Witam.Poszukuje obiektywu o uniwersalnej ogniskowej do 3000 zł do canona eos 50d.Co polecacie ? Ma to byc zamiennik kita ktory juz mi nie wystarcza.Najlepiej aby sie sprawdzil przy foceniu fajerwerkow
Wersja do druku
Witam.Poszukuje obiektywu o uniwersalnej ogniskowej do 3000 zł do canona eos 50d.Co polecacie ? Ma to byc zamiennik kita ktory juz mi nie wystarcza.Najlepiej aby sie sprawdzil przy foceniu fajerwerkow
Canon 17-55/2.8 IS. Sporo o nim jest na forum.
jeżeli zamiennik kita to 17-55/2.8 IS
natomiast do fajerwerków 70-200/4 wystarczy
70-200 do fajerwerków? chyba żeby fotografować start rakiety, bo cała reszta to się już w kadrze nie zmieści :)
Zdefiniuj co to jest dla Ciebie uniwersalna ogniskowa, bo dla mnie na przykład to 18-2xx ;-)
Pozdrówka!
Fajerwerki kupione w markecie a tzw. pokaz sztucznych ogni to dwie różne i w tym drugim przypadku 70-200 jak najbardziej.
Przemek_PC- daj jakiś przykład, bo mi zawsze brakowało szerokiego kąta na pokazach, a tele nigdy.
jeżeli chciałbyś z ludźmi to było ich tyle, że nie było mozliwości rozstawienia statywu
po odejściu dalej jak zrobiłem były pomazane napisami garaże więc wolałem samo niebo
tak czasem bywa.. ale też, wiedząc o takiej "imprezie" można ze statywem i jakimś szerszym, a nawet i tele, skoczyć w inne miejsce miasta, wsi, z którego będzie widać więcej.
u nas w LU zawsze na zakończenie juwenaliów jest rewelacyjny pokaz - oczywiście na imprezę najlepsze miejsce w okolicach sceny - ale na robienie zdjęć to nijak inaczej, jak tylko 400m po drugiej stronie rzeki.
moim zdaniem do fajerwerków, to szkło adekwatne do oczekiwań (w kwestii ogniskowej) - jeśli szeroko, to 17-55/2.8IS, a jeśli jakieś tele to może Tamron 70-200/2.8, ewentualnie L70-200/4 IS używane.
.
Zestaw Bigma 10-2x + 24-105L (mowa o używkach).
Jeśli kit nie wystarcza, a ma być uniwersalnie to można też pomyśleć o Bigmie 17-70 ze stabilizacją ;) Do tego jakaś wybrana stałka chociażby Bigma 30/1.4 i ma się fajny zestawik
No i czas na laikowe pytanie: "a jak robić zdjęcia fajerwerek"? Macie jakieś wybrane ustawienia, bo szczerze zawsze byłem albo zbyt zalany albo piłem w towarzystwie by na fajerwerkach się skupić. W tym roku będzie samotnie więc można by cosik ustrzelić ;)
50mm jest uniwersalną ogniskową.
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM to samo co Canon 17-55 2,8 ale tańszy , do 5 lat gwarancji i o przecierającej się tasiemce nie słychać jak w Canonie.
canon 1.4/50 jest 3x tańszy, 2x jaśniejszy i działa na normalnej wielkości matrycach.
W tych pieniążkach to 17-55 2,8 IS - porządne szkiełko pod cropa, albo przyszłościowo z myślą o FF 24-105 f4L IS
W ostateczności jeśli do zastosowań amatorskich - to może Tamron 17-50/2.8 vc + 85/1.8?
Bzzz, bzzz - ale jednak wystarczy ;)
Przymierzam się do zakupu Tamrona 17-50 czy myślicie że poradzi sobie w kościele? Fakt faktem nie mam lampy dodatkowej.
35-350 f 3,5-5,6 L USM - to jest uniwersalny
Zoom :roll:
brak stabilizacji, długa lufa i światełko jak w kicie vs L i starszy silnik USM.
W dodatku to wszystko pod CROPA - daje nam nie nic innego jak braki w szerokim kącie. Co z tego, że będzie długo? Potrzeba już bardziej monopodu do kościoła - a nie każdy chce z takim biegać.
Jakby nie patrzeć zakup Bigmy ze stabilizacją i zakresem podobnym do Tamiego chyba także mija się z celem. Bo przecież HSM nie zawsze też trafia.
Przysłuchiwałem się Tamiemu 17-50vc. Powiem szczerze, że jest wolniejszy, a jego bzz bzz jest w miarę przyjemne. Za te pieniądze warto. No i popieram kogoś powyżej 17-50vc Tamiego + 85/1.8 całkiem fajny zestawik ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Można się pokusić o takie coś jak planuje w stopce. Jeśli by nie znacząco poszerzyć zakres funduszy o 500zł to:
- tamron 17-50vc u Cichego
- dodatkowo 85/1.8
- no i 50-150/2.8 bigmy. Fajne szkiełko i całkiem lekkie ;)
zgodzę się tylko co do stabilizacji. mam taki obiektyw i nie narzekam, ciemny jak każdy inny ( 28-300 LIS USM, 100-400 LIS USM ). bardzo dobry do filmów, zoomowanie i ostrzenie w jednym pokrętle. co do szerokości na cropie to też się zgodzę, ale mieści się w podanej cenie. ja wiem, takie obiektywy trzeba lubieć, ale teraz jadąc w góry zabieram tylko 2 obiektywy. 10-22 który nic nie waży i 35-350 który właściwie nie zdejmuję.
Z drugiej strony w kwestii uniwersalności masz rację. Ja po prostu w górach powyżej 140 nie wchodzę - nie widzę sensu korzystać z tak wielkich ogniskowych - chociaż, co niektóre kadry mogę mieć stratne. No cóż nie lubię dźwigać. Wiadomo, że każdy wybierze jak mu wygodnie. 85/1.8 to wg mnie obiektyw który powinien każdy Kanonier chociażby musnąć - jeżeli nie, to wiele traci.
Dosyć dawno sam zastanawiałem się nad tym szkłem. Jeśli teraz bym miał coś wybrać do swoich zastosowań, a miałby to być zoom. Brałbym 80-200/2.8:-D