Moje pierwsze fotki portretowe - Proszę o ocene i wskazówki
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Wersja do druku
Moje pierwsze fotki portretowe - Proszę o ocene i wskazówki
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
jedynie 3, reszta jest.... nijaka, ot po prostu zdjęcia w stylu, usiądź na ławeczce, zrobię Ci zdjęcie ;)
Ławeczka jest jedynie na 7. Co rozumiesz przez pojęcie nijakie (złe kadry, obróbka, światło, głębia, modelka)
Też mi się zdaje, że 3 najlepsza, ale… to zasługa modelki
Zwracaj uwagę na tło. Te wszystkie kraty, odrapane ławeczki, itp. za bardzo odwracają uwagę.
Na 1 i 2 włosy są w totalnym nieładzie
Na plus widzę kontrolę światła. To już coś :-)
Na pierwszym i drugim akurat wiało jak diabli a niełąd w tym przypadku mi akurat się podoba. Co do ławki niestety nie było lepszej :). To są zdjęcia plenerowe więć czyste idealne tło to raczej w studiu. Jak wspomniałem to moje pierwsze fotki, a nad nastepnymi postaram sie więcej popracować.
Bynajmniej, nie chodzi mi o to, że ławeczka jest odrapana. Raczej o to, jak jest skomponowany kadr, niechlujnie, co sprawia wrażenie przypadkowości.
4. To np. kojarzy mi się z sytuacją: patrz jakie ładne kwiatuszki, przykucnę, a Ty zrób mi zdjęcie ;) Oczywiście trochę przesadzam, ale to la lepszego zrozumienia.
w 5. po co ta fontanna z tyłu?
3. Dla mnie to zdjęcie jest o włosach tej pani.
Po prostu, zdjęcia ze spaceru, dla kogoś kto tam był, mogą być ładne, dla mnie, postronnego widza nic nie wnoszą
wisienia nie przejmuj sie krytyka ;) tak to forum dziala
3 bardzo fajna, 1 i 2 za niebieska jak dla mnie (moze balans zle ustawiony?)
3 bardzo ładne reszta dużo gorsza.
Chyba najważniejsze to to żeby jakoś skorzystać z krytyki, poprawiać się i dążyć do ideału|
6 spoko
3 panna się szczerzy a nie uśmiecha... tak to wygląda na moje oko.
Reszta zdjęć ujdzie chociaż na kolana nie powala.
Może coś innego odgrzebanego
8.
9.
8 moim zdaniem zbyt szare
9 bardzo ładne... bardzo.
3 i 6 mi się podobają
1 i 2 dla mnie zbyt niebieskie
9 najlepsza, SUPER :)
Po długiej przerwie kilka fotek. Piszcie co myślicie a dodam więcej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
10.
11.
12.
13.
te ostatnie nawet fajne, ale mnie się najbardziej podoba odgrzebana, chłodna ósemka. budzi moją prawdziwą sympatię. a zimy i tak nie lubię :)
10-13 bardzo fajne.
Strasznie razi intensywność podpisu.
Sorki za podpis wstawiłem na pałę w Lightroomie. W następnych zmienię.
dla mnie 5, 6 i 12 eleganckie
Moje zdanie - troszeczkę przystopuj z wygładzaniem twarzy bo dla mnie wygląda trochę za sztucznie
Pozdrawiam Przemek
Kilka następnych. Piszcie co myślicie
14.
15.
blur aż bije po oczach
Na zdjęciach nie ma sztucznego rozmycia. Głębia jaka jest widoczna to kwestia obiektywu.
Mnie sie podoba, fajna obrobka. Zaliczyles warsztaty? Dodam jeszcze ze zrobiles duze postepy. Te pierwsze fotki w watku bardzo sie roznia od tych dwoch ostatnicg na korzysc tych ostatnich oczywiscie:). Pzdr
Sory co do 15. mogłem coś pokombinować lekko z blurem. Zazwyczaj moja obróbka kończy się na lightroomie. To zdjęcie robiłem chwile temu więc dopiero po odkopaniu rawa mogę stwierdzić że pewnie coś tam majstrowałem - ale czy to ważne liczy się efekt chyba.
No i przy okazji jeszcze 2 z tej sesji.
16.
17.
14 i 16 - nice
Halo wchodzi tu ktoś czasem :)
bardzo podobaja mi sie twoje zdjecia 14 i 15 sa moim zdaniem swietne .
jestem komletnym laikiem jezeli chodzi o fotografie ale pilnie czytam
pozdrawiam
Ewa
Dzięki wielkie za miłe słowa. Pozdrawiam
Jeszcze jedno z serii
18.
powiem ze bardzo przyjemne zdjęcie, ale te opony poprostu mnie zniszczyły, jak dla mnie popsuły ci jakość zdjęcia, co nie znaczy ze samo foto w sobie jest wporzo :)
No niestety nie było jej na czym posadzić :)
14 - może było by nawet niezłe gdyby nie jadowity sweterek modelki.
17 - może nawet było by o.k. gdyby nie ten centralny kadr.
Przepraszam, reszty wolę nie komentować. Zwłaszcza w świetle pretendowania do "zawodowstwa" - co podawanie strony sugeruje. A fotki na razie na poziomie początkującego amatora.
Życzę powodzenia oraz dobrych wzorów i pomysłów.
Aż jeszcze raz przyjrzałem.:confused:Cytat:
A fotki na razie na poziomie początkującego amatora.
Początkującego ? Przesada.Zdjęcia poprawne IMHO.
No , może już z jakimś niewielkim doświadczeniem... ;)
a ja się powtórzę - o ile kadry i reszta przyzwoite to obróbka na poziomie kogoś kto właśnie odkrywa suwaki w fotoszopie przesuwając je na maxa..
Co do 14 uważam że kolor swetra nadaje temu zdjęcia więcej życia, a 17 jakoś nie widzę możliwości skadrowania inaczej tego zdjęcia. Umieszczony podpis (czy to imię i nazwisko, nazwa firmy czy strony) raczej nie ma wpływu na mój profesjonalizm czy amatorstwo.
Co do kiepskiej obróbki i komentarzu Artusa to pisałem wcześniej. Nie używam praktycznie w ogóle Photoshopa, a Lightroom w większości opiera się na sówaczkach :). Wiem że na 15 może blur jest zbyt mocny. Jeśli uważasz że obróbka jest taka fatalna to napisz co poprawić i gdzie popełniłem błąd (skóra ma zły kolor, zbyt kontrastowe, jakieś przepały, brak szczegółów w cieniach, ostrość?)
Z góry dzięki za uwagi i wskazówki. Postaram się dodać wieczorem coś innego.
Toć w tytule jak wół - Początki.
Trzymam kciuki, obróbka się zmieni wraz z doświadczeniem.
Wracając do 17 - wystarczyło by dodatkowe 2 cm z lewej żeby było lepiej.
A na 20 te 2-3 cm akurat bym uciął. Też z lewej. Pokrzywioną panienkę na 19 pominę.
Chcąc zachować proporcję niestety nie mam jak uciąć ani dodać tych 2-3cm. Rzeczywiście pewnie by było lepiej ale robiąc 85mm ba cropie ciężko czasem się zmieścić. Przy 20 wisiałem nad dziewczyną na skale i musiał bym chyba podskoczyć bo zrobić to szerzej. Dzięki za rade i wskazówki
Bardzo podoba mi sie nr 20 . Bardzo ladne te twoje fotki :)
A co myślicie o tym ?
21.
fajne - ale ja się nie znam ;)
zaje..fajnie :) ładnie Ci to wychodzi :) powodzenia!
przy 19 to naturalne swiatlo bo wydaje mi sie do tej bialej bluzki troszke ciemna twarz ?
Przy 19. flash był na body ustawiony na -2 i tylko wypełniał cienie. Pech chciał że padła mi bateria CR2 od wyzwalacza radiowego i musiałem się jakoś ratować :)
10, 12, 20, 21 to moje ulubione. Pozostałe tez mi się podobają.