaj jest pięknie wszystko opisane i pokazane (w wersji dla Cokin Z):
http://photography-on-the.net/forum/....php?t=1195550
Domyślam się że dla Cokina P może być tylko gorzej.
cokin p, dokładnie to - Amazon.com: Cokin BPW400 Filter Holder, P Series, Wide Angle: Electronics
choć widziałem gościa co robił zdjęcia 5dmk2 właśnie z uwa (bodajze 16-35) na cokinie z-pro z filtrem uv, ale nie jestem pewny czy nie miał coś poczarowane z pierścieniem.
jest też grono ludzi, co mówią po co Ci uv skoro masz szybkę cokina. Też można mieć takie podejście, ale jednak..czasem fotografuje sie w trudnych warunkach i przekładanie z pokrowca, na statyw itd..różnie jest, dlatego do swietego spokoju chcialem miec ten uv..
Być może nie używał pełnej szerokości albo później cropował. Ogólnie z jednej strony jestem trochę poirytowany systemem Cokin ale z drugiej strony wygoda pracy z filtrami połówkowymi wynagradza ten ból.
Ja przy okazji mam jeszcze jedno pytanie: jak sobie radzić z blikami które dostają się od góry (do systemu Z nie ma osłony przeciwko odblaskom)?
zgadzam się, choć z połówkami to ostatnim czasem pracuję właśnie 'z ręki', co niestety już zaskutkowało rysami na szybkach :/ problem jest wtedy jak potrzebuje coś spanoramować..
niestety co do problemów bików nie pomogę. Też zauważam, je u siebie (zdecydowanie łatwiej się łapie z szybką) ale obawiam się, że ciężko będzie sobie z tym poradzić. Osłona byłaby pomocna, ale pod cokina nic takiego nie widziałem..