http://www.usa.canon.com/cusa/consum...nder_ef_2x_iii
Wersja do druku
$500.
Ciekawe czy rzeczywiście go poprawili czy też różni się tym samym czym Mk I od Mk II.
Jak kiedys sie doczytywalem o extenderach, to optycznie 1.4 I i II sa podobne, natomiast 2x I i II juz zdecydowanie lepszy II. Jak III poprawili to tylko sie cieszyc.
Zreszta 2x II nawet wide open na lepszych stałkach jest super, niestety AF dostaje po pysku az kwiczy. Jak pod tym wzgledem bedzie roznica na +, to jestem sklonny wymienic swoje 2xII
Sprawa prosta z ext.2.0 II optyka gorsza ale niestety również AF dużo wolniejszy przynajmniej na 300/2.8 L IS, choć samo szkło jest niezrównane no może mkII będzie lepszy;-).
dostępność na wyspach ok stycznia jak i szkieł.
cena ex ok 600 eu , takich nowości się dowiedziałem na rajdzie od fotografa co pracuje w sklepie.
600eu to trochę dużo jak na ex nawet jak by to byl model co dodaje a nie zabiera światło :evil:!!!
To na początku raczej nie wróżę dużego popytu na wersję III :-D, 600 Ojro :roll:!
Czyli wlasnie wychodzi na to, ze moze byc lepiej. Skoro body zwalnia AF bo wykrywa dany extender, to wlasnie jest to mozliwe do poprawienia. Swiatlo 5.6 dalej jest ok dla AF w wielu szklach, wiec mozna poprawic 2x tak, aby bylo lepiej pod tym wzgledem.
siudym
mój ex2 to jakiś chyba zwalony bo po podpięciu nie jest super - jest akceptowalny ale szalu nie ma.
1,4 bym nie zamienił bo tu jest super :).
Może to będzie panaceum na wolny AF;-) "It features a built-in microcomputer for seamless communication among camera body, lens and extender"
Ale co chcesz poprawić w extenderze, żeby AF mógł działać szybciej? Poprawić można jedynie AF w korpusie/szkle bez względu na wersję extendera (choćby dlatego, że nie ma możliwości rozróżnienia tej wersji przez korpus/obiektyw).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ups, tego nie doczytałem. SUgerowałoby modyfikacje w komunikacji ze szkłem. Hmmmmmmmmmmm.
Pewnie masz rację. Jakoś nie widzę technicznego powodu wprowadzenia chip'u w extenderach. Poza właśnie tym, żeby np. wymusić kupno nowych extenderów do nowych szkieł.
Co ciekawe, Kenko jakiś czas temu wprowadziło "aktywne" extendery w postaci serii DGX. Akurat tutaj domyślam się powodu. Ale efekt jest taki, że nie działają z nowymi szkłami.
Ale jakieś tam chipy w extenderach były zawsze - korpus wiedział że ma podpięty extender Canona i wyłączał AF - przecież po to się zaklejało styki... No i w jakiś sposób wpływał na algorytm AF, który działał trochę inaczej (jeżeli miał wystarczająco dużo światła). niż jakby zakleić styki..
Czyli:
- koniec z zabawa w zaklejanie stykow, aby zlikwidowac blokade AF (5.6/F8 w jedynkach)
- Sa szanse, ze vIII bedzie znacznie lepszy pod wzgledem wplywania na AF :}
Szanse są, oby również dla I wersji obiektywów ;-).
Przeglądając dziś sklepy internetowe w poszukiwaniu Ext x1.4 mk III zauważyłem, iż w jednym z nich (cyfrowe pl) teoretycznie jest już dostępny Ext x2.0 mk III (cena 1899zł, na magazynie w Gdańsku) - nie dzwoniłem do nich, nie pytałem - jeśli ktoś jest zainteresowany niech sam się dowiaduje: KLIK
Od B&H dostałem wczoraj maila że można robić pre-order...
Na dpreview są pierwsi użytkownicy, jakby co, można podpytać co i jak.
Oj to nr.1 spraw na ktore czekam obecnie. Tylko znajac zycie, to poczatkowe opinie beda od ludzi wogole nie znajacych sie na sprawie, a ich "testy" nic nie beda mowic...
Dokładnie, ale jeszcze trochę czasu minie zanim poznamy jak naprawdę ,nie tylko z testów, współpracuje ver.III ze "starymi" tele :-D, też mój nr 1:mrgreen:.
1, 2, 3, pierwszy ;-)
mam go od 15 minut - protestuję przez święta i powklejam jakieś sample
p.s.
pierwsze wrażenie - strasznie mi się 70-200 długie zrobiło :mrgreen:
oczywiście przetestuję :)
Przepraszam za lamerskie pytania.
1. Ile dzialek zabiera światla?
2. Czy bez problemu dziala dalej stabilizacja optyki.
3. I tak z czystej ciekawosci - jesli masz 70-200+konwerter i chcesz ,,szybko'' zamienic np. ten zestaw na jakies inne szklo juz bez konwertera to tak by siebie i szkiel nie zabic ile to czasu na taka zabawe potrzeba.
Pozdrawiam serdecznie i gratuluje zakupu Jarek
Także jestem ciekaw testu "jakosci" takiego zestawu:)
Szkoda, że nikt nie podjął zasugerowanego przeze mnie tematu czipa w III serii extenderów. Prawie na pewno jego rolą jest "oszukanie" układu obiektyw<->korpus pracującego wg dotychczasowego protokołu komunikacji. (Podobną modyfikację wprowadzono w Kenko DGX, ale w zupełnie innym celu, który nie ma zastosowania dla extenderów Canona).
Pytanie pozostaje o cel takiego rozwiązania. Wydaje mi się, że będzie to przede wszystkim zwiększenie szybkości działania AF Np. extender w wersji III może nie być już wykrywany przez obiektyw za pomocą zworek (trzeba by to sprawdzić). I dzięki temu obiektyw nie będzie np. zwalniać działania motoru AF. Aby cała reszta działała poprawnie, extender musi oczywiście informować korpus o swoje obecności (stąd czip), bo obiektyw już tego nie zrobi.
Reasumując: nie spodziewałbym się praktycznych różnic w jakości optyki, natomiast obserwowałbym bacznie szybkość działania AF (zwłaszcza z 70-200/2.8 czy 300/2.8). Nawet jeśli w rzeczywistości działa to nieco inaczej od nakreślonego wyżej, uproszczonego schematu ;)
Prwdopodobnie jednak efekt serii III będzie do zaobserwowania w najnowszych supertele, które dopiero pojawią się na rynku (niestety bolesne jest rozwiązanie Canona uniemozliwiające upgrade firmware'u w szkłach, zwłaszcza dla naszych kieszeni).
Kurcze test testem, ale napisz szybko jaka jest roznica prednosci AF. W starych wersjach jak sie zgubil, to czekalismy kupe czasu na powrot, a jak teraz?
Jak nie miales nigdy vII to daje porownanie. Pierwszy filmik z 2x II - celowane na monitor LCD wiec af ma duzo swiatla, ale przez szklo przewiesilem kawalek sznurowadla aby nie trafil. Film 2 bez TC.
http://www.siudym.webd.pl/temp/extender_af_1.avi
http://www.siudym.webd.pl/temp/extender_af_2.avi
[QUOTE=siudym;912235]
Jak nie miales nigdy vII to daje porownanie. Pierwszy filmik z 2x II - celowane na monitor LCD wiec af ma duzo swiatla, ale przez szklo przewiesilem kawalek sznurowadla aby nie trafil. Film 2 bez TC....QUOTE]
Różnica niesamowita i to ma właśnie zniwelować nowy TC III, tez czytałem o funkcjonalności nowego chipa pod kątem AF.
Ale może nie dotyczy to tylko nowych tele (300 i 400) ale takze 70-200 II, stad oczekuje na wynik testów:)
A jak był ustawiony tryb focusa? u mnie w 7D/C 70-200 is II na SERWO działa dużo szybciej niż na One Shot widać to wyraźnie dla ogniskowej 200.
P.S. Lipa ten extender kolorystycznie nie pasuje do obiektywu:]
Znając Canona, to nie mam złudzeń. Zwłaszcza, że strona techniczna za tym przemawia. Oni prędzej wsadziliby czipa, żeby nie działało ze starymi szkłami. A 300/2.8 IS używam z Kenko. Na innych szkłach porównywałem z Extenderem II i różnic praktycznie nie było.
Jak będą dobre, praktyczne testy to zobaczymy jak na razie snujemy domysły( w pełni uzasadnione ale domysły), wiec czekam dalej ...:-D
Napisali co jest z AF:
"As with previous EF Extenders, usage of Series III EF Extenders lowers AF drive speed to improve AF performance. When Extender EF 1.4X III is used, AF drive speed is reduced by 50%. When Extender EF 2X III is used, AF drive speed is reduced by 75%. This may seem like a drawback, but in reality subject tracking performance remains quite high when Series III Extenders are used with IS II lenses. This is due to improvements in AF precision made possible by the new microcomputer in the extenders."
To oficjalny opis Canona:
http://www.usa.canon.com/dlc/control...articleID=3508
Przyznam, że na pierwszy rzut oka, to wytłumaczenie nie wyglada rozsądnie. Od kiedy Extender ma cokolwiek wspólnego z AF? Dlaczego nie włożyli tego ulepszenia AF od razu do szkieł tylko do Extendera? Ale fakt, że najpierw trzeba poczytać, bo jest tego sporo, może obraz się wyklaruje. Dzięki :)
Grom wie. Sam widzisz jakie walki od lat bywaja w sprzetach (brak glupich ikonek w wizjerze, af pradziadka w 5D2 itd itp), wiec jak sie ma to wszystko i ile tam kombinacji w extenderach niewiadomo :-)
300/2,8 z 2x ma 5.6, wiec tyle swiatla co taka 400/5.6 leci na uklad AF w body, wiec dlaczego 400 dziala jak blyskawica, a 300 z tc juz nie.
tu jest jasno napisane że extendery bedą dziłały szybciej ale tylko z nowymi seriami ( II IS ) supertele:
....Each extender also features a newly developed microcomputer that increases AF precision when the extenders are used with a IS Series II EF super-telephoto lens....
http://www.the-digital-picture.com/P...ouncement.aspx
Tak wiec sorry Winnetou...
Na niemieckim dslr-forum.de sa juz pierwsze testy, zdjęcia i spostrzezenia.
Wg jednego z formowiczow:
"AF ist an meinem 70-200 2.8 MKII
fast so schnell wie ohne EF 2x. Das ist nach meinem Empfinden deutlich
schneller als beim Vorgänger...."
Wygląda na to ze szybkość AF przy 70-200 II spada niewiele:) Ponadto ostrosc oceniana jest bardzo dobrze, w porownaniu z poprzednikiem wyraźna poprawa na brzegach kadru:)
Tutaj link:
http://www.dslr-forum.de/showthread....+EF+III&page=5
Przynajmniej mozna pocieszyc oko paroma dobrymi testowymi samplami pokazującymi "rogi" nowego TC......