Mam 85 1.8 i 50 1.4.
Sprzedac obydwa i kupic 85L czy zostawic 85 1.8 i kupic 135?
Wersja do druku
Mam 85 1.8 i 50 1.4.
Sprzedac obydwa i kupic 85L czy zostawic 85 1.8 i kupic 135?
jeszcze napisz co, jak, kiedy, gdzie focisz...???
Pytanie strasznie bez sensu, bez dodatkowych informacji nikt ci nie doradzi...
Napisz przede wszystkim czego Ci brakuje w Twoich szkłach, skoro chcesz kupić "L"ki ? I po co?
Zauważ też że 85 L jest droższe niż 135 L... Sprzedając nawet oba szkła które masz musisz dużo dołożyć do 135 L, nie mówiąc już o 85 L.
Ja bym zostawił 85 1.8 i kupił do tego 135 L.
Najbardziej obiektywni beda uzytkownicy, ktorzy mieli 85/1.8 i przesiedli sie na 85L.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak kiedys napisal Janmar. Piekne hobby trzeba pielegnowac :)
Jesli szklo bedzie kupione z przeznaczeniem uzycia w przedziale 1.2-1.6 to nie trzeba szukac dalej :)
Mike7, czy pracowales na szkle 85L?
Ci, ktorzy maja lub bawili sie 85L wiedza, ze daje unikatowy obrazek. I ci ktorzy robili nim zdjecia na 1.2 wiedza, ze odkryli inny swiat zdjec:)
I jescze jedna rzecz.
Gdybyscie nie byli ograniczeni funduszami i ktos daje wam mozliwosc wyboru pomijajac kwestie pieniedzy. I mielibyscie do wyboru 85L czy 85/1.8 czy nadal byscie mieli watpliwosci?
Jestem przekonany, ze nie bedzie problemow z opanowanie malej glebi.
Wg mnie, to jeszcze jedno pytanie dochodzi - pod jakie body - FF czy crop?
Pytanie zostalo przeniesione automatycznie do tego dzialu, z dzialu obiektywy. Za decyzje moderatorow pokornie przepraszam.
Nie chodzi mi o przemyslane rady a raczej spontaniczna decyzje. Lubie portrety, reportaze, koncerty. W tym momencie zostaje mi tylko 24-70L.
Mam 5dmk2.
Masz niesamowite zdolnosci przewidywania. Ale sadze, ze raczej od razu pisalabym do ciebie na priva z blaganiem o pomoc.
Ktoś mądry kiedyś tu napisał: "jak nie wiesz czy 85 1,2 Ci potrzebne to znaczy ze nie wiesz do czego ten obiektyw jest". Wg. mnie tyle w tym temacie.
Jeśli koncerty, kup 135L, znam osoby których to ulubione szkło do takich zastosowań. Po zakupie 135L zapewne rzadziej będziesz siegal po 85mm.
moje body to 5dII, miałem wczesniej 85/1,8 i zamieniłem na 85L. Trudno wytłumaczyć dlaczego dopłaciłem tyle pieniędzy, jeśli ktoś nie miał tego szkła to musi osobiście podpiąć i się przekonać. Mam też już bardzo długo 135 i odkąd kupiłem 85L to 135 leży tylko w torbie. Myślałem żeby sprzedać to szkiełko ale obok 85 to drugie moje najlepsze szkło jakie używałem
Jezeli to ma byc spontaniczna decyzja to sprzedaj 85 i 50 i kup 85L.
Razem z zoomem bedziesz miala szkla do repo i do portretu.
Pod warunkiem ze 85mm bedzie wystarczajace.
Jezeli to male klubowe koncerty to bedzie ok.
Latwiej bedzie kupic pozniej 135L niz dodatkowo 85L
http://canon-board.info/showthread.php?t=31169
http://canon-board.info/showthread.php?t=29469
http://canon-board.info/showthread.php?t=12126
Miałem okazję pobawić się 85L II, mam 135L. Subiektywnie wady i zalety w skrócie:
135L:
+ kompaktowy i lekki słoik, zamknięta obudowa, dobra osłona p/s., niewielkie aberracje, piękne rozmycie tła, ostry, celny i szybki AF, wygodne szkło do pracy z dystansu
- dłuższa ogniskowa, we wnętrzach ograniczone zastosowanie (ale masz 24-70 i 'zwykłe' 85)
85L:
+ zasadniczo światło!! (1,5EV więcej niż w 135L), piękny bokeh w portrecie, ostry od 1.2
- relatywnie ciężki, mechanicznie nie zachwyca (tubus wysuwa się kilka mm, tylna soczewka bezpośrednio przy bagnecie, mocowanie osłony p/s. słabe), aberruje, wooolny ale precyzyjny AF.
Moim zdaniem to jednak znacząco różne ogniskowe, do innych zastosowań. Wybrać (i zapłacić) i tak musisz sama:)
Może wypozycz 85L na weekend i porównaj czy warto wydawac 5x tyle co zwykła 85'tka
Wypozyczyc można tutaj: http://photorent.pl/wypozyczalnia/Obiektywy/Canon/
pozdr
Mam oba, w zasadzie po kupnie 85ki, 135 się kurzy więc gdybym miał wybierać pomiędzy dwoma, bankowo zostałbym przy 85, ogniskowa bardziej uniwersalana no i zdjecia na 1.2 magic.
dziekuje wszystkim za opinie, decyzja podjeta:)
Czyli?
85l. :)
85 zdecydowanie bardziej uniwersalne ale dobrze mieć dodatkowo w zapasie 135:) Może kiedyś się przyda:)
85l :)
Gratuluję wyboru.
Wracając jeszcze do pytania - ArturBonoVox nie pracowałem na 85L, nie stać mnie na takie cuda...
Dopiszę się do wątku mam to, co w stopce i również waham, czy sprzedać 135L+85/1.8 i kupić 85/1.2 II. 85 jak dotąd używam powiedzmy do 70-100 zdjęć podczas całego ślubu natomiast 135 tylko i wyłącznie do ślubnych w plenerze, i do zdjęć mojego synka na spacerze (wychodzą przecudne). Dodam, że 135 jest moim zdaniem najostrzejszym i najlepszym moim obiektywem, ale z uwagi na ogniskową bardzo mało używanym.
mam oba szkła i w zasadzie nie bardzo sobie wyobrażam sytuację żeby jedno zastąpić drugim - z racji szybkości i różnicy ogniskowych to całkiem różnie zastosowania. Do tego 85/1.8 w porównaniu z 85/1.2 przegrywa pod każdym względem (no AF ma szybszy ale mniej pewny więc tu remis).. - niemniej jednak jakbym miał wybrać z pośród tych szkieł to kupiłbym 85/1.2 i potem dozbierałbym do 135ki..
dozbierać to można do 50/1.4, a tu potrzeba trochę kasy
nie ma co się jarać może za rok :)
Ja również miałem oba, zostałem z 85LII. I teraz mam dwa w jednym, bo 85 mm na FF i świetne 135 na cropie. Już to raz pisałem - obrazek jaki daje otwarte 85L na cropie jest taki sam jak 135L na pełnej klatce. Z przewagą światła dla cropa...
pamietajcie o nowej sigmie 85. dla niezdecydowanych , cena tego szkiełka może być potęznym argumentem. bedzie można zjeść ciastko i mieć ciastko :)
jakbym aby kupić 85L musiał sprzedawać135 to zdecydowanie wybrałbym sigme 85 i ....zostawił sobie 135L
Kupiony:)
No to teraz się pochwal fotkami z niego :)
J.
Ciekawe wyniki ankiety. Ciekawe czy wszyscy głosujący posiadają/posiadali 85L
No wlasnie.
Założyciel wątku obiektyw już wybrał 85L, dopóki decyzja nie była podjęta 135 przegrywało sonde, teraz to już chyba posiadacze kitów robią mu na przekór :D
za tą kasę to chyba można mieć 135L + 85 sigmy. czy nie? Po ile te sigmy w końcu weszły do sprzedazy?