Obiektyw do spottingu - fotografia lotnicza??
To mój pierwszy wątek więc wszystkich serdecznie witam...
Mam nie mała dylemat kupuję 50D i rozglądam się za jakimś tele zoom do spottingu...
Nie ukrywam że planuję wydać około 2000 ale nie jestem na tyle w temacie bo całe wakacje poświęciłem na sprawy zarobkowe i rozglądałem się za Nikonem;););)
Pozdrawiam.
Odp: Obiektyw do spottingu - fotografia lotnicza??
Odgrzewam stary temat, bo zbliżają się pokazy w Radomiu.
Mam banalnie proste pytanie. Co lepiej zabrać na lotniska?
Canona 70-200/2,8 L USM + Canon TC 1,4 II, czy Tamrona 70-300/4-5,6 VC USD?
a jaki problem zabrać wszystko? sam przetestujesz co się bardziej nada i następnym razem nie będziesz miał bólu głowy
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a jaki problem zabrać wszystko? sam przetestujesz co się bardziej nada i następnym razem nie będziesz miał bólu głowy
Tamrona już nie mam sprzedałem, gdy kupowałem Canona 70-200/2,8.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Odgrzewam stary temat, bo zbliżają się pokazy w Radomiu.
Mam banalnie proste pytanie. Co lepiej zabrać na lotniska?
Canona 70-200/2,8 L USM + Canon TC 1,4 II, czy Tamrona 70-300/4-5,6 VC USD?
Ja bym brał taki zestaw:
Canona 70-200/2,8 L USM + Canon TC 1,4 II + odpowiednia miejscówka i powinno byc git.
Ze względu na zasięg (70-300) oraz stabilizację (różne statki śmigłowe) na pewno przydałby się Tamron. Światło f/2.8 nie ma tutaj większego znaczenia. Co do optyki Tamrona nie wypowiem się bo go nie miałem.
Nie mniej jednak zestawem apsc+70-200/2.8+TCx1.4 da się porobić fajne zdjęcia w Radomiu.
W 2011 roku wykonywałem 5d2+70-200+TCx1.4 na Skaryszewskiej:
1.
2.
W 2013 z foto trybuny (40d+jak wyżej)
3.
4.
oraz na skaryszewskiej (40d+jak wyżej).
5.
6.
Wszystkie były lekko kadrowane, ale bez przesady. Zdjęcia pozwoliłem sobie zamieścić jako poglądowe.
@ cobalt Twoje pytanie z postu 39 zdezaktualizowało się w poście 41 ;)
A tak bardziej poważenie- z mojego doświadczenia...
Im dłużej tym teoretycznie lepiej, ale to zależy do czego chcesz te foty wykorzystać, bo jeśli do galerii "branżowych", to liczy się przede wszystkim jakość, a tu długość będzie miała znaczenie.
Zakładam, że będziesz focił 7d - wg mnie Twoje mm będą na styk, ale da radę ciekawe fotki zrobić. Ja osobiście oczywiście polecałbym Canona 100-400, którego mam.
2 lata temu fociłem na Skaryszewskiej 6d + T 70-300 VC USD i było OK, ale jednak dość często mm brakowało, obecnie z C 100-400 będzie pewnie dużo lepiej.
Jeżeli chodzi o "canon-owców" to obserwuję na pokazach przewagę biały szkieł czyli C 100-400, C 400/5.6 - nie pisze już o droższych stałkach, ale także coraz częściej widać Tamrona 150-600 (sam się zastanawiam czy go nie kupić ;))
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@ cobalt Twoje pytanie z postu 39 zdezaktualizowało się w poście 41 ;)
Nie sądzę.
Tamrona mogę sobie spokojnie pożyczyć od kolegi na 2 dni.
Takim obiektywem robiłem zdjęcia na Air Show w 2013 roku.
No to bierz oba. Będzie dużo okazji i czasu do testów obu kombinacji a myślę że wielu chętnie przeczyta Twoje odczucia jak się nimi podzielisz ;)
Ja do Radomia biorę T 150-600.Mam nadzieję że znajdę dobre miejsce i zrobię kilka ładnych zdjęć. Mobilność ograniczona gdyż zabieram żonę i synka:).
Wybieram się za tydzień w sobotę na Smoky Mountain Air Show czyli po polsku Pokazy Lotnicze Gór Smoczych.8-)
https://smokymountainairshow.com/
(Może ktoś z forum też tam będzie? :shock:)
W związku z tym zastanawiam się jaki obiektyw przynieść do samolotów w powietrzu. Nie interesowałem się dotąd specjalnie fotografowaniem ptactwa i lotnictwa, a na pokazie lotniczym nie byłem chyba w tym stuleciu, ale kto wie...W każdym razie moje najdłuższe szkło obecnie to 70-200 f/4 LIS. Więc myślałem o wydłużeniu szklarni.
Zamierzam coś nabyć albo wypożyczyć w lensrentals a jak mi się spodoba może nabyć...
1. Telekonwerter Canon? (Super tania opcja)
2. Canon 100-400 II (banalny wybór)
3. Sigma 150-600 lekka C class bądź heavyweight S class
4. C 300 mm f/4 LIS (skromnie a dobrze gustownie i praktycznie)
5. C 400 /5.6 (stary bez IS i pewnie bym go już nie kupił)
6. C 200-400 (trochę jednak za drogo, nawet wypożyczenie, ale podoba mi się...)
Przez długi okres czasu robiłem na 70-200/4 noIS + Kenko 1.4 300. Potem na 100-400 I. Na cropach oba są ok. Jak brakuje mm to i tak malo co ratuje. S150-600 S to poteżna kolubryna ale sprawdza się z pełną klatka na pokazach (z tym, że trzeba nauczyć się nią machać bo inaczej ja po 30 minutach miałem dość). Rozwazalbym c100-400 II lub S150-600 S bo wg mnie obecnie nic nowego i lepszego do spotterstwa nie ma (przy budżecie do jakiś 10 tyś pln). Zoomy się przydają bo są bardziej uniwersalne, stabilizacja też (szczególnie przy śmiglakach). Najlepsi wiadomo robią stałkami ale to chyba tylko dlatego, że do niedawna nie było dobrych zoomów do 600mmm...