Czy ktoś z was robi może sport EOS-em 5D?
Wersja do druku
Czy ktoś z was robi może sport EOS-em 5D?
3fps? To chyba tylko snookera i brydż sportowy ;-)
wedlug mnie ... 3 klatki starcza ... ale to tylko moje zdanie
bo fotografia polega na swiadomym wyborze ...
a 8,5 klatki albo najlepiej to kamera bo wtedy bedzie 25 kl.
tyle ze to juz kinematografia i niewiele ma to wspolnego z fotografia.
No ja robiłem sport 300d.
zdjęcia --> na olimpik.pl
(ps: kiedyś na analogach też fotografowali i wcale nie wymieniali rolki filmuco minutę :D )
oczywiscie ze sie da robic sport - ale lepiej dorzucic te $400 i kupic 1DmkII(n) skoro ma sie w planach robienie zdjec sportowych
5D odpada ! Do kosza odpada nawet 20D (5kl/s). Niestety, ale 8kl/s to jest minimum przy szybkich zabawach, poza tym precyzja AF z 1dmkII lub D2H jest ZDECYDOWANIE wieksza i pewniejsza niz 20D. Nie wiem jak 5D z AF, ale ponoc szybkosc i precyzja jest na poziomie 20D, moze ciut lepsza wiec pewnie za duzo koszykówki w wykonaniu 5D to nie zobaczymy. To aparacik do studia i reprotazu ... tak ja to widze.
Moze jedynie dodam, ze wiele tez zalezy od techniki fotografowania. Ja stosuje dwie: czasami ciasno (130-180mm) gonie zawodnika na AF-C i wale jak mam go ostro nadal prowadząc, a w drugim wydaniu przestawiam sie na oneshot i czekam spokojnie na rozwoj akcji waląc kolesia dopiero w sytuacji podkoszowej lub innej dynamicznej. Generalnie skłaniam sie do wersji nr 2 bo po prostu udaje mi sie zlapac wiecje ostrych zdjec. Problmem jest kąt pod jakim zawodnik sie odbija i fakt, ze AF jest zablokowany i jak koles odlatuje ode mnie to na 5,6,7,8 klatce jest juz nieostry :( AF-C jakos nie szczegolnie mi sie sprawdza w Canonach, za to D2H i AFS po prostu wymiata. Grupowy AF z dynamicznym przejsciem na kolejny plan to naprawde fajna zabawa.
Przyklady:
20D + 135/2L
D2H + 70-200AFS
Fotki z Nikona maja zdecydowanie wieksze ziarno - jak widać.
I jakiś dziwne na nich kolory ;)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Chyba jednak wszystko zależy od dobrych chęci. Ja tam robiłem udanie zdjęcia przy pomocy 20D jednej z najszybszych dyscyplin sportowych tj. badmintona. Snowboarder też kiedyś miał w swojej galerii zdjęcia z Mistrzostw Świata 2005 w Badmintonie (USA), które jak pamiętam też były robione 20D. Były to przyzwoite zdjęcia, więc wszystko zależy od chęci. :)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Jak zwykle Canon górą:)
iczek fajne zdjęcia
Co do 3 kl/s - wszystko zależy, wiadom ze do sportu lepiej miec 5 czy 8kl/s
ale dla chcącego nie ma nic trudnego . Wszystko jest sztuką kompromisu
Sztuka kompromisu mozliwa jest tylk owowczas jesli masz alternatywe :) A jak masz jedno body 3kl/s to nie masz alternatywy :) Robilem skok o tyczce z d2H - no po prostu kosmos. kolga z D70 plakal..:) To jest rzeczywiscie "sztuka kompromisu" :):)
wiesz jak sie sra kasą, to można sobie robić kompromisy różnorakie ..
ale nie o tym chciałem - moim zdaniem da się zrobic fajny sport 3 kl/s - widziałem sporo dobrych zdjęć sportowych robionych d70 czy d10 .
Oczywiście nie będziesz miał wszystkich ujęć, i pewnie spora częśc będzie OF, ale cóż w przypadku 5d, to nie tylko kwestia fps... jesli chodzi o wybór
Żartujesz? :) Te tez gorsze od Canona :)?Cytat:
Zamieszczone przez DarekSzu
D2H + 85/1,4D
Ostatnia fota dopalona lampa na fill. SB-800 to cudotwórca. Wyglada jakbym zamontowal 4 strobo w rogach sali :)
Bez zlosliwosci, ale te zdjecia z D2h naprawde wygladaja kiepsko.
I to nie przez kolory (te -chyba- mozna poprawic), ale tak w ogole,
kontrast, definicja itd. Przeciez to super szklo, moze sa po prostu
niedoswietlone? A moze jednak te 4MP nie wyrabiaja?
ta nowa seria jest lepsza, bez dwoch zdan.
ale nawet na tych malych jakby brakuje rozdzielczosci.
Choc moze to efekt JPG-ow (np twarz na pierwszym zdjeciu
z drugiej serii)
niezgodze sie, dla mnie, jedne jak i drogie sa OK, iczek zrob test wrzuc dwie podobne fotki i nie pisz co jest z czego pozniej sie obiektywnie zaglosujeco lepsze a na koniec powiesz "co jest co"
Jesli to ma byc podstawowy aparat do sportu, to zly wybor.Cytat:
Zamieszczone przez Foto-Taxi
Jesli "przy okazji" to spokojnie da sobie rade.
Piszecie że 5D ma za mało klatek na s . Ale jeszcze nie tak dawno aparaty nie miały motorków , ilość klatek na sekundę zależała od kciuka , a foty sportowe też robiono .
Robiłem tyczkę w te wakacje i potwierdzam - nawet 5fps tylko na papierze wygląda na wystarczające, rzeczywistość jest brutalna do krwi. O D70 nawet nie podejmuję się pomysleć w kategoriach korpusu do fotografii sportowej.Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Próbowałeś? Spróbuj...Cytat:
Zamieszczone przez bodzio
Przy 3fps można co najwyżej PRÓBOWAĆ robić sport, licząc na to, że ten z góry raz czy dwa razy spojrzy przychylnym okiem i pozwoli zarejestrować ciekawe ujęcie.
tym bardziej, że na dpreview.com wiele osób twierdzi, że 5D ma jednak wyraźnie precyzyjniejszy AF. A jak do tego dodać 6 dodatkowych punktów do Servo, to myślę, że 20D jednak wypadnie sporo słabiej.Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
mam następujące pytanie: czym w przypdku sportu 8 fps jest lepsze od 3fps? Bo dla mnie, jedynie tym, że ktoś, kto nie zdążył (ew. nie potrafił) się przygotować do zdjęcia wali serię 30 zdjęć i wybiera takie, które przypadkowo mu wyszło. Ale to nie jest fotografia w moim rozumieniu :-|Cytat:
Zamieszczone przez Angmar
Zaznaczam :!: , że nie pasjonuję się fotografią sportową. Jednak fotografia ptactwa nauczyła mnie, że przede wszystkim potrzebuję bardzo bardzo szybkiego, precyzyjnego i bezbłędnego AF. Ilość klatek ma IMHO drugorzędne znaczenie.
Z ust mi to k... wyjąłeś ;) Nie wiem, jak wy to czujecie, ale ja chciałbym mieć w aparacie wybór fps, bo 5 klatek w 20d to dla mnie za szybko. Poza tym szkoda migawki..Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Ja robie rajdy samochodowe 350D (3 kl/s) i spokojnie daje rade. Tu nie chodzi o to aby nakrecic film tylko zeby zrobić zdjęcie w odpowiednim momencie.
Swego czasu robiłem tyczkę kobiet 10D i jakoś nie narzekałem na mała ilość kl/s.
Może kobiety wolniej skaczą ?!
350D + Sigma 70-200 ISO1600
no i jeszcze sporo zuzlowych
wniosek: 3 fps da sie ale po co sobie utrudniac zycie jak mozna miec 8 fps i lepszy AF. Szczegolnie lepszy AF bo fps jeszcze mozna przezyc.
W przypadku niektórych dyscyplin w niczym - snooker, wędkarstwo, łucznictwo, szachy... jest naprawdę masa dyscyplin, które nawet kompaktem za 500 zł z 1 fps i shutter lagiem rzędu 0,25s można z powodzeniem fotografować.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
W przypadku szybkich sportów - polecam przekonać się samemu, to naprawdę ciekawe doświadczenie, dużo ciekawsze od teoretyzowania.
W skrócie:
- przy 8fps i profesjonalnym AF w serii 1D fotografując akcję masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że ze strzelonej serii powiedzmy 20 klatek wybierzesz conajmniej jedną efektowną.
- przy 3fps i AF wziętym z prosumerowego korpusu możesz mieć co najwyżej nadzieję, że jedna z tych kilku zarejestrowanych klatek wyjdzie efektownie.
Sport to nie laska w studio czy ptaszek w krzakach, tutaj refleks możesz sobie w buty schować, bo samym refleksem czy przewidywaniem rozwoju sytuacji nawet jednego zdjęcia byś nie zrobił (chyba, że - patrz: akapit 1).
nie omieszkam, cenię sobie opinbię praktyka, co nie znaczy, że jeszcze ktoś inny nie potrafi tego zrobić lepiej.Cytat:
Zamieszczone przez Angmar
no właśnie o tym pisałem, ale czy to ma sens? Może lepiej kamerę sobie kupić :roll:Cytat:
W skrócie:
- przy 8fps i profesjonalnym AF w serii 1D fotografując akcję masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że ze strzelonej serii powiedzmy 20 klatek wybierzesz conajmniej jedną efektowną.
a czy wiesz jak działa AF w 5D z dodakowymi 6ma punktami do Servo? Myślę, że działa świetnie - a w każdym razie tak czytam w sieci. Nie wiem na czym ty oparłeś swoją opinię.Cytat:
- przy 3fps i AF wziętym z prosumerowego korpusu możesz mieć co najwyżej nadzieję, że jedna z tych kilku zarejestrowanych klatek wyjdzie efektownie.
ptaszki w krzakach pewnie są i ciekawe, ale mnie chodził o raczej o coś takiego. To jest pełny kadr, beż żadnego postprocessingu, a ten ptaszek to jest czajka, jeśli ci to coś mówi mówi co do stylu lotu tego ptaszka. Nie mówię, że tak jest lepiej - powtarzam jedynie z uporem, że jakość AF jest najważniejsza, a szybkostrzelność IMHO ma mniejsze znaczenie. Dopóki ktoś nie chce kręcić filmików.Cytat:
Sport to nie ptaszek w krzakach, tutaj refleks możesz sobie w buty schować
Qrde, i co ja teraz zrobię - musze wyrzucić mój aparat do kosza, cholera....Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Iczek, musiałeś puścić tego posta? Teraz czekają mnie noce nieprzespane...
Tak serio: jak dla mnie 20D z powodzeniem "robi robotę" w sporcie.
"5 kl/s musi wytarczyć każdemu..." (parafrazując Billa G.) :D
Na przykład:
http://www.tarnow.pl/galeria/galeria_417/index.php
http://www.tarnow.pl/galeria/galeria_497/index.php
20D w trybie servo nie osiaga 5 fps, gora 3 fps, czasami troche wiecej, ale na pewno nie 5.
sportowa fotografia jest specyficzna i trzeba strzelac duzo kiedy cos sie dzieje.
Mało tego - mająć wiecej fps i lepszy AF (1D) tak naprawde robi sie mniej zdjec, gdyz jak robisz gdy cos sie dzieje to masz pewnosc ze fotki beda udane. Robiac takim 20D, 10D, 350D i innymi tanimi aparatami nigdy nie masz pewnosci ze AF trafil w punkt.
W foceniu sportu czasami jest tez tak, ze zrobisz serie zdjec w momencie gdy niby sie nic nie dzieje a potem okazuje sie ze wyszla fotka ktora jest naprawde fajna - dynamiczna, wymowna.
Z drugiej strony czasami robiac fotki w wydawaloby sie ciekawej sytuacji okazuje sie potem ze fotki sa slabe.
speed555 zdjecia jak zawsze fajne ale trzeba wziasc pod uwage fakt ze zuzel, rajdy samochodowe sa bardzo przewidywalne i latwiej jest robic fotki nawet pojedynczo bez serii, zreszta ja żuzel nawet hybryda robilem i bylo ok.
koszykówka to zupelnie cos innego, tepo akcji, zwroty akcji, itd sa poza pewnymi wyjatkami zupelnie nieprzewidywalne i szybkoszczelnosc ma ogromne znaczenie
20D nadaje sie do sportu jak najbardziej.
Ja robilem raz football 20D + 70-200 f4L+1.4x
i jak najbardziej efekty mi sie podobaly
http://www.wildlifeland.com/Canon20d...s/colts08.html
Jesli ktos narzeka na 5fps, to troche przegina moim zdaniem.
A fotografia typu celuj i wal 8fps ile sie da troche traci...
To juz chyba nie fotografia tylko strzelnictwo.
Znam wielu "fotografow" przyrody, ktorzy tak robia i jak
patrze na nich, to mysle - gdzie tu jakakolwiek sztuka?
Nic dodać, nic ująć. Jak ktoś mądrze prawi to aż miło poczytać.Cytat:
Zamieszczone przez sebcio80
Nie raz zdarzało mi się odstrzelić w 20D serię w ciekawym wydawałoby się momencie tylko po to, żeby... podczas chimpowania wszystkie klatki wywalić, bo żadna nie była na tyle atrakcyjna, aby mnie zadowolić. I jedyne, co mi pozostawało na pamiątkę to niedosyt, że nie udało się fajnego momentu uwiecznić.
Dokladnie:!: W żużlu jedyne, co może spowodować, że zawodnik nie pojawi się przykładowo za 5 sekund w wirażu, to defekt albo wypadek. W każdej innej sytuacji z zamkniętymi oczami mozna go sfotografować, kierując się natężeniem odgłosu silnika ;-)Cytat:
Spróbuj pofotografować np. siatkówkę albo piłke ręczną, zobaczymy jak sobie ze sprzętem amatorskim poradzisz (nie mówię tutaj o szerokich kadrach z 17-40, mam na myśli dynamiczne, ciasne kadrowanie teleobiektywem).
Różni ludzie mają różne kryteria, jeśli chodzi o ocenę efektów swojej pracy ze sprzętem. I to chyba wyczerpuje ten temat.Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Cytat:
Zamieszczone przez iczek
No to słabo widzisz, ponieważ używam 20D i jest super. Ilość klatek/s to nie wszystko, ważne jest doświadczenie i umiejętność przewidywania ciekawych akcji. Jak dla mnie 5kl/s jest ok, a algorytmy AF w 20D są dobrane konstrukcji tego systemu idealnie. Zainteresowanych odsyłam do mojej strony
www.speedwaytarnow.glt.pl ( teraz delikatnie modernizowana)
taka dyskusja jest bez sensu. oczywiscie mozna sobie amatorsko popstrykac sport nawet 350. jezeli jednak ktos chce uzywac aparatu do pracy, to w sporcie tylko 1d + odpowiednie szklo. dlaczego?
1. Bufor
2. AF
3. 8 klatek
to, ze pokazecie tu jedno, czy 10 zdjec zrobionych 350 czy 20 nie oznacza, ze ten sprzet nadaje sie do sportu
"Nie ma aparatu którym nie da się zrobić dobrego zdjęcia"
;)
Cytat:
Zamieszczone przez Driver
to zrob koszykowke wielkim formatem. wypisywanie takich bredni jest bez sensu.
czy to oficjalne zlecenie ? ile płacisz za sztuke ?
to raczej nie tak, znam wielu zawodowcow robiacych 20D, 10D, byli tez tacy ktorzy dlugo robili 300D nawet i dawali rade, bo ten sprzet nadaje sie do sportu jak najbadziej, tyle ze sa inne ktora nadaja sie lepiejCytat:
Zamieszczone przez sven
podobnie jak czterodzrzwiowy fiat panda nadaje sie na taksowke, ale mercedes e klassa nadaje sie lepiejCytat:
dokladnie, we Wrocku Pandy jezdza jako taksowki i frmach przewozowych, w ktorych placi sie 30% mniej niz za narmalna taksowke - i jakos nikt nie narzeka
jak lubisz, to mozesz jezdzic panda, ja wole mercedesaCytat:
kazdy by wolala, ale nie kazdego stac, jak mi zasponsorujesz 1DM2 to moj aparacik ktory teraz mam oddam biednym
No tak. Wszystko panowie się zgadza.
Jeszcze z 5 lat i do zrobienia reportarzu z jakiegoś meczu nie będzie potrzebny nawet gośc który to trzyma ;)
ja juz sponsoruje zus, urzad skarbowy i dwoch kaczorow. to wystarczy. tobie tez wystarcza 350 do sportu, to po co ci cos lepszego?Cytat:
eeee.... z tym "5 lat" to troche przesadziles :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Driver
(zrodlo: http://www.pbase.com/vthian/image/33031102 )
No, wreszcie jakieś prawidłowe zespoły się pojawiły :)Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez sven
Akurat ja pokazuję 30000 zdjęc na stronie, wiekszosc zrobionych tylko w tym roku Canonem 20D, imprezy zagraniczne i krajowe, żużel i Orange Ekstraklasa w najlepszym wydaniu. I nie amatorsko tylko pracuję zawodowo a poza tym studiuję mechatronikę i "anatomia" lustrzanek nie jest mi obca. Z tego powodu mając do wyboru (testy)1D lub 20D - wybrałem ten drugi i nie żałuję. Dlaczego? - zainteresowanych odsyłam do literatury technicznej a nie forumowej.
P.S. Ok, troche przesadzilem z tymi 30000, na stronie jest pare tysiecy fotek. Pozdr
wiesz, koszykowke, to faktycznie mozna fotografowac nawet 20. wystarczy ustawic ostrosc na kosz. taka dyscyplina. zuzel, to tez nie zbyt wymagajacy sport.Cytat:
Zamieszczone przez pawelloon